-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką reikia žinoti apie pleiskanas: atsikratyti padės 8 žingsniai

Vargina pleiskanos? Nežinote, kodėl jos atsirado, kaip naikinti jų atsiradimo priežastis? Pleiskanojanti oda tikrai vargina, sukelia ne tik estetinių problemų, bet gali būti ir rimtesnės ligos požymiai. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Evelinos Sauškinaitės, žmonės gana dažnai ieško pagalbos dėl nesibaigiančio pleiskanojimo, sergant dermatitu, seborėjiniu dermatitu, žvyneline: „Klientų ypač padaugėja šaltuoju sezonu. Žmonės skundžiasi pleiskanomis, niežtinčia, paraudusia oda ir kitais įvairiais simptomais.“
Pleiskanos
Evelina Sauškinaitė / 123RF.com nuotr.

Kas yra pleiskanos?

Vaistininkė E.Sauškinaitė teigia, kad pleiskanos atsiranda dėl mikroorganizmo (grybelio) padidėjusio dauginimosi: „Dėl šio reiškinio odos ląstelės epidermyje atsinaujina per greitai, sudarydamos dideles pleiskanas ar lopinėlius, kurie iškrenta arba tampa lipnūs.“

„Eurovaistinės“ nuotr./Evelina Sauškinaitė
„Eurovaistinės“ nuotr./Evelina Sauškinaitė

Iš esmės pleiskanos – tai atsiskiriančių raginio odos sluoksnio ląstelių plokštelės. Dėl šios priežasties galvos oda gali būti ypač sudirgusi ir stipriai niežėti. Pleiskanos atsiranda ant visos galvos odos, smilkinių srityje, prie kaktos bei pakaušyje. Dažniausiai jos matomos plaukuose, krinta ant kaklo ir pečių, ypač šukuojant plaukus.

„Kodėl galvos odos epidermio sluoksnis pradeda greičiau atsinaujinti, o riebalinių liaukų veikla suaktyvėja, vienareikšmio atsakymo nėra. Klaidinga manyti, kad taip atsitinka dėl prastų higienos įpročių, greičiau – dėl netinkamų plaukų priežiūros priemonių naudojimo“, – mano vaistininkė.

Gali lemti ir sveikatos sutrikimai

„Pleiskanų atsiradimą dažniausiai lemia hormonų pusiausvyros sutrikimai, stresas, netinkama plaukų priežiūra, kai kurios odos ligos. Sergant žvyneline, ichtioze, grybelinėmis ligomis bei esant odos riebalų liaukų veiklos sutrikimui (seborėjai), pleiskanų pagausėja ligos paūmėjimo metu“, – pasakoja E.Sauškinaitė.

123RF.com nuotr./Psoriazė
123RF.com nuotr./Psoriazė

Pleiskanas gali lemti ir kitos priežastys: nuovargis, liga, netinkama mityba, vitaminų stoka, užterštas oras.

„Taip pat pleiskanojimą gali paskatinti dažnos plaukų priežiūros procedūros, cheminis dažymas ar garbanojimas, plaukų plovimas šarminiais, odą sausinančiais ar pažeidžiančiais šampūnais, dažnas plaukų džiovinimas elektriniu džiovintuvu, todėl šių procedūrų reikėtų vengti“, – pataria specialistė ir pabrėžia, kad riebios pleiskanos skatina plaukų slinkimą.

Metų laikai daro didelę įtaką pleiskanų atsiradimui, ypač šaltuoju metų laiku – nuo šalto oro oda ima labai sausėti ir pleiskanoti.

Riebios ir sausos pleiskanos

Pasak E.Sauškinaitės, pleiskanų yra keletas rūšių – sausos ir riebios. Sausos pleiskanos dažniausiai yra smulkios, jos lengvai atsiskiria nuo galvos odos ir byra ant plaukų ir drabužių.

Tokios pleiskanos niežėjimu dažniausiai nevargina, tačiau yra nesunkiai pastebimos aplinkinių, tad gali sukelti diskomfortą.

„Riebios pleiskanos ant galvos odos būna didesniais lopinėliais, jos prilipusios prie odos, todėl ant drabužių nebyra. Tačiau riebias pleiskanas dažnai lydi galvos niežėjimas ir paraudimas, kuris sukelia fizinį diskomfortą. Esant riebioms pleiskanoms, greičiau riebaluojasi ir plaukai“, – pastebi vaistininkė.

123RF.com nuotr./Pleiskanos
123RF.com nuotr./Pleiskanos

Pleiskanas galima supainioti su rimtesnėmis odos ligomis. Jeigu pleiskanos prilipusios prie galvos sausais balkšvais lopinėliais, odą niežti, tai gali būti psoriazės požymis.

Riebios, gelsvos pleiskanos, greitai besiriebaluojantys plaukai, odos niežėjimas ir paraudimas signalizuoja seborėjinį dermatitą.

Kaip įveikti? 1 žingsnis

E.Sauškinaitė rekomenduoja nuo didesnio galvos odos pleiskanojimo vartoti riebalų išsiskyrimą slopinančias, pleiskanas šalinančias keratolizines priemones: „Tam, kad neatsirastų naujos pleiskanos, naudojami keratoplastiniai preparatai, taip pat preparatai, veikiantys mikrobus. Pleiskanojimą ir niežėjimą gali labai sumažinti preparatai su siera, salicilo rūgštimi, degutu, rezorcinu bei cinku.“

123RF.com nuotr./Esant pleiskanoms, reikėtų peržvelgti naudojamų plaukų priežiūros priemonių krepšelį
123RF.com nuotr./Esant pleiskanoms, reikėtų peržvelgti naudojamų plaukų priežiūros priemonių krepšelį

2 žingsnis

Pleiskanojimą mažina šampūnai, želė, losjonai, kurių sudėtyje yra grybelio plitimą stabdančių veikliųjų medžiagų (ketokonazolio, olamido, piroktono) ir eterinių aliejų (pavyzdžiui, čiobrelių), kurie ramina odą, malšina niežėjimą.

3 žingsnis

Jeigu vargina sausos pleiskanos, labiau tinkami šampūnai su aliejais – pavyzdžiui, kokoso, esant riebioms pleiskanoms – turintys medžiagų, reguliuojančių riebalų liaukų veiklą. Sergant žvyneline, ichtioze, seborėja – gydoma sieros salicilo, deguto bei hormoniniais tepalais.

Vida Press nuotr./Kokosų aliejus
Vida Press nuotr./Kokosų aliejus

4 žingsnis

Jeigu vargina sausos, byrančios pleiskanos, joms įveikti gali užtekti pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones.

5 žingsnis

Tam, kad išnaikintos pleiskanos vėl neatsirastų, profilaktiškai vartokite gydomųjų žolelių nuovirus, gydomuosius šampūnus bei kitas pleiskanojimą mažinančias priemones.

6 žingsnis

Išbandykite ir liaudiškas priemones – čemeryčių vandenį, nuo kurio plaukai ima augti sparčiau dėl kraujotaką aktyvinančio poveikio. Plaukų folikulai geriau ir greičiau aprūpinami reikiamomis medžiagomis, todėl naudojant šį žolelių užpilą galima pasiekti puikių rezultatų, kokių, būna, nepavyksta su cheminiais gaminiais.

Vida Press nuotr./Drėkinti plaukus ir juos aprūpinti vitaminais gali medus
Vida Press nuotr./Drėkinti plaukus ir juos aprūpinti vitaminais gali medus

Taip pat medus puikiai drėkina plaukus ir aprūpina odą vitaminais A, C, D, E, B, beta karotinu ir tokiais mineralais: magniu, kaliu, manganu, kalciu ir fosforu.

7 žingsnis

Norint išvengti galvos pleiskanojimo, svarbu sveikai gyventi, maitintis, išmokti įveikti kasdieninius stresus, tinkamai prižiūrėti plaukus, jų nenualinti.

8 žingsnis

Gydomuoju šampūnu galvą plaukite tris ar keturias savaites, po to rečiau – profilaktikai. Jei gydant savarankiškai pleiskanos neišnyksta, rekomenduojama kreiptis į gydytoją dermatologą, kad būtų paskirtas efektyviausias gydymas.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius