Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21

Pažink draugą: savarankiškieji taksai – mažame kūne besislepiantys patys didžiausi šunys

Televizijos ir radijo laidų vedėjos Skaivos Jasevičiūtės namuose gyvena ne vienas taksas – šiuo metu jų laksto šeši. Draugiški, mieli ir dailūs šunys jos gyvenime atsidūrė dar vaikystėje.
Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais
Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakoja Skaiva, meilė taksams gimė perskaičius knygą, kurioje buvo pasakojama apie didelę šeimą, auginančią taksą vardu Virdulio vamzdis. „Mane taip sužavėjo knygoje aprašyta veislė, kad aš taip pat užsimaniau takso“, – prisimena Skaiva.

Atsakingumas jai buvo būdingas dar vaikystėje: „Įkvėpta knygos aš taupiau pinigus ir patį pirmąjį taksą Klaipėdoje, kur tuo metu gyvenau, įsigijau kai man buvo aštuoneri metai – tai buvo tikras taksas, su dokumentais“, – sako pašnekovė. Vaikystėje gimusi meilė šiems šunims Skaivos neapleidžia ir dabar – ji yra įkūrusi veislyną „Marselio Kompanija“, kuris veisia trumpaplaukius standartinius, trumpaplaukius nykštukinius ir trumpaplaukius triušinius taksus. Jau beveik dešimtmetį Skaivos išveisti taksai skina laurus šunų parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Asmeninio archyvo nuotr. /Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais
Asmeninio archyvo nuotr. /Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais

Puikūs vaikystės prisiminimai

„Aš buvau būtent tas vaikas, kuris darė viską – rūpinausi ir prižiūrėjau savo pirmąjį augintinį, nepaisant to, mano šuo labiausiai mylėjo mano tėtį. Taksas yra tas šuo, kuris gali sutarti su vaiku, tačiau bet kokiu atveju jis savo šeimininku pasirinks suaugusį žmogų“, – sako Skaiva.

Ji priduria, kad prisiminimai iš vaikystės yra patys puikiausi – šuo buvo jos geriausias draugas, didžiausias pagalbininkas susipažįstant su kitais žmonėmis. „Eidavau pasivaikščioti ir būdavo labai lengva užmegzti pažintį, nes nesunku tai padaryti, kai tu vedžioji šunį ir kas nors kitas daro tą patį. Mūsų taksas išgyveno 14 laimingų metų ir mūsų augintiniui išėjus supratome, kad be taksų gyventi labai liūdna – taip atsirado antrasis, o kad jam nebūtų liūdna – dar vienas taksas. Paskui aš išvažiavau gyventi į Vilnių ir supratau, kad be šunų gyventi yra labai niūru“, – pasakoja Skaiva savo gyvenimo neįsivaizduojanti be taksų ir juos auginanti jau trisdešimt metų.

Savarankiškas, išdidus ir ne vaikų žaislas

Taksai, pasak pašnekovės, yra prieraišūs šunys, kurie pripranta prie savo šeimininkų ir myli savo šeimos narius kaip ir bet kurie kiti šunys. Tačiau ji pabrėžia, kad jeigu tėveliai nori nupirkti taksą savo vaikams ir tikisi, kad jis kaip pliušinis žaisliukas galės pakęsti visas jų išdaigas, taksas tikrai nėra ta veislė. „Taksas – savarankiškas, medžioklinis šuo, kuris tikrai nėra vaikų žaislas. Kadangi veisiu šunis, tai kartoju visiems pirkėjams – šunys nėra vaikų žaislai. Taksai gerai sutaria su vaikais ir juos myli, tačiau svetimų vaikų nemėgsta. Jeigu prie takso parke pribėgs septyni vaikai ir pradės jį niurkyti – tai jam tikrai nepatiks“, – įspėja Skaiva ir siūlo verčiau įsigyti pliušinį žaislą, o ne šunį, jeigu su juo bus netinkamai elgiamasi.

Taksai yra prieraišūs šunys, kurie pripranta prie savo šeimininkų ir myli savo šeimos narius kaip ir bet kurie kiti šunys.

Taksai yra drąsūs, savarankiški, humoro jausmą turintys šunys, kurie lengvai priima sprendimus ir nežiūri į šeimininką laukdami jo pritarimo: „Taksas apsisuks ir nueis savo keliais, dar pagalvodamas, ar verta čia klausyti šeimininko komandų. Tačiau to nereikėtų maišyti su nepaklusnumu. Mitas, kad taksai nepaklusnūs, tai aš pavadinčiau savarankiškumu“, – sako S.Jasevičiūtė ir priduria, kad medžioklinė veislė ir turi būti savarankiška, bei gebėti priimti sprendimus, kokie ir yra taksai.

Aktyvūs, bet ne per daug

Paklausta, ar auginant taksą reikia pasiruošti itin aktyviam gyvenimui, Skaiva sako, kad taksas yra pakankamai aktyvus, bet ne toks, kaip žinomos itin aktyvios kitos šunų veislės, pavyzdžiui, haskiai. „Taksams nereikia labai ilgų pasivaikščiojimų kasdien, didelio sportinio krūvio. Jie dažniausiai prisitaiko prie savo šeimininko gyvenimo būdo ir net jeigu šeimininkas nėra labai aktyvus ir ilgų pasivaikščiojimų mėgėjas, taksas prisitaikys ir tikrai jausis patogiai.

Asmeninio archyvo nuotr. /Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais
Asmeninio archyvo nuotr. /Skaiva Jasevičiūtė su mylimais augintiniais taksais

Aišku, reikėtų nepamiršti, kad bet kuriam šuniui reikalingas aktyvumas ir nereikėtų takso pasodinti ant sofos ir leisti nutukti – kas jam labai nesveika. Bet jeigu jūs normuosite maistą, duosite fizinės veiklos, tuomet nereikės nueiti kasdien 5 kilometrų, kad jis jaustųsi gerai. Manau, kad taksams, kaip ir bet kuriems kitiems šunims, patinka žaidimai – žaismingi jie išlieka iki pat senatvės. Mano namuose dabar gyvena nuo 3 iki 11 metų taksai, kurie visi vienodai žaidžia, nešioja kamuoliukus, vaikšto, leidžia laiką lauke – jiems labiausiai patinka laikas, praleistas su šeimininku“, – sako Skaiva ir siūlo pagalvoti, kiek laiko galėsite skirti savo augintiniui, kadangi ji per dieną vien užsiėmimams su šunimis skiria tris valandas.

Kaip prižiūrėti? Veisėjai sudėlios akcentus nuo A iki Ž

Šiuo metu pas Skaivą namuose gyvena šeši taksai: „Žmonės dažnai klaidingai įsivaizduoja taksus kaip vieną vienintelę veislę, tačiau jų yra net devynios. Štai pagal kailį išskiriami ilgaplaukiai, trumpaplaukiai, šiurkščiaplaukiai taksai; pagal dydį – standartiniai (9-10 kg), nykštukiniai (5-6 kg), triušiniai (apie 4 kg), tačiau takso priklausymas vienai ar kitai veislei matuojamas ne kilogramais, o krūtinės apimtimi.

Taksai priverčia dar daugiau dėmesio skirti tvarkai namuose, o labiausiai mane sužavėjo tuo, kad savo charakteriu taksas jaučiasi lyg būtų labai didelis šuo.

„Taksus įmanoma išmokyti elgtis labai tvarkingai. Tai yra nuostabi veislė, tiesa, kol auga, eibių būta ne vienos – sugraužti mediniai baldai, odiniai kampai, sudraskyti kilimai ir pridaryta daugybė kitų dalykų. Taksai priverčia dar daugiau dėmesio skirti tvarkai namuose, o labiausiai mane sužavėjo tuo, kad savo charakteriu taksas jaučiasi lyg būtų labai didelis šuo.

Mes sakome, kad taksas yra mažame šuniuko kūne įkalintas pats didžiausias šuo, koks tik gali būti ir jis pats taip jaučiasi, – sako Skaiva. – Jeigu nusprendėte auginti taksą, pirmiausia patarčiau jį įsigyti iš gero taksų veislyno. Tokiu atveju, jums nebereikės galvoti apie nieką. Veisėjas pasirūpins išvažiavimo kraiteliu, ir pasakys visus daiktus, kuriuos jums reikia susipirkti. O kiekvieną kartą iškilus klausimui, jūs galėsite susisiekti ir sulaukti patarimo dresūros, maitinimo, priežiūros ir visais kitais klausimais. Štai daugintojai pardavė šuniuką ir tą pačią akimirką jį pamiršo, tad verčiau susiraskite gerą veisėją, kad patarimų nereikėtų ieškoti internete.

Na o kalbant apie mitybą paminėsiu tai, kad taksai nėra jautrūs maistui, bet tai veislė, kuri linkusi tukti. Ir jeigu tik jūsų taksas bus lepinamas, o jie moka išsiprašyti skanių kąsnelių, jūs turėsite storą taksą. O tai gresia nugaros ir širdies bėdomis, tad nuo šių ligų reikėtų savo taksą pasaugoti“, – pataria Skaiva.

PetCity.lt veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė: „Gerai takso sveikatai padės treniruotės, tinkama mityba ir svorio palaikymas“

Petcity.lt nuotr./Veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė
Petcity.lt nuotr./Veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė

„Taksų veislės atstovus galima vadinti šunimis, kurie yra ypač lojalūs ir ištikimi savo šeimininkams. Tai itin aktyvūs medžioklinių kategorijai priskiriami šunys, turintys puikią uoslę, sargūs, paklusnūs, išskirtinio temperamento mažieji draugai.

Unikalus ir žavintis kūno sudėjimas, sąlygotas genofondo – trumpos kojos, prailgintas korpusas – kartu nulemia ir tam tikras sveikatos problemas. Didelė dalis šios veislės atstovų kenčia nuo tarpslankstelinių diskų degeneracijos, klubų displazijos, kelių girnelių išnirimo. Polinkis į nutukimą, tik dar labiau paskatina šių ligų vystymąsi, didina riziką anestezijai ir osteoartrito vystymuisi“ , – sako veterinarė.

Ji prideda, kad taksai labiau genetiškai predisponuoti sirgti akių (katarakta, glaukoma, sausuoju keratokonjuktyvitu), endokrininėmis (Kušingo sindromu, hipotiroidizmu), autoimuninėmis ligomis (autoimuninės kilmės trombocitopenija). Kaip ir kitų mažų veislių šunys dažniau turi dantų problemų, o vyresniame amžiuje neretai pasireiškia ir širdies ligos (degeneracinė mitralinio vožtuvo liga).

„Norint palaikyti gerą takso sveikatą, būtina jį treniruoti, parinkti tinkamą mitybą ir palaikyti optimalų gyvūno svorį. Neleisti šokinėti nuo aukštų paviršių, nesudarant papildomo krūvio nugarai, naudoti profilaktikos priemones dantims, reguliariai lankytis pas veterinarijos gydytojus, kad ligos būtų pastebėtos ir sukontroliuotos ankstyvoje vystymosi stadijoje, o mylimas taksas gyventų ilgai, aktyviai ir laimingai“, – pataria specialistė.

VIDEO: 100 šunų veislių: Taksas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius