Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 23

Tinkama socializacija – paklusnaus šuns garantas: kokias dresūros klaidas dažniausiai daro šeimininkai?

Socializacija – viena svarbiausių užduočių šuniuką įsigijusiems šeimininkams. Tik tinkamai nuo mažens prie aplinkos pratinamas augintinis užaugs sveikas, drąsus, draugiškas, linksmas ir paklusnus.
Dominyka Volungevičiūtė
Dominyka Volungevičiūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Todėl labai svarbu jau ankstyvame amžiuje pradėti keturkojį pratinti prie įvairių komandų, leisti jam pažinti kuo daugiau kitų šunų, žmonių, garsų, kvapų. Tuo įsitikinusi ir „PetCity“ atstovė, šunų jėgos sporto trenerė Dominyka Volungevičiūtė.

Dresuoti reikia pradėti kuo anksčiau, tačiau niekada nevėlu

Pasak jos, norint turėti paklusnų, įvairiose situacijose prognozuojamą, suvaldomą šunį, jį dresuoti tiesiog būtina – reguliarių pamokų metu augintinis išmoksta disciplinos, susipažįsta su taisyklėmis, komandomis, tampa paklusnus.

„Dresuoti šuniuką reikėtų pradėti kuo anksčiau: pirmiausia – namuose, o jau paskui, kai šuo turės reikalingus skiepus ir galės eiti į lauką, pradėti mokyti jį lauke. Svarbu žinoti, kad pradėti mokytis – niekada nevėlu, kartu su profesionaliu elgsenos specialistu galima perauklėti ir jau suaugusį, su susiformavusiu charakteriu, iš prieglaudos paimtą šunį“, – sako D.Volungevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Dominyka Volungevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Dominyka Volungevičiūtė

Dresūra namuose ar mokykloje?

Ar keturkojui užtenka specialių užsiėmimų namuose, o gal reikėtų jį leisti į dresūros mokyklą? D.Volungevičiūtė tikina, kad vieno atsakymo čia nėra: esą vieni šunys lengviau suvaldomi tarp savų namų sienų, kiti – atvirkščiai, paklusniau elgiasi išėję pasivaikščioti į kiemą.

„Su kiekvienu šuniu reikia dirbti individualiai, atkreipiant dėmesį į konkrečias problemines situacijas. Tarkime, jei šuo tampa nevaldomas, kai aplink yra kitų šunų, jei šis tempia šeimininką paskui norėdamas su jais žaisti, tokiu atveju šunų elgsenos specialistas pasiūlys porą užsiėmimų kieme su kitais šunimis, pasiūlys grupines dresūros pamokas, kuriose augintinis mokysis nereaguoti į kitus šunis, o susitelkti tik į šeimininką, ir nesiblaškydamas atliks visas jam skirtas komandas“, – kalbėjo šunų jėgos sporto trenerė.

Pagrindinės socializacijos taisyklės

Norint šunį socializuoti su kitais šunimis, reikia žinoti tam tikras taisykles. Viena tokių – pirmiausia išsiaiškinti, ar svetimas šuo nėra piktas, agresyvus – į šį klausimą galėtų atsakyti augintinio šeimininkas.

Augintinį svarbu tinkamai pratinti bendrauti ir su žmonėmis, vaikais. Šie taip pat neturėtų jo išgąsdinti, pirmo kontakto metu leisti palaipsniui susipažinti, apuostyti. Jei šuo reaguoja draugiškai – pagirti jį, pamotyvuoti skanėstais.

Tačiau nereiktų pamiršti, kad šuo yra gyvūnas, kuris kai kuriais atvejais taip pat gali nenorėti bendrauti. Todėl net draugiškas, paklusnus šuo nori turėti saugią vietą, kur galėtų ramiai pailsėti pavargęs, o bandant pažeisti jo privatumą – jis gali susierzinti.

Dažniausios augintinių socializacijos klaidos

Svarbiausias socializacijos pamokas šuo įsimena iki pusės metų amžiaus – tuo metu visos patirtys, tiek geros, tiek blogos, vėliau daro įtaką tam, kaip šuo augdamas reaguoja į aplinką. Todėl didžiausia šeimininkų socializacijos klaida – per mažai socializacijos.

„Kita itin dažnai pasitaikančių klaidų, ypač – jei tai mažos veislės šuo, kad šeimininkai ilgai vengia vesti jo į lauką, bijodami, kad jam kas nutiks. Jis augdamas tarp keturių sienų vėliau ima jas ginti nuo bet ko – ar tai būtų šeimininką aplankantys bičiuliai, ar kiti šunys. To pasekmė – po metų, kelerių, atsiranda tokių problemų kaip „mano šuo ant visų loja“, arba „jis nors mažiukas, bet kandžioja visus mūsų svečius“ ir pan. – visa tai kyla dėl to, kad šuo, dar būdamas mažas, buvo pratinamas, kad šioje namų erdvėje niekas kitas nesilanko, vadinasi, čia jo teritorija, į kurią nieko neįsileidžia“, – kalbėjo D.Volungevičiūtė.

Todėl net jei šuo daug laiko praleidžia namuose, labai svarbu į svečius dažniau pasikviesti draugų, galbūt net su savo augintiniais, kad šuniukas įprastų draugiškai priimti jį supančią aplinką.

Šunų jėgos sporto trenerė įsitikinusi – kuo keturkojis dažniau lankysis viešose vietose, kuo daugiau bendraus su nepažįstamais žmonėmis ir šunimis, tuo jis bus geriau socializuotas. Todėl nereiktų vengti drauge apsilankyti ir parduotuvėse, kavinėse, veterinarijos klinikoje – vizitas pastaruoju adresu, net jei nenutiko nieko bloga, šuniui duos daug naudos.

„Jei šuniukas dar būdamas visiškai mažas bus pratinamas prie veterinarijos klinikos, vėliau čia jis lankysis su malonumu, o ne kupinas baimės jausmo. Dažnai suaugę šunys bijo lankytis klinikose, nes šios jiems kelia nemalonias asociacijas – jie susiriečia į kamuoliuką dar prie kabineto durų. Taip yra greičiausiai todėl, kad čia jie pajuto kažką skaudaus, nemalonaus, todėl vėliau vien klinikos kvapas jiems kelia neigiamas emocijas.

Tačiau jei šuo dar nuo mažens supras, kad klinikoje jam nieko blogo nenutiks – jei kiekvieną apžiūrą, kiekvieną skiepą ar užkėlimą ant stalo lydės paglostymas, skanėstas, pažaidimas su juos – šuo supras, kad nieko čia baisaus nėra ir pats noriai lankysis klinikoje“, – pasakoja D.Volungevičiūtė.

Specialistė sako, kad svarbiausia taisyklė pratinant šunį prie aplinkos – leisti jam suprasti, kad tam tikri veiksmai yra normalūs, kad šeimininkas visuomet šalia ir nėra dėl ko baimintis.

Išdresuoti galima bet kokį šunį

D.Volungevičiūtė tikina, kad galima išdresuoti bet kokį šunį – neišsprendžiamų atvejų beveik nėra, todėl išmokyti tam tikrų dalykų galima net suaugusį, jau susiformavusį keturkojį.

„Galiu ir iš savo praktikos pasakyti – iš prieglaudos paėmusi auginti 4 metų šunį, kuris buvo agresyvus žmonėms ir kitiems gyvūnams, dabar, po dresūros pamokų, turiu visiškai prognozuojamą augintinį, kuriuo visiškai pasitikiu – jis puikiai su visais sutaria.

Svarbiausia – kad dresūra būtų pozityvi. Jei šuo turi ar būdamas mažas turėjo psichologinių problemų, dirbdami griežtais principais – naudodami griežtą antkaklį, fizines bausmes ir pan., nieko nepasieksime. Priešingai – tai gali sukelti dar didesnę agresiją. Tačiau jei šuo ims pasitikėti žmogumi, jis ir pats nusiramins“, – kalbėjo dresūros specialistė.

Dresūros priemonės efektyvesniam rezultatui

Siekiant efektyvesnio rezultato, ji rekomenduoja naudoti ir tam tikras dresūros priemones, kurias galima rasti gyvūnų prekių parduotuvėse „PetCity“. Mažiems šuniukams puikiai tiks žaisliniai čežantys tuneliai – tokiu būdu šuo pratinsis prie uždarų erdvių ir įvairių garsų.

Jau nuo pat mažens rekomenduojama įsigyti narvą, kad šuo turėtų savo saugią erdvę „namus“ – kuo anksčiau šunelį pripratinsite prie jo narvo, tuo bus lengviau ateityje. Svarbiausia nepamiršti, kad narvas turi būti siejamas su teigiamomis emocijomis.

„PetCity“ parduotuvėse taip pat rasite daug įvairių priemonių, kurios padės pratinti šunį būti narve ramiai arba pasilikti kuriam laikui vienam namuose – tam puikiai tiks išmanūs žaislai su skanėstais viduje, augintiniui teks pasukti galvą, kaip juos iškrapštyti.

Čia galima rasti ir didelį dresūros žaislų pasirinkimą – „PetCity“ specialistai mielai pakonsultuos ir padės išsirinkti labiausiai tinkantį konkrečiam augintiniui.

O kad šeimininkui visas socializacijos ir dresūros laikotarpis būtų kuo patogesnis, verta įsigyti ir įvairių dresūros prekių: tai dresūros diržai ir liemenės, skanukų talpyklos bei „klikeriai“.

D.Volungevičiūtė taip pat primena, kad gegužės 7 dieną 18:30 val., „PetCity“ „DomusPro“ centre Vilniuje bus surengtas augintinio dresūros ir užimtumo pradžiamokslis, kurio metu tiek pati Dominyka, tiek kiti augintinių centro specialistai šeimininkus supažindins su svarbiausiomis dresūros komandomis, atskleis smagių triukų bei papasakos, kokia lavinančia ir aktyvia veikla savo augintinį galima užimti namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius