Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingiausi maisto produktai sausiems, lūžinėjantiems ir šakotis linkusiems plaukams

Jei jūsų plaukai labai sausi ir šakojasi, šią problemą pirmiausia pradėkite spręsti iš vidaus. Plaukai, kurie negauna būtinų maisto medžiagų, net ir prižiūrimi geriausiomis kosmetikos priemonėmis, neatrodys sveiki ir gražūs.
Avokadai
Avokadai / 123RF.com nuotr.

Ką valgyti, kad besišakojantys plaukai taptų lygūs, žvilgantys ir greitai augtų?

Plaukai sausėja dėl vandens stygiaus organizme. Kai ląstelėse trūksta skysčių, plaukai praranda elastingumą, greitai lūžinėja, plaukas tampa neatsparus neigiamam aplinkos poveikiui.

Kad drėgmės balansas organizme ir plaukuose būtų atkurtas, trichologai rekomenduoja išgerti 6–8 stiklines vandens per dieną.

Nesunku nuspėti, kad itin sausi plaukai kenčia dėl naudingų riebalų stygiaus. Plaukai paprastai šakojasi dėl naudingų riebalų rūgščių stokos. Vienas geriausių jų šaltinių – riebi jūrų žuvis, pavyzdžiui, tunas, lašiša, silkė, sardinė ar skumbrė. Iš augalinių omega riebalų rūgščių kiekiu pasižymi saulėgrąžos, riešutai, alyvuogės, avokadai. Organizmui sveikti ir plaukams susigrąžinti gražią išvaizdą padės linų sėmenų aliejus, linų sėmenys ir moliūgų sėklos.

Viena svarbiausių riebalų rūgščių, kuri būtina sausiems ir besišakojantiems plaukams – vitaminas F. Be jo neįmanoma palaikyti lipidų vientisumą – būtent jų plėvelė saugo plaukus nuo išsausėjimo.

Vitamino F galima rasti linų sėmenų ir saulėgrąžų aliejuje, sojų pupelėse, riešutuose (ypač graikiniuose ir migdolų), saulėgrąžų sėklose, taip pat žuvyje ir jūrų gėrybėse.

123RF.com nuotr./Riešutai.
123RF.com nuotr./Riešutai.

Sausiems ir linkusiems šakotis plaukams dažnai reikia vitamino A. Šios plaukų sveikatai būtinos medžiagos mūsų organizmas geba gauti iš augalinių ir gyvūninės kilmės produktų. Geriausias vitamino A šaltinis yra menkių kepenėlės, jaučių kepenys, kiaušinių tryniai, grietinėlė, nenugriebtas pienas ir pieno produktai. Daug šio vitamino yra žaliose ir geltonose daržovėse – morkose, moliūguose, saldžiosiose paprikose, brokoliniuose kopūstuose, svogūnų laiškuose, petražolėse.

Organizme trūkstant vitamino A, daktarai taip pat rekomenduoja rinktis ankštines daržoves – soją ir žirnius, valgyti daugiau persikų ir abrikosų, šaltalankių, trešnių, obuolių ir vynuogių.

Vida Press nuotr./Sveiki ir gražūs plaukai
Vida Press nuotr./Sveiki ir gražūs plaukai

Dar viena medžiaga, be kurios plaukai tampa sausi, lūžinėjantys ir lengvai pažeidžiami – vitaminas H, žinomas kaip biotinas. Jis reguliuoja baltymų ir riebalų apykaitą, stimuliuoja kolageno gamybą, yra būtinas organizmo atjauninimo procesams. Kai trūksta biotino, plaukų būklė akivaizdžiai blogėja, jie lėčiau auga, pradeda slinkti. Kad to nenutiktų, stenkitės vartoti kuo daugiau vitamino H, kurio yra kepenyse, inkstuose, raudonuosiuose kopūstuose, žemės riešutuose, sojose, pomidoruose ir špinatuose.

Plaukai išliks sausi ir lūžinėjantys, jei jūsų žarnynas kenčia dėl disbakteriozės. Jai esant, organizmas negali įsisavinti su maistu gaunamų vitaminų ir mikroelementų, taigi plaukai ir oda jaučia didžiulį sveikatai būtinų medžiagų trūkumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius