-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip gydyti suskirdusią, išsausėjusią rankų odą ir kokį kremą naudoti šaltuoju metų laiku?

Oras atvėso, namuose įjungtas šildymas, dėl koronaviruso pandemijos kur kas dažniau plauname rankas muilu ir dezinfekuojame, o kur dar buities darbai, kuriems nenaudojame pirštinių, – visa tai ypač sausina rankų odą, ji skirsta, šerpetoja. Kokios priemonės efektyviausiai padeda suskirdusiai, išsausėjusiai rankų odai, kokias reikėtų rinktis naudoti kasdien, siekiant palaikyti gerą rankų odos būklę, ir kokį kremą naudoti šaltuoju metų laiku?
Moteris tepasi rankas
Moteris tepasi rankas / Vida Press nuotr.

Kaip atstatyti pažeistą rankų odą?

Paklausta, kokias priemones rekomenduotų naudoti kaip prevenciją, kad rankų oda neišsausėtų, neskirstų, būtų švelni ir elastinga, odos priežiūros specialistė Monika Launikaitytė sako, kad kalbant apie odos priežiūrą apskritai, galioja viena taisyklė – kiek ją pažeidžiame, tiek turime ir atstatyti.

„Sutinku, kad šis laikotarpis šiek tiek agresyvesnis ir nepalankesnis rankų odai. Galioja viena taisyklė – kiek ją pažeidžiame, tiek turime ir atstatyti. Būtų tikrai naudinga naudoti kremą kas kartą, kai rankos dezinfekuojamos, bet žinau, kad tai gali būti labai nepatogu tęsti kasdienius darbus.

Labai svarbu nepamiršti pasitepti rankų kremu prieš einant į lauką, taip suteikiama lipidinė apsauga.

Todėl stipriau rankų odą galite atstatyti prieš naktį: švelniai nušveiskite rankų odą, kad pašalintumėte jau negyvas odos atplaišėles, kurios ir kelia šerpetojimo pojūtį, tada gausiai įmasažuokite rankų kremu.

Masažas gerina priemonės įsiskverbimą ir jos poveikį, todėl pasistenkite pamasažuoti kiek ilgiau. Kad būtų dar geresnis poveikis, galite užsimaukite medvilnines pirštines. O jei reikia dar intensyvesnio poveikio, galite išbandyti ir parafino voneles.

Taip pat labai svarbu nepamiršti pasitepti rankų kremu prieš einant į lauką, taip suteikiama lipidinė apsauga, kuri neleis pažeisti odos paviršiaus ir išgarinti drėgmės“, – patarė M.Launikaitytė.

Rankų odai minkštinti rekomenduojama (netingintiems) pasidaryti ir aliejaus voneles. Paklausta, ar tikrai verta jas darytis, pašnekovė tokiu atveju, jei tik turite galimybę, siūlo pasidaryti aliejaus vonią visam kūnui.

„Jei jau nusprendėte pasidaryti vonelę rankoms su aliejumi, geriau pasidarykite tokią vonią visam kūnui. Bus didesnis terapinis poveikis dėl šilumos, ilgesnio pabuvimo laiko. Atkreipkite dėmesį, kad aliejus vandeninėje terpėje bus netirpus ir visiškai neįsigers į odą, todėl prieš tai jį reikia ištirpinti druskoje, kurią bersite į vonią, arba įsigyti jau paruoštą mišinį“, – siūlė M.Launikaitytė.

123RF.com nuotr./Aliejus ir druska voniai
123RF.com nuotr./Aliejus ir druska voniai

Kokių sudedamųjų dalių ieškoti priemonėse?

Pašnekovės teigimu, renkantis priemones rankų odai, būtina tai daryti taip pat atsakingai, kaip ir renkantis priemones veido odai, būtina skaityti sudėtį:

„Nes pastebiu, kad klientai dažnai mėgsta nusipirkti bet ką, nes „tai tik rankų oda“. Tačiau produkto sudėtyje neturėtų būti naftos, kuri uždeda dirbtinę plėvelę ir tarsi šiltnamio efektu sustabdo natūralią medžiagų apykaitą su aplinka, tokiu būdu greitina odos senėjimą.

Patariu nepagailėti geresnės sudėties rankų kremui, nes jis atstato ne tik odos minkštumą, bet ir tikrai sulėtiną rankų odos senėjimą, pigmentacijos atsiradimą, jautrumą ir pan.“

Odos priežiūros specialistė rekomenduoja rinktis tokias priemones, kuriose yra kuo daugiau tokių aktyvių naudingų sudedamųjų dalių, padedančių minkštinti, maitinti rankų odą, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis, kaip niacinamidas, pantenolis, šlapalas, vitaminas E, vitaminas C, įvairių augalų ekstraktai ir aliejai.

Papildus vartoti – jei jų trūksta

Pasiteiravus, gal vertėtų vartoti tam tikrų papildų, kurie pagerintų odos būklę, M.Launikaitytė sakė, kad iš savo klientų odos būklių mato, kokia veiksminga ir naudinga yra sveika ir subalansuota mityba, tad pirmasis patarimas būtų peržiūrėti savo valgiaraštį.

„O konkrečių produktų ar vitaminų išskirti negalėčiau, nes, jei vargina tik plaštakų odos stiprus sausumas, vadinasi, reikia pakoreguoti pačią rankų odos priežiūrą.

Jei pradėjo varginti viso kūno odos sausumas – reikėtų pasidaryti išsamų kraujo tyrimą ir tik pastebėjus kokių nors medžiagų ar vitaminų trūkumą pradėti vartoti papildus“, – sakė odos priežiūros specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius