Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirties malonumai: veido kaukės, kodėl negalima šveisti odos ir kuo žalingi ledukai?

Pirties malonumai beveik visada asocijuojasi ir su tam tikrais grožio ritualais: veido ir kūno šveitimu, kaukių naudojimu. Tik vargu, ar susimąstome, kad kai kurios šių grožio procedūrų gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.
Grožio procedūra
Grožio procedūra / 123RF.com nuotr.

Jokio šveitiklio veidui pirtyje

Lyg ir natūralu, kad kaitindamiesi pirtyje vienais ar kitais šveitikliais šveičiame kūną. Ir čia nieko bloga. Tik štai veido oda – ne kūno. Ir su ja derėtų elgtis atsakingiau.

„Šveisti veidą pirtyje – nerekomenduojama, nes veido kapiliarams tai yra išbandymas. Daugelio lietuvių kapiliarai yra arti paviršiaus, su amžiumi prasideda ir kuperozė, dėl pirties kapiliarai dar labiau sureaguoja. Paprastai tariant, matome, kad veido oda smarkiai parausta“, – sako grožio salono „Glow Beauty Studio“ kosmetologė Andrėja Krasnevičienė.

Gretos Unguvaitytės nuotr. /Kosmetologė Andrėja Krasnevičienė
Gretos Unguvaitytės nuotr. /Kosmetologė Andrėja Krasnevičienė

Pasak jos, nereikia lyginti veido ir kūno odos. Pastaroji yra labiau apsaugota nuo temperatūros svyravimo, priešingai nei veido, kurią nuolat veikia šaltis, karštis, lietus, speigas, kondicionieriai, sausas oras. Tačiau jei jūsų kūno oda labai jautri, alergiška, taip pat gali sureaguoti. Tad, specialistės teigimu, bet kuriuo atveju visas priemones derėtų naudoti atsargiai, o šveičiant odą druska ar kitais aštresniais šveitikliais – smarkiai nebrūžinti, kad jos nepažeistumėte.

Veidui pirtyje nerekomenduočiau naudoti jokio šveitiklio. Šią procedūrą galima atlikti prieš pirtį.

„Grįžtant prie veido odos, nerekomenduočiau jos šveisti pirtyje. Šią procedūrą galima atlikti prieš pirtį ir rekomenduojama tai daryti ne tą pačią dieną, o, tarkime, dieną prieš.

Jei namuose turite švelnių šveitiklių, galite tai atlikti patys, jei ne, galite apsilankyti pas specialistą. Prieš pirtį tokia procedūra naudinga, nes kai pašalinamos negyvosios ląstelės, odos valymasis pirtyje būna kur kas malonesnis – išvengsite pabėrimų ir panašių dalykų“, – sako kosmetologė.

Jei jūsų oda sausa, naudokite drėkinamąją kaukę

Pasak A.Krasnevičienės, pirtis pirčiai nelygi, tačiau jei kalbame apie karštą suomišką, tokia bet kuriuo atveju yra išbandymas veido odai. Specialistės patarimas – nesvarbu, kokioje pirtyje buvote, po jos derėtų gerai sudrėkinti veido odą, o tam puikiausiai tiks drėkinamasis kremas: gausiai nuplaukite veidą vandeniu ir patepkite kremu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kosmetologė apie veido kaukes: „Didžiausia klaida – jos per ilgai laikomos“

„Jei jūsų veido oda labai sausa, kapiliarai arti, yra ir kitas būdas norint ją apsaugoti nuo karščio – galima naudoti drėkinamąją kaukę. Galbūt rasite ir specialiai skirtų pirčiai, bet iš esmės tinka visos, turinčios drėkinamąjį, raminamąjį poveikį ir stiprinančios kapiliarus. Svarbiausia, kad ją užsidėję puikiai jaustumėtės, ji nedžiūtų ir netrauktų odos, – pataria kosmetologė.

– Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į kaukės sudėtį, joje turėtų būti tokių ingredientų kaip eskinas, vitaminas E, alavijas – jis šaldo, ramina, hialuronas, taukmedžių aliejus. Kitaip tariant, tinka visos sudedamosios dalys, kurios pasižymi nuo uždegimų saugančiu, raminamuoju poveikiu. Ant kai kurių pakuočių būna nurodyta „kaukė nuo kuperozės“ – tokią irgi galima naudoti.“

Specialistė įspėja, po pirties jokiu būdu negalima naudoti stangrinamosios, skaistinamosios, rūgštinės ar kitos panašios kaukės.

Pašnekovės teigimu, prieš užsiimant tokiomis procedūromis būtina žinoti savo odos tipą, nes jei tokią kaukę pirtyje uždėsite ant riebios odos, padarysite sau meškos paslaugą. Tad jei jūsų oda riebi, kaukę naudokite ne pirtyje, o jau iš jos išėję.

Ir apskritai, jei abejojate dėl kaukės naudojimo pirtyje – nedarykite to. Palepinkite savo veido odą drėkinamąja ar raminamąja kauke jau po pirties: prieš tai gausiai nuplaukite veidą vandeniu, palaikykite kaukę dešimt minučių ir vėl nuplaukite veidą.

123RF.com nuotr./Moteris tepasi kaukę
123RF.com nuotr./Moteris tepasi kaukę

Specialistė įspėja, kad po pirties jokiu būdu negalima naudoti stangrinamosios, skaistinamosios, rūgštinės ar kitos panašios kaukės. Pasak jos, tokiais atvejais kapiliarai gali labai greit sureaguoti, o padariniai tikrai nebus linksmi – gali grėsti dermatitas ir kitos odos bėdos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išbandyta: juoda veido kaukė – stebuklas ar dėmesio nevertas produktas?

„Dar vienas mano patarimas mėgstantiems pirtis – nesėdėti ir negulėti ant viršutinių gultų, nes tai labai negerai veido odai. Geriau pasirinkite žemesnį ir atsigulkite, kad visas kūnas gautų tolygią šilumą“, – pataria A.Krasnevičienė.

Kuo blogai molis, medus ir ledukai?

„Aš apskritai esu prieš molio kaukes, jei kalbame apie miltelius, kuriuos sumaišome su vandeniu ar kuo kitu ir tepame veidą. Tokias kaukes iš esmės galima laikyti vos keletą minučių, jos veikia taip: pirmas penkias minutes suteikia mineralų, paskui juos pradeda traukti iš odos. Be to, sausina, dirgina odą ir kapiliarus.

Molio kaukes galima laikyti vos keletą minučių: pirmas penkias minutes jos suteikia mineralų, paskui juos pradeda traukti iš odos.

Ir nors pirtyje molio kaukė stings lėčiau nei įprastai, negalėsite jos laikyti 20 minučių. Visai kas kita, kai molis yra viena sudedamųjų dalių, nes tada kaukėje yra minkštinančių medžiagų“, – ne tik pirtyje, bet ir apskritai grynų molio kaukių nepataria naudoti kosmetologė.

Visi žinome, kad medus iš esmės yra puikus produktas: jis minkština odą, yra tarsi antibiotikas. Tačiau tuo pačiu jis aktyvina kraujotaką ir yra didelis alergenas. Specialistės teigimu, yra rizika, kad pirtyje veido oda, patepta medumi, dar labiau sureaguos, pajautrės ir paraus. Todėl medaus veidui ji taip pat nerekomenduoja.

Shutterstock nuotr./Ledukai
Shutterstock nuotr./Ledukai

„Kūnui – visai kas kita. Medų galima naudoti su druskomis, kavos tirščiais, oda tampa švelni. Tačiau visas procedūras būtina atlikti atsargiai ir smarkiai nebrūžinant odos. Aišku, kavos tirščių pirtyje nenaudosi, tad jais odą galima nušveisti prieš pirtį, nuplauti vandeniu ir tada eiti kaitintis. Medaus kaukes galima teptis ir pirtyje, bet čia jau reikėtų pasitarti ir su pirtininku, jie ten specialistai. Medus yra geras detoksas, oda tikrai tampa švelnesnė ir glotnesnė“, – sako A.Krasnevičienė.

Kalbėdama apie ledukus, kurių pati vengia ir teigia, kad vanduo yra geriausias sprendimas atsigaivinti, pašnekovė sako, kad kūnui juos galima naudoti, tik dėl sveikatos būtų naudinga pasidomėti taškais, kur jie dedami. Tačiau gaivinti ledukais veidą ir dar būnant pirtyje – tikrai ne.

„Nei vienų, nei su braškėmis ar kokiais nors tonikais. Ledo temperatūra nėra stabili, ji reaguoja į aplinką, į mūsų odos temperatūrą, greitai kinta, ledo terapija veidui yra prasta. Jei norite tokios terapijos, dabar tam yra specialūs prietaisai, kurie išlaiko stabilų šaltį, nekenkia odos kapiliarams ir duoda fantastišką rezultatą.

Net jei oda ir storesnė, naudojant ledą ji vis tiek gali nušalti, gali likti ruožai, paskui tos vietos pleiskanos. O jei oda labai plona, padariniai gali būti išties liūdni ir gali grėsti ilgas gydymas. Esant karščiui prakaituojame, dehidratuojame, kapiliarai pakilę, dėti šaldančias priemones ant odos – pavojinga. Geriau naudoti Marilyn Monroe receptą: 20 kartų nuplauti veidą šaltu vandeniu. Galite tai išbandyti ir po pirties“, – pataria kosmetologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius