Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastikos chirurgas: „Mitas, kad riebalų nusiurbimas yra priemonė svoriui mesti“

Dažnas riebalų nusiurbimo operaciją laiko priemone, būdu svoriui mesti. Kaip sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas Renaldas Vaičiūnas, tai – dar vienas mitas. Taigi kas yra riebalų nusiurbimas, kodėl jis atliekamas, nuo kurių kūno vietų galima nusiurbti riebalus, ką būtina žinoti žmogui, norinčiam tokios operacijos?
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai / 123RF.com nuotr.

– Daugeliui riebalų nusiurbimas siejasi su būdu svoriui mesti. Tačiau tai nėra visiška tiesa, ar ne? Taigi kas yra riebalų nusiurbimas, dėl ko jis atliekamas?

– Plačiajai masei riebalų nusiurbimas būtent su tuo ir asocijuojasi. Žmonės įsivaizduoja, kad kažką įkiši, siurbi riebalus ir viskas susitraukia. Taip iš tiesų nėra. Pasaulyje riebalų nusiurbimas vadinamas kūno kontūravimu. Tai yra procedūra, kurią pasitelkus nuo tam tikrų kūno vietų galima nusiurbti riebalus ir šiek tiek pakeisti kūno kontūrus. Tai tikrai nėra operacija tinginiams, kuri galėtų atstoti sportą, dietas ir pan.

VIDEO: Viskas, ką reikia žinoti apie riebalų nusiurbimo operacijas

– Kada galima atlikti šią operaciją ir kada ne?

– Yra ligų sąrašas, kada negalima atlikti šios operacijos, bet bendrai žiūrint nėra kokių nors didelių kontraindikacijų. Tačiau, jei žmogus kreipiasi su tikslu numesti svorio, tokios operacijos atlikti negalima, nes akivaizdu, kad jis nesupranta, dėl ko kreipiasi.

– Nuo kurių kūno vietų atliekamas riebalų nusiurbimas?

– Riebalus galima siurbti nuo ten, kur išryškėja riebalų sankaupa. Taigi nuo pilvo, šonų, šlaunų vidinių ir išorinių pusių, nugaros, pažastų, riebalų sankaupos dažnai būna susikaupusios kelio sąnarių srityje.

– Ar nusiurbti riebalai gali ataugti?

– Yra keletas būdų, kaip atliekama operacija. Žmogaus riebalai yra pasiskirstę keliais sluoksniais. Nusiurbiamas gilusis riebalų sluoksnis, o paviršinis paliekamas tam, kad užtušuotų visus galimus nelygumus, kurie gali likti po operacijos, nes neįmanoma visko lygiai nusiurbti. Jei žmogus po šios operacijos nesilaikys dietos, gyvenimo režimo, likęs riebalų kiekis gali padidėti, tačiau tikrai neataugs tiek, kiek jau buvo nusiurbta.

Riebalų kiekis gali padidėti, tačiau tikrai neataugs tiek, kiek jau buvo nusiurbta.

– Kiek riebalų gali būti nusiurbta per operaciją? Jei reikia daugiau, ar atliekamos kelios operacijos?

– Saugiai, nepakenkiant žmogaus gyvybei galima nusiurbti iki 4 litrų riebalų. Ši operacija gali būti atliekama su kitomis, pavyzdžiui, pilvo plastikos, kur tikrai galima išimti nemažą riebalų kiekį.

– Kad po šios operacijos pagerėja išvaizda, matyt, abejonių nekyla, o ar pagerėja savijauta, sveikata?

– Yra atlikta keletas tyrimų. Visi kalba apie bloguosius riebalus, kurie kaupiasi pilvo srityje – pagrindinis cholesterolio sandėlis. Teoriškai, nusiurbus riebalus pilvo srityje turėtų mažėti cholesterolio kiekis kraujyje. Tačiau tai daugiau tyrimai nei faktais pagrįsta teorija.

Emociškai – žinoma, kad žmonės geriau jaučiasi. Jei žmogus susireguliavo savo svorį, jo numetė ir tik tam tikrose vietose liko riebalų sankaupos, jas pašalinus, padailinus kūno formas, iš tiesų žmogus kur kas geriau atrodo, tai ir geriau jaučiasi.

– Kokių neigiamų padarinių gali turėti ši operacija?

– Dažniausi skundai, kuriuos tenka girdėti iš žmonių, tai likę nelygumai. Pati operacija atliekama taip: odoje padaroma skylutė, įvedamas tam tikras zondas, kuriuo suardomos riebalų ląstelės. Paskui jos yra išsiurbiamos. Visa tai tu darai nematydamas, tad neįmanoma to padaryti lygiai. Todėl ir siurbiama iš giluminio sluoksnio, kad paviršinis paslėptų nelygumus. Jei nuėjai į paviršinį, tai tų nelygumų gali likti.

– Ar lieknas žmogus gali turėti per daug riebalų?

– Taip, gali, tik gal reikėtų patikslinti, kad ne turėti per daug riebalų apskritai, o turėti jų per daug tam tikrose vietose. Pavyzdžiui, žmogus meta svorį, liemuo tampa kaip bitutės, o pagurklis lieka. Tai tokiu atveju jam galima padėti, sumažinti kontūrą, šiuo atveju – pagurklį.

– Kaip po tokios operacijos reikėtų keisti gyvenimo būdą – ko atsisakyti, ką daryti?

– Jei žmogus turi didelį antsvorį, jam pasiūloma susireguliuoti svorį iki tokio, kokio jis norėtų laikytis. Yra programa, pagal kurią nustatomas medžiagų apykaitos tipas, ar jums daugiau padės sportas, ar dieta, ar ir viena, ir kita. Žmogus pasiekia savo norimą svorį, lieka įvairių nelygumų. Juos pašalinus – t. y. nusiurbus riebalus nuo tam tikrų vietų, žmogus toliau turės laikytis programos. Jei grįšite prie senų įpročių, yra galimybė, kad vėl viskas sugrįš.

– Ar galima nusiurbtus riebalus dar kartą panaudoti?

– Taip. Pastaruoju metu tai viena pažangiausių procedūrų. Daug ką galima padaryti iš riebalų, pavyzdžiui, iš riebalinių ląstelių stromos galima išskirti kamienines ląsteles – tai vienas didžiausių šių laikų pasiekimų medicinos moksle. Tuos riebalus galima panaudoti kūno kontūravimui ten, kur jų trūksta, pavyzdžiui, krūtų, sėdmenų didinimui, galima juos leisti ir į veidą. Žinoma, prieš tai riebalai yra specialiai apdirbami. Tarkime, nusiurbėte litrą riebalų, iš to kiekio gausite gal tik 200 g, kurie bus tinkami panaudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius