-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Plaukų priežiūra: dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Brangiausios priemonės nepataisys padėties, jei nuolat darysite tas pačias plaukų priežiūros, dažymo ir formavimo klaidas. Būtent jos gali būti kaltos dėl to, kad plaukai lūžinėja, slenka, atrodo prisiploję, šakojasi jų galiukai...
Modelis ir plaukų stilistas
Modelis ir plaukų stilistas / Mainstream, Flickr.com nuotr.

Klaida: plaukai pernelyg suveržiami

Naudojant gumytes ir įvairius segtukus moterų plaukai retėja. Palei plaukų augimo liniją atsiranda nulūžinėjusių plaukų, kurie atauga plonesni arba tiesiog numiršta. 

„Daug metų rišu plaukus į uodegą arba segu kuodą. Ar dėl to plaukai viršugalvyje galėjo išretėti?“ – tokį klausimą neretai girdi plaukų priežiūros specialistai. Jie pastebi, kad ši bėda dėl darbo specifikos dažnai ištinka balerinas ir modelius: nuolat suveržti ir įtempti plaukai gali tapti alopecijos, arba plaukų kritimo, priežastimi. Tiesa, mūsų laikais, kai gyvenimo tempas verčia moteris rinktis būdus, leidžiančius viens du pasikeisti šukuoseną, pavyzdžiui, naudojant gumytes ir įvairius segtukus, ir kitų moterų plaukai retėja. Palei plaukų augimo liniją atsiranda nulūžinėjusių plaukų, kurie atauga plonesni arba tiesiog numiršta. 

Gelbėjimosi ratas. Žinoma, nesiūlome atsisakyti uodegų ir kuodų, tačiau jie tegu būna laisvi, žemai surišti. Nepamirškite tokio puikaus ir madingo dalyko kaip kasa, bet ji taip pat neturi būti kietai supinta. Atidžiai rinkitės ir gumytes, lankelius, segtukus: visokie dantukai, karoliukai ir panašūs dalykėliai, jei liečiasi su plaukais ilgas valandas, gali jiems pakenkti.

Vida Press nuotr./Plaukų priežiūra
Vida Press nuotr.

Klaida: netinkamai naudojamas aliejus

Aliejais moterys puoselėja plaukus tūkstantmečius. Jų  populiarumas mūsų laikais ypač išaugo dėl pasaulio „žalėjimo“, tačiau ir geras dalykas, jei netinkamai naudojamas, būna, nuvilia.

Turbūt pastaruoju metu ne kartą girdėjote rekomendaciją plaukus pastiprinti, palepinti aliejumi. Rinkoje jų – ir visiškai natūralių, ir kosmetikos kompanijų sukurtų – gausu. Aliejumi siūloma formuoti plaukus, juos maitinti, gydyti, paruošti plauti, kovoti su jų sukimusi... Šio produkto, kuriuo moterys puoselėja plaukus tūkstantmečius, populiarumas mūsų laikais ypač išaugo dėl pasaulio „žalėjimo“, tačiau ir geras dalykas, jei netinkamai naudojamas, būna, nuvilia. Taip jau ne vienai nutiko, nes aliejus gali suriebaluoti, sulipinti, nusvarinti plaukus.

Gelbėjimosi ratas. Kritiškai įvertinkite savuosius plaukus. Plonus plaukus aliejumi taip pat galima tepti, tačiau jo reikia labai mažai ir dar verta išmėginti įvairius produktus, kad atsirinktumėte tinkamiausią. Pastaroji taisyklė, beje, galioja ir storiems plaukams. Pasak žinovų, iš visiškai natūralių lengviausias – simondsijų aliejus, jis ypač tinka ploniems plaukams, o štai populiarusis arganų aliejus – sunkesnis ir labiau patinka storesniems. Naudojant aliejų išplautus plaukus gerai perskalauti parūgštintu vandeniu.

Vida Press nuotr./Plaukų priežiūra
Vida Press nuotr.

Klaida: užkimbate ant reklamos kabliuko

Jei šampūnas, be plovimo funkcijos, atlieka ir kitas, jo sudėtis, tikėtina, „sunki“ ir jį naudojant ilgesnį laiką plaukuose prisikaupia nuosėdų, kurios niekam nereikalingos.

Kartais skaitai šampūno reklamą ir nesupranti: laikai rankose plaukų plovimo priemonę ar visagalį džiną... Kiek tiesos, kad šampūnas gali ne tik pašalinti tai, kas gadina plaukų išvaizdą (riebalus, nešvarumus, pleiskanas, formavimo produktų liekanas, mineralus, kurių daug kietame vandenyje), bet ir juos pamaitinti, sudrėkinti, apsaugoti, papūsti, ištiesinti ir t. t.? Jei šampūnas, be plovimo funkcijos, atlieka ir kitas, jo sudėtis, tikėtina, „sunki“ ir jį naudojant ilgesnį laiką plaukuose prisikaupia nuosėdų, kurios niekam nereikalingos... 

Gelbėjimosi ratas. Išplovusios plaukus paprastu šampūnu ir „stebukladariu“ įvertinkite jų būklę iškart ir kitą dieną. Ar tik nebus akivaizdu, kad apsimoka naudoti paprastąjį (kurio ir kaina atitinkama), o purenimo, glotninimo, drėkinimo ir kitas funkcijas verčiau patikėti specialiems produktams? Palyginus abiejų ploviklių sudėtį gali paaiškėti, kad keli pirmieji (pagrindiniai) komponentai, kurie apskritai ir lemia „šampūniškumą“, sutampa, taigi plovikliai iš esmės sukomponuoti iš tų pačių medžiagų. Ir jų koncentracija panaši. Kitų komponentų, kurie turėtų pridėti šampūnui papildomos vertės, kiekiai gali būti tokie mažutėliai, kad tikėtis žadamo poveikio... Nepatingėkite patyrinėti kosmetikos produktų sudėties, tapkite nusimanančiomis pirkėjomis. Beje, ne vienas ekspertas pasakys, kad vaistinėse parduodamų produktų poveikiu, apie kurį informuoja gamintojai, pasitiki labiau.

Fotolia nuotr./Plaukų balzamą galima panaudoti įvairiai
Fotolia nuotr.

Klaida: plaukai per daug kaitinami ir šukuojami 

Kiek namie turite plaukų formavimo priemonių? Tik džiovintuvą ar ir tiesinimo, garbanojimo žnyplių, įvairių formų šepečių?.. Kaip dažnai jais naudojatės? Ko imatės, kad apsaugotumėte plaukus nuo traumuojančio jų poveikio? Turbūt tokius klausimus užduotų plaukų priežiūros specialistas, jei pasiskųstumėte, kad plaukai elektrinasi, lūžinėja, yra sausi ir pan. 

„Shuterstock“ nuotr./Plaukų priežiūra
„Shuterstock“ nuotr.

Gelbėjimosi ratas. Džiovinkite plaukus naudodamos pirštus ir žemą džiovintuvo temperatūros režimą. Tik tada, kai jie jau bus beveik sausi, duokite darbo šepečiui. Kai veikiate juo ir karštu oru šlapius plaukus, žiauriai juos traumuojate. Saugiau, pasak specialistų, purenti plaukus plokščiu, o ne apvaliu šepečiu – pastarasis padaro daugiau žalos. Be to, plaukams būtinai skirkite poilsio dienų: leiskite išdžiūti patiems, patepkite kokia nors stiprinamąja, maitinamąja, žodžiu, juos popinančia priemone, kurios nereikia nuplauti. Susišukuokite šukomis, suriškite plaukus arba užkiškite už ausų – atrodysite gerai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius