-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandyta: 3D akiniai žurnalistei leido pamatyti virtualų savo veidą po plastinės operacijos

Ar kada nors svajojote padailinti savo veido bruožus: patiesinti ar pasiaurinti nosį, pakelti vokus, lūpų kampučius? Gal pasididinti krūtinę, suploninti liemenį ar susimažinti pilvuką? Svarstantiems apie estetinę ar plastinę chirurgiją tai kelia ir baimę, nes nežino, kaip atrodys po operacijos. 15min žurnalistė išbandė naujieną Lietuvos plastinės chirurgijos pasaulyje – 3D akinius, per kuriuos iš visų pusių gali apžiūrėti pakeistą save.
3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas: skenuojamas veidas
3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas: skenuojamas veidas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Naujiena Lietuvoje

Prieš vizitą pas konsultacinės plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos „DR klinikos“ specialistus Renaldą Vaičiūną ir Dainių Balčiūną draugė paklausė: „Rimtai, ką norėtum pakeisti savo veide?“ Pajuokavusi atsakiau, kad nežinau, reikės pasvarstyti. Bet prisipažinsiu, niekada iš tiesų apie tai nemąsčiau. Žiūrėdamos į veidrodį visos atrandame prie ko prikibti, bet lįsti po skalpeliu? Ačiū, ne. Ir labai tikiuosi, kad niekada neprireiks.

Tačiau išbandyti naujausią technologiją ir iškart pamatyti, kaip galėtum atrodyti po plastinės operacijos, išties įdomu, tad pasiūlymo neatsisakiau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Plastinės chirurgijos specialistai Dainius Balčiūnas (kairėje) ir Renaldas Vaičiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Plastinės chirurgijos specialistai Dainius Balčiūnas (kairėje) ir Renaldas Vaičiūnas

Ši įranga – naujiena mūsų šalyje, tačiau pasaulyje ji naudojama jau apie dešimtmetį. Plastinės chirurgijos specialistų teigimu, anksčiau tokio tipo įranga buvo išties labai brangi ir gana gremėzdiška, iki viena Ispanijos startuolių komanda pasiūlė alternatyvą – pigesnę, patogesnę ir itin kompaktišką. Ją sudaro planšetė „iPad“, specialus prie jos tvirtinamas skaitytuvas, „iPhone'as“ ir dideli 3D akiniai.

Tikslas – pasiaurinti nosį

Bandymui parinkome veido korekciją – pasiaurinti nosį. Procesas labai paprastas: veidą galima iš visų pusių nufotografuoti arba nuskenuoti. Plastinės chirurgijos specialisto R.Vaičiūno teigimu, skenuoti yra kur kas geriau, tad jis planšete, prie kurios pritvirtintas skaitytuvo įrenginys, nuskenavo mano veidą iš visų pusių.

Užsidėjusi akinius išvydau save trimatėje erdvėje: baltas gydytojo kabinetas ir ore kabantis mano veidas.

Skenuodamas ekrane matė žalią ir raudoną šviesas, kurios žymi tinkamu ar ne atstumu fiksuojamas vaizdas. Baigus skenuoti planšetės ekrane atsirado mano veido nuotrauka. Kitas žingsnis – plastikos chirurgas kuo tiksliau turi suvesti tam tikrus anatominius taškus, kurie ekrane pažymėti spalvotais lašeliais. Kai nuotrauka sukalibruojama, ji siunčiama šios programos autoriams ir po poros minučių gaunama nauja – trijų dimensijų nuotrauka, kurią ekrane galima vartyti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas: modeliuojamas veidas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Modeliuojamas veidas

Planšetėje sukonstruojamas modelis

Visa veido dalies korekcija atliekama planšetėje. Yra speciali programa, kurioje surašyti visi matmenys. Galima pasirinkti ir vieną iš jau esančių nosies šablonų. Turiu pripažinti, kad ši technologija tikrai „užkabina“. Prieš susiaurindamas man nosį plastinių operacijų specialistas planšetėje parodė, kaip atrodyčiau turėdama į vieną ar kitą pusę pakrypusią, didesnę, ilgesnę ar kuprotą nosį, pakeltus arba nuleistus lūpų kampučius, pakeltus akių vokus ir pan.

Žvelgiant į save dvimatėje erdvėje nedidelė veido korekcija, šiuo atveju – pasiaurinta nosis, beveik nesimato. Kad galėtum apsispręsti, gerai ar ne taip atrodysi, norėtųsi aiškesnio vaizdo. Plastikos chirurgas jį parodė: paslankiojo vieną ant kitos uždėtas nuotraukas – veidą iki korekcijos ir po jos. Skirtumas išryškėjo, bet virtualioje realybėje viskas atrodė dar kitaip.

Galimybė pamatyti save iš visų pusių

Taigi didžioji akimirka: į 3D akinius, kurie labiau primena slidinėjimo, nei skirtus 3D filmams, buvo įdėtas „iPhone'as“, jame – galutinė jau pakoreguoto veido nuotrauka. Užsidėjusi akinius išvydau save trimatėje erdvėje: baltas gydytojo kabinetas ir ore kabantis mano veidas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas

Vartydama galvą į visas puses galėjau apžiūrėti save iš įvairių kampų: šonų, viršaus ir apačios – taip, kaip veidrodyje nepamatysi. Išties keistas jausmas. Rezultatas: iš šono nosis atrodė puikiai, žiūrint tiesiai į veidą ir iš apačios buvo per siaura (gal todėl, kad man patinka mano nosis ir jos nekeisčiau). Žinoma, operacijai pasiryžę žmonės kartu su specialistu tam skiria kur kas daugiau laiko, koreguoja, modeliuoja, kol išgauna norimą ir patinkantį rezultatą.

Visada sakau, kad operuotis reikia tada, kai tam tikri dalykai tikrai trukdo gyventi ir ryte žiūrėdamas į veidrodį nori pasikarti.

Smalsu, kaip šios korekcijos keičia veidą, bet ne mažiau įdomu, kiek šis vaizdas atitinka galutinį rezultatą, ko dažniausiai prašo pacientai ir ar pasitaiko tokių, kuriems tenka pasakyti: „Jums viskas gerai.“ Apie visa tai kalbėjomės su plastinės chirurgijos specialistu R.Vaičiūnu.

– Ši 3D technologija pacientui leidžia pamatyti, kaip galėtų atrodyti pasidaręs vieną ar kitą plastinę operaciją, ir lengviau apsispręsti. Kuo ji naudinga jums?

– Ši programa apskaičiuoja visus tūrius, proporcijas, rodo matmenis – tai labai svarbu specialistui, nes viską gali tiksliau apskaičiuoti. Anksčiau turėdavai spėti iš akies – tinka ar netinka. Be to, ankstesnės programos buvo skirtos tik krūtinei, dabar jau yra veidui ir kūnui. Ir viskas vyksta greičiau – dvi minutės ir gauni nuotrauką, anksčiau rezultato tekdavo laukti dešimt minučių.

Kalbant išskirtinai apie veido operacijas, tai labai galingas įrankis. Be visų tikslesnių apskaičiavimų, kartais padeda ir įtikinti pacientą, kad jam viskas yra gerai, kad jo bėdos tėra tik jam pačiam matomos.

– Kokia yra šios programos gauto vaizdo ir galutinio rezultato – atlikus operaciją – paklaida? Ar žmogus gali tikėtis, kad po operacijos atrodys lygiai taip pat, kaip šioje nuotraukoje?

– Visa ši technologija nėra dokumentas, patvirtinantis, kad viskas bus lygiai taip pat, kaip matote čia. Mes tai vadiname pagalba žmogui, kad ir jis, ir mes įsivaizduotume, kuria kryptimi einame, ar suprantame vienas kitą. Prieš atlikdamas bet kokį modeliavimą – veido, krūtinės, kūno, turi įvertinti daugybę dalykų, į kuriuos atsižvelgi. Negali tiksliai apskaičiuoti visų niuansų, bet iš esmės tai žmogui padeda apsispręsti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./3D akinių plastinėje chirurgijoje išbandymas: modeliuojamas veidas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Modeliuojamas veidas

– Ar sulaukiate pacientų, kurie tiksliai nežino, ko nori, bet pareiškia „noriu būti graži(-us)“, padarykite ką nors? Ką darote tokiu atveju?

– Pasitaiko ir tokių. Dažnai išgirsti, kad kaip ir viskas patinka, bet kažkas ne taip. Tokiais atvejais tenka daug su žmogumi dirbti: klausinėti, kas nepatinka, kur, kodėl, kol išpeši atsakymą. Kartais pamatai, kad žmogui kliūvantys dalykai yra odos problemos ir tam užtenka kosmetologo paslaugų.

Visada sakau, kad operuotis reikia tada, kai tam tikri dalykai tikrai trukdo gyventi ir ryte žiūrėdamas į veidrodį nori pasikarti. Yra tokių žmonių, todėl geriau jiems tą operaciją padaryti. Nors aišku, čia jau prasideda ne išorės, o vidinės problemos. Ir taip esi atsakingas už kiekvieną pacientą, o už tokį tampi dar atsakingesnis.

Kalbant apie patarinėjimą, stengiuosi to nedaryti, atsiriboti nuo gražu ar negražu ir kalbėti apie proporcijas. Paaiškini, kad jei pakoreguosi tą kliūvantį mažmožį, teks koreguoti ir kitą vietą. Ir paklausi, ar tikrai to nori? Visi žmonės skirtingi, būna daug įvairių situacijų, skirtingai jas tenka ir spręsti.

– Moterys tikrai yra kur kas dažnesnės pacientės nei vyrai. Gal galėtumėte įvardyti procentiškai – kiek pas jus užsuka moterų ir kiek vyrų? Ir ką dažniausiai koreguoja vieni ir kiti?

– Moterų yra 90, vyrų – 10 procentų. Populiariausia tarp moterų – viršutinių akių vokų pakėlimo operacija. Žinoma, darosi ir krūtinės, pilvo srities. Vyrams dažniausiai tenka atlikti nosies operacijas, taip pat akių vokų, pilvo.

Operacijos pobūdis dažnai priklauso nuo žmogaus amžiaus. Sakykime, vyresnės moterys arba pagimdžiusios darosi krūtų kėlimo operacijas, jaunesnės – krūtų didinimo, viršutinių akių vokų kėlimo operacija dažniau atliekama vyresnėms moterims ar vyrams. Plastinėms operacijoms amžiaus cenzo nėra, svarbu, kad žmogus būtų pilnametis ir jam leistų bendra fizinė būklė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius