Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė apie plaukų apsaugą nuo saulės: naudokite priemones su SPF ir keratinu

„Plaukų išvaizda ir sveikata priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo: naudojamų kosmetikos priemonių, mitybos, miego, kitų niuansų – ar vaikštome į baseiną, ar dažnai skraidome lėktuvu, nes 10 km aukštyje plaukai labai sausėja, ir nuo to, kuo šukuojame plaukus“, – sako „Cascada“ grožio mokyklos vadovė Rūta Zenkovienė. Su ja kalbamės apie tai, kaip rūpintis plaukais, kad jų nealintų karšta vasaros saulė: kokias ir kada priemones naudoti, kokiomis šukomis ar šepečiu šukuoti.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Keratinas, mineralai ir pH

Pasak pašnekovės, mes, lietuvės, neturime tradicijos dėvėti galvos apdangalų – ne itin juos mėgstame nei vasarą, nei žiemą. O jie tikrai būtini, ypač karštą ir saulėtą vasarą. „Jei nenaudojate plaukų priežiūros priemonių su apsauginiais filtrais, saulėje plaukai nepažeisti gali būti tik 15 minučių. Verta žinoti, kad plaukus pažeidžia ir sausina ne tik saulė, bet ir vėjas“, – teigia R.Zenkovienė.

Plauką sudaro daugiau kaip 90 proc. keratino – proteino, baltymo. Tad norėdami atstatyti plauko sandarą ir struktūrą, pasak grožio mokyklos vadovės, turėtumėte naudoti priemones (šampūnai, balzamai, kondicionieriai, kaukės, serumai, losjonai ir t. t.) su keratinu.

Jei nenaudojate plaukų priežiūros priemonių su apsauginiais filtrais, saulėje plaukai nepažeisti gali būti tik 15 minučių.

„Kalbant apie vasaros laikotarpį, labai rekomenduočiau rinktis priemones, kuriose yra ir mineralų – natūralios Negyvosios jūros druskos, ir keratino. Taip pat vasarą naudoti šampūnus, balzamus, kondicionierius, kaukes ir nenuplaunamus purškiamus balzamus su apsauginiais filtrais nuo saulės, – sako R.Zenkovienė.

– Arba rinktis apsaugines priemones, kurių pH yra šiek tiek rūgštinis – t. y. šiek tiek mažesnis nei 5,5 (tačiau ne per daug žemas, ne 3,5). Tokios priemonės padės labiau užverti žvynelius, kurie yra apsauginis plauko sluoksnis, ir neleis saulei taip smarkiai pažeisti plaukų. Minimos priemonės ypač reikalingos, jei daugiau laiko praleidžiate saulėje, tačiau puikiai tinka ir kasdienei plaukų apsaugai – apsaugo ir nuo to, jei plaukus šukuojate netinkamomis šukomis ar šepečiais.“

Kaip, ką ir kada naudoti?

Pasak pašnekovės, šampūnu trinkti galvą turėtume kasdien ir juo išmuiluoti galvos odą reikėtų du kartus, kad pasišalintų visi nešvarumai. „Šampūnu plauname galvos odą, o ne plaukus. Šalia plauko šaknies, folikulo, yra prakaito liaukos, kurios išskiria riebalus, prakaitą, užsiteršia galvos oda. Jei ji yra neplauta, papildomai pritraukia nešvarumų ir iš aplinkos. Todėl kasdien trinkti galvą tikrai nėra blogai ir net reikėtų tai daryti – juk veidą prausiame net du kartus per dieną.

Kalbant apie vasaros laikotarpį, labai rekomenduočiau rinktis priemones, kuriose yra ir mineralų – natūralios Negyvosios jūros druskos, ir keratino.

Daugelis nori trinkti galvą kas antrą dieną arba yra ir tokių mitų, kad trenkant kartą per savaitę – daug sveikiau plaukams. Tikrai taip nėra. Atsirinkus tinkamas plaukų priežiūros priemones, plaukus rekomenduojama plauti kasdien ir du kartus sukamaisiais judesiais, naudojant šampūną, trinkti galvos odą, o plaukus – atsargiai paspaudant su susiformavusiomis putomis“, – aiškina specialistė.

Jos teigimu, kondicionierius yra kasdieniškiausia, paprasčiausia plaukų priežiūros priemonė. Balzamas – turtingesnis savo sudėtimi (drėkinamosiomis ir maitinamosiomis medžiagomis). Losjonas priskiriamas prie gydomųjų plaukų priežiūros priemonių.

Fotolia nuotr./Plaukų balzamą galima panaudoti įvairiai
Fotolia nuotr./Plaukų balzamą galima panaudoti įvairiai

Prie pastarųjų priskiriami ir serumai – jie skirti išsausėjusiems, šviesintiems plaukams, nes tokie plaukai daugiausia yra praradę keratino. R.Zenkovienė įspėja, kad tokių priemonių kaip serumai naudoti kasdien ar po kiekvieno plovimo tikrai nerekomenduojama. Tai gydomoji priemonė, tad ją reikėtų naudoti tik tada, kai reikia, paskui būtinai daryti pertrauką.

Kaukę pašnekovė vadina intensyvios plaukų priežiūros priemone, jų taip pat nereikėtų naudoti nuolat, nes galite sulaukti ir atvirkštinio proceso: gali pradėti slinkti plaukai, labiau riebaluotis ir pan. Tad, kurį laiką panaudoję kaukę, pereikite prie kasdieniškesnių priemonių, paskui vėl galite prie jos grįžti.

Aliejų nauda plaukams – yra ar nėra?

„Dėl aliejų vyrauja įvairios nuomonės. Norint atsakyti į klausimą, kuris ir kaip veikia mūsų plaukus, reikėtų pastudijuoti jų sudėtį. Artimiausias plauko sudėčiai yra arganų aliejus, antroje vietoje – makadamijų. Tik, žinoma, kai ant pakuotės perskaitote, kad tai yra arganų aliejus, nereikia suprasti, kad tai yra 100 proc. arganų aliejus.

Kalbant apie natūralius aliejus, jie nesugeba patekti į tarpus tarp žvynelių, nes molekulė yra per didelė. Tad tik padengia plauką plėvele ir jokio poveikio nedaro. Norint poveikio, reikėtų rinktis kosmetinius aliejus – jų molekulės mažesnės, nors ir nepatenka į plauko vidų, bet užpildo tarpus tarp žvynelių“, – pataria R.Zenkovienė.

Natūralūs aliejai nesugeba patekti į tarpus tarp žvynelių, nes molekulė yra per didelė. Tad tik padengia plauką plėvele ir jokio poveikio nedaro.

Plaukų galiukams ji rekomenduoja naudoti minėtą arganų arba makadamijų aliejų. Plaukai turėtų būti drėgni, o aliejų, prieš tepant juo plaukų galiukus, šiek tiek delnuose reikėtų sušildyti.

„Tai moterų labai mėgstama priemonė, apsaugo plaukus nuo lūžinėjimo, padeda lengviau juos iššukuoti. Tik noriu pasakyti, kad nėra įrodyta, jog aliejus patenka kur nors giliau į plauką ar atlieka išties stebuklingas funkcijas. Kalbant apie bendrą plaukų priežiūrą, siūlyčiau pasidairyti kitų – daugiafunkcių – priemonių, kad ir purškiamo nenuplaunamo balzamo“, – siūlo grožio mokyklos vadovė.

Vida Press nuotr./Šukos
Vida Press nuotr./Šukos

Labai svarbu, kuo šukuojate plaukus

R.Zenkovienė pasakoja neseniai atlikusi eksperimentą su savo mokiniais ir paprašė jų parodyti, kokiomis priemonėmis šukuoja plaukus namuose. „Žinokit, baisu. Tada supranti, kad klientų plaukus mylime ir prižiūrime tik mes, meistrai. Kai parodė šepečius, kuriais šukuojasi, – dantukai nulūžę, pilna dulkių, plunksnų, pukų... Šepetys nešiojamas rankinėje, tarp kitų daiktų, kur šilta, drėgna, tikrai ant jo lieka įvairiausių bakterijų. Tada ir pagalvoji: merginos atrodo ledinės, batuose – nors sriubą virk, o šepečiai atrodo tragiškai“, – su šypsena pasakojo pašnekovė.

Ji plaukų šukavimo priemones siūlo pirkti grožio profesionalams skirtose parduotuvėse ir labai joms netaupyti. Draugiškiausi šukavimo įrankiai, pasak jos, yra kombinuoti – natūralių šerių ir plastiko. Kiekvieno plastiko dantuko galiukas net gali būti padengtas makadamijų aliejumi.

„Tai nėra mitas, ir patys naudojame makadamijų aliejuje išmirkytas šukas. Tokios šukos tikrai neriebaluoja plaukų. Jei dažnai masažuojate galvos odą, trenkate galvą karštu vandeniu – skatinate riebalų išsiskyrimą. Plaukus reikėtų pradėti plauti šiltu vandeniu, kiek šiltesniu nei mūsų įprasta kūno temperatūra, antrą kartą – kiek vėsesniu, o skalauti – drungnu, bet tokiu, kad nejaustumėte diskomforto“, – patarimais dalijasi R.Zenkovienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius