Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aknė – kodėl ji atsiranda ir kaip ją gydyti?

Aknė (Acne vulgaris), arba tiesiog paprastieji spuogai – tai viena dažniausių odos ligų paauglystėje. Sergant šia liga, dažniausiai pažeidžiamas veidas, rečiau – nugara, krūtinė, pečių ar kaklo oda. Būdingiausias aknės požymis – „užsikimšusios“ veido poros, t.y. uždari bei atviri komedonai, iš kurių formuojasi uždegiminiai bėrimo elementai: papulės (raudoni mazgeliai) bei pustulės (pūlinėliai). Esant sunkiai aknės formai, atsiranda skausmingi mazgai, cistos, o gyjantys bėrimai dažnai palieka ne tik rausvas ar rusvas dėmeles, bet ir įvairaus pobūdžio ir gylio randus odoje.
Aknė
Aknė / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Spuogai Aknė

Aknės formavimąsi lemia keturi pagrindiniai veiksniai:

1. Hiperseborėja – androgenų sąlygojamas odos riebalinių liaukų išvešėjimas ir padidėjęs pakitusio klampumo ir sudėties riebalų išsiskyrimas.

2. Hiperkeratozė (arba hiperkeratinizacija). Tai išorinio, raginio odos sluoksnio (stratum corneum) sustorėjimas.

Suragėjusios odos ląstelės (korneocitai) užkemša riebalų liaukos lataką ir sutrikdo riebalų išsiskyrimą – klampus riebalų liaukos sekretas nebegali normaliai patekti ant odos paviršiaus ir plauko folikule formuoja „kamštį“. Tuomet odos paviršiuje stebime susiformavusius inkštirus (komedonus), jie gali būti tamsūs – atviri (juoda viršūnėle) arba, atvirkščiai, balti – uždari (balta virūnėle).

3. Mikrobų kolonizacija. Propionibacterium acnes kolonizacija plauko folikule. Esant hiperseborėjai, susiformuoja palanki aplinka aknės bakterijoms intensyviai daugintis, o jų išskiriamos medžiagos sukelią uždegimą, kuris pasireiškia bėrimais odoje.

4. Uždegimas. Uždegimo mediatorių išskyrimas ir odos imuninio atsako pokyčiai.

Aknės priežastys ir gydymas apipinti daugybe mitų. Štai keletas naudingų patarimų, kurie padės tinkamai prižiūrėti odą:

• Prauskitės drungnu vandeniu, naudokite tinkamą prausiklį

• Leiskite spuogams užgyti natūraliai (spuogų spaudymas gali lemti būklės pablogėjimą ir randų formavimąsi)

• Rinkitės nekomedogenines (poras nekemšančias) odos priežiūros priemones

• Vakare kruopščiai nuvalykite makiažo likučius

Kombinuotas aknės gydymas

Aknė yra lėtinė, banguojančios eigos liga, todėl jos gydymas turėtų būti nuoseklus ir ilgalaikis. Nėra vieno vaisto, galinčio greitai ir visam laikui išgydyti aknę. Priklausantis nuo bėrimų pobūdžio ir sunkumo laipsnio bei siekiant paveikti kuo daugiau ligos atsiradimą skatinančių veiksnių, visuomet taikomas kombinuotas gydymas vietiniais ir/ar sisteminiais vaistais, fizinėmis bei kosmetinėmis priemonėmis. Probleminės, į spuogus linkusios odos priežiūrai, rekomenduotina rinktis dermatologinę kosmetiką. Priklausomai nuo aknės sunkumo, pacientai gali naudoti Eucerin DermoPure lengvos tekstūros serumą, kuris atkemša poras, veiksmingai mažina dėmeles ir saugo nuo naujų susidarymo. Poveikis juntamas jau pirmą kartą panaudojus. Ilgainiui oda tampa švaresnė ir lygesnė. Inovatyvi sudėtis: 10 proc. hidroksi kompleksas – ypač veiksmingas šveičiamųjų glikolio, salicilo ir polihidroksi rūgščių derinys, padedantis atsinaujinti odos paviršiui, atkemšantis poras ir pašalinantis negyvąsias odos ląsteles. Šis kompleksas kovoja su P. acnes bakterijomis. Salicilo rūgštis – mažina dėmeles ir neleidžia susidaryti naujoms. Iš saldymedžių šaknų gaunamas likochalkonas A – pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, gali padėti nuraminti suerzintą odą. Vieną kartą per dieną, geriausiai – vakare, tepkite kruopščiai nuvalytą veido odą. Priemonė gali sustiprinti odos jautrumą saulei. Naudodami priemonę ir savaitę po to naudokite apsaugos nuo saulės priemones, specialiai pritaikytas riebiai ir į aknę linkusiai odai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius