Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmetologė apie veido kaukes: „Didžiausia klaida – jos per ilgai laikomos“

Veido kaukės – naudingos ir reikalingos mūsų odai. Tačiau kiekvieno žmogaus oda skirtinga – vienų jautresnė, sausesnė, kitų – riebesnė. Renkantis kaukę svarbu žinoti, kaip ją naudoti ir tos instrukcijos laikytis, taip pat – kokios sudedamosios dalys kokiam odos tipui labiau tinka.
Veido kaukė
Veido kaukė / Vida Press nuotr.

Pats svarbiausias dalykas kalbant apie kaukes, pasak grožio salono „Glow Beauty Studio“ kosmetologės Andrėjos Krasnevičienės, yra žinoti, kaip taisyklingai jas naudoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrėja Krasnevičienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrėja Krasnevičienė

„Odos jautrumas yra viena pagrindinių temų kalbant apie veido odos priežiūrą. Esu prieš savadarbes kaukes, kurias žmonės patys darosi namuose, nes dažniausiai nežino, kaip taisyklingai jas naudoti, ką tepti ant veido ir ko ne. Tačiau nesu prieš kaukes, priešingai – net labai už, jas tikrai reikia naudoti.

Renkantis kaukę svarbu žinoti savo odos tipą, ko odai trūksta, kokių ingredientų ieškoti kaukės sudėtyje, kuo jie yra naudingi, kuo gali būti pavojingi.

Daug kas stebisi, nes profesionalai nepataria naudoti kaukių, nori, kad jos būtų daromos salone. Mano nuomone, darbas salone yra viena, o namuose klientas tą pradėtą darbą turi tęsti, juolab, jei išvis nevaikšto pas specialistą, žmogus turi pats savimi rūpintis.

Tik renkantis kaukę svarbu žinoti savo odos tipą, ko odai trūksta, kokių ingredientų ieškoti kaukės sudėtyje, ką jie daro, kuo yra naudingi, kuo gali būti pavojingi“, – sakė specialistė.

Paprašėme jos įvardyti pagrindines sudedamąsias kaukių dalis, kurios yra tinkamos sausą, sausą-mišrią, riebią, riebią-mišrią odą turintiems žmonėms. Ir tas, kurios iš esmės tinka visų tipų odai. (Apie odos tipus skaitykite čia.)

Tinka visų tipų odai

Pasak kosmetologės, yra sudedamųjų dalių, tinkančių visų tipų odai, tai – hialuronas, antioksidantai – vitaminas C, E, alavijas.

Hialuronas. Visos šio ingrediento molekulinės masės yra tinkamos odai, jis tarsi sudaro plėvelę ir neleidžia išgarinti drėgmės. Ypač tinkamas plonai, sausai, raukšlelių turinčiai odai.

Vitaminas C. Pasak A.Krasnevičienės, priemones su vitaminu C reikėtų naudoti ryte. Jis yra antioksidantas – dieną odą veikia užterštumas, stresas ir pan., naktį laisvųjų radikalų yra mažiau.

Molio kaukėms jokiu būdu negalima leisti sudžiūti ant veido, nes taip iš odos ištraukiami mineralai, ji išsausinama.

„Vieni yra prieš, kiti už jo naudojimą vasarą. Aš nesu nei už, nei prieš. Intensyvų (didelė koncentracija) jo naudojimą rekomenduočiau pasilikti pavasariui ar rudeniui, bet jei yra poreikis, naudokite ir vasarą, tik vakare“, – patarė kosmetologė.

Vitaminas C yra skaistinamoji priemonė, tinkanti esant pigmentacijai. Tad jei vakare skaistinate odą naudodami kaukes su vitaminu C, dieną būtina naudoti apsaugines priemones nuo saulės, nes kitaip, specialistės teigimu, nebus jokio poveikio, o pigmentinės dėmės gali dar labiau išryškėti.

Vitaminas E. Tai viena idealiausių sudedamųjų dalių jautriai odai. Vitaminas E yra antioksidantas ir tuo pačiu metu veikia kaip ląstelių apsauga. Saugo nuo uždegimo, drėkina, mažina UV spindulių daromą žalą, jautrumą. Pasak A.Krasnevičienės, jis tinka visų tipų odai.

„Tarkime, bioceliuliozinę kaukę, kurios pagrindinis ingredientas yra vitaminas E ir nėra daug kitų, galima naudoti ir riebiai odai. Vitaminas E yra visiems reikalingas antioksidantas“, – sakė specialistė.

Alavijas. Kosmetologės manymu, alavijas taip pat tinka visiems odos tipams. Jo konsistencija dažniausiai gelinė, nekemša porų, drėkina, saugo nuo uždegimo. Jis tinka alergiškai odai, nors pats alavijas yra alergizuojantis, bet tas procentas žmonių, kuriems pasireiškia neigiama reakcija, pasak pašnekovės, yra labai mažas. Alavijas taip pat tinka kaip drėkinamoji, raminamoji priemonė nudegus saulėje, pašalina kapiliarų paraudimą, pasižymi šaldomuoju poveikiu.

Tinka sausai, sausai-mišriai odai

Vitaminas B3. Tai labai intensyvus odos regeneratorius. Jis tinka ir nuo UV spindulių. „Nesvarbu, kad pas mus vasarą mažoka saulės, nudegame ir per debesis. Bioceliuliozinė kaukė su hialuronu ar vitaminu B3 tinka ir nudegus, tad rekomenduoju klientėms visada tokią su savimi turėti, kai vykstate atostogų ir kartais vaistinė gali būti toli“, – patarė kosmetologė.

Jūrų dumbliai. Pasižymi šaldomuoju poveikiu, jie stipriai ramina ir drėkina. „Jei nesate jiems alergiški, tai yra vienas geriausiai raminančių atstatomųjų ingredientų. Jo labai dažnai būna kremų, naudojamų po intervencinių procedūrų, sudėtyje“, – sakė specialistė.

Tinka riebiai, riebiai-mišriai odai

Propolis. Saugo nuo uždegimų, naikina blogąsias bakterijas išsaugodamas gerąsias, suteikia drėgmės, gydo odą (tinka esant aknei).

Sarkozinas. Ypač tinka tiems, kurių oda linkusi riebaluotis – jis suteikia matinį efektą.

Arbatmedis. Puikus ingredientas riebiai odai. Jis, kaip ir propolis, labai tinka aknės kamuojamai odai.

Cinko oksidas. Jis dažnai įeina į kaukių sudėtį, tinka riebiai ar mišriai odai. Saugo nuo uždegimo, suteikia matiškumo.

Salicilo rūgštis. Šio ingrediento rasite riebiai odai skirtuose produktuose. Jo poveikis – mažina poras, odos nelygumus.

„Yra daug produktų su gliukolio rūgštimi. Ją rekomenduočiau brandžiai, papilkėjusiai odai, rūkantiems asmenims, bet atsargiau turėtų naudoti tie, kurių oda paberta. Ši medžiaga gali iššaukti dar didesnį bėrimą, oda gali sudirgti, parausti, todėl šiuo klausimu jau reikėtų tartis su specialistu“, – patarė kosmetologė ir pridūrė, kad jei jūsų oda yra jautri, linkusi į dehidrataciją – pleiskanoja, arti kapiliarai, tokių ingredientų kaip salicilas, gliukolis reikėtų vengti.

Tinka jautriai, raukšlių turinčiai odai

Peptidai. „Mano nuomone, peptidai yra vienas įdomiausių ingredientų. Labai tinka jautriai odai, daug raukšlių (mimikos – aplink akis, kaktos) turinčiai odai. Tad jei kaukės sudėtyje yra peptidų, žinokite, kad raukšlių turinčiai odai jos efektas tikrai bus geras“, – sakė specialistė.

Tinka esant raudoniui

Eskinas. A.Krasnevičienės teigimu, labai dažna problema yra akuperozė – kapiliarų raudonis. Tokią bėdą turintiems žmonėms, pasak jos, kaukes reikėtų naudoti bent jau kelis kartus per savaitę. Ypač svarbu, kad kaukė nebūtų perlaikoma, nesudžiūtų ant odos.

Joje turėtų būti eskino – kaštono sudedamosios dalies. Jis stiprina kapiliaro sienelę, mažina raudonį. Dar geresnį efektą, specialistės teigimu, padėtų pasiekti kremai, serumai, kuriuose yra eskino – oda taptų mažiau jautri, taip smarkiai neberaustų. Kosmetologės patarimu, kapiliarų kamuojamą odą reikia drėkinti, tada ji mažiau raus.

Vida Press nuotr./Veido kaukė
Vida Press nuotr./Veido kaukė

Dabar ypač populiarios kaukės

A.Krasnevičienės teigimu, dabar ypač populiarios bioceliuliozinės kaukės.

„Tai tokios servetėlinės kaukės, kurias užsidėjus reikia palaikyti apie 20–30 minučių. Tikriausiai tai vienos stipriausių ir efektyviausių kaukių. Jei prisireiktų staigaus efekto, bioceliuliozinė kaukė yra ne pigi, bet puiki išeitis. Jos poveikis labai panašus į tą, kurį gauname kosmetikos kabinete, žinoma, šiek tiek skiriasi kaukių intensyvumas.

Kiek pati pastebiu kosmetikos prekių parduotuvėse ir vaistinėse, šių kaukių pasirinkimas išties didelis. Kiekvienas gamintojas ant pakuotės nurodo, kokiam odos tipui kaukė skirta“, – sakė kosmetologė.

Kita ne mažiau populiari yra kaukė su deguonimi. Jos skirtos odos paviršiuje susikaupiantiems nešvarumams, medžiagoms išvalyti.

Molio kaukės

Su kaukėmis, kurių pagrindą sudaro molio milteliai ir pati kaukė yra gaminama namuose tiesiog sumaišant miltelius su vandeniu, reikėtų būti atsargesniems.

Molio kaukės naudojamos nuo seniausių laikų ir pats molis yra puikus ingredientas. Kalbėdama apie jas kosmetologė pabrėžė vieną dalyką – kaukės, kuriose molis, pavyzdžiui, baltasis (arba kaolinas), yra tik vieną sudedamųjų dalių – galima ir reikia naudoti. O štai su kaukėmis, kurių pagrindą sudaro molio milteliai ir pati kaukė yra gaminama namuose tiesiog sumaišant miltelius su vandeniu, reikėtų būti atsargesniems.

„Vienas molis labiau regeneruoja, kitas šalina toksinus, sakykime, kaolinas mažina poras, švarina odą ir pan. Viskas gerai su molio kaukėmis, visi moliai yra tinkami naudoti. Tik jei tai yra milteliai ir jūs patys ruošiate tokią kaukę namuose, mano nuomone, reikėtų įpilti aliejaus ar kokios kitos minkštinamosios priemonės“, – patarė kosmetologė.

Dažniausia klaida, kuri daroma naudojant molio kaukes – laikoma ant veido tiek, kad ši sudžiūsta. Taip negali nutikti.

„Molio kaukės, kurias moterys pačios darosi namuose – sumaišo molio miltelius su vandeniu, užtepa ir laiko, kol viskas sudžiūsta, yra mirtis kapiliarams. Kaukės ingredientai geri, bet ji netinkamai naudojama. Apskritai žmonės yra linkę kaukes perlaikyti, kartais išgirstu istorijų, kad net nueina miegoti su kauke. Negalima to daryti. Kaukė yra nuplaunama, molio kaukėms jokiu būdu negalima leisti sudžiūti ant veido, nes taip iš odos ištraukiami mineralai, ji išsausinama“, – įspėjo specialistė.

Shutterstock nuotr./Draugės su molio kauke.
Shutterstock nuotr./Draugės su molio kauke.

Ji patarė geriau naudoti jau paruoštą kaukę, kurios kreminė konsistencija ir ji ne taip stipriai džiūsta. O jei vis dėlto darote kaukes namuose – laikykite labai trumpai ir neleiskite joms sudžiūti, arba ant kauke ištepto veido uždėkite kokiame nors ingrediente ar tiesiog vandenyje sudrėkintą popierinį rankšluostį. Ir tokiu atveju kaukę laikykite ne ilgiau kaip 10 minučių.

Molio kaukės, kosmetologės teigimu, skirtos riebiai odai, sausai jų naudoti nereikėtų.

Kokią kaukę kada naudoti?

Tai, pasak pašnekovės, priklauso nuo kaukės tekstūros.

  • Bioceliuliozinę patariama naudoti vakare, nes nuėmus kaukę oda bus pripildyta serumo. Ant tokios odos sunkiai padarysite makiažą. Tad geriausia tokią kaukę dėti vakare, išvakarėse renginio, per kurį norite gražiai atrodyti.
  • Jei kaukės, kurios konsistencija – tirštesnė kreminė, sudėtyje yra peptidų (priklauso, kiek daug) ir dar yra kaolino, tokią kaukę galima tepti bet kuriuo paros metu – ir ryte, ir dieną, ir vakare.
  • Jei kaukė gelinė arba labai kreminė – tokias dažniausiai galima dėti arti akių, jas reikėtų naudoti vakare. Tokios kaukės puikiai drėkina, atšviežina odą, bet lieka ant jos paviršiaus, yra sunkiai nuvalomos.
  • Sausai odai reikėtų naudoti regeneruojančias kaukes su hialuronu, vitaminais, dumbliais ar kitais ingredientais, kurie gerai drėkina. Jei nudegėte saulėje ar yra koks nors odos pažeidimas, kaukę galima dėti net tris keturias dienas iš eilės, paskui padaryti pertrauką.

Ir svarbiausias kosmetologės patarimas, galiojantis visoms kaukėms, – jų neperlaikyti. Paisykite ant pakuočių nurodytų instrukcijų, nes kitaip tik pakenksite savo odai.

Vida Press nuotr./Veido kaukė
Vida Press nuotr./Veido kaukė

Kaip dažnai naudoti kaukes?

Tai, pasak kosmetologės, priklauso nuo odos tipo.

  • Jei oda riebesnė, naudoti derėtų tik valomąsias kaukes 2 ar 3 kartus per savaitę.
  • Jei oda normali-mišri, greitai dehidratuojanti, valomąją kaukę užtenka naudoti kartą per savaitę.
  • Yra kaukių, kurias užtepus ir minutę palaikius reikia „nurutulioti“ nuo veido. Tokio pobūdžio kaukes reikėtų naudoti ne dažniau kaip kartą per savaitę.
  • Giliau valančios kaukės taip pat turėtų būti naudojamos kartą per savaitę.
  • Kaukes, kurios odai suteikia matiškumo (pvz., su kaolinu), galima naudoti dažniau – porą kartų per savaitę.

„Visi atvejai individualūs. Kalbant bendrai, nors kartą per savaitę naudoti kaukę jau yra labai gerai. Žinoma, daug priklauso ir nuo amžiaus, nuo to, kokios būklės yra jūsų oda.

Tarkime, stangrinamąją kaukę brandžiai odai užtenka naudoti porą kartų per savaitę. Jei oda riebi ir ją reikia valyti, kaukes galima naudoti kas antrą dieną. Tačiau tada būtina žinoti, kad taip elgiantis oda nebus išsausinta, sudirginta, taigi būtina pasikonsultuoti su specialistu – kosmetologu ar vaistininku“, – sakė A.Krasnevičienė.

Vida Press nuotr./Moteris tepa veido kremą
Vida Press nuotr./Moteris tepa veido kremą

Ji priminė, kad po bet kurios kaukės nederėtų pamiršti naudoti įprastų veido priežiūros priemonių – serumo, kremo, paakių kremo. Net po bioceliuliozinės kaukės, kurios nereikia nuplauti ir ji gali likti ant odos, pasak kosmetologės, yra tepamas kremas, jei oda sausesnė. Jei oda jaučiasi gerai, nėra tempimo jausmo, galima jo ir netepti.

Ir dar vienas pašnekovės patarimas – renkantis produkciją atidžiai skaityti etiketes. „Reikia skaityti sudėtį, klientai dažnai apgaudinėjami, parašoma, kad kaukė su vitaminu E, o jis būna paskutinėje vietoje. Jei jau žmogus pats renkasi priemones, derėtų pasidomėti, kas yra kas, kad perkant būtų aišku, kokie ingredientai yra kaukės ar kitų priemonių sudėtyje“, – patarė kosmetologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius