Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išvenkite klaidų: kokia turi būti odos priežiūra ilsintis kaime? Kosmetologo komentaras

Daugybė žmonių vasaros savaitgaliais traukia į gamtą: sodybas, daržus, gimtuosius kraštus. Kai kurie ir atostogų kryptimi pasirenka poilsį Lietuvoje. Po savaitės poilsio gamtoje dažna moteris pamato, jog ima prastėti veido būklė. Kokia turi būti odos priežiūra ilsintis gamtoje?
Mergina
Mergina / 123RF.com nuotr.

Vežtis su savimi visą lagaminą kosmetikos, o gal daryti žemuogių kaukes ir praustis rasa? Pataria kosmetologas, Miesto SPA zona savininkas Robertas Kantauskas.

Miestiečiai, eksperimentuokite atsargiai!

R.Kantauskas sako, jog galima žavėtis močiučių grožio receptais ir bandyti viską, kas valgoma, tepti ir ant veido, tačiau miestiečiai turėtų būti atsargūs. „Mieste gyvenančių žmonių oda, kaip ten bebūtų, yra kitokia. Mieste ji susiduria su kitokiais teršalais, gauna kitokius kiekius drėgmės, kontaktuoja su kitokiomis bakterijomis.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Kantauskas.
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Kantauskas.

Tad miestiečius dažniau vargina įvairios odos alergijos. Kaimo vietovėse gyvenantys žmonės gali drąsiau teptis ant veido natūralias priemones, miestiečiams rekomenduočiau eksperimentuoti atsargiai“, – pataria kosmetologas.

Jis sako pažįstantys moterų, gyvenančių kaimo vietovėse, kurios veido priežiūrai naudoja maistą: savo užaugintų agurkų griežinėliais valo veidą, darosi natūralios grietinės kaukes, akims atgaivinti užsideda po bulvės griežinėlį, o prausiasi tik drungnu vandeniu.

Tačiau kosmetologas sako, jog tai yra daugiau išimtys nei taisyklė, tai jau netgi savotiška odos priežiūros egzotika, kurią sau leisti gali ne kiekviena moteris.

TAIP PAT SKAITYKITE: 6 Holivudo divos Salmos Hayek grožio paslaptys. Kodėl ji nesiprausia rytais?

Kaime taisyklės tos pačios

Pasak kosmetologo, ilsintis kaime odos priežiūros taisyklės galioja tos pačios, kaip ir mieste. „Pirminė odos priežiūra nepriklauso nuo to, kokioje vietovėje mes esame. Kiekvieną rytą bei vakarą veidą reikia nuvalyti (pieneliu, miceliniu vandeniu), nuplauti vandeniu su prausikliu.

Prausiklį galima pasirinkti atsižvelgiant į odos tipą, esamas problemas (sausa ar jautri oda, beria spuogais ir pan.) ir net metų laiką (vasaros metu dažnai renkamasi lengvesnės faktūros priemones, ne taip stipriai veikiančias).

Blogiausias pasirinkimas – vanduo ir muilas. Taip galima greitai suardyti lipidinį odos barjerą, kuris saugo drėgmę ir padeda odai kovoti su visais kenksmingais faktoriais. Ryte veidas valomas, kad būtų pašalintas per naktį atsiradęs sebumas, o vakare nuvalome nešvarumus, net ir kaime“, – sako R.Kantauskas.

„Vasaros kosmetikos sudėtis gali keistis. Šiltuoju metų laiku moterys dažniau renkasi ekologiškas, ne taip stipriai veikiančias priemones. Vasarą tikrai galima rinktis lengvesnius produktus, jie gali būti daugiau drėkinantys.

Svarbiausia, kad naudojamas kremas turėtų SPF filtrą - jis yra būtinas; jeigu žmogus dažniau būna pavėsyje, užteks 15, jeigu mėgstama degintis, tuomet ir reikėtų 30 ir stipresnio. Kremą reikia atnaujinti kas dvi valandas, jis tepamas lengvai įtapšnojant“, – pataria kosmetologas.

Vida Press nuotr./Veido kremas
Vida Press nuotr./Veido kremas

Priežiūra karštą dieną

Blogiausias pasirinkimas – vanduo ir muilas. Taip galima greitai suardyti lipidinį odos barjerą, kuris saugo drėgmę ir padeda odai kovoti su visais kenksmingais faktoriais.

Karštomis dienomis prakaitas žliaugia per veidą. Ar galima būtų dienos metu dar kartą nusiprausti veidą?

„Per dažnas prausimasis gali pažeisti apsauginį lipidinį sluoksnį. Galime sudirginti odą ir paskatinti jos paraudimą. Kai per daug švariai plaunam ir perplaunam, gali atsirasti sudirgimas, paraudimas.

Galimas ir kitas scenarijus: kai oda per daug išsausinama, ji ima gaminti per daug sebumo, poros kemšasi ir tuomet gali atsirasti spuogų. Turėkite mažą drobinę, lininę nosinaitę ir, kai prakaitas ima bėgti upeliais, švelniai nusausinkite veidą“, – sako kosmetologas Robertas Kantauskas.

Veido odos atostogos

Pasak specialisto, egzistuoja dar vienas klaidingas įsitikinimas, kad ilsintis kaime, gryname ore galima kurį laiką „leisti odai pailsėti nuo kosmetikos“.

Anot R.Kantausko, kosmetikos produktai, kuriuos naudojame yra skirti atstatyti drėgmės balansą ir „pailsėjimas nuo kosmetikos“ jokio teigiamo efekto neturės.

„Jeigu norite, kad oda pati gamintų jai reikiamas medžiagas, rinkitės ekologiškas priemones, lengvesnius produktus, neagresyviai veikiančius. Teigiamas efektas odai tikrai bus, jeigu naudosite mažiau ar nenaudosite visai dekoratyvinės kosmetikos.

Ilsintis kaime galima pailsėti nuo kreminių pudrų, tušo, lūpdažių ir kitų dekoratyvinės kosmetikos priemonių. Ir naudoti kremus su SPF filtru“, – pataria Robertas.

Kartais mieste gyvenančios moterys, kurios turi kiekvieną dieną naudoti daug kosmetikos, atostogų metu nusprendžia nuo viso to pailsėti. Ir net ima „ilsėtis“ nuo veido valymo ir prausimosi.

Nereikėtų užsitepus kažkokio produkto sėdėti pirtyje. Tai viena dažniausių klaidų.

Kosmetologas atkreipia dėmesį į paplitusį klaidingą įsitikinimą, kad kaime nėra miesto dulkių, nedaromas makiažas, tad ir valyti to veido gal nereikia.

Robertas Kantauskas sako, jog tokių „atostogų“ pasekmės ims matytis labai greitai. „Ilsintis kaime neretai tenka paravėti, tvarkyti darželius, braškes skinti ar net sudalyvauti bulviakasyje. Veidas pasidengia dulkėmis, nenuvalius jų ima kimštis poros, atsiranda spuogų.

Jau po savaitės oda atrodo papilkėjusi, nėra sveiko spindesio, nuo vėjo ir saulės oda sausėja, netgi raukšlės ima atrodyti gilesnės. Tokių „atostogų“ jūsų veido odai tikrai nereikia“, – šypteli kosmetologas Robertas Kantauskas. – „Po vasaros atostogų dažna moteris susiduria su pleiskanojančios odos ploteliais – tai dehidratacijos pasekmės. Vasaros metu odą reikia saugoti, valyti ir drėkinti“.

Nepamirškite pirties

Dažnam kaime yra galimybė nueiti į pirtelę. Pasak Roberto, tai puikiausias būdas pasirūpinti savo oda, ne tik veido, bet ir viso kūno. „Įvairios vantos atiduoda savo veikliąsias medžiagas, padrėkina odą. Galite šveisti bet kuo, ką rasite virtuvėje (agurkai, braškės, kavos tirščiai), susimalkite ir išsitrinkite, tada nusiplaukite vandeniu. Puikus efektas, oda gauna dozę vitaminų ir veikliųjų medžiagų.

Jeigu neturite alergijos, naudokite medų. Nereikėtų užsitepus kažkokio produkto sėdėti pirtyje. Tai viena dažniausių klaidų. Reikia pasikaitinti, užsitepti ir išėjus nusiplauti. Puikiai viso kūno odą ir kūną veikia plaukiojimas ežero ar upės vandenyje.

Rasos ar lietaus vanduo yra minkštas. Jeigu norisi kažko labai autentiško, natūralaus – rinkite lietaus vandenį ir juo prauskitės. Turėsite nuostabiausias grožio atostogas“, – šypsosi kosmetologas Robertas Kantauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius