-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 26

Kuo maitinti augintinį: ar sausą maistą paįvairinti žalia mėsa, ir ką verta žinoti apie kaulus

Šunų ir kačių šeimininkai savo augintiniams dažniausiai negaili skaniausio kąsnio – kartais sakoma, kad verčiau patys atsisakys vakarienės, bet gyvūnas valgys sveiką, subalansuotą ir kokybišką maistą. Tačiau kartais noras palepinti augintinius gali baigtis vizitu pas veterinarą – ar tikrai viskas, kuo šeriame augintinius, jiems tinka?
Šuo
Šuo / „PetCity“ nuotr.

Ar tikrai tam tikras maistas atitinka gyvūno mitybos poreikius, ar padeda jam jaustis sveikam ir žvaliam? Ar sausą pašarą reiktų paįvairinti žalia mėsa, o kaulai gali būti pražūtingas skanėstas?

Kaip užtikrinti puikią savijautą ir gyvenimo kokybę, išvengti su virškinamuoju traktu ar kitomis organų sistemomis susijusių negalavimų atsako „PetCity“ klinikos gydytoja-veterinarė Liepa Krūminytė.

„Kiekvienam gyvūnui stengiamės parinkti optimaliausią mitybą, patarti atsižvelgiant į gyvūno amžių, veislę, gyvenimo būdą ir aplinką, specialius poreikius. Susirgus augintiniui, neretai tenka koreguoti ir mitybą ir pereiti prie gydomųjų dietų“, – sakė veterinarė.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos gydytoja-veterinarė Liepa Krūminytė
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos gydytoja-veterinarė Liepa Krūminytė

Sausas ėdalas

Šunys ir katės gali būti šeriami dvejopai: namuose ruoštu maistu ar pramoniniu būdu pagamintu pašaru – tiek vienas tiek kitas šėrimo būdas turi savų privalumų ir trūkumų. Ir jei namuose gamindami maistą galime parinkti aukščiausios kokybės ingredientus, norint užtikrinti reikiamą mineralinių medžiagų, vitaminų, angliavandenių kiekį racione, reikia įdėti nemažai pastangų.

„Prekybos centruose parduodami sausi pašarai, deja, bet neretai gaminami ne iš pačių geriausių sudėtinių medžiagų – žaliavos parinktos pigiausios, todėl nei maistinės, nei energinės vertės toks pašaras pakankamai neturi. Ir nors jis gali patenkinti minimalius mitybos poreikius, turėti gerą skonį ir netrikdyti virškinamojo trakto veiklos, vien jo augintiniui tikrai neužteks. O ateityje gali atsirasti ir įvairių sveikatos sutrikimų“, – kalbėjo L.Krūminytė.

Kokybiško pašaro gydytoja pataria ieškoti specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse ar veterinarijos klinikose – jose parduodamas maistas bus pilnai subalansuotas ir optimaliai patenkins gyvūnų organizmo poreikius.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

RAW mityba

Pastaruoju metu padaugėjo ir šeimininkų, kurie į savo augintinių racioną įtraukia vis daugiau žalios mėsos ir jos subproduktų – taip vadinama RAW mityba sparčiai populiarėja.

„RAW mitybos pagrindas – šėrimas žalia mėsa, kaulais, – šios mitybos šalininkai mėgina grąžinti augintinius prie artimo jų protėviams raciono. RAW šalininkai tiki, kad augintiniai yra plėšrūnai, tad ir mėsa patiekiama kuo didesniais gabalais“, – pasakojo L.Krūminytė.

Pasak jos, šeriant augintinį RAW maistu ar komerciniu sausu pašaru, racionas turi būti labai gerai subalansuotas, kad ilgainiui netrūktų jokių mineralų ar vitaminų, o dieta atitiktų augintinio poreikius atsižvelgiant į amžių, veislę ir aktyvumo lygį.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Žalios mėsos L.Krūminytė nerekomenduoja rinktis tais atvejais, jei augintinis turi lėtinį inkstų, kepenų nepakankamumą, kasos uždegimą ar serga onkologinėmis ligomis, taip pat – jei šuniukas jaunas, kadangi augančiam gyvūnui reikia daugiau kalcio ir fosforo, kitu atveju gali sutrikti normali kaulų, dantų būklė.

BARF mityba

Dar vienas sparčiai populiarėjantis augintinio šėrimo būdas – BARF mityba. Tokiu atveju be žalios mėsos ir subproduktų į racioną įtraukiamos ir daržovės, maisto papildai, vitaminai. BARF šalininkai mano, jog šuo ar katė – visaėdis gyvūnas, o pašaras dažniau patiekiamas susmulkintas.

Tačiau BARF mityba remiasi tuo, kad augintinio racione turi būti nesmulkintų kaulų – ką tuomet daryti su aštriais paukštienos, o kartais ir kitais pavojingais kaulais, kremzlėmis – juk nuo jų šuo gali ir susižeisti, ir užspringti. O gal jie šuniui gali būti ir naudingi? Kaip juos patiekti?

„Nerekomenduojama duoti keptų, virtų ar kitaip termiškai apdorotų kaulų. Tačiau žali, minkšti kaulai – puikus kalcio, fosforo ir kitų maistinių medžiagų šaltinis, toks maistas padeda palaikyti normalią išmatų konsistenciją, – juos rekomenduoja BARF mitybos šalininkai. Tuo tarpu palaikantys RAW idėjas, gyvūnus siūlo šerti mėsingais kaulais – taip valosi dantys, gyvūnas turi užsiėmimą“, – sakė ji.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Kaulai

Bet kuriuo atveju specialistė siūlo kaulus į augintinio racioną įtraukti kaip skanėstą, ne pagrindinį pašarą – kaulai galėtų sudaryti apie 10 proc. suvartojamo maisto.

„Kaulai – dažna augintinių virškinamojo trakto problemų priežastis. Anaiptol ne visi šeimininkai supranta, kad šerti gyvūnus jais – pavojinga“, – tikino veterinarė.

Kaulais nereikėtų piktnaudžiauti ir tais atvejais, jei gyvūnas yra įpratęs prie sauso pašaro. Veterinarės teigimu, žalios mėsos virškinimui reikalingas rūgštesnis skrandžio pH, o sauso – mažiau rūgštus. Todėl jei augintinis nuolat gauna sausą ėdalą ir truputį mėsos, skrandis yra apkraunamas, o tai gali išprovokuoti vėmimą, viduriavimą.

„PetCity“ nuotr./Katė
„PetCity“ nuotr./Katė

Nėra vieno tinkamiausio būdo

„Šunys – iš prigimties mėsėdžiai, jų virškinamasis traktas yra pakankamai trumpas lyginant su kitų rūšių gyvūnais, o dantys geriau pritaikyti smulkinti gyvūninės kilmės pašarą nei augalinės. Energijos ir mitybos požiūriu, mėsa šunims ir katėms yra būtina raciono dalis, kaip pagrindinis baltymų ir riebalų šaltinis. Tačiau visų šių reikalingų medžiagų galima rasti ir sausame pašare – net šeriant vienos rūšies maistu, organizmas prisitaiko, gyvūno organizme susiformuoja tam tikra skrandžio rūgštingumą bei žarnyno mikroflora“, – tikino L.Krūminytė.

Todėl išskirti vieną sveikiausią mitybos būdą būtų sudėtinga – kaip kiekvienas jų turi savo sekėjų, taip kiekvienas ir savų minusų. Todėl tai, kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam.

„Svorio kritimas, apetito nebuvimas, pilvo pūtimas, skausmas, diskomfortas, vėmimas, viduriavimas, prasta odos ir kailio būklė, niežulys, lėtinės bakterinės ir mieliagrybių sukeliamos ausų ir pėdučių infekcijos – tai pagrindiniai ženklai, kad augintiniui esama mityba netinkama ir reikia ją keisti“, – sakė L.Krūmytė.

Gydytoja primena, kad „PetCity“ klinikų gydytojai konsultuoja šeimininkus mitybos klausimais – atsižvelgiant į augintinio rūšį, veislę ir sveikatos būklę, parenkamas tinkamiausias ir gyvūnui visapusiškai naudingiausias maitinimo metodas, o aukščiausios super-premium klasės sauso maisto, konservų ar šaldyto žalios mėsos maisto savo augintiniui galite įsigyti „PetCity“ parduotuvėse ir klinikose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius