Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 18

Veterinarai įspėja – pasikeitę mylimų šunų kasdieniai įpročiai gali liudyti rimtą ligą

Jei jūsų šuo jau kurį laiką mažiau ėda, bet daugiau geria, o tuštinasi „kažkaip ne taip“ – nenumokite ranka. Tai gali būti rimtas signalas, jog jis gali sirgti kuria nors iš reprodukcinės sistemos ligų, sako veterinarijos gydytojai.
Šuo
Šuo / „PetCity“ nuotr.

Apie tai, kokios reprodukcinės sistemos ligos dažniausiai nustatomos šunims, kaip jos gydomos ir kada skubėti su augintiniu pas veterinarą pasakoja „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Margarita Rukštelytė.

Pasak jos, šunų patelėms veterinarai dažniausiai diagnozuoja piometrą. „Tai yra pūlingas gimdos uždegimas. Jis skirstomas į atvirą, kai pūlingos išskyros sunkiasi iš makšties, ir uždarą – tuomet pūliai kaupiasi gimdoje ir yra rizika, kad gimda plyš. Svarbu žinoti, kad laiku nediagnozuota ir negydoma uždaros piometros forma, baigiasi augintinio mirtimi“, – sakė gydytoja veterinarė.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Margarita Rukštelytė
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Margarita Rukštelytė

Patinams dažniausiai diagnozuojamos prostatos cistos, prostatos hiperplazija (padidėjimas), prostatos onkologija. Pasitaiko atvejų, kai visi šie susirgimai diagnozuojami kartu.

Nors visos šios ligos – rimtos, didžiausią pavojų keturkojų sveikatai kelia skirtingos diagnozės.

M.Rukštelytės teigimu, patelėms pavojingiausia yra uždara piometra, kadangi yra rizika, kad gali pratrūkti.

„Tokiu atveju pūliai ir kraujas išsilieja į pilvo ertmę, kas gali sukelti sepsį. Gyvūnas taip pat gali stipriai nukraujuoti“, – pasakojo specialistė. Tuo metu patinams pavojingiausia yra prostatos onkologija bei prostatos cistos.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Kalbėdami apie šių ligų pavojų, veterinarai pabrėžia, jog svarbiausia nepraleisti pirmųjų simptomų ir laiku kreiptis į gydymo įstaigą.

„Patelėms piometra pasireiškia dažniausiai po rujos praėjus 6-8 savaitėms. Gyvūnas tampa vangus, prastai jaučiasi, sumažėja apetitas, gali pradėti gerti daugiau vandens, dažnai išsipučia pilvo sritis. Jeigu piometra atviros formos, iš makšties pradeda bėgti pūlingi skysčiai, turintys specifinį tokioms išskyroms kvapą“, – simptomus nurodė pašnekovė. Ši liga gali užklupti bet kurio amžiaus kalytes.

Kalbant apie patinus, prostatos problemų paprastai turi vyresni šunys – maždaug 6-8 metų amžiaus.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Šeimininkai turėtų būti atidūs, mat pirmieji ligos požymiai gali būti sunkiai pastebimi.

„Tai sumažėjusi šlapimo srovė, kraujas šlapime, dažnas šlapinimasis, sunkesnis tuštinimasis“, – pasakojo „PetCity“ veterinarijos gydytoja.

Įtarus ligą gyvūną būtina nedelsiant parodyti specialistams. Tiek patelių, tiek patinų lytinė sistema paprastai tikrinama ultragarsu. Naudodamiesi ultragarso aparatu veterinarijos gydytojai įvertina lytinę gyvūno sistemą ir šlapimo pūslę.

„Patelėms veterinarijos gydytojas ultragarso metu apžiūri kiaušides, patikrina, ar nėra cistų, kitų darinių. Taip pat apžiūros metu įvertinama gimdos sienelė bei jos turinys, šlapimo pūslė ir šlaplė“, – kalbėjo veterinarė.

Patinams ultragarsu vertinama šlapimo pūslė ir prie jos esanti prostata. Vėliau apžiūrimos sėklidės.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

„Veterinarijos gydytojas, tikrindamas patinų lytinę sistemą, įvertina prostatos bei sėklidžių dydį, audinio struktūrą, patikrina, ar nėra cistų bei kitų darinių“, – apžiūros eigą detaliai pristatė veterinarijos gydytoja.

Nustačius ligą skiriamas gydymas, kuris priklauso nuo gyvūno būklės. Tačiau, pasak M.Rukštelytės, piometra dažniausiai gydoma chirurgiškai, t.y. pašalinama gimda su kiaušidėmis.

„Medikamentai skiriami tuo atveju, kai gimdos pašalinti negalima. Pavyzdžiui, dėl to, kad gyvūnas naudojamas veisimui. Taip pat, jei yra per didelė operacijos rizika. Vis dėlto efektyviausias – chirurginis gydymas. Gydant vaistais išlieka didelė rizika, kad piometra atsinaujins“, – teigė „PetCity“ gydytoja veterinarė.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Gydytoja ragina kasdien išvedus į lauką savo augintinį atidžiai stebėti, o kilus įtarimams – nedelsiant kreiptis į veterinarijos kliniką. „PetCity“ klinikose Vilniuje siūlo Jūsų augintiniams platų veterinarinių paslaugų spektrą nuo kasdieninės gyvūno priežiūros iki intensyvios terapijos, nuo vidaus ligų prevencijos, profilaktikos ir gydymo iki sudėtingų chirurginių operacijų.

{relatedarticles|Taip pat skaitykite:|right

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius