Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas blukina tamsius plaukus ir turi įtakos šviesių atspalviui? Stilistės komentaras

Išėjus iš kirpyklos norisi, kad vaizdas, kurį tądien matome veidrodyje, išliktų kuo ilgiau. Tačiau plaukus veikia galybė išorės veiksnių – vanduo, naudojami produktai, saulė, mūsų įpročiai, tad natūralu, kad tai turi įtakos ne tik pačių plaukų būklei, bet ir jų spalvai. Kas padeda ir kas trukdo kuo ilgiau išlaikyti dažytų plaukų spalvą, kalbamės su technologe, plaukų stiliste Egle Saunoryte-Kinderiene.
Garbanos
Garbanos / Fotolia nuotr.

Naudoti dažytiems plaukams skirtus produktus

Plaukų stilistė E.Saunorytė-Kinderienė sako, kad, nesvarbu, plaukus dažė specialistas salone ar tai buvo atlikta pačių namuose, pirmas ir svarbiausias žingsnis, atlikus dažymą ir siekiant išlaikyti plaukų spalvą, yra plaukų priežiūros produktai – jie turi būti skirti būtent dažytiems plaukams. Jei jūsų plaukai tamsinti, dažyti sodria spalva, ant produkto pakuotės reikėtų ieškoti užrašo „color“ (liet. „spalva“), o jei šviesinti – dar ir žodžio „blond“ (liet. „šviesus“):

„Visi tie šampūnai, kondicionieriai, balzamai ar kaukės savo sudėtyje turi apsauginius elementus, kurie padeda neišplauti dažų molekulių.

Kalkėtas, turintis daug geležies, chloruotas vanduo daro įtaką plaukų spalvai.

Kalbant apie patį dažymą, yra keli dažymo tipai. Vienas – trumpalaikis – kai spalvos pigmentai aplimpa plauko paviršių, plaukų atspalvis ima plautis jau po pirmo antro karto ir gana greit išsiplauna. Kito tipo dažymai – kai atveriama plauko žvynelinė, dažo sudedamosios dalys patenka į giliuosius plauko sluoksnius ir ten fiksuojasi.

Kalkėtas, turintis daug geležies, chloruotas vanduo daro įtaką plaukų spalvai. Todėl visi produktai turėtų būti skirti būtent dažytiems plaukams. Būtų naivu tikėtis, kad nusidažėte plaukus, juos plausite bet kokia priemone ir spalva išliks nepakitusi.“

Šviesiaplaukėms įtakos turi ir produkto spalva

Kai plaukai nudažomi tamsia, sodria spalva, labiausiai norisi ją apsaugoti, kad neišbluktų. Tačiau kai kurios moterys susiduria su tuo, kad šviesindamos plaukus, rinkdamosi balkšvesnius atspalvius, vis dėlto neišvengia plaukų polinkio gelsti. Šiam atspalvio pokyčiui, pasak plaukų stilistės, įtaką taip pat daro vanduo ir jo sudedamosios dalys, o geriausiai apsaugoti gali specialūs plaukų priežiūros produktai, skirti šviesintiems plaukams ir padedantys palaikyti norimą atspalvį.

„Plaukų šviesinimo procesai dažniausiai yra dviejų tipų. Vienu atveju tiesiog šalinamas natūralus arba dirbtinis pigmentas, kai paveikiamas natūralus plaukas ar plauko viduje esančios dažų molekulės, jis lieka pažeistas ir tuščiaviduris, ir turi tokį polinkį sugerti viską iš aplinkos. Tarkime, jei vanduo, kuriuo plaunate plaukus, yra turintis daug geležies, kalkėtas, plaukas ima lūžinėti, tampa trapus nuo vandens sudedamųjų dalių.

Tokiu atveju apsaugoti plauką nuo aplinkos poveikio ir būtų galima naudojant produktus (jie yra melsvo arba violetinio atspalvio), kurie skirti šviesiai dažytiems plaukams, kad palaikytų spalvą. Tačiau svarbu nepamiršti, kad tokio tipo plauką būtina ir maitinti.

Gali būti, kad ir netinkamai parinkti produktai gali suteikti netinkamą atspalvį šviesiaplaukėms. Tad reikėtų atkreipti dėmesį ir į paties produkto spalvą. Pavyzdžiui, keratininės kaukės – jos yra oranžinės spalvos, tad, kai tokį produktą naudoja šviesiaplaukės, jų plaukai yra linkę „pasiimti“ ir produkto atspalvį, ir tokiais atvejais spalvos išsikraipo.

Pasitaiko atvejų, kai spalva užsimurzina dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Tokiems atvejams yra skirti gilaus valymo produktai, jie pašalina įvairiausias sankaupas. Net ir sunkiesiems metalams pašalinti nuo plaukų jau yra sukurta produktų, tik reikia ieškoti indikacijų ir prieš imant tokius produktus naudoti pasitarti su specialistu“, – pasakoja E.Saunorytė-Kinderienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Saunorytė-Kinderienė
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Saunorytė-Kinderienė

Kenkia karščio prietaisai ir procedūros

Plaukų stilistės teigimu, karštis, visi naudojami karščio prietaisai, tokie kaip plaukų džiovintuvai, tiesintuvai, turi įtakos plaukų spalvai.

„Visiems, norintiems apsaugoti savo plaukus ir išlaikyti turimą plaukų spalvą, prieš naudojant tokio pobūdžio prietaisus reikėtų naudoti produktus, kurie turi apsaugą nuo karščio poveikio.

Praktikoje yra tekę susidurti, kai, pavyzdžiui, testuojame naujas atsiradusias spalvas ir panaudojamas plaukų tiesintuvas. Nustačius netinkamą temperatūros režimą ir ilgiau palaikius ant testuojamos sruogos, tamsi, ryški spalva tiesiog „išdega“, išblunka.

Tokios procedūros kaip plaukų tiesinimas keratinu, plaukų botoksas, laminavimas šviesiaplaukėms irgi daro tam tikrą įtaką, nes per tas procedūras plauko vidiniuose sluoksniuose yra suformuojamos naujos jungtys. Jos išstumia sintetinį pigmentą ir daro pakitimus. Ir, nelygu, kiek per plauko ilgį, kurioje dalyje yra daugiausia pažeidimų, kiek to būsimo produkto plaukas pasisavina, kartais netgi susiduriame su tuo, kad plaukų nepavyksta nudažyti.

Užtat konsultacijos salonuose turi būti vykdomos labai detaliai, kad būtų išsiaiškinta, kokios procedūros buvo darytos, nes visa tai nulems sėkmingo arba nesėkmingo dažymo baigtį, kiek spalva laikysis, kaip greit išsiplaus ir tolesnę plaukų priežiūrą.

Tokios procedūros kaip plaukų tiesinimas keratinu, plaukų botoksas, laminavimas šviesiaplaukėms irgi daro tam tikrą įtaką.

Tarkime, jei buvote šviesinta, o paskui norite plaukus patamsinti. Tokiu atveju spalva išsiplaus kur kas greičiau, nes šviesinimo procedūros yra gana agresyvios, jos pažeidžia plauko viršutinį sluoksnį, žvynelinė lieka atvira ir bet kokie sintetiniai pigmentai iš plauko tiesiog išbyra“, – paaiškina E.Saunorytė-Kinderienė.

123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus
123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus

Vengti karšto vandens ir tiesioginių saulės spindulių

Taigi, plaukų spalvą veikia karščio prietaisai, anksčiau tekste užsiminta, kad įtaką daro ir vanduo: chloruotas, turintis geležies, kalkėtas, taip pat (kas ypač aktualu vasarą) – ir druskingas.

Paklausta, ar plauką veikia karštas vanduo, E.Saunorytė-Kinderienė sako, kad karštas vanduo labiau nerekomenduojamas dėl pačios galvos kraujotakos, o, kad padarytų įtaką plaukų spalvai, turėtų būti labai karštas – tokiu trinkti galvą irgi nerekomenduojama:

„Kūno temperatūros arba vėsesnis vanduo daro labai gerą poveikį plaukams, galvos kraujotakai, bendrai savijautai. Karšto vandens visada rekomenduoju vengti ne tik dėl plaukų spalvos, bet ir dėl bendros sveikatos būklės.“

Dar vienas veiksnys, darantis didelę įtaką plaukų spalvai – ją blukina, yra saulė. Todėl šiltuoju sezonu plaukų stilistė pataria nevengti galvos apdangalų.

Kondicionierius – papildoma priemonė

Paklausta, ar kondicionierius, balzamas prisideda būtent prie dažytų plaukų spalvos išsaugojimo, plaukų stilistė sako, kad, visų pirma, ši priemonė yra tas įprastas natūralus žingsnis trenkant galvą, kurios poveikis – sušvelninti plauką.

„Šampūnas pašalina susikaupusius nešvarumus ir riebalus, tada plaukai tarsi lieka šiurkštūs ir pažeidžiami. O kondicionierius, balzamas uždaro, užglosto viršutinį susišiaušusį plauko sluoksnį, tada daug lengviau plaukus prižiūrėti ir šie produktai taip pat turi savo apsaugą.

Siūlau griauti mitą, kad reikia nustatyti terminą, kas kiek dienų reikėtų trinkti galvą.

Tiesa, yra skirtumas tarp dažytiems plaukams skirto ir giliai valančio šampūno. Jų sudedamosios dalys yra skirtingų proporcijų. Kuo šampūnas geriau plaus, tuo geriau išplaus ir spalvą. Užtat dažytiems plaukams skirti šampūnai pasižymi tokiu vidutiniu balansu – jie, taip liaudiškai sakant, per gerai ir neišplauna. O kondicionierius ar balzamas yra savaiminis antras plaukų priežiūros žingsnis po šampūno, kad jie būtų elastingesni, labiau žvilgėtų, būtų lengviau juos iššukuoti, išdžiovinti.“

Fotolia nuotr./Moteris naudoja plaukų kondicionierių
Fotolia nuotr./Moteris naudoja plaukų kondicionierių

Kaip dažnai reikia trinkti galvą?

Natūralu, kad trindami galvą dažniau, daugiau veikiame ir plaukų spalvą. Tačiau pasitaikančios rekomendacijos, kad, siekiant išsaugoti dažytų plaukų spalvą, reikėtų rečiau juos plauti, skamba kiek naivokai – juk riebaluota galva nevaikščiosi? Šiuos pasvarstymus išgirdusi E.Saunorytė-Kinderienė sako, kad apskritai būtų laikas nebepaisyti mitų, kaip dažnai reikia trinkti galvą, nes tai – labai individualu.

„Siūlau griauti mitą, kad reikia nustatyti terminą, kas kiek dienų reikėtų trinkti galvą. Tai yra labai individualus kiekvieno mūsų organizmo poreikius atitinkantis procesas. Vieni gali leisti sau plauti plaukus kartą per savaitę, kitiems tai reikia daryti dukart per parą. Tai priklauso nuo daugybės veiksnių: kiek žmogus prakaituoja, kiek išsiskiria druskų, kiek riebi galvos oda, koks plaukų tipas, ar plaukai labai sausi, ar pažeisti ir t.t.

Jei plaukai yra sausi, jų yra daug, jie sugeria tą riebalų perteklių ir žmogus ne taip greit pajaučia, kad plaukai susiriebalavę. O jei plaukai ploni, jų apimtis maža, galvą trinkti reikia kur kas dažniau. Tad šiuo atveju reikėtų atsižvelgti į savo poreikius, nesivadovaujant jokiomis tezėmis, kad reikėtų daryti vienaip ar kitaip. Ir, žinoma, atsižvelgti į prioritetus, galbūt vienam esminis yra švaros pojūtis, kitam – ryški plaukų spalva. Tai labai individualu ir nėra teisingo ar neteisingo požiūrio ar veiksmo“, – teigia plaukų stilistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius