-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliejai veidui, kūnui ir plaukams: kokius ir kaip naudoti? Plaukų kaukės receptas

Simondsijų, avokadų, kokosų, o gal erškėtrožių? Augalinių aliejų – visa galybė ir visi pasižymi puikiomis savybėmis, tereikia išsirinkti sau tinkamą. Šį kartą apie juos ir kalbame – kokie aliejai labiausiai tinka veido, kūno odai ir plaukams ir kaip juos tinkamai naudoti?
Aliejus kūno odai
Aliejus kūno odai / 123RF.com nuotr.

Vasarą mūsų odą ir plaukus veikia kaitri saulė, sūrus jūros ar chloruotas atostogų baseinų vanduo. Aliejai ne tik maitina plauką, bet ir pasižymi apsaugine funkcija – saugo nuo nepageidaujamo aplinkos poveikio.

Apie tai, kokie aliejai tinkamiausi veido, kūno odai ir kokius naudoti plaukams, kalbamės su „Uoga Uoga“ kokybės vadove Egle Šiožinyte. Prieš pradėdama pokalbį ji akcentavo, kad norint kokybiško aliejaus ir gero poveikio savo odai bei plaukams, reikėtų rinktis ekologiškus nerafinuotus šalto spaudimo aliejus.

– Kokie aliejai tinkamiausi veido odai ir kaip pasirinkti, kokį naudoti?

– Tiek veidui, tiek kūnui aliejus geriausia rinktis pagal savo odos tipą. Mišriai-riebiai odai tinka aliejai, turintys nemažą procentą linolo rūgšties – tokie kaip dygminų, saulėgrąžų, vynuogių kauliukų, kanapių sėklų, lazdynų riešutų. Sausai odai tinka riebesni aliejai – avokadų, sviestmedžių, makadamijų. Brandesnei odai – arganų, erškėtrožių.

Veidui geriausia naudoti aliejų mišinius, nes kiekvienas aliejus turi sau būdingą sudėtį ir savybes.

Veidui geriausia naudoti aliejų mišinius, nes kiekvienas aliejus turi sau būdingą sudėtį ir savybes, todėl mišinyje skirtingi aliejai papildo vienas kitą. Pavyzdžiui, jei brandi oda linkusi į riebumą, tiktų maišyti aliejus, skirtus mišriai-riebiai, taip pat ir brandžiai odai.

Tinkamai pasirinkus aliejų dažniausiai jis nekemša porų.

– O kokie aliejai labiausiai tinka kūno odai?

– Jei oda sausesnė, galima naudoti sviestmedžių, kakavos, avokadų, migdolų, makadamijų, kokosų aliejus. Jei normali – simondsijų, arganų, migdolų, kokosų. Tik bandant pavyks atrasti labiausiai patinkantį ir jums tinkantį aliejų.

Vida Press nuotr./Aliejus kūno odai
Vida Press nuotr./Aliejus kūno odai

Naudojant aliejų kūnui, geriausia jį tepti ant drėgnos odos, nes aliejus yra lyg apsauga, kad iš odos neišgaruotų drėgmė.

Aktualus aspektas vasarai – kai kurie aliejai turi SPF, pavyzdžiui, sviestmedžių, kokosų, aviečių, tad rinkdamiesi galite į tai atkreipti dėmesį.

– Kokie aliejai patys tinkamiausi plaukams?

– Plaukams tinka daug aliejų, čia kaip ir su veido bei kūno oda – reikia atsirinkti sau tinkamiausią. Vieni jų yra lengvesni, kiti – riebesni. Dažniausiai plaukams naudojami simondsijų, arganų, alyvuogių, kokosų, avokadų, makadamijų, sezamų aliejai.

Prie lengvesnių priskiriami arganų, simondsijų, vynuogių kauliukų, sezamų. Šie aliejai gana greitai susigeria ir plaukai neatrodo riebūs – žinoma, reikia nepadauginti. Juos galima naudoti plaukų galiukams arba kaip plaukų kaukę. Riebesniais laikomi kokosų, makadamijų, avokadų, alyvuogių aliejai, juos labiau tinka naudoti kaip plaukų kaukę.

Tiesa, daug kas labai mėgsta ricinų aliejų. Mano nuomone, tai nėra stebuklas, be to, labai sunkiai išplaunamas. Kuo sunkiau aliejus išplaunamas, tuo didesnė tikimybė pažeisti plaukus.

– Gal galėtumėte trumpai išskirti geriausias populiariausių bazinių aliejų savybes – kuo jie ypatingi?

– Simondsijų aliejus savo struktūra panašiausias į žmogaus išskiriamus riebalus. Migdolų tinka jautriai tiek kūno, tiek galvos odai. Kokosų aliejus odai ir plaukams suteikia šilko švelnumo pojūtį. Sviestmedžių atkuria odos elastingumą ir saugo nuo aplinkos poveikio. Kakavos kvepia šokoladu, dažniausiai naudojamas kūno priežiūrai, atkuria odos elastingumą.

Jei aliejus tepamas ant sausų plaukų, jis atlieka labiau apsauginę funkciją. Jei tepamas kaip kaukė, geriau tai daryti ant drėgnų plaukų.

Avokadų aliejus tinka sausai odai ir plaukams, minkština ir ramina odą. Makadamijų tinka sausiems plaukams ir nušiurusiems plaukų galiukams, taip pat sausai odai. Sezamų aliejus plaukams ir odai suteikia žvilgesio, be to, jis, palyginti su kitais, giliau prasiskverbia į odą.

Arganų rekomenduojamas brandžiai odai – šis aliejus turtingas vitamino E, kuris yra puikus antioksidantas. Tinka ir plaukams prižiūrėti, gerai susigeria. Dar vienas gausus antioksidantų – nuo seno grožio procedūroms naudojamas alyvuogių aliejus.

123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus
123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus

– Kaip naudoti aliejų – tepti juo sausus ar drėgnus plaukus?

– Jei aliejus tepamas ant sausų plaukų, jis atlieka labiau apsauginę funkciją. Jei tepamas kaip kaukė, geriau tai daryti ant drėgnų plaukų ir palaikyti apie pusvalandį–valandą ar net ilgiau, o paskui nuplauti.

– Kokį aliejų rekomenduotumėte plaukų galiukams?

– Siūlyčiau naudoti sezamų, arganų, simondsijų. Kad veiktų kaip apsauga ir plaukai neskilinėtų, aliejų reikėtų tepti ant sausų plaukų galiukų. Tik labai nedidelį kiekį, nes kitaip bus per riebu.

– Yra tekę girdėti, kad kokosų aliejus plaukams netinka, nes juos sausina.

– Kokosų aliejus plaukams tinka – tiek naudojamas vienas, tiek mišiniuose su kitais aliejais. Tik jį gal kiek sunkiau išplauti.

Kalbant apie plauko sausinimą, tai galioja ne tik kokosų aliejui, bet ir visiems kitiems. Svarbu jausti saiką: plaukų galiukams užtenka lašo aliejaus; aliejinę kaukę užtenka pasidaryti kartą ar du per mėnesį.

Beje, kokosų aliejų galima naudoti, jei, tarkime, norite suteikti plaukams šlapią efektą – reikia ant sausų plaukų užtepti nedidelį jo kiekį.

Shutterstock.com nuotr./Kokosų aliejus
Shutterstock.com nuotr./Kokosų aliejus

– Ar aliejus gali netikti, alergizuoti?

– Gali netikti, jei pasirenkamas ne pagal savo odos tipą. Gali ir alergizuoti. Todėl visada prieš bandant ką nors nauja, būtina atlikti odos jautrumo testą – pamėginti pasitepti mažą plotelį ir pažiūrėti, ar nebus kokios reakcijos.

– Fitoliai gali būti naudojami vietoj kvapnaus kūno kremo, jais galima kvėpinti ne tik odą, bet ir plaukus. Gal galite trumpai papasakoti, kas tai yra ir kaip juos naudoti?

– Fitoliai gaminami į bazinį aliejų (dažniausiai tam naudojami saulėgrąžų, alyvuogių, migdolų, simondsijų, kokosų) merkiant augalus (pvz., kraujažoles, medetkas), žiedus (jazminų, gardenijų), vanilės ankštis, morkų šaknis, sėklas ir pan. Laikoma kelias savaites, vis pakeičiant tą užmerktą žaliavą nauja. Taip laikoma maždaug mėnesį tamsioje vietoje. Užmerkta žaliava bazinį aliejų praturtina savo kvapu ir savybėmis.

Fitolių panaudojimas – labai įvairus. Tinka ir odai, ir plaukams prižiūrėti.

Fitolių panaudojimas – labai įvairus. Tinka ir odai, ir plaukams prižiūrėti. Jei fitolis kvapnus, tinka ir vietoj kvepalų. Galima išsitepti kūno odą arba plaukus, tarkime, vanilės ar jazminų fitoliu, ir kvepėsite saldžiai arba gėlėmis.

– Šį kartą eterinių aliejų temos neliečiame, bet kadangi daug kalbame apie plaukus, gal galėtumėte išskirti vieną kitą eterinį aliejų, ypač tinkamą plaukams? Kokiomis proporcijomis reikėtų jį maišyti su baziniu ir kaip naudoti?

– Nuo plaukų slinkimo tinka rozmarinų eterinis aliejus – jis suaktyvina galvos odos kraujotaką ir stiprina plaukų šaknis. Kaip bazinį šios kaukės aliejų rekomenduočiau pasirinkti tokį, kuris labiausiai tinka pagal jūsų galvos odos ir plaukų tipą.

Citrusų (apelsinų, citrinų, greipfrutų) eteriniai aliejai plaukams suteikia daugiau žvilgesio. Reikėtų įlašinti į lengvą bazinį aliejų – simondsijų ar sezamų – kelis lašus pasirinkto citrusų eterinio aliejaus. Ant delno paskirstyti lašiuką šio mišinio ir tada perbraukti per plaukus. Tik nepadauginkite.

Proporcijos galėtų būti tokios: 50 ml bazinio aliejaus ir 5–10 lašų eterinio aliejaus. Eteriniais aliejais reikia nepiktnaudžiauti, jiems galioja taisyklė: geriau – mažiau.

Shutterstock nuotr./Apelsinai
Shutterstock nuotr./Apelsinai

Vasarinės aliejinės plaukų kaukės receptas

Jums reikės:

  • sezamų aliejaus (20 ml), makadamijų aliejaus (10 ml), kokosų aliejaus (20 ml);
  • jei norite, apelsinų eterinio aliejaus (5 lašai).

Kaukė kvepia kokosais (jei įlašinta apelsinų eterinio aliejaus, tai ir apelsinais), suteikia plaukams žvilgesio, juos pamaitina. Tokį aliejų mišinį galima naudoti ir kūno odai.

Aliejinę kaukę naudokite kartą ar du per mėnesį.

Kaip paruošti? Aliejines kaukes prieš naudojimą rekomenduojama truputį pašildyti – buteliuką porą minučių užtenka palaikyti vonelėje karšto vandens. Pašildytas aliejus geriau įsiskverbia į plauką.

Kaip naudoti? Galima tepti ir plaukų šaknis, ir visus plaukus. Rekomenduoju kaukę užtepti ant drėgnų plaukų (vanduo neturi varvėti). Galima laikyti kelias minutes arba ilgiau. Paskui išplauti švelniu šampūnu.

Jei kaukę planuojate laikyti kur kas ilgiau, plaukus galite įvynioti į celofaną, apsukti galvą rankšluosčiu. Taip šiltai kaukė gali būti laikoma valandą ar porą.

Aliejinę kaukę naudokite kartą ar du per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius