Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dermatologė: norinčioms skaisčios ir sveikos odos ši priemonė turėtų būti Nr.1

Išsiilgusiems saulės norisi sugerti visus jos spindulius. Bėda ta, kad mėgavimasis saulės malonumais mus labai greitai pagražina pigmentinėmis dėmėmis. Ir net nereikia „kepti“ kelias valandas paplūdimyje, kad mūsų oda būtų pažeista ir pradėtų greičiau senti. Specialistai ne veltui rekomenduoja saulės saugotis visus metus.
Vytenė Kurtinaitytė pataria, kaip pasirūpinti oda
Vytenė Kurtinaitytė pataria, kaip pasirūpinti oda / Asmeninio archyvo ir 123RF nuotr.

Su gydytoja, dermatologijos rezidente Vytene Kurtinaityte, kuri savo instagramo paskyroje dalijasi naujausiomis žiniomis apie odos sveikatą, šį kartą kalbamės apie pigmentines dėmes. Pasirodo, pigmentinės dėmės išryškėja dėl įvairių priežasčių, o pašalinti jas net ir su lazeriu gali būti sudėtinga arba laukiamas rezultatas nuvils.

Tad kaip džiaugtis skaisčia ir lygia oda? Ką daryti su pigmentinėmis dėmėmis?

„Pigmentinių dėmių apibrėžimas labai platus, kadangi po juo, lyg po skėčiu, patenka melazma, soliariniai šlakai, dar vadinami senatvinėmis dėmėmis, nors jie neturi nieko bendro su senatve, taip pat použdegiminės pigmentacijos“, – pabrėžia specialistė.

Ji priduria, kad nors apsauga nuo saulės nepanaikins jau atsiradusių pigmentinių dėmių, bet gali užkirsti kelią atsirasti naujoms, taip pat saugo, kad jau esamų situacija neblogėtų, jos nepradėtų dar labiau ryškėti.

Kodėl taip svarbu naudoti priemones su SPF?

– Norėčiau jums parodyti dvi savo 50 metų pacientes: viena nuolat mėgaujasi saulės voniomis nuo paauglystės, kita nuo pat vaikystės sąmoningai saugosi saulės. Patikėkite, pamatę skirtumą, išties netektumėte amo.

Priešlaikinį senėjimą išties sukelia ir chroninis stresas. Streso neišvengsime nė vienas, tačiau galime pasistengti išmokti tinkamai į jį sureaguoti. Žinoma, tinkama ir reguliari odos eksfoliacija, veido bei kaklo raumenų relaksacija bei parfumuotų priežiūros priemonių vengimas taip pat labai svarbu.

Ką mums reikėtų žinoti apie apsaugą nuo saulės? Kokį SPF rinktis ir ar išvis naudoti, jeigu yra apsiniaukę?

– Visada stengiuosi pabrėžti savo pacientams, kad apsaugą nuo saulės reikėtų naudoti kasdien, net jei diena ir apsiniaukusi. Tai apsauga numeris vienas visais metų laikais! Šiltu sezonu turime daugiau saulėtų dienų, todėl apsauga tampa gyvybiškai svarbi.

Fotolia nuotr./Daili moteris
Fotolia nuotr./Daili moteris

SPF – tik vienas iš svarbių veiksnių, renkantis apsauginį kremą nuo saulės. Apsisaugoti mums reikia tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. UVA gali sukelti odos vėžį ir priešlaikinį odos senėjimą, o UVB – nudegimą saulėje. SPF skaičius parodo apsaugą nuo UVB spindulių. Tuo tarpu apsaugos nuo UVA stiprumą parodo žymuo PA, kurį lydi nuo vieno iki keturių pliusų. Šiandien stipriausią apsaugą rodo būtent keturi pliusai (PA++++).

Dermatologijos pasaulį prieš porą metų sudrebino klausimas, ar apsauginiai kremai nuo saulės yra saugūs vartoti ilgą laiką? Atkreipkite dėmesį, kad dėl saugumo patartina rinktis mineralinį, o ne cheminį apsauginį kremą. Na, o 11–15 val., be apsauginio kremo nuo saulės, nepamirškite ir skrybėlės, akinių nuo saulės ar pavėsio.

Beje, ieškokite apsauginių kremų nuo saulės, kurie savo sudėtyje neturėtų ingrediento Benzene. Naujausi tyrimai rodo, jog jis potencialiai gali sukelti leukemiją ar limfomą.

Tad ką turime žinoti apie melazmą? Ar tiesa, kad ji pasireiškia dėl patiriamo oksidacinio streso?

– Taip, melazma atsiranda dėl genetinių niuansų, susijusių su moteriškais hormonais, ultravioletinių spindulių bei, naujausiais duomenimis, oksidacinio streso, kitaip – laisvųjų radikalų žalos, kurią patiria kiekvienas iš mūsų kiekvieną dieną.

Ką galime padaryti?

Pirmiausia reikėtų kovoti su oksidaciniu stresu – tiek išoriškai, tiek iš vidaus. Vitaminas C ir E ar jų kombinacijų serumai yra labai stiprūs antioksidantai, be to, labai daug antioksidantų galite gauti ir su maistu – tai žalioji arbata, brokoliai, česnakai, cinamonas ir begalė kitų produktų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, oksidaciniu stresu. Visai tai gali pagerinti melazmos būklę!

Fotolia nuotr./Moters veidas
Fotolia nuotr./Moters veidas

Kitas dalykas – galimos rūgštinės procedūros, tačiau su jomis reikia elgtis labai atsargiai. Melazmos gydymas negali būti agresyvus, nes kiekvienas stipresnis „prisilietimas“ gali sukelti riziką, kad oda patirs uždegimą, sudirgs, o bet koks odos sudirginimas, veikiant saulės spinduliams, ją pažeidžia dar labiau. Todėl privaloma labai atsargiai rinktis rūgštines procedūras, o štai lazeriu išvis nepatarčiau gydyti melazmos (jis labiau tinkamas vadinamiesiems soliariniams šlakams). Melazma turi būti gydoma lėtai ir palaipsniui.

Dar viena naujovė melazmos gydyme – tai gliutationas. Jau yra įrodyta, kad šio antioksidanto labai daug turi žalios daržovės, taip pat jį galima vartoti papildų forma.

Kitas niuansas – medikamentinis gydymas, kuris, žinoma, turi būti aptartas su gydytoju. Šiuo atveju kalba eina apie traneksamo rūgštį – tai yra rimtas preparatas, kurio pagalba galima pasiekti puikių rezultatų. Jis nerekomenduojamas tuomet, jeigu žmogus turi kraujo krešėjimo sutrikimų, netinka nėštumo metu, vartojančioms kontraceptines priemones, sergant giliųjų venų tromboze, plaučių embolija. Tad būtina pasitarti su gydytoju!

Vida Press nuotr./Kremas nuo saulės
Vida Press nuotr./Kremas nuo saulės

Ar šiltuoju metu išvis galima darytis rūgštines procedūras?

– Priklauso nuo to, ar jau esate daręsi šias procedūras, žinote, kaip jūsų oda reagavo ar gali reaguoti. Manau, kad geriau ir saugiau jas atlikti rudenį ir žiemą, tačiau sakyti, kad jų kategoriškai negalime daryti vasarą, tikrai negaliu. Tiesiog svarbu nedaryti labai stiprių procedūrų, nepradėti jų darytis pirmą kartą, tačiau jeigu jau naudojote rūgštines kosmetikos priemones, esate išmėginę vieną ar kitą procedūrą ir žinote, kaip jūsų oda reaguos, galite jas atlikti labai kruopščiai besisaugodami nuo saulės. Tačiau jeigu planuojate atostogas ar ilgai būti saulėje, paplūdimyje, verčiau tas procedūras atidėti.

Ką patartumėte daryti su použdegiminėmis pigmentacijomis?

– Použdegimines pigmentacijas panaikinti labai sunku. Reikia saugotis nuo saulės net uždaroje patalpoje ir pasirinkti tinkamą, be kvapiklių su mineraliniais filtrais UV apsaugą, kurioje būtų cinko oksido ar titano dioksido.

Kremą nuo saulės reikėtų tepti gausiu sluoksniu, leisti gerai susigerti. Kai kurie BB, CC kremai turi apsaugą nuo saulės, tačiau noriu pabrėžti, kad tokia apsauga – nėra pakankama.

Ką daryti, jeigu esate su makiažu, o kremą nuo saulės rekomenduojama atnaujinti kas kelias valandas? Dabar galite įsigyti birios pudros priemonę, kuri užtepama specialiu šepetėliu, tad ja galite atnaujinti makiažą ir tuo pačiu turėti dalinę apsaugą nuo saulės. Tai yra kur kas geriau negu nieko.

– Pakalbėkime ir apie jūsų minėtus soliarinius šlakus, kurie klaidingai įvardinami senatvinėmis dėmėmis. Kaip jų išvengti?

– Visų pirma, svarbu suprasti, dėl ko išvis atsiranda soliariniai šlakai. Jie - šimtaprocentiniai ultravioletinių spindulių padariniai, tad prevencija – vėlgi kruopštus saugojimasis nuo saulės.

Soliariniai šlakai gali išryškėti visose saulės ekspozicijoje dažniausiai esančiose kūno vietose: veide, rankose, iškirptės srityje, moterims dažnai – ir blauzdų srityje. Jau atsiradusius soliarinius šlakus puikiai pašalinti galima lazeriu. Beje, tai viena iš geriausių rezultatų ir aukščiausią pacientų pasitenkinimą suteikiančių lazerinių procedūrų.

Trumpai tariant, pigmentinės dėmės yra kietas riešutėlis ir tik kompleksinis jų gydymas gali padėti suvienodinti odos spalvą. Šiuo šiltuoju sezonu pirmasis jūsų darbas – pasirūpinti apsaugoti savo odą nuo saulės žalos, kadangi UV spinduliai ne tik sendina odą, bet ir padeda formuotis pigmentinėms dėmėms, kurių mes taip norime išvengti. Pridėkite tinkamą mitybą, specialią kosmetiką ir procedūras, kurios šviesina odą, ir ilgainiui tikrai pamatysite skirtumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius