-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

I.Urbanavičienė. Sveikas įdegis nuo saulės – klaidinanti šios vasaros žinutė

Atėjusi vasara ir geri orai tikrai džiugina kiekvieną, stengiamės pasinaudoti visais įmanomais gero oro malonumais – gerti rytinę kavą terasoje, daugiau būti lauke, rengti iškylas gamtoje, mėgautis paplūdimių teikiamais malonumais.
Vasara
Vasara / Mickael Gresset nuotr./ Unsplash nuotr.

Kaip bebūtų gaila, nepamirštame ir dar vieno vasaros metu būdingo žmogiško įpročio – deginimosi saulėje. Ir kaip bebūtų keista, bet tuo pačiu ir liūdna, didžioji dalis grožio priemones siūlančių prekeivių, tarp jų ir kai kurios vaistinės, pradeda reklamuoti „sveiką įdegį“ su jų siūlomomis apsaugos nuo saulės priemonėmis.

Kodėl skleidžiama tokia informacija?

Kodėl skleidžiama tokia informacija? Kodėl balsas, sakantis, kad deginimasis saulėje yra kenksmingas, yra toks tylus ir mažai girdimas? Juk jau dešimtmečių tyrimai rodo ir visi mokslininkai sutinka, kad saulės spinduliai yra kenksmingi tiek žmogaus odai, tiek ir sveikatai. Tačiau didžioji mūsų dalis vis dar to nenori suprasti ir sėkmingai mėgaujasi saulės voniomis, negalvodami apie pasekmes.

Apie apsaugą nuo saulės ir kenksmingą spindulių poveikį rašiau jau tikrai daug ir moksliniais faktais šį kartą jūsų nevarginsiu, tik noriu dar kartą priminti, kaip svarbu yra tinkamai saugotis nuo saulės, turime tai suprasti kiekvienas ir susikurti savo bei savo šeimos apsaugos rutiną. Pradėti reikėtų nuo paprastų dalykų, tokių kaip vengti ilgai būti saulėje, kai ji pati aktyviausia, o tai būtų tarp 11.00 ir 14.00 val.

Asmeninio albumo nuotr./Indrė Urbanavičienė
Asmeninio albumo nuotr./Indrė Urbanavičienė

Jei vis tik tenka tokiu metu būti lauke, naudokite ne tik apsauginius kremus, bet tam pasitelkite ir rūbus bei aksesuarus – pridengti pečiai, kepurė, akiniai, galų gale pavėsis tikrai bus veiksmingas. Žinoma, bandyti įtikinti, kad atostogaujant prie jūros tokiu metu neiti į paplūdimį, bus sudėtinga, bet jei jau taip nutinka, naudokite priemonę su SPF 50, tepkite ją ant odos gausiai ir, sakyčiau, ne rečiau kaip kas valandą ar pusantros.

Po maudynių iškart atnaujinkite apsaugą, kremai, ant kurių rašoma, kad yra atsparūs vandeniui, tikrai nesuteiks tinkamos apsaugos po maudynių ar padarys tai tik labai trumpam. Kiek įmanoma ilgiau būkite po skėčiu, nepamirškite lygiai taip pat pasirūpinti ir savo vaikų apsauga nuo saulės. Supraskite, kad net būdami po skėčiu saulės spindulių gaunate pakankamai, jie sugeba ne tik prasiskverbti pro audinį, bet ir labai gerai atsišviečia nuo daugelio paviršių.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kai renkatės priemones nuo saulės? Pirmiausia į SPF faktorių. Vasaros metu kasdien, jei nebūnate saulėje, tikrai pakanka SPF 30. Tačiau jei vis tik saulės spindulių gaunate daugiau, nerizikuokite ir rinkitės filtrus su SPF 50. Kiekvienas produktas turėtų saugoti tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių, ir tai turėtų būti aiškiai parašyta ant pakuotės.

Dar vienas svarbus dalykas – rinkitės priemones be alkoholio, didelė koncentracija šios medžiagos produkte tikrai padaro priemonę lengvesnę, tačiau didina riziką suerzinti odą ir sausinti ją, pažeidžia odos apsauginį barjerą, o tai jau ardo drėgmės balansą, vyksta grandininė reakcija, odos būklė prastėja.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Taip pat rinkitės apsaugos priemones be kvapiklių – jie taip pat tik padidina odos suerzinimo riziką. Pirmenybę teikite produktams, kuriuose būtų platesnis SPF medžiagų spektras – taip apsauga nuo saulės bus efektyvesnė. Antioksidantai – dar viena medžiagų grupė, didinanti apsaugos nuo saulės efektyvumą, padeda ne tik odai, bet ir didina SPF filtrų poveikį.

Jei renkatės mineralinius filtrus, svarbu, kad produkte būtų tiek cinko oksidas, tiek titano dioksidas, kitaip produktas saugos arba nuo UVA, arba nuo UVB spindulių. Venkite produktų su nanofiltrais – jie kol kas labai mažai ištyrinėti ir yra pagrindo manyti, kad skverbiasi giliau į mūsų organizmą ir gali turėti tam tikrų neigiamų poveikių.

Manau, kad šių faktų turėtų pakakti galvojant apie odos sveikatą ir tinkamą apsaugą nuo žalingų saulės spindulių. Turite suprasti, kad šiuo metu skleidžiama žinutė apie „sveiką įdegį“ yra labai klaidinanti ir neteisinga. Nėra sveiko įdegio nuo saulės, na, nebent su savaiminio įdegio priemonėmis. Jei jums atrodo, kad pasitepę kremu nuo saulės galite saugiai degintis, labai klystate.

Priemonės nuo saulės neskirtos suteikti gražų įdegį, jos skirtos tinkamai apsaugai nuo saulės spindulių. Priemones reikia naudoti taip, kad jūsų oda neįgautų atspalvio. Jei su kremais nuo saulės įdegate, tai reiškia, kad saulės spinduliai pažeidžia jūsų odą, o kur dar nematomas spindulių poveikis.

Jei tai darysite nuolat, skatinsite greitesnius odos senėjimo procesus, raukšlių susidarymą, pigmentines dėmes, odos ligas ir labai rizikuosite susirgti odos vėžiu. Nenoriu jūsų gąsdinti, bet būtent tokį poveikį žmogaus odai turi saulės spinduliai, ir jei norite gyventi gražiai ir laimingai, tinkamai saugokite save ir savo šeimą nuo ultravioletinių spindulių.

I.Urbanavičienė – seminarų lektorė ir knygos „Protingas grožis: Švytinčios odos biblija“ autorė, Driu Beauty kosmetikos kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius