-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bjauriųjų ančiukų“ triumfas: unikalia išvaizda pasaulį sužavėję albinosai ir „plius dydžio“ modeliai

Griežti, iki smulkmenų preciziški grožio pasaulio standartai modeliams negailestingi: kūno apimtys skaičiuojamos milimetrų tikslumu, gyvenimo būdas reikalauja alinančių dietų, pageidaujama turėti simetriškus bruožus, šilko švelnumo odą, skaistų, jaunatvišką veidą, sveikus plaukus. Tačiau sėkmės vis dažniau sulaukia ir jokių šablonų neatitinkantys modeliai – kodėl?
Mergina
Mergina / 123RF.com nuotr.

„Bjaurieji ančiukai“ – taip dažnai vadinami į standartus netelpantys, tačiau mados grandų dėmesį savo išskirtinumu prikaustantys modeliai. Unikali ir neįprasta išvaizda tampa jų sėkmės koziriu, o besikeičiantis visuomenės požiūris kaip ant mielių augina populiarumą.

Šiandien būti vien taisyklingai gražiu neužtenka, daug svarbiau būti unikaliu. Tebūnie „plius dydžio“, o gal neįprasto ūgio, gal sergant baltme ar būnant albinosu, gal turint negalią ar androgenišką išvaizdą – visi mes savaip gražūs!

Mados industrija keičia požiūrį: garsiausi dizaineriai pristatyti savo kolekcijų vis dažniau pakviečia nestandartinius modelius, taip tarsi parodydami, kad mada skirta visiems, kad ji – pirmiausia apie žmogiškumą, o grožis tėra subjektyvi sąvoka.

123RF.com nuotr./Mergina albinosė
123RF.com nuotr./Mergina albinosė

Šiandien galima rasti ne vieną unikalaus modelio pavyzdį. Netobulieji moko mus tolerancijos, taip keisdami įsišaknijusias normas.

Albinosai

Amerikietis Shaunas Rossas geriau žinomas kaip pirmasis podiumu žengęs vyras albinosas. Vaikystėje kentęs patyčias dėl išvaizdos, šiandien šis baltaodis afroamerikietis – vienas ryškiausių išskirtinės išvaizdos modelių, dirbantis su garsiausias mados namais, populiariausiais mados žurnalais. Shauno biografijoje – bendri projektai su „Givenchy“, „Alexander McQueen“,„Vogue“, „GQ“, „Nylon“, muzikos žvaigždėmis Beyonce ir Lana Del Rey, Katy Perry, Leona Lewis.

Vida Press nuotr./Shaun Ross
Vida Press nuotr./Shaun Ross

Tarp populiariausių albinosų šiandien skamba ir 16-metės kinės Xueli Abbing vardas. Jos istorija skaudi – Kinijoje į albinizmą žiūrima kaip į prakeiksmą, todėl mergaitė vos gimusi buvo palikta prie vaikų namų, tėvai ją auginti atsisakė. Globos namuose jai buvo duotas Xueli vardas, kuris pažodžiui reiškia „gražus sniegas“. Dėl itin retos genetinės ligos merginai tenka susidurti su nemažai išbandymų, tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gerą – jau nuo 11 metų ji įsitraukė į mados pasaulį, o šiandien jos atvaizdas puošia „Vogue“.

Baltmė

Baltmė arba kitaip vitiligo – tai odos liga, pasireiškianti išnykusia pigmentacija. Ji nėra užkrečiama, tačiau neretai sukelia psichologinį diskomfortą, žmogus atrodo tarsi dėmėtas, jis ima gėdytis savo išvaizdos.

Baltme serganti kanadietė Winnie Harlow, kitaip žinoma kaip Chantelle Whitney Brown-Young – akivaizdus pavyzdys, kad tariami trūkumai gali virsti privalumais. Nuo vaikystės svajojusi tapti modeliu, tačiau daugelį metų dėl išvaizdos kentusi skaudžias patyčias, ji pasiekė savo. „America's Next Top Model“ išgarsėjusi Winnie Harlow šiandien - vienas garsiausių pasaulio modelių, aktyviai pasisakanti įvairiais baltmės klausimais.

123RF.com nuotr./Moteris su baltme – odos liga
123RF.com nuotr./Moteris su baltme – odos liga

Dėl retos odos būklės patyčias teko išgyventi ir šiandien sėkmingą modelio karjerą darančiam Curtisui McDanieliui. Juodaodžiu gimęs vaikinas baltas dėmes ant kūno ėmė pastebėti būdamas 11 metų. Tuomet atrodė, kad gyvenimas sustojo, tačiau laikui bėgant jis ėmė savo odą vertinti kaip likimo dovaną ir pradėjo mylėti save tokį, koks yra.

Plius dydis

90-60-90 nebėra burtažodis, garantuojantis sėkmę ant mados podiumo. Vis dažniau dizaineriai pasirenka „plius dydžio“ modelius, o vieno kito papildomo kilogramo nesigėdijančios manekenės sulaukia didesnio visuomenės palaikymo. Bene populiariausia „plius dydžio“ kūno apimčių atstovė Ashley Graham mados pasaulyje ėmė suktis nuo 12 metų. Šiandien jai 33-eji, tačiau jos populiarumas metams bėgant anaiptol neblėsta – išskirtinių apvalumų modelis įkvepia daugybę pasaulio moterų ir skatina jas atsikratyti kompleksų.

Vida Press nuotr./Modelis Ashley Graham
Vida Press nuotr./Modelis Ashley Graham

Dar vienas „plius dydžio“ modelis – Denise Bidot. Norą siekti modelio karjeros ji paveldėjo iš ne vieną grožio konkursą laimėjusios mamos. Tačiau genetika varžytis su lieknomis manekenėmis neleido, modelio darbui Denise apimtys nebuvo tinkamos. Susitaikiusi su tuo mergina ėmėsi vizažistės amato, tačiau vėliau vis tiek buvo pastebėta profesionalų. Šiandien ji sėkmingai dirba fotomodeliu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Denise Bidot
AFP/„Scanpix“ nuotr./Denise Bidot

Senjorai

Amžius – tik skaičius, o laikas grožiui ribų neturi. Šiuos posakius puikiai atspindi vyresnio amžiaus modeliai, vienas tokių – 93 metų Daphne Selfe. Profesionali manekenė savo amato neatsižada net sulaukusi garbaus amžiaus. 1928-aisias gimusi Daphne ir šiandien mielai pozuoja garsiausiems mados žurnalams, ji laikoma vyriausiu aktyviai veikiančiu pasaulio modeliu ir yra tikra stiliaus ikona – ne viena jaunesnė dama galėtų jai pavydėti jaunatviškos išvaizdos ir puikios figūros.

Vida Press nuotr./Daphne Selfe
Vida Press nuotr./Daphne Selfe

Projektą #gražibefiltro inicijuoja maisto papildas „BioSil” .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius