Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rožinė kamuoja dažną: ką daryti, kad ši liga pasiduotų?

Daugeliui puikiai pažįstamas jausmas, kai, įėjus į šiltas patalpas iš lauko, pajuntami karščiu degantys skruostai. Veido odos reakcija tokiais nedideliais paraudimais gali būti ryškėjančių kapiliarų požymis, simbolizuojantis apie besiformuojančią rožinę, dar vadinamą kuperoze. Kaip pastebėti šios ligos signalus ir suvaldyti ją, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Santa Gasparavičiūtė.
Raudonis
Ryškėjantys veido odos kapiliarai / 123RF.com nuotr.

„Iš esmės, veido raudonis yra natūrali odos reakcija į išorinius bei vidinius dirgiklius, tokius kaip temperatūrų kaita, saulės spinduliai, jaudulys, sportas, aštrus maistas, žalingi įpročiai ir t.t. Dėl visų šių dirgiklių mūsų veido oda nosies, kaktos ir skruostų srityje parausta ar net kaista.

Problemos prasideda tokiu atveju, jeigu odos paraudimas trunka ilgiau nei pusvalandį, yra jaučiamas kaitimas ar net deginimas – tai gali reikšti negalavimo, ligos pradžią“, – pastebi S.Gasparavičiūtė.

Pradinėse stadijose „apsimeta“ blogo nežadančiu

123RF.com nuotr./Pagreitį įgaunanti rožinė
123RF.com nuotr./Pagreitį įgaunanti rožinė

Anot specialistės, šis negalavimas kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai: vienam jis sukelia vos pastebimą rausvumą, tuo tarpu kitam – ryškų raudonį, išsiplėtusius kapiliarus ir papules.

Pasak vaistininkės, nors nėra iki galo aišku, dėl ko kai kuriems žmonėms atsiranda šis negalavimas, manoma, kad įtakos turėti gali keli veiksniai – genetinis polinkis, kartais – paveldimumas, stresas, saulės spinduliai, fizinis intensyvumas.

Vis dėlto gerai žinoma, kad liga yra lėtinė, uždegiminė, dažniausia išryškėjanti 30–40 metų amžiuje, o lietuviai, deja, dažnai į pirmuosius simptomus numoja ranka.

„Pradinėse stadijose rožinė pasireiškia kaip skruostų, nosies, smakro ar kaktos raudonis. Bėgant laikui jis intensyvėja ir tampa nuolatiniu – išryškėja ir yra matomos veido kraujagyslės“, – pasakoja S.Gasparavičiūtė.

Nuo aknės atskirti galima ir plika akimi

123RF.com nuotr./Nuotraukoje matoma aknė neretai painiojama su raudoniu
123RF.com nuotr./Nuotraukoje matoma aknė neretai painiojama su raudoniu

Farmacininkė pastebi, kad žmonės rožinę neretai painioja su labiausiai paplitusia odos problema akne. Tai pavojinga ne vien dėl to, kad rožinė paliekama savai eigai, bet ir tuo, kad rožinės gydymas nėra identiškas aknės.

„Lengviausia atpažinti šiuos negalavimus yra pastebint, kokiose veido srityse jie pasireiškia. Aknė dažniausiai prasideda smakro srityje, susidaro kamedonai – inkštirai, pūlingi spuogai. Rožinės atveju bėrimas pirmiausia pasireiškia skruostų srityje, eritemos – paraudimo apimtame plote. Gali susidaryti rausvos papulės, pūlinukai, pustulės, cistelės, mazgeliai, kurie gali būti skausmingi“, – vardija S.Gasparavičiūtė.

Vidurnaktį pažadinti – turėtume atsiminti

Vis dėlto, rožinė ir aknė yra šį tą bendro turintys sutrikimai – stebuklingų prevencijos priemonių jiems, vaistininkės teigimu, nėra, tačiau kaip puiki profilaktika veikia tinkama kasdienė odos priežiūra:

„Nepamirškite apsaugos nuo ultravioletinių spindulių ir ryte ar 15 minučių prieš einant į lauką. Rekomenduočiau naudoti kremus, turinčius ne mažesnę kaip SPF 30 apsaugą. SPF naudojimas būtinas ne tik vasaros, bet ir žiemos metu, nes tiesioginiai saulės spinduliai plonina dermos sluoksnyje esančių kapiliarų sieneles, dėl to jie trūkinėja, susidaro kraujosruvos ir taip jie tampa dar labiau matomi.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Nuo saulės saugoti veido odą turėtume ir vasaros, ir žiemos metu
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Nuo saulės saugoti veido odą turėtume ir vasaros, ir žiemos metu

Taip pat tiesioginiai ultravioletiniai spinduliai jautrina ir dirgina odos paviršių.

Šiltuoju sezonu reikėtų rinktis veido odą drėkinantį kremą, o šaltuoju sezonu – maitinantį. Reikėtų nepamiršti, kad oda galime pasirūpinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus, vartodami maisto papildus. Vitaminas C ir askorutinas stiprina kraujagyslių sieneles, neleidžia joms išsiplėsti, A ir E vitaminų kompleksas veikia kaip antioksidantas – maitiną odą, mažina uždegiminius procesus, apsaugo nuo išorės dirgiklių.“

Atsisakykite putojančių agentų ir dirbtinių kvapų

Su rožinės jau pažeistos ar polinkį jai turinčios odos savininkais „Eurovaistinės“ vaistininkė S.Gasparavičiūtė dalijasi konkrečių patarimų rinkiniu.

„Raustanti oda yra jautri, hiperaktyvi, dažnai sausa, reikalaujanti ypatingo dėmesio. Svarbu, kad naudojamų veido odos priežiūros priemonių sudėtyje nebūtų putojančių agentų, ypač – sulfatų, alkoholių, dirbtinių kvapų.

Ryte odą valykite su šiltu vandeniu ir švelniu valikliu, kuris nesausina odos, neturi kvapiklių. Vakare sudirgusią odą kruopščiai nuvalykite su miceliniu vandeniu.

123RF.com nuotr./Micelinis vanduo
123RF.com nuotr./Micelinis vanduo

Venkite daug putojančių prausiklių, spiritinių tonikų. Odą tonizuokite tik jautriai odai skirtu toniku, kuris sudrėkins ir nuramins odą, pašalins prausiklio likučius“, – dėsto S.Gasparavičiūtė.

Be to, kiekvieną rytą ir vakarą veido odą drėkinti reikėtų paraudimą mažinančiu kremu. Specialistės teigimu, vietoje šiurkščių veido šveitimo priemonių su rožine kovojantiems žmonėms reikėtų rinktis tik specialiai jautriai odai skirtus prausiklius ar micelinius vandenis. Papildomos drėgmės suteikti gali jautriai odai skirti serumai.

„Pasireiškus raudoniui, būtina rinktis kokybišką kosmetiką, kurios klinikiniai tyrimai parodė, jog ji yra tinkama ypač jautriai, į raudonį linkusiai odai. Griežtai negalima naudoti agresyvių, mechaninių šveitiklių su granulėmis, reikėtų vengti stiprių rūgščių“, – priduria vaistininkė.

Ant pjedestalo – azelaino rūgštis

Prabilus apie klinikinius tyrimus, būtina paminėti ir jų pateiktus kokybės įrodymus, patvirtinančius azelaino rūgšties veiksmingumą rožinės gydyme. Vis dažniau dermatologai kovai su rožine rekomenduoja veido kremus, serumus ir kitas priemones su azelaino rūgštimi. Kokia S.Gasparavičiūtės nuomonė šiuo klausimu?

123RF.com nuotr./Azelaino rūgštis mažina rožinės sukeltus uždegiminius procesus
123RF.com nuotr./Azelaino rūgštis mažina rožinės sukeltus uždegiminius procesus

„Azelaino rūgštis sumažina veiksnių, sukeliančių odos jautrumą, poveikį ir turi antioksidacinių bei antibakterinių savybių. Klinikiniai tyrimai išties parodė, kad ši rūgštis gali reikšmingai pagerinti nuo rožinės kenčiančios veido odos kraujagyslių būklę ir išvaizdą bei slopinti rožinės sukeltą veido paburkimą, uždegiminius procesus. Šalia šių produktų patarčiau papildomai vartoti askorutiną bei A+E vitaminų kompleksą“, – teigia S.Gasparavičiūtė.

Liūdniausiam scenarijui kelią geriau užkirsti

„Eurovaistinės“ vaistininkės teigimu, besiplečiančios kraujagyslės rimtų sveikatos sutrikimų nesukelia, tačiau gerokai apkartina gyvenimo kokybę:

„Šis negalavimas stipriai paveikia žmogaus išvaizdą, dėl to prastėja gyvenimo kokybė – jaučiamas diskomfortas būnant viešumoje, pažeidžiama savivertė. Taip pat, pastebėjus išsiplėtusius kapiliarus, vertėtų pasitikrinti bendrą kraujagyslių būklę, nes dažnai šis negalavimas signalizuoja, kad gali būti padidėjęs kraujospūdis“, – pastebi S.Gasparavičiūtė.

Vis dėlto negydoma ši liga laipsniškai progresuoja ir tampa sunkiai kontroliuojama – atsiranda rožiniai mazgeliai, spuogai, pūlinukai, kai kuriais atvejais dėl riebalinių liaukų ir jungiamojo audinio išviešėjimo susiformuoja nelygi, raudona, gruoblėta nosis.

123RF.com nuotr./Rožinė
123RF.com nuotr./Rožinė

„Tai progresuojanti liga, todėl svarbu suprasti, kad kuo ankščiau pradedamas gydymas – tuo lengvesni simptomai pasireikš ateityje. Į specialistą – vaistininką, gydytoją – kreiptis reikėtų vos tik pajaučiamas diskomfortas – nusiplovus veido odą ją traukią, jaučiamas sausumas, deginimo pojūtis, pastebimi paraudimai skruostų, kaktos, nosies, smakro srityse, kurie neišnyksta.

Apsvarstykite gyvenimo būdo keitimą – žalingų įpročių atsisakymą, subalansuotos mitybos taikymą. Ir, žinoma, nepagailėkite kasdien laiko veido odos priežiūros rutinai“, – apibendrina S.Gasparavičiūtė.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius