-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indrė Urbanavičienė: 6 kenksmingi odos priežiūros įpročiai, skatinantys senėjimo procesus

Tendencija rūpintis savo oda ir ją visaip puoselėti stiprėja kiekvienais metais. Kuriami pažangūs kosmetikos produktai, grožio rinka siūlo naujas puoselėjimo procedūras, odos jaunystei išsaugoti galimybių dabar yra tikrai daugiau nei prieš dešimtmetį. Tačiau, ar tikrai visos šios procedūros ir didesnį poveikį žadanti kosmetikos rinka ir yra gražios bei sveikos odos paslaptis?
Indrė Urbanavičienė
Indrė Urbanavičienė / Asmeninio albumo nuotr.

Būsiu tiesmuka ir atsakysiu tiesiai šviesiai – aš manau, kad tikrai ne. Manau, kad teisinga odos priežiūra vis dar lieka svarbiau už bet kokias šiuolaikines inovacijas. Ir jei kiekviena ar kiekvienas atsisakytume netinkamų odos puoselėjimo įpročių, tikrai be didesnių pastangų ir stebuklingų procedūrų prailgintume odos jaunystę ir grožį.

Deginimasis saulėje

Tai tikriausiai pats blogiausias įprotis, kai kalbame apie odos ir mūsų pačių sveikatą. Tyrimais yra įrodyta, kad apie 80–90% vizualių odos senėjimo procesų yra sukelti saulės spindulių. UV spinduliai lėtina odos atsinaujinimą, gijimą, didina uždegimus, ardo kolageną ir elastiną, skatina odos pigmentaciją ir randėjimą.

Visi šie procesai veikia greitesnį odos senėjimo procesą, neminint tokių šalutinių poveikių, kaip odos ligos bei vėžys. Todėl reiktų ne tik nesideginti, bet ir nuolat saugoti odą nuo saulės spindulių, jei norite ilgiau išsaugoti odos jaunystę, taip pat ir sumažinti riziką susirgti odos vėžiu.

123RF.com nuotr./Smarkiai nudegęs vyras
123RF.com nuotr./Smarkiai nudegęs vyras

Karštas vanduo

Dar viena svarbi detalė. Praktiškai kas dieną ir net kelis kartus valome veidą prausiklių ar kitų priemonių pagalba. Atkreipkite dėmesį, kokį tam naudojate vandenį. Karštas, kaip ir labai šaltas vanduo, kenkia odai, oda patiria stresą. Todėl geriausia veido odą prausti drungnu vandeniu. Tas pats galioja ir kūno odai – labai karštas dušas nėra jūsų odos draugas.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Šveitikliai su grūdeliais

Aš manau, kad norinčių tinkamai rūpintis savo oda kosmetinėje tokio produkto iš viso neturėtų būti – nei kūnui, nei, tuo labiau, veidui. Šveitikliai su mechaninėmis dalelėmis ne tik efektyviai nenušveičia negyvų ląstelių sluoksnio, bet dar ir daro vieną labai negerą darbą – ardo odos apsauginį barjerą.

Suardytas odos apsauginis barjeras reiškia suardytą drėgmės pusiausvyrą, o tai prastina odos būklę, nes tinkama jos drėgmė yra viena iš sveikos ir gražios odos paslapčių. Tokie šveitikliai turi ir kitų neigiamų pusių – gali mechaniškai pažeisti odą bei pakenkti aknės ir spuogelių kamuojamai odai.

Vida Press nuotr./Veido šveitimas
Vida Press nuotr./Veido šveitimas

Kaukės iš maisto produktų

Kokia apgaulinga kosmetikos rinka bebūtų, visi į ją patenkantys produktai praeina nemažai testavimų, kad būtų įvertinamas jų saugumas ir užtikrinama, kad nebus sukeltas stiprus neigiamas poveikis odai ar žmogaus sveikatai. Tačiau maisto produktų, kuriuos sugalvojate naudoti namie gaminamai kaukei ar šveitikliui, poveikis odai nėra ištirtas ir tinkamai įvertintas.

Todėl užsiimdami tokia saviveikla namuose, ne tik rizikuojate suerzinti ar sujautrinti odą; labai gali būti, kad maisto produktuose esančios medžiagos lėtina odos atsinaujinimo procesus bei pažeidžia apsauginį barjerą.

Fotolia nuotr./Braškių kaukė.
Fotolia nuotr./Braškių kaukė.

Prasta kosmetika

Svarbiausia – švelnios odos priežiūros priemonės be alkoholio, alergenų, dažiklių ir kitų odai ne tokių draugiškų medžiagų. Nors kosmetikos rinka griežtai kontroliuojama, tačiau vis tik leidžiama naudoti medžiagas, kurios nėra naudingos mūsų odai, kurios kartais gali ir sujautrinti bei pakenkti.

Prastos kosmetikos naudojimas taip pat veikia ankstyvesnius senėjimo procesus, todėl renkantis odos priežiūros priemones labai svarbu atsirinkti pačius geriausius ir pagalbą odai teikiančius bei ją saugančius produktus.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Veido mimikos

Apie jas tikriausiai nesusimąstome visai, tačiau veido mimikos taip pat turi nemažą įtaką raukšlių formavimuisi. Nuo šypsenos atsiradusios raukšlelės mus puošia, tačiau ankstyvos raukšlės ant kaktos tikrai neatrodo labai patraukliai ir jas dažniausiai lemia mūsų veido išraiškos.

Rekomenduoju pastebėti save keletą dienų, kad suprastumėte, kad dažnai raukote kaktą, kad dažnai jūsų veidą puošia liūdnos išraiškos, kurios neprideda patrauklumo ir formuoja ankstyvas raukšles. Jei padėsite sau atsikratyti šių įpročių, tikrai pavėlinsite vizualius odos senėjimo procesus.

Indrė Urbanavičienė – seminarų lektorė ir knygos „Protingas grožis: Švytinčios odos biblija“ autorė, Driu Beauty kosmetikos kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius