Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožio kenkėjų TOP 20: pasitikrinkite, ar skriaudžiate savo veido odą ir plaukus

Veido odos ir plaukų priežiūrai laiko skiriate pakankamai, naudojate kokybišką produkciją, tačiau oda – toli nuo skaisčios, o plaukai nežvilga taip, kaip norėtųsi. Jausmas pažįstamas? Tikėtina, kad trokštamam rezultatui pasiekti pagalius į ratus kišate patys, to net neįtardami. Esminių veido odos ir plaukų priežiūros klaidų „rinkinys“ – pagal „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovę Aušrą Vareikienę bei vaistinių tinklo farmacininkes Dainorą Builovą, Eitvydę Gumbytę, Eveliną Sauškinaitę, Jolitą Kaupaitę, Karoliną Kudzinskienę ir Santą Gasparavičiūtę.
Makiažas
Grožis reikalauja ne tik aukų, bet dar ir žinių / 123RF.com nuotr.

Galite nečiupinėti – nieko naujo nerasite. Nevalingas veido odos lytėjimas pirštais – įprotis, kurio reikėtų atsisakyti kartą ir visiems laikams. Nuo nešvarių rankų bakterijos patenka ant liečiamos veido odos. Jos riebalai – itin palanki terpė bakterijų dauginimuisi. Bakterijoms įsismaginus, galėsite pasisveikinti su naujaisiais palydovais – spuogeliais.

Balta viršūnėlė – kantrybės išbandymas. Veido oda turi fenomenalią atmintį, todėl tik laiko klausimas, kada už spuogų spaudinėjimą atsilygins randeliais ir pigmentinėmis dėmėmis. Rimtesni atvejai gali pasibaigti uždegiminiais procesais ar netgi kraujo užkrėtimu. Spuogų matomumą pabandykite sumažinti arbatmedžio aliejaus, glikolio turinčiomis kosmetikos priemonėmis, pasižyminčiomis sausinančiu ir antibakteriniu veikimu. Gilesniam veido valymui periodiškai kreipkitės į dermatologą.

Negyvos odos rezervuaras. Veido odą svarbu šveisti 1–2 kartus per savaitę tam, kad pašalintume suragėjusį odos sluoksnį ir išvalytume poras. Tinkamai nušveista oda paruošiama tolimesnėms priežiūros procedūroms, geriau įsisavina veido kremus, atsinaujina, tampa minkštesnė, šviesesnė. Unikalūs šveitikliai sukurti glikolinių rūgščių pagrindu – juos galima palikti nakčiai, nereikia nuplauti, o oda pastebimai valoma iš vidaus.

123RF.com nuotr./Tinkamai nušveista oda paruošiama tolimesnėms priežiūros procedūroms
123RF.com nuotr./Tinkamai nušveista oda paruošiama tolimesnėms priežiūros procedūroms

Daugiau ne visada geriau. Viskam būtinas saikas, todėl ir su veido odos šveitimu persistengti negalima. Per dažnas šveitimas įaudrina odą. Jeigu jūsų oda riebi, linkusi į spuoguotumą, negremžkite jos rauplėtomis ir dalelytes turinčiomis priemonėmis. Vietoje jų rinkitės rūgštinį šveitiklį. Suklusti reikėtų ir jautrios, rausti linkusios odos savininkams. Jiems šveitimui taip pat rekomenduojamos priemonės be grūdelių.

Veido odos balsas tyruose. Kartais neįsiklausome į savo veido odos poreikius ir renkamės priežiūros priemones pagal gamintoją, dailesnę pakuotę ar nuolaidas. Vis dėlto kosmetikos priemonės, jeigu norite pasiekti geriausią rezultatą, padedant specialistams, turėtų būti pasirenkamos pagal odos tipą. Dalyje „Eurovaistinių“ atliekamo veido odos tyrimo metu galima nustatyti jos tipą, porų būklę, aknės išplitimą ir kt. Problemos sprendžiasi tada, kai įsiklausome į savo odą, atrandame rutiną ir ja sąžiningai vadovaujamės.

5 žingsnių taisyklės laužytojai. Ne visos taisyklės sukurtos tam, kad būtų laužomos. Daugiau nei pusę veido odos problemų sukelia ne kas kita, o netinkama jos priežiūra. Svarbu prisiminti 5 žingsnių taisyklę: šveitiklis/prausiklis, tonikas, serumas, veido kremas ir SPF apsauga. Nuosekli veido odos priežiūros rutina kartojama ryte ir vakare, dieninį veido kremą mainant su naktiniu.

Vida Press nuotr./Veido odos priežiūros rutina kartojama dukart dienoje
Vida Press nuotr./Veido odos priežiūros rutina kartojama dukart dienoje

Bronzinis įdegis – tiksinti bomba. Nuo žalingo saulės UVA ir UVB spindulių poveikio saugotis svarbu ir vasarą, ir žiemą. Juk žinote? Tačiau kada paskutinį kartą ne Palangos ar Antalijos paplūdimyje, o tiesiog 15 minučių prieš eidami į gatvę, veido odą patepėte priemonėmis su SPF apsauga? Tiesioginiai saulės spinduliai plonina dermos sluoksnyje esančių kapiliarų sieneles, jie ryškėja, dirginamoje odoje daugėja pigmentinių dėmių ir raukšlių. Jau nė nekalbant apie nudegimus ir rimtesnius kūno odos sutrikimus.

Apsimetinėja esąs toniku. Prausiklių ir tonikų nereikėtų prilyginti populiariajam miceliniam vandeniui. Pastarąjį naudoti patariama lengvo makiažo nuvalymui. Micelinį vandenį pilkite ant vatos diskelio ir valykite juo veidą tol, kol vata lieka švari.

Serumo egzistencijos ignoravimas. Viena prabangiausių, tačiau ir efektyviausių veido odos priežiūros priemonių – serumai: atnaujinantys, drėkinantys, stangrinantys, rūgštiniai, veikiantys giluminius odos sluoksnius. Jie puikiai sprendžia odos problemas. Serumai turi didžiausią kiekį mūsų odai naudingų medžiagų visoms amžiaus grupėms ir lytims.

Fotolia nuotr./Odos problemas puikiai sprendžia serumai
Fotolia nuotr./Odos problemas puikiai sprendžia serumai

Etiketės – ne dėl grožio. Nors į maisto produktų sudėtis bemaž įpratome gilintis, kosmetikos priemonių etiketes vis dar skaitome retai. O be reikalo – pasikonsultuokite su specialistais, kokių ingredientų rekomenduojama vengti jūsų odai.

Riebios odos metamorfozė į išsausėjusią. Netgi riebios veido odos savininkams svarbu naudoti tiek dieninį, tiek naktinį veido kremą. Naktį mūsų odoje vyksta stebuklai: ji atsinaujina ir sprendžia savo problemas. Šiuolaikiški produktai ne tik kad nedžiovina, bet padeda drėkinti, nes riebiai odai irgi reikia drėkinimo. Svarbu, kad priemonės būtų nekomedogeniškos, nekimštų porų, neskatintų spuogų atsiradimo. Venkite aliejinio pagrindo priemonių, tačiau drąsiai sudėtyje ieškokite dilgėlės, cinko, vario bei salicilo, alfa hidroksi bei glikolinių rūgščių. Tik nebesausinkite odos salicilo spiritu.

Miegančioji gražuolė. Reikėtų prisiminti, kad geriausias makiažas yra tas, kuris nuvalomas vakare. Kad ir kokiu metu grįžtumėte namo, nusivalykite makiažą – kitaip ryte oda „atsidėkos“ ne tik po vakarėlio raudonomis akimis, bet ir patinimu. Miegui ant švarios odos užsidėkite vieną unikaliausių dabartinės kosmetologijos kaukių – paliekamas naktines kaukes. Jos puikiai regeneruoja, atstato, detoksikuoja odą, šalina patinimą. O ir apskritai: jeigu naudosite teisingas naktines priemones, oda atsidėkos jums kokybe.

123RF.com nuotr./Geriausias makiažas yra tas, kuris nuvalomas vakare
123RF.com nuotr./Geriausias makiažas yra tas, kuris nuvalomas vakare

Blakstienomis klapsinti pirčių diva. Be makiažo eiti reikėtų ne vien į patalus, bet ir į SPA procedūras bei pirtis. SPA procedūrose poros atsiveria ir sugeria visus likučius to, ko būta ant veido. Vadinasi, makiažo sluoksnis gali padaryti meškos paslaugą ir užkimšti poras. Nereikėtų eksperimentuoti ir su kavos tirščių veido kaukėmis pirtyse – jų granulės itin aštrios, todėl probleminės odos savininkams gali pridaryti daugiau žalos negu atnešti naudos.

Kas ant automobilio kapoto – tas ant skruostų. Jeigu esate natūralaus grožio šalininkė ir į miestą žygiuojate be makiažo – nuostabu. Tačiau ir jums būtina valyti odą. Grįžus iš miesto automobiliu, jį perbraukite pirštu. Pasižiūrėkite. Tas pats „gėris“ nusėdo ir ant jūsų veido.

Pakeičiame ne visą „kailiuką“. Rudeniop ir žiemą rimtą reviziją atlikti reikėtų ne vien garderobe. Šaltuoju metų laiku turėtume atnaujinti ir veido odos priežiūros priemones. Juk ją lauke tiesiogiai veikia šaltis, vėjas, patalpose – temperatūrų svyravimai, o viduje džiovina sausas oras. Drėkinkite, drėkinkite ir dar kartą drėkinkite odą. Jos drėgmę palaikyti padeda glicerinas, lanolinas, petrolatumas, keramidai, dimetikonas ir hialurono rūgštis. Į savo priemonių arsenalą įtraukite ir kūno kremą, losjoną, kūno sviestą ar aliejų.

123RF.com nuotr./Drėgniems plaukams žalinga ir per aukšta, ir per žema temperatūra
123RF.com nuotr./Drėgniems plaukams žalinga ir per aukšta, ir per žema temperatūra

Iš namų – drėgnais plaukais. Šaltuoju metų laiku į lauką šiukštu neikite drėgnais plaukais. Plaukų drėgmei susidūrus su žema temperatūra, pradeda lūžinėti plaukų galiukai. Nuolatinis plaukų šokis džiovintuvo ritmu irgi ne išeitis. Geriausia pradžioje leisti plaukams pradžiūti natūraliai, maždaug iki 60–70 proc., o tada prapūsti džiovintuvu. Taip džiovinami plaukai tampa dargi glotnesni.

Besišakojančių galiukų ir pagalvės tandemas. Plaukų galiukų šakojimąsi skatina miegas palaidais plaukais, mat į medžiagą trindamasis plaukas lūžinėja. Miegoti reikėtų supynus plaukus į laisvą kasą. Jeigu vis tik mėgstate miegoti palaidais plaukais, rinkitės šilkinę pagalvę. Šilkinės, švelnios turėtų būti ir plaukų gumutės.

Svarbiau – ne įrankis, o technika. Pasirodo, kad dar daug kas neišmoko taisyklingai šukuoti plaukų. Pradėti juos šukuoti reikia nuo galiukų, kylant į viršų. Judesiai turėtų būti švelnūs, kad neišpeštume plaukų. Jų nepeša šepečiai su natūraliais šereliais. Svarbiau netgi ne koks yra šepetys, bet kaip suo juo elgiamasi.

Paliekamosios priemonės lieka už borto. Jeigu svajojate apie sveikus plaukus, prisijaukinkite paliekamąsias priemones, pavyzdžiui, tepamas ant šaknų ir galiukų po galvos trinkimo, siekiant juos stiprinti ir apsaugoti nuo aplinkos žalos. Tokios priemonės dažniausiai kondicionuoja ir drėkina plauką, saugo ir nuo karšto džiovintuvo oro, o pučiant karštą orą jos apskritai aktyvuojasi.

Vida Press nuotr./Šveitimo laukia ir veido, ir galvos oda
Vida Press nuotr./Šveitimo laukia ir veido, ir galvos oda

Šveitiklis – galvos odai. Taip, perskaitėte teisingai – šveisti derėtų ne vien veido, bet ir galvos odą. Sebumas užkemša galvos odos poras ir stabdo plaukų folikulų vystymąsi, o dėl to kenčia plaukų būklė. Be to, ant galvos odos paviršiaus renkasi plaukų priežiūros ir formavimo priemonių likučiai bei aplinkos teršalai. Dėl šių sankaupų oda rizikuoja sudirgti, sausėti, pleiskanoti, stipriai riebaluotis. Vertėtų atlikti ir galvos masažą, suaktyvinantį kraujotaką.

Kaip ant delno, taip ant veido. Esame tai, ką valgome. Gražios odos pradžiamokslis – universalus visoms amžiaus grupėms ir visų odos tipų savininkams. Tinkama priežiūros rutina ir mityba – tiesiausias kelias spindinčios veido odos link. Į mitybos racioną įtraukite daugiau daržovių, vaisių, apribokite pieno ir mėsos produktų vartojimą bei venkite tokių produktų, kaip traškučiai, balta duona, gazuoti gėrimai. Kiek pavyksta, eliminuokite stresą, užsitikrinkite kokybiškesnį poilsį, būkite fiziškai aktyvūs ir gerkite pakankamai vandens. Su žalingais įpročiais grožiui taip pat ne pakeliui. Beje, didelis kofeino kiekis irgi skatina patamsėjimų bei paburkimų susidarymą aplink akis, netolygus tapti gali odos atspalvis.

Procesai prasideda giliai viduje. Rūpinimasis veido oda ir plaukais prasideda dar iš organizmo vidaus. A ir E vitaminų kompleksas veikia kaip antioksidantas – maitiną odą, mažina uždegiminius procesus, apsaugo nuo išorės dirgiklių. Vitaminas E – odos drėgmei, o B2 – gerai odos būklei palaikyti, D – uždegimams malšinti, C – odos apsaugai, B3 – skaistumui ir pigmentinėms dėmėms mažinti. A grupė – odos regeneracijai, jos lygumui – folio rūgštis. Plaukų „statybinės medžiagos“ – kalcis, geležis, magnis, fosforas, vitaminai C, B5, B6.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius