Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilio partrenkta Glorija neteko priekinių dantų – nesišypso jau 8 metus

Jau vien tai, kad Glorija šiandien gali pasakoti savo istoriją, prašyti ir sulaukti pagalbos, atrodo kaip stebuklas. Sunku išlikti abejingam klausantis Glorijos ir jos mamos pasakojimo apie įvykį, smarkiai pakeitusį dailios mergaitės gyvenimą. Ta lemtinga diena buvo beveik prieš aštuonerius metus. Glorijai buvo aštuoneri.
Glorija
Glorija / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Dantys Šypsena

Nuo smūgio išbyrėjo visi priekiniai mergaitės dantys

2010 metų rudenį tuo metu antrokė mergaitė su savo močiute išsiruošė dviračiais nuvykti į kaimo parduotuvę. Glorija pasakoja, jog puikiai atsimena tą dieną. Kurį laiką važiavusios jos nusprendė kirsti kelią, perėjos niekur nebuvo, tad apsižvalgiusios pasirinko vietą ir laiką pereiti važiuojamąją dalį. Mergina pasakoja, jog tolumoje matė atvažiuojant vilkikus, tačiau jie buvo gana toli ir atrodė, jog laiko kirsti kelią pakaks.

Įpusėjus važiuojamąją dalį iš už vilkikų išniro dideliu greičiu juos lenkiantis automobilis. Glorija sako supratusi, jog nebėra galimybių pasitraukti nei pirmyn nei atgal, nė vieno kelkraščio pasiekti jos nesuspės. Viskas vyko labai greitai – automobilis parbloškė abi dviratininkes.

Per stebuklą didelių lūžių ir traumų mergina išvengė, tačiau nuo smūgio išbyrėjo visi priekiniai dantys, kiti ėmė smarkiai judėti, pasislinko iš vietų.

Net ir praėjus aštuoneriems metams, Glorija sako vis dar labai gerai prisimenanti jausmą atsimerkus.

„Kai atsibudau, gulėjau veidu į asfaltą, aš buvau gana toli nusviesta nuo vietos, kur mane partrenkė. Vėliau sužinojau, kad nuo smūgio skridau 8 metrus“, – apie tos dienos įvykius pasakoja mergina.

Atgavusi sąmonę pirmiausia dairėsi močiutės, kuri beveik tiek pat metrų skrido į kitą pusę. Per stebuklą didelių lūžių ir traumų mergina išvengė, tačiau nuo smūgio išbyrėjo visi priekiniai dantys, kiti ėmė smarkiai judėti, pasislinko iš vietų. Iki šiol tas kraujo ir dantų jausmas burnoje yra sunkiai pamirštamas, tačiau piktų žodžių ar nuoskaudos vairuotojui iš merginos neišgirsi.

Kalbėdama apie tą spalio dieną Glorijos mama Sonata vis dar sunkiai renka žodžius. Prisimena, jog mama nukentėjo labiau, o dukrytei dar pasisekė. Galbūt dėl to, kad vaikas, maža, lengva.

Reikėjo susiųsti smarkiai skilusią lūpą, gydytis daugybę sumušimų ir mėlynių, o didžiausias rūpestis likęs iki šiol: išmušti mergaitės dantys jau buvo nuolatiniai. Po traumos mergaitė lankėsi poliklinikoje, tačiau reikiamo gydymo gauti nepavyko, o lėšų kreiptis į specialistus privačiai šeima tiesiog neturėjo.

Gabi mergina randa laiko visoms veikloms

Glorija sako, jog iškart po avarijos buvo labai gėda grįžti į mokyklą, drovėjosi kalbėti, šypsotis. Dabar pasakoja jau pripratusi, kad negali šypsotis, dėl to, žinoma, skauda širdį, tačiau stengiasi, kad šis trūkumas jos nestabdytų.

Glorijos mama pasakoja, jog merginos pilna visur, jai viskas įdomu ir viskam pavyksta surasti laiko, o ir noro nuveikti dar ką nors niekuomet nepritrūksta. Tai, jog Sonata neperdeda ir merginos iš tiesų pilni namai, mokykla ir Kalvarijos miestelis, galima suprasti sužinojus, jog ji lanko šokius, chorą, lipdo iš molio, priklauso skautams ir šauliams, ir, žinoma, puikiai mokosi.

Asmeninio archyvo nuotr./Glorijos pasiekimai
Asmeninio archyvo nuotr./Glorijos pasiekimai

Mokykloje Glorijai labiausiai patinka geografija, galimybė mokytis apie pasaulį, kitas šalis ir kultūras. Kuo bus, ji sako dar nenusprendusi, svarbiausia yra gerai mokytis ir puikiai išlaikyti egzaminus, o tada jau visi keliai atviri.

„Kad ir nusprendžiu, po kiek laiko vėl persigalvoju, nes yra tiek dalykų, iš kurių galima rinktis ir būtų labai įdomu! – pasakoja mergina. – Svarbiausia dabar gerai mokytis, pasiruošti egzaminams, kuo geriau išlaikyti, o visa kita paskui.“

Asmeninio archyvo nuotr./Glorija
Asmeninio archyvo nuotr./Glorija

Mergina pasakoja, jog keliaudama su šokių kolektyvu susipažįsta su galybe naujų žmonių, susiranda draugų, žino, jog tai padaryti būtų daug paprasčiau, jei galėtų drąsiai šypsotis, nekompleksuotų, tačiau sako jau pripratusi prie savęs tokios ir susitaikiusi.

Štai ir dabar kolektyvas, kuriame šoka Glorija, daug repetuoja ir ruošiasi vasarą vyksiančiai Dainų šventei, taip pat dar laukia gastrolės Rygoje.

Svajonės išpildymui šeimos suvienyti nepavyko

Merginos tėtis šeimą paliko, kai Glorijai buvo 3 metai; santykiai su dukra visiškai nutrūko. Sonata pasakoja, jog paaugusi mergaitė gavo tėčio telefoną, nes ji pati labai norėjo bendrauti, ieškojo ryšio, tačiau po kelių skambučių tėtis nustojo kelti ragelį, ir santykiai vėl nutrūko. „Tiesiog supratome, jog jam neįdomu ir nereikia jo trukdyti“, – apmaudžiai sako Sonata.

Sunkiausia jai buvo matyti Glorijos nusivylimą. Prie dukters išlaikymo tėvas niekuomet neprisidėjo, alimentus mergaitei moka valstybė. Šiuo metu vyras yra sukūręs kitą šeimą ir gyvena savo gyvenimą.

Sonata pasakoja, jog buvusio vyro pagalbos niekada neprašė ir neieškojo, vertėsi pati, tačiau bėgant metams po nelaimės matė, kaip dukros dantų situacija blogėja, nuskelti ima juosti, gesti, mergina vis labiau kompleksuoja. Tuomet ryžosi jos tėvui pasiūlyti prisidėti ir drauge išpildyti mergaitės svajonę – susigrąžinti sveiką šypseną.

„Kažkaip galvojau, gal kartu kas išeitų, po kažkiek susidėtume, bandytume, planuotume. Man vienai tokias sumas skirti neįmanoma“, – kodėl kreipėsi į buvusį vyrą, pasakoja moteris. Deja, kaip pati sako, tokios dovanos dukrai padaryti nepavyko, į prašymą tėvas neatsiliepė.

Šiuo metu moteris dirba Marijampolės pieno fabrike, tačiau atlyginimo, deja, nepakanka, kad galėtų patenkinti ir kasdienius šeimos poreikius, ir dar sutaupyti reikiamą sumą merginos gydymui. Be Glorijos, šeimoje dar auga jaunesnė sesutė.

Asmeninio archyvo nuotr./Glorija su jaunesniąja sesute
Asmeninio archyvo nuotr./Glorija su jaunesniąja sesute

Finansiškai prisideda ir Sonatos vyras, tačiau jis dirba statybose, tad darbo atsirado tik dabar, visą žiemą buvo per šalta.

Paklausta, kaip Glorija sutaria su dabartiniu Sonatos vyru, moteris sako, jog gerai, jiedu yra draugai, daug dalykų tariasi ir sprendžia abu, nelaukdami, kol ji sugrįš po darbų: „Tiesiog nėra žmogaus, su kuriuo šitas vaikas nesutartų. Jos toks charakteris, prie visų gali prieiti, su visais susidraugauti.“

Moteris pasakoja, jog užmezgusi naujus santykius klausė dukters nuomonės ir gavo jos pritarimą. „Ji pirmiausia sakė, jog gal man būtų lengviau, būtų, kas padeda. Tokia ji yra, daug galvoja apie kitus, kad visiems būtų geriau“, – pasakoja Sonata.

Padovanota galimybė šypsotis

Lietuvos odontologų labdaros ir paramos fondo anketą Glorijai parodė geriausia draugė, kuriai puikiai žinomas merginos troškimas turėti sveiką šypseną. Ją Glorija pildė pati, net mamai nieko nesakiusi, tačiau būtent jos telefono numerį nurodė anketoje, tad mama ir buvo pirmoji, kuri sužinojo, jog mergina gaus pagalbą ir nemokamą dantų gydymą.

Joms abiem iki šiol sunku patikėti, jog pagaliau Glorija gaus taip reikalingą pagalbą ir galės drąsiai bei plačiai šypsotis.

Dabar Sonata sako, jog pranešus žinią Glorijai, ši pravirko ir niekaip negalėjo patikėti: „Ji vis manęs klausė, ar čia jau tikrai, ar negali būti, kad kažkas taip piktai pajuokavo.“ Joms abiem iki šiol sunku patikėti, jog pagaliau Glorija gaus taip reikalingą pagalbą ir galės drąsiai bei plačiai šypsotis.

Paklausta, ką gi pirmiausiai norėtų nuveikti, kai visos problemos bus išspręstos, gal pasidaryti asmenukę su plačia šypsena ar skaniai ir be skausmo pavalgyti, Glorija purto galvą. „Norėčiau sugalvoti, kaip atsidėkoti gydytojams ir fondui. Nežinau kaip, tikrai nesugalvosiu nieko ir nesurasiu tokių žodžių, kad paaiškinčiau, kaip man tai svarbu ir kokia esu visiems dėkinga“, – per pokalbį vis kartoja ji.

Glorijos mama sako, kad mergina kol kas džiaugiasi nedrąsiai, niekam per daug nepasakoja, nerimauja, ar tikrai jos neišbrauks, ar viskas bus, kaip suplanuota. „Negaliu patikėti, kad man taip pasisekė. Turbūt pirmąkart gyvenime“, – sako sužinojusi, kad gydytojas jos lauks po šv. Velykų.

Iniciatyva – sugrąžinti moterims šypsenas

Glorija viena iš iniciatyvos „Sugrąžintos šypsenos“ dalyvių. Iniciatyvos tikslas – dovanoti šypsenas moterims dėl nėštumų, žindymo, smurto, traumų ar ligų netekusioms sveikų dantų ir galimybės drąsiai šypsotis. Nors Glorija dar labai jauna, tačiau jos istorija ir nuostabi asmenybė tiesiog negali palikti abejingų.

Padėti moterims šiuo metu yra Lietuvos odontologų labdaros ir paramos fondo prioritetas. Fondas visoje Lietuvoje vienija gydytojus, norinčius neatlygintinai prisidėti prie pagalbos sunkumus patiriantiems žmonėms. Visas gydytojų atliekamas darbas yra nemokamas, tačiau nemažą pagalbos kaštų dalį sudaro reikalingų medžiagų, priemonių ir vaistų kaina.

Į prašymą skirti lėšų ir padengti dalies pacientų gydymo kaštus atsiliepė vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ ir lietuviško burnos priežiūros priemonių prekės ženklo „Ecodenta“ gamintojai „BIOK laboratorija“.

Visus, kuriuos palietė Glorijos istorija, ir norinčius, kad tokių laimingų moterų ar merginų būtų kuo daugiau, Lietuvos odontologų labdaros ir paramos fondas nuoširdžiai kviečia prisidėti prie iniciatyvos ir įsigyti „Ecodenta“ burnos priežiūros priemonių „Eurovaistinės“ tinklo vaistinėse – 32 centai nuo kiekvienos parduotos prekės bus skirti grąžinti šypsenas Lietuvos moterims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius