-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chirurgas apie nosies operaciją: kada taip, o kada griežtas ne?

Nosies kuprelė, per storas ar plonas galiukas, per daug riesta, kumpa, kreiva – daugybė žmonių turi vienokių ar kitokių priekaištų savo nosiai. Nenuostabu, kad būtent nosies plastinė operacija yra antra pagal populiarumą po krūtų didinimo. Tiesa, nosies plastika atliekama ne tik dėl estetikos, bet ir dėl sveikatos, kai netaisyklinga nosies pertvara sukelia kvėpavimo problemų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Moters veidas
Moters veidas / „Scanpix“ nuotr.

Ką svarbu žinoti norintiems dailesnės nosies ir ar verta kopijuoti žvaigždžių veido bruožus, pasakoja dr. Saulius Vikšraitis „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos ekspertas.

Nosies korekcija atliekama ne tik dėl estetikos

Visuomenėje vyrauja požiūris, kad nosis dažniausiai koreguojama vien tik dėl grožio, tačiau tai netiesa. Nosies operacija atliekama ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, žmogui patyrus traumą, turint įgimtų kvėpavimo trikdžių, taip pat dėl pertvaros nuokrypių. Esant pastarajai problemai, operacija atliekama su ausų, nosies ir gerklės gydytojais – sutvarkoma nosies pertvara, o tuomet estetika.

Tokie atvejai, kai nosis koreguojama vien dėl išvaizdos, apskritai labai reti. Išskirti galima vadinamąją boksininko nosį, kai sutvarkomas platus galiukas, ištiesinama nugarėlė, kuprelė. Vis dėlto net ir tada, atlikus apžiūrą, dažnai paaiškėja, kad yra pertvaros problemų, kurios trukdo normaliai kvėpuoti.

Etaloninė nosis – tik mitas

Nors yra tam tikri normatyvai ir aprašymas, kaip turi atrodyti taisyklinga nosis, realiai operacija sėkminga bus panaikinus nukrypimus nuo normos, t. y. kai ištiesinama iškrypusi pertvara, sulyginamos šnervės, panaikinama kuprelė.

Pasitaiko, kad žmonės plastinės chirurgijos ekspertui siunčia pavyzdines aktorių nuotraukas, kokios nosies norėtų, tačiau svarbu įsisąmoninti, kad, praėjus vienam ar kitam dešimtmečiui, mados keičiasi. Svarbiausias dalykas, kalbant apie nosies operaciją, yra tai, kad ji būtų taisyklinga, tiktų prie veido bruožų ir žmogus galėtų normaliai kvėpuoti.

Visais atvejais, planuojant nosies operaciją, daromos fotografijos, sumodeliuojami galimi rezultatai ir parenkamas tinkamiausias variantas. Apskritai, optimaliausiam rezultatui pasiekti svarbu paciento ir chirurgo bendras supratimas, sutarimas dėl rezultato.

Ekspertas gali atkalbėti nuo operacijos

Jei žmogaus nosies pertvara iš tiesų kreiva, šnervės nelygios ir poreikis gydyti tikrai yra, ekspertas tikrai neatsisakys atlikti operacijos, tačiau pasitaiko tokių atvejų, kai operacija nereikalinga arba prieš priimant sprendimą operuoti reikėtų dar kiek palaukti. Pasitaiko, kad pas chirurgą pacientą vyrą atveda jo žmona ar draugė – palaikymas labai svarbus, tačiau pirmiausia svarbu, kad pokyčių norėtų pats žmogus, o ne jo artimieji ar bičiuliai.

Vis dėlto žmonės tampa vis sąmoningesni ir labiau susipažinę su galimybėmis bei rizikomis, turi realių pavyzdžių, todėl į ekspertą dažniausiai kreipiasi jau tinkamai įvertinę visas aplinkybes ir chirurgams nebūna reikalo atsisakyti atlikti operaciją.

Dažniau atliekama moterims

Remiantis patirtimi, 70 proc. nosies operacijų atliekama moterims, likę 30 proc. – vyrams. Moterys į plastinės chirurgijos ekspertą dažniau kreipiasi dėl estetikos, o dauguma vyrų – dėl kvėpavimo sutrikimų Vis dėlto, atstatant kvėpavimą, dažnai taip pat pakoreguojamos ir estetinės nosies detalės. Kalbant apie amžių, į chirurgus dėl nosies koregavimo dažniausiai kreipiasi 25–40 m. amžiaus žmonės. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vyresniems žmonėms, sulaukusiems apie 50 metų, ši operacija jau nerekomenduojama, nors tam tikrais atvejais ir atliekama.

Iki galo sugyti reikia laiko

Apskritai nosies plastinė operacija yra pakankamai sudėtinga, o jos gijimo laikotarpis yra netrumpas. Maždaug 90 proc. rezultato susiformuoja per pirmus metus po operacijos, o galutinis rezultatas matomas tik po 1,5 metų. Vis dėlto formos pokyčiai matomi praktiškai iš karto.

Įprastu atveju įtvarą jau galima nuimti po savaitės, gijimas trunka apie porą savaičių. Sunkiausia pirma savaitė po operacijos – galimas tinimas, ašarojimas, prarandama uoslė, skonis, prasideda sloga, vėliau juslės pamažu grįžta, kraujosruvos lieka apie dvi savaites, retu atveju – tris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius