Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dermatologijos rezidentė V.Kurtinaitytė: „Kartais aiškinantis aknės sukėlimo priežastis jautiesi lyg minų lauke“

Aknė gali užklupti bet kuriuo amžiaus tarpsniu – nesvarbu, ar jums 16 ar 36-eri. Kaip pasakoja specialistė, nors aknės problema tikrai dažna, įveikti spuogus galima daugeliu būdu, svarbiausia žinoti tam tikrus dalykus prižiūrint odą.
Vytenė Kurtinaitytė
Vytenė Kurtinaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Naudingais odos priežiūros patarimais gydytoja aktyviai dalijasi ir savo „Instagram“ paskyroje. „Aš ir pati kovojau su spuogais, tačiau šiandien galiu džiaugtis skaisčia oda“, – pokalbio metu V.Kurtinaitytė pasidalijo ir savo patirtimi – kas jai padėjo įveikti aknę, kokios naujovės taikomos šioje srityje ir kada galima tikėtis pirmųjų rezultatų.

Papasakokite, kodėl atsiranda aknė?

– Jei vienas iš tėvų turėjo aknę, yra net 50 proc. tikimybė, kad vaikas taip pat turės šią odos būklę. Taigi paveldimumas – gana svarbus rizikos veiksnys, tačiau aknė visuomet turi daugiau nei vieną priežastį. Išskyrus paveldimumą, tai gali būti ir hormonų (lytinių ar streso) disbalansas, prasti mitybos įpročiai, stresas, netinkamos veido priežiūros priemonės, geriami vaistai. Visos šios priežastys gali skatinti perteklinę sebumo gamybą, porų užsikimšimą ir uždegimą.

– Ar aknės bėrimai visuomet tokie patys?

– Pati aknė pagal odos būklę skirstoma į tris formas: lengvą, vidutinio sunkumo ir sunkią. Nuo to iš dalies gali priklausyti ir patys bėrimai: lengvos formos aknė gali apsiriboti uždarais ar atvirais komedogenais, papulėmis, o sunkios formos aknės metu stebimi mazgeliai ir netgi cistos.

Jei vienas iš tėvų turėjo aknę, yra net 50 proc. tikimybė, kad vaikas taip pat turės šią odos būklę.

Ar aknė prasideda tik paauglystėje?

– Mano pacientai dažnai nustemba sužinoję, kad aknė diagnozuojama kas penktam kūdikiui, o suaugusiųjų aknė (25-45m.) yra nustatoma 41proc. moterų. Tai tikrai nėra tik paauglių odos būklė.

Kokios priemonės gali padėti? Juk kosmetikos priemonių yra labai daug, tačiau dažnai oda dar labiau suirzta. Ar aknei išties padeda gydymas lazeriu?

– Labai gerai žinau, apie kokią beribę pasirinkimų jūrą kalbate. Pati šioje jūroje plaukiau ir tebematau visą būrį vis dar plaukiančių žmonių. Jei reikėtų patarti trumpai, siūlyčiau koncentruotis į laiko patvirtintus aukso standartus ir nesigundyti reklamų gausa. Lengvos ir vidutinės aknės atveju mokslu ir patirtimi pagrįsta yra vietinių (tepamų) retinoidų, antibiotikų bei benzoilo peroksido naudojimas.

Taip pat turime ir šviežią naujieną dermatologijos pasaulyje! Vienam iš dešimties aknė vystosi dėl hormonų disbalanso, tad tiek vyrams, tiek moterims tokiu atveju aknę jau greitu metu bus galima suvaldyti tepamu vaistu – klaskoteronu.

Sunkios formos aknė gydoma geriamaisiais retinoidais, tačiau šie turi itin pavojingų šalutinių poveikių, pavyzdžiui, vartojant nėštumo metu, sunkios vaisiaus pažaidos tikimybė yra lygiai 100 proc. Prieš išrašant tokį medikamentą, reikalingas detalus „už ir prieš“ pasvėrimas.

Lazeriu yra gydomi tik aknės randai! Jei šie atsiranda – lieka visam gyvenimui, o jų gydymas lazeriu ar kitomis priemonėmis yra ilgas, brangus ir reikalaujantis vadinamojo down time (laiko tarpo po gydymo, kurio metu oda iki sugijimo atrodo itin prastai).

Kalbate apie mitybą ir jos įtaką odos būklei. Ar tikrai odą taip stipriai veikia tai, ką mes valgome? Kokie produktai gali suaktyvinti aknę?

– Dar mano studijų laikais dėstytojai teigė, jog drąsiai galime mėgautis bandelėmis ir pyragais, kadangi, anot tuometinių žinių, mityba neveikia odos būklės. Šiandien mokslas tvirtina visai ką kitą ir stulbinanti smegenų – žarnyno – odos ryšio (brain – gut – skin – axis) tema yra viena aktualiausių ir labiausiai tyrinėjamų.

Jei norite pagerinti odos būklę tiek aknės, tiek bet kurios kitos uždegiminės odos ligos ar netgi odos jauninimo ir vėžio prevencijos atveju, laikykitės keleto pagrindinių mitybos taisyklių.

Šiandien mokslas tvirtina visai ką kitą ir stulbinanti smegenų – žarnyno – odos ryšio tema yra viena aktualiausių ir labiausiai tyrinėjamų.

Stipriai sumažinkite aukšto glikeminio indekso (saldumynų, saldžiųjų gėrimų, bandelių, baltų ryžių, t. t.) ir pieno produktų vartojimą ir keiskite juos į žemo glikeminio indekso produktus (pilno grūdo duona, makaronais, daržovėmis, t. t.). Daugiau mėgaukitės fermentuotais produktais (raugintais kopūstais, kefyru, nesaldintu jogurtu) ir antioksidantais praturtintu maistu (cinamonu, juodu šokoladu, žaliąja arbata).

– Kas nutiktų, jei tokias mitybos taisykles ignoruotume?

– Nesveika ir nesubalansuota mityba veda į lėtėjančią žarnyno veiklą. Tai skatina žarnyno mikrofloros disbalansą, nuolatinę toksinų cirkuliaciją kraujotakoje dėl ko galimas uždegimas odoje. Žarnynas ir oda išties komunikuoja!

Jeigu pradeda kamuoti spuogeliai, į ką pirmiausia kreiptis – į dermatologą ar kosmetologą? Ar įmanomas šių specialistų bendradarbiavimas?

– Dermatologų ir kosmetologų bendradarbiavimas yra tiesiog būtinas! Geriausia būtų, jei abi šios sritys „kalbėtų viena kalba“.

Pirmasis vizitas, mano nuomone, turėtų įvykti pas gydytoją dermatologą, kadangi pradžioje reikalingas bendros sveikatos būklės, vartojamų medikamenų įvertinimas, o prireikus ir tyrimų atlikimas.

Fotolia nuotr./Kaip atsikratyti spuogų?
Fotolia nuotr./Kaip atsikratyti spuogų?

- O ar tikrai spuogų negalima spausti? Ką manote apie mechaninį veido valymą aknės atveju?

– Kiekvienas spuogo spaudimas neša riziką uždegimą „nustumti“ žemyn, jį išplatinti ir galiausiai, vargšui kolagenui nespėjus regeneruoti, susiformuoti randui. Nepiktnaudžiaukite mechaniniu veido valymu (spuogų spaudimu) netgi kosmetologo kabinete. Aknei puikiai tinkančios procedūros yra rūgštiniai valymai, HydraFacial valymai, mikrodermabrazija. Tačiau net ir šios procedūros turi savo dažnį ir, perlenkę lazdą, rizikuojate iš odos atimti magijos pilną galimybę pačiai regeneruoti ir sveikti.

Jeigu lankomės pas dermatologą, kokios pagalbos turėtume tikėtis? Galima išgirsti atsiliepimų, kad kai kurie žiūri atsainiai į tokią problemą kaip spuogai.

– Savo aknės pacientams skiriu ypatingai daug laiko, kadangi turiu spėti tapti tikra detektyve ir išsiaiškinti daug niuansų apie jų sveikatą, gyvenimo būdą ir odos priežiūrą. Iš patirties galiu pasakyti, kad žmonės dažnai ateina nusivylę ir praradę viltį: „Viską išbandžiau – niekas nepadeda“. Man tai yra signalas, kad „gydymo lauke kažkur vis dar yra mina“ ir man teks išsiaiškinti, kur (šypsosi).

Dažnu atveju atrodo, jog žmogus gydymosi procese išties viską daro taip, kaip ir derėtų, tačiau staiga išaiškėja, jog jau pusmetį gyvena santykyje su toksišku žmogumi ir streso lygis jo gyvenime spėjo pasiekti padanges, arba, kad kas antrą vakarą pasilepina save prabangia lakštine kauke, kurios sudėtyje – bent keletas aliejų. Kad dermatologas atrastų tokias „minas“, reikalingas ilgas ir detalus pokalbis su pacientu, paaiškinimas, kur gali slypėti pavojai, dėl kurių oda nebus linkusi gyti.

Žvelgiant iš psichologinės pusės, aknė gali labai stipriai apsunkinti gyvenimą. Kaip su tuo susidoroti? Galima išgirsti netgi pasakymų, jog aknė – tai higienos stygiaus įrodymas.

– Perėjusi aknės gydymosi kelią, kuris, beje, buvo vingiuotas, turiu stiprią empatiją vis dar einantiems šiuo keliu. Žmogui gali tapti baisu socializuotis, rodyti savo veidą dienos šviesoje, o padidėjęs nerimo, depresijos, netgi suicidinių minčių kiekis tarp aknę turinčių žmonių yra įrodytas ir mokslu. Baisu pakliūti ir į užburtą ratą, kadangi tikrai egzistuoja ir atgalinis ryšys: kuo stipresnis stresas ir nerimas, tuo didesnis ir uždegimas odoje.

Perėjusi aknės gydymosi kelią, kuris, beje, buvo vingiuotas, turiu stiprią empatiją vis dar einantiems šiuo keliu.

Jei kenčiate nuo aknės, žinokite, kad viltis tikrai yra. Imantis visų priemonių, galima drastiškai pagerinti odos būklę, su kuria, beje, daugiau ar mažiau yra susidūrę 85 proc. žmonių, tad tikrai nesate vienas.

Beje, klausėte apie mitą dėl higienos stokos. Patikėkite manimi, realybėje situacija yra priešinga! Kuo daugiau besaikio veido plovimo, šveitimo, tuo labiau sunaikinama natūrali odos mikroflora, išsausinama veido oda, todėl pasimetusi mūsų oda pradeda gaminti dar daugiau sebumo ir spuogų kiekis tik išauga.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vytenė Kurtinaitytė
Asmeninio archyvo nuotr. /Vytenė Kurtinaitytė

Tad ar tikrai įmanoma išgydyti aknę? Daugelis dėl sunkios būklės praranda viltį.

– Odos būklę įmanoma išgydyti ar drastiškai pagerint net esant sunkios formos aknei, tik tam reikalingas pasiryžimas. Pirmieji rezultatai atsiras tik po dviejų mėnesių nuo gydymo pradžios, tad apsiginkluokite kantrybe. Taip pat turėkite omenyje, kad už nuoseklų gydymą medicininėmis priemonėmis ne mažiau svarbi yra ir jūsų gyvensena. Pakeisti mitybos racioną, pradėti mokytis savęs pažinimo, reakcijos į stresą, praleisti daugiau laiko gryname ore ir bent tris kartus per savaitę intensyviai pasportuoti gali būti nelengva, bet itin reikalinga.

Odos būklę įmanoma išgydyti ar drastiškai pagerint net esant sunkios formos aknei, tik tam reikalingas pasiryžimas.

Beje, jums tikrai nereikia šešiolikos skirtingų kremų už kelis šimtus eurų. Aknės atveju užtenka vieno lengvos konsistencijos, porų nekemšančio drėkinančio kremo be kvapiklių. Likusį darbą turi atlikti gydytojo išrašytos, pokalbio pradžioje minėtos medicininės priemonės ir jūsų gyvenimo būdo pokyčiai.

Nepakenktų ir suvokimas, kad tikrasis jūsų žavumas ir patrauklumas neslypi vien veido odoje: jums atrodo, kad žmonės mato tik spuogus, o išties jie mato jūsų žvilgsnį, šypseną ir galų gale – pasiekimus. Neatiduokite aknei visos pasitikėjimo savimi galios.

Daugelis turi klaidingą įsivaizdavimą, kas yra skaisti ir sveika oda, nes socialinėje erdvėje naudojami filtrai pagražina odą, todėl manome, kad ir realybėje ji turi būti lygi, be porų ar raukšlelių.

– Linksma ir įdomu pažaisti su filtrais, tačiau noriu tikėti, kad visi iki vieno suprantame, jog realybėje žmonių oda atrodo kitaip. Netgi sveika ir spindinti oda gali turėti nelygumų, karts nuo karto „pasipuošti“ spuogeliu ar pigmentacija.

Mane įkvepia prancūzų filosofija. Jie tobulumą mato netobulume, vietoj filtrų ar besaikių procedūrų skatina odos sveikatos gerinimą, o kiekvieną odos nelygumą vertina kaip žmogaus patirtį, istoriją. Galbūt yra ko iš prancūzų pasimokyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius