Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožio profesionalų patarimai vyrams: ką reikia žinoti apie šukuosenas, barzdas ir grimą

Itin kruopštus moterų išvaizdos puoselėjimas jau nieko nebestebina, tačiau kai kalba pasisuka apie grožį ir vyrą – nuomonės dvejopos. Nepaisant to, šiandien vyrui nebeužtenka būti stereotipiškai „gražesniu už beždžionę“. Šalia pasitempusios moters turi būti ir prisižiūrintis vyras. Profesionalai teigia, kad svarbu viskas – nuo barzdos modeliavimo iki vyriško makiažo šventinėmis progomis.
Kitas Haringtonas, Robertas Downey Jr., Travisas Fimmelis
Kitas Haringtonas, Robertas Downey Jr., Travisas Fimmelis / Vida Press nuotr.

Priemonių perteklius plaukuose – klaida

Grožio specialistai sutinka, kad, palyginti su situacija prieš penkerius metus, šiandien vyrai pradėjo labiau rūpintis plaukų modeliavimu. „Dabar toks laikas, kad privalu būti madingiems, šiuolaikiškiems, nebegyventi praeitimi. Vyrai skuba gražintis, labai domisi naujausiomis tendencijomis, priemonėmis“, – sako vyrų salono „Men“ meistrė Živilė Junėvič.

Dabar toks laikas, kad privalu būti madingiems, šiuolaikiškiems, nebegyventi praeitimi.

Pašnekovės teigimu, vyriško kirpimo tendencijos per trejus metus ne itin pasikeitė: „Madoje lieka nuo 2014 m. vyrų pamėgtas kirpimas, kai stipriai nuskutami šonai, padaromas skyrimas ir viršus paliekamas ilgesnis. Tokio kirpimo plaukai šukuojami šonu arba į viršų.

Dažnas mūsų klientas parodo internete rastas nuotraukas, kuriose – būtent minėtasis kirpimas. Mes stengiamės siūlyti ir trumpesnius kirpimus, nes pastarasis modeliavimas yra masiškas, todėl bandome jį keisti.“

Vyrų salono „Woxx Barbers“ įkūrėjas Raimondas Pasternackis išskiria dar du kirpimus, kurie taip pat yra itin vyrų mėgstami: „Tikrai nesitraukia klasikiniai kirpimai, kurie yra šiek tiek sumoderninti. Populiarūs yra ilgesni besibanguojantys plaukai ar suveltas „ežiukas“ ir skusti šonai.“

Gedimino Žilinsko nuotr./Raimondas Pasternackis
Gedimino Žilinsko nuotr./Raimondas Pasternackis

Vis dėlto tokie kirpimai reikalauja ir tinkamos priežiūros. Meistrė Ž.Junėvič teigia, kad svarbiausia – išvengti priemonių pertekliaus ir laiku apsikirpti: „Pagrindinė klaida, kurios patarčiau vengti, yra besaikis formavimo priemonių naudojimas.

Visada rekomenduojame nepadauginti plaukams skirtų produktų, parodome, kaip tai daryti: kokį kiekį naudoti, kaip įtrinti. Kitu atveju plaukai atrodo netvarkingai.“

Pasak pašnekovės, kad atrodytų tvarkingai, vyras turėtų eiti į kirpyklą rečiausiai kas keturias savaites – per tokį laikotarpį plaukai atauga apie centimetrą, toks ilgis nebeatrodo estetiškai.

„Labiau prisižiūrintys vyrai atsinaujinti ateina kas dvi savaites – tada šukuosena visada atrodo puikiai“, – pabrėžia Ž.Junėvič.

Vyrai linkę slėpti plikę ir žilus plaukus

Tiesa, klientai, kurie nori atrodyti gerai, neretai ateina su prašymais paslėpti įvairius trūkumus. Vyrams ypač aktuali plaukų slinkimo problema.

„Ypač padaugėjo vyrų, besiskundžiančių šia problema. Dirbu jau septyniolika metų, tad galiu teigti, kad anksčiau vyrai su tuo nesusidurdavo taip dažnai. Šiandien neretai pasitaiko, kad pas mus ateina 20–23 metų vaikinai, kurie jau yra praplikę. Mano nuomone, tam įtakos turi dabartinis gyvenimas, buitinė chemija aplinkui, galbūt ir neatsiejama mūsų gyvenimo dalis – kompiuteriai, mobilieji telefonai“, – teigia Ž.Junėvič.

Pasak meistrės, nors plaukų modeliavimas ir kosmetinės priemonės gali šiek tiek prislopinti problemą, norint iš esmės kovoti su plaukų slinkimu, reikia kreiptis į medikus.

„Galime rekomenduoti kosmetines priemones, bet jos nesprendžia problemos iš esmės. Jeigu viskas padėtų taip, kaip yra reklamuojama, plaukų slinkimas net neegzistuotų. Žinoma, kosmetika gali šiek tiek tai pristabdyti, bet vien šampūnais problemos neišgydysi“, – sako plaukų stilistė.

Šiandien neretai pasitaiko, kad pas mus ateina 20–23 metų vaikinai, kurie jau yra praplikę. Mano nuomone, tam įtakos turi dabartinis gyvenimas.

Jos teigimu, plaukų kirpimas, modeliavimas gali paslėpti plaukų slinkimą, kai galvos oda praplikusi iki 50 proc., tada vyras atrodo gražiai ir stilingai. Tačiau jeigu vyras netekęs labai daug plaukų, keli ant plikės užmesti plaukai gali atrodyti kvailai. Tokiu atveju siūlomas tiesiog labai trumpas kirpimas.

Taip pat, anot Ž.Junėvič, dažnas klientas prašo paslėpti žilstelėjusius plaukus. Tokiu atveju meistrė pataria rinktis tonavimo procedūrą.

„Į mus kreipiasi vyresnio amžiaus vyrai, kurie pradeda žilti ir negali su tuo susitaikyti. Būna atvejų, kai žilstama ne itin gražiai. Žili plaukai turi savo atspalvį: vieni pražilsta tolygiai, kiti – ne, viską galima koreguoti tonuojant.

Jaunesni vyrai šį dalyką renkasi tam tikromis progomis: fotosesijai, vestuvėms. Pavyzdžiui, tamsiaplaukiams atlikus plaukų tonavimą pati spalva tampa sodresnė, ima žvilgėti. Tačiau tuo negalima piktnaudžiauti“, – akcentuoja specialistė.

Paklausta, ar vyrų plaukų dažymas vis dar madingas, meistrė atsako, kad to atsisakoma: „Dažant plaukus greitai pasimato ataugimo kraštas, jį užmaskuoti galima tik pakartotinai dažant. Naudojant tonavimo techniką šios problemos nėra, nes pigmentas tolygiai nusiplauna, nublunka po šešių savaičių.“

Tvarkinga barzda: ir trūkumų maskuotė, ir stiliaus elementas

Lietuvoje vis labiau populiarėja barzdaskučių salonai (angl. „barbershops“). Klaipėdoje esančio salono „Trendy Barbers“ įkūrėjas ir kirpėjas bei barzdaskutys Tadas Pocevičius teigia, kad vyrai turėtų išnaudoti gamtos jiems suteiktą pranašumą.

 O. Kuchorenko nuotr./Tadas Pocevičius
O. Kuchorenko nuotr./Tadas Pocevičius

„Mūsų lyčiai suteikta galimybė keistis dažnai be didelių pastangų: auginti barzdą ir ūsus. Vyras gali atrodyti vyresnis, jaunesnis, siaurinti ar platinti veidą, slėpti trūkumus: siauras lūpas ar neryškią žandikaulio liniją, randus“, – sako T.Pocevičius.

Tiesa, vyrams barzdos auginimas yra svarbus, todėl moterys, anot pašnekovo, turėtų tai suprasti: „Vyrams išgirsti, kad tu negali auginti barzdos, tas pats kaip moteriai sakyti – nesidažyk.“

Penkerius metus šioje srityje dirbantis vyras teigia, kad svarbiausia taisyklė prižiūrint barzdą yra tvarka: „Vyrų plaukai ir barzda turi atrodyti tvarkingai, švariai ir maloniai kvepėti. Svarbiausia taisyklė – higiena.“

R.Pasternackis priduria, kad labai svarbu barzdą derinti prie žmogaus. Pasak jo, taisyklių nėra. Tai labai individualu. Svarbiausia, kad barzda tiktų prie veido formos, bruožų, šukuosenos.

Vyrų plaukai ir barzda turi atrodyti tvarkingai, švariai ir maloniai kvepėti. Svarbiausia taisyklė: higiena.

„Šiuo metu įsivyrauja 10-tojo dešimtmečio mados. Tačiau yra išlikę tik keletas elementų: netvarkingos plaukų šukuosenos ir ūsai. Pastaruoju metu viskas yra persipynę, ir kiekvienas stengiasi ieškoti savito, patogaus stiliaus“, – žiniomis dalijasi T.Pocevičius.

Paklaustas, ar laikui bėgant vyrų mąstymas dėl išvaizdos kinta, salono įkūrėjas atsako, kad pamažu nyksta stereotipai.

„Matau stiprų progresą tarp vyresnių vyrų. Jie išdrįsta pasikeisti ir sulaužyti stereotipus, dėl to jaučiasi tik geriau. Dažniausiai jie keičia stilių dėl merginos ar moters, naujo darbo. Pradeda domėtis mada, plaukų, barzdos priemonėmis, priežiūra“, – pastebi pašnekovas.

Grimas moterimi nepavers

Retas žmogus turi tobulą odą, bruožus. Kiekvieno veide galima atrasti nelygumų ir įvairių trūkumų. Natūralu, kai moterys visa tai slepia pasitelkdamos makiažą, tačiau retas vyras pasinaudoja XXI a. grimo stebuklais.

Pasak salono „Alina Guess Makeup Academy“ vizažistės Gretos Alšauskaitės, vyriško grimo nereikėtų bijoti.

„Darant grimą paslepiami trūkumai ir šiek tiek paryškinami veido bruožai, todėl lietuviai vyrai į tai galėtų žiūrėti paprasčiau. Pagrimuoti jie moterimis tikrai nepavirs“, – sako vizažistė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Greta Alšauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Greta Alšauskaitė

Specialistė teigia, kad grimas daromas dažniausiai jaunikiams arba vyrams, kurie ruošiasi lipti į sceną, filmuotis televizijoje, fotografuotis: „Grimas veidą padaro gyvesnį, lygesnį, jis neblizga. Taip palengvinamas darbas fotografams.“

G.Alšauskaitės teigimu, dažnas vyras nepratęs rūpintis savo veido oda, todėl ji būna dehidratavusi.

Vyrams yra didelis skirtumas tarp žodžių „makiažas“ ir „grimas“. Jeigu sakoma „makiažas“, jie iškart ginasi, kad yra ne moterys. Todėl patarčiau vartoti žodį „grimas“.

„Tokiu atveju pirmiausia tepamas drėkinamasis ar maitinamasis veido kremas. Tuomet lengvai dengiama makiažo pagrindu, kad būtų palygintas veido tonusas ir paslėptas raudonis, pajuodę paakiai. Atlikus visa tai, veidas fiksuojamas, kad neblizgėtų.

Atsižvelgiant į veido bruožus jis pamodeliuojamas. Taip pat sutvarkome antakius, lūpas, barzdą“, – svarbiausius vyriško grimo žingsnius dėsto G.Alšauskaitė.

Vizažistė priduria, kad grimuojant vyrą itin svarbu nepersistengti ir viską atlikti kuo natūraliau. Specialistė išskyrė keletą daromų klaidų.

„Kiekvienam atvejui grimas turi būti skirtingas. Pavyzdžiui, jaunikio makiažas turi būti lengvas ir nepastebimas, kad nesuprastų jo draugai. Vyrui visą dieną tenka bendrauti su svečiais iš arti, todėl didelis makiažo sluoksnis atrodo neestetiškai.

Televizijai, fotosesijai, scenai makiažo gali būti daugiau. Be to, ryškinant veido bruožus (jeigu vaikinas yra labai šviesus), jokiu būdu negali būti vientisų linijų. Antakius privalu ryškinti brūkšnelių ir taškelių technika, tas pats galioja ir barzdai“, – aiškina vizažistė.

Be viso to, ypač svarbu yra ir vyro psichologinės subtilybės. „Vyrams yra didelis skirtumas tarp žodžių „makiažas“ ir „grimas“. Jeigu sakoma „makiažas“, jie iškart ginasi, kad yra ne moterys. Todėl patarčiau vartoti žodį „grimas“, – sako G.Alšauskaitė.

– Kai grimuojamas jaunikis, reikia akcentuoti, kad jis visą dieną bus modelis. Juk vyras bus filmuojamas ir fotografuojamas, o modeliui privalu būti pagrimuotam. Taip gaunamas geresnis nuotraukų rezultatas.“

Vizažo meistrė priduria, jog reikėtų naikinti stereotipą, kad besigrimuojantis vyras yra nevyriškas: „Tai yra lygiai tas pats, kaip nesidažančią merginą laikytume nemoteriška. Grimas yra tiesiog pagalba.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius