Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nagų išvaizda: kaip atpažinti užklupusias ligas

Artėjant šaltajam sezonui, organizmas darosi mažiau atsparus įvairiems susirgimams ar ligų paūmėjimams. Apie užklupusias ligas gali signalizuoti ir nagai. Nuolatinis nagų lūžinėjimas, jų spalvos ar formos kitimas neretai gali būti klaidingai siejamas su netinkamu nagų lako pasirinkimu ar kitais pašaliniais veiksniais.
Manikiūras
Manikiūras / Vida Press nuotr.

Spaudai išplatintame pranešime „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė įspėja – kai kurie nagų požymiai gali rodyti itin rimtus sveikatos sutrikimus.

Netinkama priežiūra

Pasak I.Sauserytės, dažniausiai žmonės į vaistinę ateina tada, kai pastebi pirmuosius neįprastus nagų pakitimus: jie tampa silpnesni, dažniau lūžinėja, trupa. Kartais jie net pakeičia spalvą ar formą.

„To priežastys gali būti įvairios – kartais tai traumos, kartais dėl to kaltas nekokybiškas nagų lakas, dažnas metalinių dildžių naudojimas, odelių karpymas prie pat nago, cheminių medžiagų naudojimas be pirštinių“, – pasakoja vaistininkė.

Vis dėlto, pašnekovės teigimu, į nagų pokyčius nereikia numoti ranka, manant, kad jie nieko nereiškia. Kartais jie gali įspėti apie ligas, todėl, pastebėjus minėtus ar kitus įtartinus požymius, rekomenduojama ateiti pasitarti su vaistininku. Jis padės nustatyti galimas nagų būklės pokyčių priežastis ir patars, kaip susigrąžinti sveikus ir stiprius nagus ar gydyti užklupusią ligą.

Nagai – sveikatos rodiklis

Vaistininkės teigimu, dažniausiai nustatoma liga – grybelinė infekcija. Apie ją gali išduoti pageltonavę ar atšokę nagai, dėmelės ir patamsėjimai ant nago. Tačiau nagų pakitimai gali rodyti ir kitokius sveikatos sutrikimus.

„Būna, kad visa nago plokštelė tampa balta. Tai – mažakraujystės požymis, rodantis, kad organizme trūksta geležies. Kartais sakome, kad nagai tapo žydintys – ant jų atsiranda balti taškeliai. Tai signalizuoja apie kalcio ir vitamino D trūkumą“, – apie dažnus sveikatos sutrikimus, kuriuos išduoda nagų būklė, pasakoja vaistininkė.

Tačiau kartais sveikatos sutrikimai būna ir dar rimtesni. Pakitusi nagų būklė gali rodyti diabetą, kepenų cirozę ar net širdies ligas. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Manikiūras ir pedikiūras salone: ką privalote žinoti?

Kalta ir netinkama mityba

Nors ne nuo visų ligų galima apsisaugoti pačiam, vaistininkės I.Sauserytės teigimu, neretai pacientai patys iššaukia susirgimus, apie kuriuos signalizuoja ir nagai.

„Ploni, trupantys ar lūžinėjantys nagai gali rodyti, kad žmogaus mityba nevisavertė, organizmas stokoja reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Ypač greitai pakinta nagų būklė, jeigu laikomasi drastiškos dietos”, – teigia vaistininkė.

Be to, pasak I.Sauserytės, sveiko gyvenimo būdo nesilaikymas gali pakenkti ne tik nagams, bet ir odai, plaukams. Todėl būtina stebėti ir įsiklausyti į savo organizmą, kuris greitai parodo, jeigu sutrinka jo veikla.

„Labai svarbu nuolat prižiūrėti bendrą savo organizmo būklę. Jeigu mityba nevisavertė – pirmiausia, ją keisti, taip pat rekomenduojama vartoti maisto papildus, vitaminus, kreiptis patarimo į vaistininką. Tačiau jokiais būdais nesitikėti, kad viskas pasitaisys savaime“, – sako vaistininkė.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Vanagaitė. Jeigu parašyčiau viską, kaip buvo, kiltų didžiulis skandalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius