Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kvepalų gidas: kaip išsirinkti aromatą jo neuosčius?

Ką reiškia „medžio“ kvapas? Kaip kvepia „baltosios gėlės“? Su šiais ir panašiais klausimais bent kartą susidūrėme kiekvienas, ypač mėgindami įsigyti kvepalus internetu. Didelė kvapų kompozicijų įvairovė apsuka galvą, ilgi aprašymai mažai ką sako. Tad kaip išsirinkti kvepalus jų neuosčius?
Moteris kvėpinasi
Moteris kvėpinasi / Vida Press nuotr.

Kvepalai yra kur kas daugiau nei tik kvapas. Jie gali vilioti, žadinti potraukį, intriguoti, pakelti nuotaiką ir net padėti atskleisti savo charakterį. Svarbiausia – atrasti tinkamą kvapą. Varle.lt specialistai parengė patarimų gidą, kuris padės išsirinkti kvepalus.

Pagrindinės kvapų grupės

Gaivūs kvapai

Tai dažniausiai citrusinių kompozicijų apibūdinimas. Aromatą lydi šviežumo ir gaivumo pojūčiai. Gaivių aromatų kvepalai yra arčiau sporto nei didžiosios mados ar elegancijos. Šios rūšies kvapų nata kartais apibūdinama kaip „žalia“.

Gėlių kvapai

Apibūdinimas toks bendrinis, kad iš tikrųjų sunku suvokti, kas gali po juo slėptis. Gėlių kvapas – tai ir rožių, ir jazminų, ir egzotinių augalų kvapai. Kartais gėlių kvapo kryptis lemia kvepalų buteliuko formą. Rekomenduojama ieškoti kvepalų su aprašymais, kuriuose bent jau išskiriamos gėlių grupės. Vaisinėje grupėje galima tikėtis braškės, bergamotės, mandarino natų, t. y. kvapas bus labiau saldžiai-rūgštus. Rytietiškų gėlių aromatai yra žymiai sunkesni ir aštresni, dažnai saldūs: pavyzdžiui, vanilė, cinamonas, pipirai. Gryna gėlių nata – dažniausiai romantinis kvapas, kuriame dominuoja rožių aromatas.

Fotolia nuotr./Jazminai.
Fotolia nuotr./Jazminai

Vaisių kvapai

Salsvi ir lengvi kvapai, dažnai gaunami šalto eterinių aliejų, tokių kaip greipfrutų, apelsinų ar citrinų, spaudimo būdu. Saldesnėse versijose atsiranda avietė, braškė ar arbūzas, tačiau šie aromatai gana greitai išgaruoja, lieka patvaresnis pagrindas, dažnai panašus į „gaivios“ natos kvapus.

Medienos kvapai

Šios natos yra sunkiausios, todėl dažniausiai pasitaiko vyriškuose ar unisex kvepaluose. Jie pasižymi elegantišku ir labai patvariu efektu, todėl neretai yra labiau mėgstami subrendusių moterų. Šiuose kvepaluose galima rasti sandalmedžio, kedro ar (švelnesnėse versijose) beržo, muskuso ir jau minėto cinamono. Labai tikėtina, kad tokia kompozija patiks merginoms, mėgstančioms minimalizmą, paprastumą ir švedišką dizainą.

Rytietiški (ambra) kvapai

Nepainiokite su rytietiškų gėlių aromatu! Ambra kvapas yra sunkesnis ir aštresnis. Tokie kvapai yra jausmingi ir drąsūs, todėl ypač tinka savimi pasitikintiems žmonėms. Ambra kompozicijoje rasite vanilę, muskato riešutą, smilkalų ir net odos aromatą.

Kai kurios interneto parduotuvės turi tendenciją kiekvieną kvapųjį vandenį vadinti kvepalais. Kad neapsigautumėte, rekomenduojama atkreipti dėmesį į aromatų koncentraciją.

Kvapų skirstymas pagal koncentraciją

Kvepalai

Tai intensyviausias kvapas ir mažiausia talpa. Įprastai sudaryti iš kvepalų aliejukų koncentracijos, kurie siekia iki 40 proc. (dažniausiai 15–35 proc.), ir turi didelį alkoholio kiekį. Išlieka ilgiausiai.

Fotolia nuotr./Kvepalai
Fotolia nuotr./Kvepalai

Kvapusis vanduo EDP (eau de parfum)

Didžiausia koncentracija yra 18 proc. (dažniausiai pasitaiko 10–15 proc.). Kvapusis vanduo išlieka trumpiau, taip pat pasižymi ir mažesne alkoholio sudėtimi. Natūralu, kad kvapusis vanduo kainuoja mažiau nei kvepalai.

Tualetinis vanduo EDT (eau de toilette)

Didžiausia koncentracija siekia 12 proc. (dažniausiai pasitaiko 5–10 proc.), todėl naudojant tualetinį vandenį ir siekiant, kad aromatas išsilaikytų visą dieną, reikia purkštis kelis kartus. Mažesnė alkoholio sudėtis gali lemti, kad kvapas kiek skirsis nuo tos pačios linijos kvepalų ar kvapiojo vandens.

Odekolonas EDC (eau de cologne)

Būdinga 3–5 proc. kvepalų koncentracija.

Kūno dulksna (eau fraiche)

Tai maksimaliai 3 proc. siekianti kvepalų koncentracija, pasižyminti mažiausiu patvarumu. Tai iš esmės atspindi ir pavadinimas. Dieną kūno dulksna turi mus atgaivinti.

Kvepalų natos

Ar kada pastebėjote, kad tie patys kvepalai praėjus kuriam laikui kvepia visiškai kitaip? Tai paaiškina kvepalų natos. Kvepalai susideda iš trijų kvapų natų, kurios viena kitą papildo. Kiekvienas kvapas – tai galvos, širdies ir bazinės natos kompozicija. Tai, kad kvepalai neskleidžia vientiso kvapo, determinuoja jų išskirtinumą, tačiau idealaus kvapo išsirinkimo procesas tampa ilgas ir varginantis.

Galvos nata

Galvos nata, arba aukšta ar viršutine nata. Tai pirmojo įspūdžio kvapas, jaučiamas atidarius kvepalų buteliuką. Ant odos ši nata išsilaiko nuo 15 iki 30 minučių, t. y. neilgai. Galvos nata pasižymi trumpiausiai išsilaikančiomis, lakiomis kvapiosiomis medžiagomis.

Širdies nata

Širdies nata dar vadinama vidurine nata. Širdies natą galima pajusti praėjus pusvalandžiui nuo tada, kai pasikvėpinote, o ant odos išsilaiko nuo valandos iki dviejų.

Bazinė nata

Bazinė (baigiamoji) nata. Nepaisant to, kad tai paskutinė jaučiama nata, būtent nuo jos prasideda kvapo kūrimas. Bazinė nata – tai gylio nata, ji yra pagrindinė kvapinė kompozicija. Išsilaiko keletą valandų.

Kvepalų gylis paremtas tuo, kad jų kvapas nėra vientisas ir kinta priklausomai nuo laiko. Galvos, širdies ir bazinė natos įprastai kuriamos iš visiškai skirtingų, bet viena kitą papildančių, sudedamųjų dalių.

Kvapiųjų medžiagų komponentai

Reikėtų pabrėžti, kad kvepalų industrijoje naudojami ir gyvūninės kilmės kvapai. Šios medžiagos yra kvapų fiksažai. Jie naudojami labai mažais kiekiais, nes pasižymi labai intensyviu aromatu. Galima išskirti tokius pagrindinius kvapiųjų medžiagų komponentus:

Ambra. Ambra – kašaloto virškinimo traktate susidaranti medžiaga. Šviežios ambros kvapas – kaip žuvies, todėl ją galima naudoti tik išdžiovinus. Kvapams ambra suteikia saldžią natą.

Cibetas. Cibetas – Etiopijos gyvūnėlio civetos liaukų išskyros. Cibetas pasižymi sunkiu, geidulingu aromatu. Anksčiau tai buvo labai populiari medžiaga, šiandien cibetas naudojamas vis rečiau.

Bebrų muskusas. Castoreum (bebrų muskusas) – tai medžiaga, kuria bebrai maitina savo kailį. Kvepalams suteikia šiltą, kiek kartoką aromatą.

Muskusas. Muskusas – gyvūno kabargos išskyros. Tai medžiaga, kurią ištirpinus alkoholyje kvepalams suteikiamas jausmingas aromatas. Muskusas yra populiariausias fiksažas ir afrodiziakas. Išgauti natūralias gyvūninės kilmės medžiagas yra ne tik brangu, bet ir kelia įvairių prieštaravimų, ypač ekologijos srityje. Dėl šios priežasties natūralios medžiagos keičiamos sintetinėmis, kurios dažnai kvepia identiškai. Pavyzdžiui, muskuso sintetikas yra vadinamasis baltasis muskusas.

Be gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių, kvepalų gamyboje naudojama ir daug augalinės kilmės žaliavų.

Bergamotė. Nevalgomas apelsinas. Nors tai yra citrinmedis, bergamotės kvape galima pajusti gėlių natą.

Tonkos pupelės. Dipteryx Odorata medžio vaisius. Tonkos pupelės kvepia vanile ir dažnai naudojamos kaip pigesnis jos pakaitalas. Pasižymi labai saldžiu aromatu.

Mimoza. Prisilietimui jautrus augalas (jo gėlės nuo prisilietimo susiskleidžia). Turi šiltą, švelnų gėlių kvapą. Mimoza naudojama kuriant tiek vyrams, tiek moterims skirtus kvapus.

Jazminas. Didelių baltų, geltonų arba rožinių gėlių krūmai. Atsižvelgiant į tai, kad jazminas yra labai brangus, jo kvapas dažnai keičiamas sintetinėmis medžiagomis. Jazmino kvapas yra saldus ir intensyvus, dažnai naudojamas moterims skirtuose kvepaluose.

Kardamonas. Kardamonas – žinomi prieskoniai. Kvepalai su kardamonu pasižymi sunkesniu nei gėlių, aštresniu ir tuo pačiu labiau intriguojančiu aromatu.

Ąžuolo samanos. Tai daugiausia kvapams jautrumo suteikianti sudedamoji dalis, būdinga žemės, medžio, didelį kiekį gyvūninės kilmės medžiagų turintiems aromatams.

Mira. Dėl jos kvepalai tampa sunkesni, o jų kvapai – intensyvesni. Dažniausiai naudojama kuriant vyrų kvepalus, tačiau yra ir moteriškų aromatų.

Narcizas. Naudojamas moterims skirtuose kvepaluose. Pasižymi labai intensyviu, svaiginančiu aromatu.

„Fotolia“ nuotr./Narcizai
„Fotolia“ nuotr./Narcizai

Nerolis. Skamba tikrai egzotiškai, tačiau tai tik apelsinų žiedų aliejus. Visai nepasižymi citrusiniu kvapu. Naudojamas kuriant gėlių kvepalus.

Pačiulis. Dar vadinamas Amerikos dilgėle. Auga Indonezijoje, Filipinuose ir Kinijoje. Pasižymi stipriu rytietišku kvapu.

Tuberozė. Tai geltonų žiedų augalas, kurio kilmės šalis dažniausiai nurodoma Indija. Pasižymi jausmingu, nors gana sunkiu kvapu.

Sandalmedis. Viena svarbiausių kvepalų sudedamųjų dalių. Jos lengvas aštrus kvapas atpalaiduoja, ramina.

Kvapioji kananga (ylang-ylang). Orchidėjas primenančios gėlės. Auga Indijos vandenyno salose. Pasižymi švelniu kvapu. Bendrovė „Guerlain“ turi savo kvapiųjų kanangų plantaciją Majoto saloje.

Vetiveris. Vetiveris – Azijoje augančios žolės šaknys. Laikomas stipriu afrodiziaku. Dažniau naudojamas kuriant kvepalus vyrams.

Šimtalapė rožė. Labiausiai kvepalų gamintojų vertinama rožė. Labai brangi, todėl naudojama gaminant ekskliuzyvinius kvepalus.

Anyžių aliejus. Auga Pietų Azijoje. Anyžiai pasižymi intensyviu aštriu aromatu. Kvapas primena kmynus, bet gerokai saldžiau kvepia.

Spalva ir kvapas

Renkantis kvepalus pasufleruoti gali ir jų spalva. Ji pasako, kokios kvapiosios medžiagos įeina į kvepalų sudėtį. Tai labai naudinga, ypač tada, kai neturite galimybės pauostyti.

Rožinės ir violetinės spalvos kvepaluose dažniausiai vyrauja gėlių nata. Tokie kvepalai ramina.

Geltonos ar oranžinės spalvos kvepaluose dominuoja vaisių natos. Tokie kvepalai suteikia energijos ir gaivina.

Raudonos ar rudos spalvos kvepaluose dominuoja rytietiška nata. Tokie kvepalai pasižymi intensyviu (kartais sunkiu) aromatu ir gana ilgai išlieka.

Žalsvo atspalvio kvepaluose galima pajusti žalių lapų ar žolės kvapų natas. Tokie kvepalai suteikia energijos, gaivina.

Dažniausiai užduodami klausimai

– Ar tiesa, kad tie patys kvepalai skirtingai kvepia ant skirtingų žmonių kūno?

– Taip, tiesa. Kiekvienas žmogus turi savo specifinį kvapą. Ant kiekvienos odos tie patys kvepalai kvepės šiek tiek kitaip.

– Ar kvepalai gali pagerinti nuotaiką?

– Taip, tinkamai parinkti kvepalai turi įtakos mūsų savijautai. Todėl, kai šilta, rekomenduojama rinktis gaivius, šaltus kvapus. Šaltomis dienomis ir esant blogam orui reikėtų rinktis šiltus ir jaukius kvapus, primenančius saulėtas dienas ir gėlių aromatus.

– Ar kvepalai turi erotinį, potraukį žadinantį poveikį?

– Nuo senų senovės kvepalai buvo laikomi magiškais meilės lašais, kurių poveikis neretai buvo siejamas su afrodiziaku. Jie padeda atskleisti savo charakterį ir temperamentą. Tinkamai parinkti kvepalai gali atkreipti pro šalį einančio žmogaus dėmesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius