Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių maisto produktų patariama vengti, jeigu norite sumažinti spuogų

Kai kurie produktai gali būti išties nuodėmingi ir mūsų odos visai nedžiugina.
Makaronai
Makaronai / 123RF.com nuotr.

Ar galime dėl nedailios odos kaltinti maistą? Šimtus kartų girdėjome, kad mūsų mityba atspindi mūsų išvaizdą. Tyrimas buvo publikuotas Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, rašoma rd.com. Jame dalyvavo 32 žmonės, kurie buvo padalyti į kelias grupes. Vienos grupės atstovai džiaugėsi skaisčia oda, kitos – turėjo vidutiniškų ir sunkių problemų dėl spuoguotos odos.

Kiekviena grupė turėjo penkias dienas pildyti maisto dienoraštį ir tada atlikti kraujo tyrimą. Iš visų tyrime dalyvavusių žmonių 61 proc. tikėjo, kad vartojami maisto produktai veikia odos būklę, ir buvo teisūs.

Tiesa, daug kritikos sulaukę riebūs produktai nebūtinai yra didžiausia problema. Kaip teigia tyrimas, didžiausią įtaką tyrimo dalyvių odos problemų paūmėjimams darė mityba, gausi angliavandenių ir aukšto glikeminio indekso produktų.

Glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Daug angliavandenių turinčio maisto produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Jų suvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla greitai. Žemo GI angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujyje ir tokiu būdu išskiria mažiau insulino.

Pavyzdžiui, aukšto glikeminio indekso produktai yra tokie kaip ryžiai, keptos bulvės, spagečiai, balta duona, avižiniai dribsniai ir pan. Žemo glikeminio indekso produktų grupei priklauso obuoliai, greipfrutai, pupelės, morkos, anakardžiai ir t. t. Daugiau apie tai, kokiam produktui koks glikemijos indeksas būdingas, atrasite tekste Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?

Mokslininkai mano, jog visa tai turi didelę reikšmę odos būklei dėl to, kad stimuliuojama pernelyg didelė insulino gamyba. Dėl jos padidėja tam tikrų hormonų koncentracija, tokių kaip insulino augimo faktoriaus-1, turinčių įtaką androgenų išsiskyrimui. Dėl pastarųjų didėja išskiriamų odos riebalų kiekis. Taigi po gausybės procesų mūsų oda kenčia nuo spuogų.

Žinoma, tai nėra aksioma ir nereiškia, kad niekada negalėsite valgyti minėtų produktų, visgi atsižvelgti į tai galite, kad įvertintumėte odos būklės pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius