Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

„Pažink draugą“: aktyvieji bokseriai nepalieka abejingų – dūksta, vagia pagalves ir yra neįtikėtinai žaismingi iki pat senatvės

Nusprendusiems auginti bokserius, Žana Penkauskienė, šunų mokyklos „DogPunk“ įkūrėja, dresuotoja ir šunų elgsenos specialistė, galėtų apie juos pasakoti valandų valandas. Nuo pat vaikystės ji augo kartu su bokseriu, tad nieko keisto, kad ir šiandien jos namuose laksto du aktyvūs ir linksmi šunys – Sparta ir Vasia.
Žana Penkauskienė su augintiniu
Žana Penkauskienė su augintiniu / Alla Prema Photography

Kuo bokseriai ypatingi? Ką reikėtų žinoti nusprendusiems juos auginti? Ar tinka bokseriai šeimai ir kokiam aktyvumo lygiui pasiruošti auginant šiuos šunis? Žana sako, kad veiklos jums tikrai netrūks, kadangi bokseriai yra labai aktyvūs ir tikri linksmuoliai.

„Pirmąjį bokserį, žinoma, įsigytą su dokumentais, auginau jau nuo 11 metų – jį nupirko mama. Jis buvo pats geriausias draugas, todėl prisiminimai apie jį patys šilčiausi. Galiu pasakyti, kad bokseriai yra labai gyvi, energingi, žaismingi šunys, neretai juos galima pavadinti šunimis klounais (juokiasi). Bokseriai iki pat senatvės išlieka kaip vaikai! Jie puikiai pasiduoda dresūrai, todėl su jais galima sportuoti ir užsiimti kita judria veikla, – sako Ž.Penkauskienė.

Asmeninio arch. nuotr./Žana Penkauskienė su augintiniu
Asmeninio arch. nuotr./Žana Penkauskienė su augintiniu

Bokseris – ne kiekvienam

Pašnekovė pastebi, kad dėl savo aktyvumo ir ypatingo charakterio bokseris tinka ne kiekvienam. „Reikia pasiruošti, kad ant sofos tikrai nesėdėsite. Bokseriams reikia duoti ir protinės, ir fizinės veiklos, užsiimti su jais, išmokyti elgtis ramiai, nes jie greitai nusprendžia, ką nors įvykdyti ir tai padaro (juokiasi). Nori pašokti? Ilgai negalvoja ir iškart šoka. Pavyzdžiui, laikai rankoje kamuoliuką, tačiau nespėji sureaguoti, kad lieki be kamuoliuko“, – juokiasi Žana.

Ji priduria, kad bokseris puikiai tinka šeimai su vaikais, bet šuo neturėtų būti dovana vaikams. Suaugę turėtų gerai pagalvoti, nes bokseris bus lyg papildomas vaikas. „Mažą šuniuką galima paimti ir nunešti ant rankų, kad jis „nechuligantintų“, o su suaugusiu šunimi reikia užsiimti, kad jis būtų valdomas su savo svoriu ir energija. Dažnai be dresūros šuo ir šeimininkas vienas kito gali nesuprasti, todėl tikrai patarčiau tam skirti dėmesio“, – aiškina Žana.

Ir nors bokseriams labai patinka žaisti ir būti su vaikais, tėvai turėtų reguliuoti ir stebėti situaciją, nes visgi bokseris yra didelis šuo ir žaisdamas jis gali grybštelėti netyčia, tad reikia jį mokyti komandų. Vaikus taip pat reikia mokyti koordinuoti savo judesius, nes jeigu jie labai energingi ir staigūs, ir šunys labai greitai užsiveda – gali pašokti iki galvos, pargriauti ir pan.

Kas labiausiai patinka bokseriams?

„Žmogus dažnai galvoja, va turiu kiemą, bus idealu bokseriui bėgioti. Ne, jis tikrai nebėgios namų kieme, jis turi daug energijos ir gali peršokęs tvorą pabėgti. Jeigu šuo tik išvedamas į lauką ir paliekamas pabėgioti kieme, tai jam yra daug blogiau nei gyventi bute. Aš, pavyzdžiui, auginu šunis bute, tačiau su jais užsiimu visą dieną. Labai svarbu kuo daugiau užsiimti, dresiruoti šunis, nes tik taip kuriamas ryšys. Šuo yra jūsų šeimos narys, tad jau geriau auginti bute ir skirti labai daug dėmesio ir laiko, nei palikti lakstyti jį vieną didelio namo kieme“, – sako Ž.Penkauskienė.

Per dieną Žana su šunimis praleidžia labai daug laiko, kadangi tai yra ir jos darbas. „Negaliu lygintis su paprastais šeimininkais, nes su šunimis būnu nuo ryto iki vakaro. Manau, minimaliai bokseriams per dieną reikia skirti bent valandą aktyvaus buvimo kartu – atlikti proto mankštą, o fizinę – riboti ir kontroliuoti. Jeigu fizinės veiklos yra per daug, adrenalinas kaupiasi galvoje, o šuo nemoka nuleisti garo. Mes, šeimininkai, turime tai kontroliuoti. Protinė veikla tai – žaidimai kartu su žaislu, dažnai duodu ir uoslės žaidimus, kad šuo nusiramintų, pasikeistų jo mintys“, – bokserių ypatumus aiškina pašnekovė.

Ji priduria, kad bokseriai dresūrai pasiduoda labai lengvai ir jiems tinka bet koks judėjimas, tik reiktų vengti šokinėjimo ant slidžių grindų ir grubių žaidimų su keturkojais draugais, nes bokseriai dėl selekcijos yra sustambėję, tad šokinėjimas gali neigiamai paveikti sąnarius.

Paklausta, gal du šunis auginti lengviau nei vieną, Žana nusijuokia. „Du tikrai sunkiau, nes jeigu jiems leidi žaisti tiek, kiek nori, o jie ir neklausia ar galima, jiems žmonių ir šeimininkų reikia vis mažiau, jie jaučiasi kaip gauja. Bokseriams labiau patinka komunikuoti su savais, o ne su dvikojais padarais, jie tada labai sunkiai persijungia, nebūna paklusnūs. Būna ir išimčių, esu mačiusi kelis ramius bokserius, bet tai jiems nebūdinga“ (juokiasi), – ir priduria, kad dviem šunims reikia skirti daugiau laiko, atskirai mokyti komandų

Na o kas labiausiai patinka bokseriams? Žana sako, kad lakstyti patinka visiems šunims, tačiau su bokseriais reikia kontroliuoti aktyvumą ir geriausia jį derinti su skirtingomis veiklomis, proto mankšta. Кokią šeimininkas susikurs dienotvarkę, tokia ir bus – viskas priklauso nuo jūsų, tačiau reikia žinoti, kad bokseriai vienoje vietoje negali ilgai išgulėti.

Elenos Mituzės nuotr./Žana Penkauskienė su augintiniu
Elenos Mituzės nuotr./Žana Penkauskienė su augintiniu

Dingusios pagalvės ir priežiūros patarimai

Šunų elgsenos specialistė sako, kad bokseriai vis dažniau būna alergiški, netoleruoja vištienos, o jeigu turi daug balto kailio, tuomet mitybą priūrėti reikia dar kruopščiau. Jeigu šuo yra netinkamai šeriamas, tai gali sukelti sveikatos sutrikimų, paaštrinti alergiją.

Alergiškam šuniui reikia pirkti specialų maistą ir tai gali kainuoti per mėnesį 150 eurų. „Pastebėjau, kad bokseriai vis dažniau serga įvairiomis ligomis, todėl mityba yra labai svarbi, o jeigu šuo sveikas, jo maistui galima išleisti ir 40 eurų. Be to, atliekame tyrimus kas pusę metų, nes jeigu bokseris parodo, kad jam blogai, vadinasi situacija jau labai prasta, jie kantrūs ir neparodo, kad blogai jaučiasi, todėl tyrimai būtini. Bokseriai kenčia ne tik nuo alergijos, bet ir paveldėtų ligų, širdies ir kraujagyslių ligų, displazijos, sąnarių problemų, kurios būdingos didelių veislių šunims. Jeigu mes jaunam šuniui duodame didelius krūvius, fizinę veiklą, kol dar nesusiformavo sąnariai, tai po penkerių metų jis gali tapti neįgalus“, – pastebi Ž.Penkauskienė.

Pašnekovė sako, kad apie visus sveikatos sutrikimus ir priežiūros ypatumus turi įspėti veisėjai, kad vėliau šuniui nekiltų sveikatos problemų. „Kol šuo mažas, reikia jam skirti kuo daugiau laiko, bendrauti su juo. Tam patarčiau paimti kelias savaites atostogų, tad per karantiną buvo labai populiaru paimti auginti šuniuką (juokiasi). Ir per tas savaites reikia išmokyti šunį pabūti vienam, užsiimti pratinimu prie narvo, skirti daug laiko tiems dalykams, ko negalėsite išmokyti, kol dirbate.

Kitas dalykas, dažnai žmonės galvoja, kad jeigu jau bokserių trumpas plaukas, nesišers. Toli gražu – bokserių plaukus išvalyti būna tikrai sudėtinga – tenka pasitelkti net ir cheminį valymą“, – sako Ž.Penkauskienė.

Paklausta apie šunų krečiamas eibes, Žana juokiasi: „Оi pas mus sprogo labai daug pagalvių, kurios buvo paleistos į orą (juokiasi). Jeigu šuo mažai iškraunamas, su juo per mažai užsiimama, jis greit suranda, ką veikti namuose ir kaip tą energiją išlieti, su kuo pažaisti. Reikia priimti tas eibes su juoku ir gyvenimas tada pasidaro labai smagus, o su bokseriais išties labai linksma gyventi, – teigia pašnekovė.

Veterinarė: „Bokseriams reikėtų reguliariai apsilankyti pas veterinarą“

„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Renata Balčiūnaitė-Jarmalavičė sako, kad dažniausiai bokseriai susiduria su tokiomis ligomis kaip brachocefalinis obstrukcinis kvėpuojamųjų takų sindromas, klubų arba alkūnės displazija, širdies ligomis – kardiomiopatija, aortos stenoze, kai kuriais navikais – limfomomis, mastocitomomis, galvos smegenų navikais, akių ligomis, jiems didėja rizika sirgti degeneruojančia mielopatija.

Organizatorių nuotr./„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Renata Balčiūnaitė-Jarmalavičė
Organizatorių nuotr./„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Renata Balčiūnaitė-Jarmalavičė

„Taip pat bokseriai gali susidurti su hipotiroidizmu, kuomet skydliaukė išskiria nepakankamą hormono tiroksino kiekį ir įvairiomis alergijomis. Veisiami gyvūnai turi būti tiriami – tik taip galime tobulinti veislę ir atsakingai veisti, kad išvengtume ligų perdavimo palikuonims. Būtini reguliarūs vizitai pas veterinarijos gydytoją, kuomet yra atliekama klinikinė apžiūra, surenkama anamnezė ir atliekami kraujo tyrimai“, – priduria veterinarė.

Ji sako, kad nuo tam tikro amžiaus turi būti atliekami širdies ir klubo bei alkūnės displazijos tyrimai bei genetiniai tyrimai dėl polinkio į degeneruojančia mielopatiją. Reikalinga ir specializuota veterinarijos gydytojų klinikinė gyvūno apžiūra dėl akių, dantenų odos ligų.

„Dar patarčiau stebėti, ar gyvūnas kvėpuoja be pašalinių garsų, tolygiai, ypač karštesniu metu laiku, nes bokseriai turi polinki į kvėpavimo takų patologijas. Neduokite bokseriams maisto dideliais gabalais ir nemaitinkite prieš pasivaikščiojimą“, – pataria veterinarijos gydytoja.

VIDEO: 100 šunų veislių: Bokseris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius