Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Plaukų stilistai atrado būdą, kaip padėti savo klientams: ką būtina žinoti dažantis ar kerpantis plaukus namuose?

Karantinas Lietuvoje dar užsitęs, o daugelis jau nerimauja, kad plaukai nedažyti, šaknys ataugusios, galiukus reikia pakirpti, o durys į grožio saloną dar nežinia, kada bus atviros. Tačiau, kaip sakė plaukų stilistė, technologė Eglė Saunorytė-Kinderienė, nereikėtų pulti į paniką, nes grožis, kad ir kaip jį mėgstame, nėra pats svarbiausias dalykas gyvenime. Be to, ir patys plaukų stilistai atrado būdą, kaip padėti savo klientams. Apie tai kalbamės su Egle ir klausiame, ką dar būtina žinoti, ką daryti ir ko nedaryti, nusprendus namuose nusidažyti ar pasikirpti plaukus.
Moteris dažosi plaukus
Moteris dažosi plaukus / 123RF.com nuotr.

Plaukų stilistas gali paruošti dažymo krepšelį

E.Saunorytė-Kinderienė neslėpė nusivylimo, kad šiuo periodu, kai šalyje paskelbtas karantinas ir visiems privalu jo paisyti, kai kurie plaukų stilistai vis tiek vykdo savo veiklą ir priima klientus.

„Labai smerkiu meistrus, kurie nesilaiko karantino nurodymų, žinau, kad tokių atvejų yra. Suvoki, kokį pavojų savo neapgalvotu elgesiu žmonės kelia aplinkiniams ir pradedi suprasti, kad grožis yra tiesiog grožis, o gyvybė yra visai kas kita.

Šiuo metu išties siūlau viską vertinti sveiku protu, įvertinti savo situaciją, jei yra galimybių, pamėginkite sau padėti ir plaukus nusidažyti ar plaukų galiukus pasikirpti namie, jei nėra, palaukite, kol baigsis karantinas“, – sakė plaukų stilistė.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Saunorytė-Kinderienė
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Saunorytė-Kinderienė

Kalbėdama apie galimus esamos situacijos sprendimo būdus, E.Saunorytė-Kinderienė įvardijo vieną saugiausių ir veiksmingiausių – kreiptis į savo plaukų stilistą, kad šis jus pakonsultuotų ir paruoštų plaukų dažymo krepšelį.

„Klientėms, kurios lankydavosi grožio salonuose, mano pirmoji rekomendacija – kreiptis į savo stilistą ir paprašyti, kad jis jums suformuotų plaukų dažymo krepšelį, nes stilistas žino tikslią savo klientų plaukų dažymo receptūrą.

Mano pirmoji rekomendacija – kreiptis į savo stilistą ir paprašyti, kad jis jums suformuotų plaukų dažymo krepšelį.

Šiuo metu mes, stilistai, teikiame tokią paslaugą – konsultuojame klientus. Viena galimybių po konsultacijos yra, kad klientas dažymo priemonių įsigyja internetu arba pats stilistas jums užsako dažus ir sukrauna vadinamąjį „color box'ą“ (dažymo krepšelį – aut.)“, – sakė pašnekovė.

Dažant savarankiškai gali nepavykti išgauti spalvą

Pasak jos, yra ir kita galimybė – mėginti savarankiškai atitaikyti spalvą ir įsigyti dažus, tačiau čia, E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, slypi begalė pavojų.

„Perkant dažus prekybos centre yra labai nedaug procentų, kad pataikysite. Taigi rizikuojate neatitaikyti spalvos ar atspalvio, ir dažymas gali būti netinkamas. O „išeiti“ iš netinkamo dažymo, net ir salone, būtų labai sudėtinga.

Tokių atvejų jau dabar turiu, kai klientė nuėjo į vaistinę ir įsigijo dažus, ir, žinoma, atspalvis neatitiko, nes klientės, rinkdamosi dažus prekybos centruose ar kitose vietose, orientuojasi į ant pakuotės pavaizduotą gražiais, žvilgančiais plaukais besišypsančią merginą. Ta nuotrauka visiškai neatspindi realios situacijos.

Taigi perkant dažus pagrindinės rekomendacijos yra įvertinti savo plaukų šviesumą ar tamsumą, natūralų bazinį toną, žilų plaukų procentą ir atspalvio nuokrypį – šiltas ar šaltas. Jei kalbame apie rudus dažymus, pakankamai realu yra pataikyti ir nusidažyti.

Perkant dažus prekybos centre yra labai nedaug procentų, kad pataikysite.

Jei kalbame apie blondines, situacija iškart tampa daug sudėtingesnė, nes sudedamosios dalys dažų formulėje yra gana agresyvios, naudojamas 9 proc. aktyvatorius, kuris daro poveikį, todėl visos plaukus šviesinančios procedūros yra rekomenduojamos atlikti salonuose, kad specialistas kontroliuotų procesą“, – įspėjo plaukų stilistė.

Nerekomenduoja šviesinti plaukų namuose

Pašnekovės teigimu, būtent dėl aukščiau išsakytos priežasties ji nerekomenduoja šviesinančio dažymo atlikti namuose, ypač naudojant prekybos centruose pirktus dažus, nes, pasak jos, išgauti norimą atspalvį beveik neįmanoma.

„Nebent klientė turi savo pamėgtus dažus, juos nuolat perka ir žino, kokį rezultatą gaus. Tik visada turėkite omenyje, kad, jei jūsų draugei tiko prekybos centre įsigyti dažai ir jai pavyko išgauti norimą spalvą dažantis pačiai namuose, tai nebūtinai atsitiks jums, nes mes visi turime įgimtą spalvinį kodą – vieni labiau linkę į vario atspalvius, kiti – į geltonesnį, kai plaukai yra šviesinami.

123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus
123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus

Tokiais atvejais būna daug nutikimų, šoko, kai klientės nusidažo, ir šaknys tampa rėkiančiai oranžinės arba geltonos. Tada reikia koreguoti atspalvį, jį blokuoti, bet tam būtina parinkti tinkamą toną – pilkos ar violetinės spalvos. Būna, kad po tokių bandymų plaukai tampa ir žali, ir dar kokie. Čia galioja spalvų rato esminės taisyklės, kurias meistrai žino atmintinai.

Klasikinis namudinis plaukų šviesinimas yra toks: klientė nusidažo plaukus, atspalvis išeina netinkamas, tada vėl bėga į parduotuvę ir perka tamsius dažus, nusidažo tamsiai. Po tokio varianto laukia spalvos korekcija, o tai, tikriausiai sutiks kolegos, kurie dirba salonuose, yra viena sudėtingiausių paslaugų, ją norintis atlikti meistras turėtų turėti mažiausiai dešimt metų patirties, gebėti sukontroliuoti procesus, nepažeidžiant ir nenualinant plaukų.

Dažnai pasitaiko situacijų, kai plaukai po dažymo korekcijos tiesiog nubyra, nušiūra, nulūžta, neatlaiko procedūrų, nes paskui reikia ne kartą šviesinti, kad vėl būtų išgautas pageidaujamas atspalvis.

Taigi, kalbant apie šviesinančius dažymus, primygtinai nerekomenduoju jų atlikti namuose savarankiškai su pirktiniais dažais iš prekybos centrų ar kitų vietų“, – kodėl šviesinantį dažymą rekomenduoja palikti meistrui salone, paaiškino plaukų stilistė.

Kaip tinkamai nusidažyti plaukus namuose?

Visų pirma, E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, reikėtų pasiruošti vietą, kurioje atidarysite mini grožio saloną namuose. Svarbiausias elementas, pasak jos, yra geras apšvietimas.

Jei nėra dirbtinio gero apšvietimo namuose, ji siūlo rinktis plaukus dažyti dieną. Pasistatyti veidrodį. Atkreipti dėmesį į paviršius, galbūt juos uždengti, kad netyčia užtiškę dažai nesugadintų grindų ar baldų.

Dažnai pasitaiko situacijų, kai plaukai po dažymo korekcijos tiesiog nubyra, nušiūra, nulūžta, neatlaiko procedūrų.

Kai susikursite darbo vietą, metas susimaišyti dažus. Stilistės teigimu, jie negali būti maišomi metaliniuose induose. Tam geriausiai tinka keraminiai arba plastikiniai indai.

Kai sumaišysite dažus, pasidėkite visas reikiamas priemones: šukas, dažymo šepetėlį, jei turite – praverstų ir segtukai plaukams atskirti ir prisegti, ir pradėkite dažymo procesą.

Kaip ir ką daryti?

  • Pirmiausia plaukus reikia padalyti į keturias dalis: vienas skyrimas horizontalus – nuo ausies iki ausies, kitas skyrimas galvą skiria vertikaliai – nuo plaukų augimo krašto linijos virš nosies eina per visą galvą žemyn iki pakaušio apačios (kaip dviem kasoms pinti).
  • Padalijus galvą į keturias zonas, plaukus reikia pradėti dažyti nuo viršugalvio, judant link smilkinio. Pirmą zoną nudažius, pereinama prie kitos zonos.
  • Reikia stengtis nepertepti dažų daugiau nei ataugusios šaknys. Taigi tepami tik ataugę plaukai, kuriuos norima nudažyti.
  • Stilistė primygtinai rekomenduoja laikytis gamintojo rekomendacijų ir nudažytus plaukus laikyti tiek, koks nurodytas dažų laikymo laikas. Klasikinis laikas, pasak jos, yra 30 minučių, ir, jei gamintojo tokia rekomendacija, būtina jos laikytis, nes per tas 30 minučių įvyksta visos cheminės reakcijos.
  • Kitas labai svarbus žingsnis – negalima iškart plaukų plauti šampūnu. Visų pirma reikia gausiai suvilgyti plaukus vandeniu ir atkelti dažus nuo galvos odos ir plaukų. Tada nuskalauti dažų perteklių.
  • Ir tik tada, kai nuskalausite dažų perteklių, galima imtis šampūno ir visų kitų priemonių, kurios būtinos plaukų dažymo procesui užbaigti. Plaukų stilistės teigimu, tik laikantis šių žingsnių yra sustabdoma cheminė reakcija.
  • Po šampūno naudojamas kondicionierius arba kaukė. Jei dažus pirkote vaistinėje ar prekybos centre, pakuotėje turėtų būti dažymui ir jo užbaigimui reikalingi produktai. Jei dažymo dėžutę formuos stilistas, paprašykite, kad jis pasirūpintų ir visomis po dažymo būtinomis priemonėmis.
Fotolia nuotr./Mergina tepasi plaukų kaukę
Fotolia nuotr./Mergina tepasi plaukų kaukę

Kirpti – tik tikromis žirklėmis

Norint namuose pakirpti plaukų galiukus ar kirpčius, plaukų stilistės teigimu, galioja tos pačios taisyklės, kaip ir norint plaukus dažyti. Pirmiausia E.Saunorytė-Kinderienė siūlo pasiruošti tam vietą, kad kėdė būtų tinkama, reikalingos priemonės po ranka ir atsidėtumėte tik šiam darbui, o ne tuo pačiu metu mėgintumėte dar ir vakarienę paruošti.

Kitas itin svarbus akcentas, pasak pašnekovės, – geros, plaukams kirpti tinkamos žirklės.

„Manau, kad galiukų kirpimas namuose nėra jau toks iššūkis ir tai įmanoma padaryti, bet tik – jei turite žirkles. Mes, meistrai, labai didelius pinigus investuojame į žirkles. Ir tai yra ne veltui. Mūsų žirklės yra iš specializuoto metalo, ypatingų gamintojų, jų vertė gali siekti ir tūkstančius eurų.

Jei žirklės nukrenta ant žemės, vadinasi, jomis kirpti nebegalima, reikia atiduoti remontuoti. Visi turime savo mėgstamus meistrus, kurie mums tvarko žirkles, jas galanda, prižiūri. Taigi žirklėms skiriamas labai didelis dėmesys.

Jeigu neturite žirklių ir mėginsite kirpti manikiūrinėmis žirklutėmis ar kanceliarijai skirtomis žirklėmis, tikrai nepavyks ir geriau net nebandyti. Su kanceliarinėmis žirklėmis neįmanoma padaryti linijos ir išgauti plaukų kritimo.

Žinau, kad yra tokių bandymų, kai klientės manikiūrinėmis žirklutėmis mėgina pasitrumpinti kirpčius. Nelygu, kokios tos žirklutės – ar jos pagaląstos, ar aštrios. Instrumentai turi būti paruošti ir tam pritaikyti“, – sakė plaukų stilistė.

Neturite žirklių, tiks ir plaukų kirpimo mašinėlė

Tiesa, jei neturite tinkamų žirklių, tiek plaukų galams, tiek kirpčiams pakirpti, E.Saunorytės-Kinderienės patarimu, tiks ir plaukų kirpimo mašinėlė – jei ją turite.

Jeigu mėginsite kirpti manikiūrinėmis žirklutėmis ar kanceliarijai skirtomis žirklėmis, tikrai nepavyks ir geriau net nebandyti.

„Tik reikia labai dėmesingai dirbti ties antakių linija, kad nenuskustumėte antakių. Todėl būtina neskubėti, susiorientuoti, kiek reikia pakirpti, labai aiškiai suprasti formą – ar norite išlaikyti tą pačią, ar ne“, – akcentavo pašnekovė.

Baigdama pokalbį E.Saunorytė-Kinderienė užsiminė, kad dabar meistrai susiskaldę į dvi grupes. Vieni kategoriškai sako klientams palaukti ir nieko patiems namuose nedaryti, kiti teigia, kad viskas gerai, galite pabandyti.

„Aš esu iš tų meistrų, kurie supranta situacijos bejėgiškumą, turiu savo klienčių ratą ir stengiuosi žmonėms padėti, patarti. Ir pas mane tikrai yra tokių atvejų, kur padėti negalėsiu, – tai šviesinantys dažymai, apie kuriuos namų sąlygomis negali būti jokios kalbos. Nes namuose klientės galvą trenka nuleidusios žemyn, o tas šviesinimui skirtas produktas, patekęs į akis, gali padaryti didžiulę žalą“, – sakė plaukų stilistė.

Ji palinkėjo visiems likti kantriems, priimti situaciją, kliautis sveiku protu ir, jei yra galimybė, mėginti plaukus pasikoreguoti pačioms, jei nėra – palaukti galimybės apsilankyti pas meistrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius