-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plintant koronavirusui specialistai įspėja mažiau liesti veidą: 4 patarimai, padėsiantys tai padaryti

Sparčiai plintant naujajam koronavirusui, specialistai rekomenduoja kuo mažiau liesti savo veidą. „The New York Times“ siūlo keturis būdus, kurie sumažins lietimosi skaičių ir padės užkirsti kelią viruso plitimui.
Graži moteris
Graži moteris / Vida Press nuotr.

Per dieną liečiame daugybę paviršių: durų rankenas, liftų mygtukus, viešojo transporto turėklus – vietas, ant kurių virusas gali išlikti ne vieną dieną. Nuo paviršių virusas patenka ant pirštų, nuo pirštų – į akis, burną ar nosį. O tai yra tiesioginis kelias patekti ne tik koronavirusui, bet ir kitiems virusams ar mikrobams.

„Žmonėms reikėjo koronaviruso protrūkio, kad suprastų, kaip dažnai liečiame savo veidą“, – sako „NYU Langone Health“ medicinos katedros docentė Vanessa Raabe. Tačiau ji pabrėžia, kad tokį įprotį nutraukti yra itin sunku – dažnai žmonės veidą liečia to net nesuprasdami.

Keturi patarimai, kurie padės mažiau liesti veidą

Visada turėkite vienkartinių servetėlių. Kai pajaučiate poreikį pasikasyti, paliesti nosį ar pasitaisyti akinius, tai darykite ne pirštais, o naudodami vienkartinę servetėlę. Norėdami nusičiaudėti, bet neturėdami po ranka servetėlės, geriau tai darykite į sulenktą alkūnę – taip sumažinsite tikimybę perduoti mikrobus kitiems.

Supraskite, kodėl liečiate veidą. Stebėkite savo elgesį. Po kurio laiko galėsite suprasti, kada ir kodėl liečiate savo veidą, o tai jums padės lengviau to išvengti. Jeigu pastebite, kad dažnai rankomis trinate išsausėjusias akis, galbūt vertingiau būtų įsigyti lašelių. Pastebėję, kad dažnai naudojate ranką norėdami paremti galvą ar vis perbraukiate plaukus, stenkitės tai kontroliuoti.

Profesorius Justinas Ko, dirbantis dermatologijos srityje „Stanford Health“, vietoj kontaktinių lęšių savo klientams pataria naudoti akinius. Anot profesoriaus, akinių nešiojimas yra gana veiksminga priemonė norint apsisaugoti nuo virusų – tampa sunkiau pasiekti akis ar nosį.

Laikykite rankas užimtas. Specialistai pastebi, kad turint rankose antistresinį kamuoliuką ar kitus daiktus, sumažėja poreikis liesti veidą. Žinoma, derėtų nepamiršti reguliariai kamuoliuką valyti ir dezinfekuoti. Jeigu jo neturite, raskite kitų būdų, kuriais galėtumėte užimti savo rankas, taip atprasdami nuolat liesti veidą.

Nuo paviršių virusas patenka ant pirštų, nuo pirštų – į akis, burną ar nosį.

Patariama naudoti ir kvapų rankų muilą ar kremą. Kaip teigia specialistai, norėdami paliesti veidą, užuosite stiprų kvapą, o tai jums padės prisiminti, kad geriau susilaikyti nuo lietimo.

Atsipalaiduokite. Profesorius Stewas Shankmanas pataria nusiraminti, patirti mažiau streso ir nepradėti pernelyg nerimauti dėl to, ką liečiame. Pasak profesoriaus, stresas daro neigiamą įtaką imuninei sistemai. Todėl kuo daugiau streso patirsime, tuo silpniau organizmas kovos su infekcijomis.

Tol, kol rankos yra švarios, liesti veidą nėra katastrofa. Tai yra natūralus elgesys, kurį mes visi darome, ir, kaip sako profesorius Shankmanas, tai nėra pasaulio pabaiga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius