-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nepakeičiamasis kolagenas: grąžina odos jaunystę ir judėjimo džiaugsmą

Kiekviena moteris svajoja būti graži, jaunatviška ir traukti aplinkinių žvilgsnius, tačiau tai, kaip atrodo ir veikia mūsų kūnas, priklauso nuo organizmą sudarančių medžiagų pakitimų ir su amžiumi vykstančių procesų sutrikimų ląsteliniame, audinių ir organų lygyje. Jeigu norime kuo ilgiau džiaugtis skaisčia, lygia oda bei grakščiu kūnu, turite žinoti, kad viena pagrindinių žmogaus kūno sudedamųjų dalių yra kolagenas. Būtent dėl jo poveikio judame nejausdami skausmo ir galime džiaugtis sveikais sąnariais ir raiščiais, puikia odos, plaukų, nagų ir dantų būkle.
Moteris
Moteris / Shutterstock nuotr.

Kolageno forma, tipai ir skirtingas jų poveikis

„Kolagenas yra pagrindinis baltymas, įeinantis į žmogaus kūno jungiamąjį audinį, ir viena pagrindinių medžiagų, palaikančių odos lygumą ir elastingumą. Jis gali sudaryti 90 proc. odos dermos sluoksnio (būtent dermoje išsidėsčiusios kolageno skaidulos). Ne veltui ši medžiaga kartais vadinama jaunystės eliksyru. Iš tiesų, jei odoje pakanka kolageno, ji atrodo sveika, lygi ir skaisti, o natūralios raukšlės formuojasi lėčiau. Kolagenas yra ir nagų, plaukų, dantų statybinė medžiaga, aktyviai dalyvauja audinių atstatymo procese, užtikrina kraujagyslių sienelių elastingumą, palaiko dantenų sveikatą, koreguoja randus, padeda atkurti normalų kaulų tankį, gerina sąnarių būklę ir t. t.“, – teigia Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro gydytoja dr. Lolita Rapolienė.

Asmeninio arch. nuotr./Gydytoja Lolita Rapolienė
Asmeninio arch. nuotr./Gydytoja Lolita Rapolienė

Priskaičiuojami net 29 kolagenų tipai, bet apie 90 proc. iš jų sudaro I, II ir III tipo kolagenas.

I tipo kolagenas randamas visame kūne: odoje, sausgyslėse, kraujagyslėse, balso stygose, dantyse ir dantenose, vidaus organuose ir yra pagrindinis kaulų komponentas. Jo dėka audiniai atlaiko stiprų tempimą.

II tipo kolagenas yra pagrindinis kremzlės komponentas, sudarantis 90–95 proc. bendros šio audinio kolageno masės. Jis randamas ir tarpslanksteliniuose diskuose, akių audiniuose. Dėl šio komponento kremzlės pasižymi ilgaamžiškumu ir atsparumu spaudimui. Senkant jo atsargoms kremzlės sausėja, mažėja jų elastingumas, sąnarių paviršiai nusidėvi, atsiranda sąnarių maudimas, stingimas, tinimas.

III tipo kolagenas palaiko struktūras, yra randamas arterijų sienelėse, odoje, plaučiuose, gimdoje, žarnyne, audiniuose, kurie turi atlaikyti tempimą (pavyzdžiui, balso stygose).

Dažnai girdime: kolageno hidrolizatas, kolageno peptidai, hidrolizuotas kolagenas – tai iš tiesų tėra sinonimai, reiškiantys tą patį. Kad organizmas lengvai kolageną įsisavintų, reikalingas iki labai mažų dalelyčių susmulkintos kolageno molekulės. Tai yra atliekama hidrolizuojant kolageną. Hidrolizuotas kolagenas yra itin mažos molekulinės masės, todėl puikiai virškinamas ir toleruojamas, gerai absorbuojamas žarnyne atskiromis amino rūgštimis arba mažomis grandinėmis ir greitai patenka į kraujotaką bei nukeliauja į tas organizmo vietas, kuriose jo trūksta.

Mažėja po 1 proc. kasmet

Pasak gydytojos L. Rapolienės, maždaug nuo 25 metų, organizmo gebėjimas pačiam gaminti kolageną silpnėja, taip pat neigiamai šį procesą veikia tam tikri aplinkos veiksniai (UV spinduliai, patalpų kondicionavimas ir šildymas, rūkymas, nesubalansuota mityba, gausus cukraus ir alkoholio vartojimas), kai kurios ligos (pavyzdžiui, cukrinis diabetas), didelės fizinės apkrovos, stresas, traumos (kadangi žaizdos gijimui reikalingas didesnis kolageno kiekis).

Tyrimai rodo, kad kasmet kolageno kiekis odoje sumažėja po 1 proc. Nuo 40 metų kolageno sintezė jau būna sumažėjusi vidutiniškai 22 proc., todėl oda tampa plonesnė maždaug 15 proc. Nuo 60 metų kolageno sintezės sumažėjimas 44 proc. lemia, kad oda suplonėjusi net 30 proc.

„Odos senėjimas yra kompleksinis biologinis procesas, kurio greitis ir pobūdis priklauso nuo gyvensenos, genetikos, ligų, įpročių, užterštos aplinkos, streso. Pirmieji senėjimo požymiai gali pradėti ryškėti apie 25-uosius gyvenimo metus, tačiau pagal 2017 m. „Sprinter“ tyrimą Lietuvoje apie penktadalį moterų pirmuosius odos senėjimo požymius pastebi kur kas anksčiau, bet net ketvirtadalis į tai nekreipia dėmesio. Kartais per 60 metų perkopusio žmogaus odoje randama tik 40% buvusio kolageno kiekio.

Akivaizdūs odos senėjimo požymiai yra raukšlės, pigmentiniai pakitimai, odos elastingumo praradimas, sausėjimas, suglebusi, nukarusi ir blyški oda. Be to, sulėtėja plaukų ir nagų augimo greitis, plonėja nago plokštelė, o jo paviršius tampa glotnus ir blizgus, plaukai žyla ir retėja“, – aiškino gydytoja.

Kada verta susirūpinti

Organizmo senėjimo neišvengsime, tačiau pristabdyti šį procesą tikrai galime. Paruoštas kolageno gėrimas – paprasčiausias būdas papildyti šio svarbaus komponento trūkumą, nes per virškinimo sistemą jis patenka tiesiai į kraujotaką ir tokiu būdu nukeliauja ten, kur jo trūksta.

Dažnam kyla abejonė, kaip geriamas kolagenas savo naudingas savybes išsaugo po virškinimo proceso? Moksliniai tyrimai yra įrodę, kad per kraujotaką kolageno grandinės ir atskiros amino rūgštys yra išnešiojamas po visą organizmą – pasiekia sąnarius, odą, jungiamuosius audinius. Išgėrus būtent hidrolizuoto kolageno, jis prasiskverbia pro žarnyno gleivinę, kaupiasi minėtuose organuose ir stimuliuoja tolimesnę kolageno gamybą. Didžiausią koncentraciją odoje jis pasiekia jau po 12 valandų, o po 8 dienų odoje ir kremzlėje vis dar išlieka 58 proc. suvartoto kolageno.

Pasak pašnekovės, kolageno atsargas reikėtų pradėti pildyti kas pusmetį ar ketvirtį jau nuo 30–35 metų, o moterims po menopauzės tai daryti dar dažniau. Šiuo metu dar nėra aiškiai nustatytos tinkamiausios dozės, tačiau mokslinės studijos patvirtina iki 10 g hidrolizuoto kolageno vartojimą kasdien.

Kodėl po menopauzės senstama greičiau?

Nors dauguma senėjimą sieja su raukšlėmis veide ir žylančiais plaukais, verta prisiminti, kad senėjimas paveikia visas mūsų organų sistemas – širdį, virškinimą, kaulų ir raumenų būklę, nervų sistemą ir kt.

Hidrolizuotas kolagenas prasiskverbia pro žarnyno gleivinę, kaupiasi minėtuose organuose ir stimuliuoja tolimesnę kolageno gamybą.

Menopauzės metu, užgesus kiaušidžių funkcijai, mažėja hormono estrogeno, kuris saugo odą nuo senėjimo: neleidžia mažėti kolagenui išsaugo odos drėgmę, didina hialurono rūgšties kiekį odoje ir palaiko odos apsauginę funkciją. Estrogenai padeda išsaugoti riebalų kiekį, išlaiko elastines skaidulas, apsaugodami nuo raukšlių formavimosi, veikia uždegimo procesus ir gerina žaizdų gijimą.

Moterims po menopauzės greičiau nei vyrams sumažėja riebalinių liaukų veikla, pradeda senti oda. Taip vyksta todėl, kad menopauzės etapas moterims net kelis kartus pagreitina kolageno praradimą organizme. Tačiau jei vyresnio amžiaus moterys vartos ne tik I tipo kolageną, (kuris labiausiai gerina odos būklę), bet ir II bei III tipo kolageną, pasak gydytojos, gali tikėtis ir kaulų, sąnarių, raumenų būklės pagerėjimo, kaulų mineralinio tankio padidėjimo, dubens organus palaikančių audinių būklės pagerėjimo, gali pagerinti žarnyno būklę bei sumažinti nerimą.

Kolageno poveikis patvirtintas tyrimais

Pašnekovė sutinka, kad kolagenas – ne panacėja, vyresnėms moterims jis nesugrąžins jaunos merginos odos, todėl reikia turėti realius lūkesčius. Tačiau papildžius organizme kolageno atsargas, neabejotinai galima pagerinti odos būklę bet kuriame amžiuje. Kolageno nauda odai ir kitoms organizmo sistemoms yra pagrįsta moksliniais tyrimais.

Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenų bazėje „PubMed“ galime rasti per 700 šaltinių, susijusių su kolageno poveikio odai klinikiniais tyrimais, yra aibė kolageno poveikio apžvalgų. Įrodyta, kad būtent hidrolizuotas kolagenas gali būti svarbus ginklas prieš odos senėjimą. Jis gerina odos drėgnumą, elastingumą, mažina raukšles ir netgi celiulitą“, – teigė pašnekovė.

Japonų klinikinė studija parodė, kad 60 dienų skiriant 10 g hidrolizuoto kolageno, odos drėgnumas padidėja 28 proc., o prancūzų mokslininkai įrodė, kad 30 proc. mažėja raukšlių susidarymas. Kitos nuo 1 iki 2 mėnesių trukusios studijos taip pat rodė reikšmingą teigiamą poveikį odos drėgnumui ir elastingumui – odos būklė pagerėjo iki 30 proc. Dar viena 3 mėnesių studija tyrinėjo kolageno poveikį odos sausumui ir pleiskanojimui, raukšlių susidarymui ir nustatė, kad tikrosios odos (dermos) tankis padidėjo iki 78 proc, gerėjo kiti odos rodikliai.

Hidrolizuotas kolagenas – potencialus įrankis su amžiumi susijusių problemų sprendimui.

2018 m. atliktoje studijoje 40–60 metų moterims po 6 savaičių kolageno vartojimo odos drėgnumas padidėjo daugiau nei 7 kartus, po 12 savaičių padidėjo odos elastingumas, o poveikis raukšlėms pagal vizualinę skalę įvertintas 10,5 karto geriau lyginant su placebo grupe.

Dar viena 2018 m. atlikta brazilų mokslininkų studija parodė, kad 9 g hidrolizuoto kolageno kartu su vitaminais C, D ir cinku po 3 mėnesių apie 50 proc pagerino odos elastingumą ir tankį, sumažino poras ir raukšles.

In vitro ir in vivo studijos parodė, kad odos epidermio ląstelių augimas, padidinus kolageno koncentraciją, padidėjo iki 242 proc., iki 3,8 karto padidėjo hialurono rūgšties sintezė, buvo stabdomas odos senėjimas ir plonėjimas, skatinamas jos atsinaujinimas.

„Dabar gana dažnai pacientai klausia apie netradicinius gydymo metodus. Kaip gydytojai, mes turime kritiškai vertinti įrodymus, stengdamiesi apsaugoti pacientus nuo grėsmių ir nerealių lūkesčių. Nors vis dar nėra atrasta vienintelio gydymo, kuris užkirstų kelią senėjimui, esami tyrimai ir įrodymai yra įdomūs ir tikimės ateityje rasti dar daugiau mokslinių įrodymų, kalbant apie odos ir kitų ligų gydymą kolagenu. Šiai dienai, hidrolizuotas kolagenas – potencialus įrankis su amžiumi susijusių problemų sprendimui“, – įsitikinusi gydytoja Lolita Rapolienė.

Ką reikia žinoti apie kolageno preparatus?

Atkreiptinas dėmesys, kad kolageno gali būti ir kosmetiniuose produktuose nuo raukšlių, tačiau, gydytojos teigimu, dažnai juose esančios kolageno molekulės yra paprasčiausiai per stambios, kad galėtų prasiskverbti į giluminius odos sluoksnius, kuriuose vyksta medžiagų apykaita, ląstelių formavimasis ir regeneracija. Kita vertus, maisto papilduose galima rasti skirtingus kiekius įvairios kilmės kolageno, kurie nėra vienodai efektyvūs, be to, svarbios ir kitos sudėtyje esančios medžiagos.

„Atkreipkite dėmesį į vartojamo kolageno preparato sudėtį ir paskirtį. Jei jame yra hialurono rūgšties, tai reiškia, kad kolagenas ir elastinas geriau susiriš, kas svarbu minkštųjų audinių lankstumui. Papildomi vitaminai ir antioksidantai (C, E), apsaugo kolageną ir organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir padeda formuotis pilnaverčiam kolagenui“, – pataria gydytoja.

Renkantis kolageno preparatą, atkreipti dėmesį reikėtų į šiuos kriterijus:

  • Kolageno forma. Kad organizmas kolageną įsisavintų, reikalinga jį hidrolizuoti. Dėl itin mažos molekulinės masės, jis greitai patenka į tas organizmo vietas, kuriose jo trūksta.
  • Kolageno kiekis paros dozėje. Mokslininkai įrodė, kad norint teigiamo efekto odai, sąnariams, kaulams, sausgyslėms ir raiščiams, būtinos tinkamos kolageno dozės – 5-10 g (10 000 mg) per parą. Tokio kolageno kiekio gamintojai dar nepajėgė sutalpinti nei į kapsulę, nei į tabletę.
  • Kolageno tipų įvairovė. Klaidinga manyti, kad vieno tipo kolagenas patenkins skirtingų audinių poreikius. Pavyzdžiui, odos struktūroje yra I tipo kolagenas, o asmuo vartoja II tipo kolageną, aptinkamą kremzlėse – tokiu atveju trokštamas poveikis odai nepasireikš. Svarbu pasirinkti teisingą kolagenų kompleksą.
  • Įsisavinimą gerinančios papildomos medžiagos. Taisyklingam kolageno gamybos mechanizmui ir jo atsargų išsaugojimui organizme būtini antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminai C, E, taip pat hialurono rūgštis. Fermentas bromelainas kolageno preparatuose naudojamas netaisyklingos struktūros baltymams skaidyti, kitaip tariant – ruošiant dirvą naujo kolageno formavimuisi. Saugumu besirūpinantys gamintojai kolageno preparatų sudėtis praturtina amino rūgštimi – leucinu, kuris reguliuoja baltymų gamybą ir saugo nuo baltymų pertekliaus.
  • Vartojimo forma: kolageno gėrimas – paprasčiausias būdas pasirūpinti šio baltymo atsargomis. Būtent hidrolizuotas kolagenas prasiskverbia pro žarnyno gleivinę, kaupiasi ir stimuliuoja tolimesnę kolageno gamybą reikiamuose audiniuose. Optimalu rinktis į atskirus paketėlius supakuotus kolageno preparato milteliuose, kuriuose rasite konkrečiu atveju reikalingus visus kolageno tipus, pakankamą paros kiekį. Kolageno miltelių gėrimui pakeliai yra patogūs vartoti bet kur ir bet kada ir tik 1 kartą per dieną.
  • Apibendrinant, patartina rinktis patikimų gamintojų, specialistų sukurtus, subalansuotų kolageno tipų preparatus, parduodamus vaistinėse. Svarbu tai, kur ir kokiomis sąlygomis vyksta jo gamyba, ar jis yra kliniškai testuotas, turi patentuotą sudėtį, kuo remiantis užtikrinama produkto kokybė, saugumas ir veiksmingumas. Be abejo, taip pat svarbi įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Maisto papildai neturėtų būti vartojami kaip maisto pakaitalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius