-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žolininkė pataria, kaip žiemą gaivinti plaukus. Kaukės šviesiaplaukėms ir tamsiaplaukėms

Permainingi orai, dažnai dėvimos kepurės, sausas šildomų patalpų oras labai nepalankiai veikia plaukus. Daugybė moterų skundžiasi, kad jie triušta, slenka, praranda žvilgesį ir gyvybingumą. Kaip atgaivinti plaukų grožį natūraliais liaudiškais būdais, pataria žolininkė Dominika Balčiūnė.
Mergina.
Mergina. / Fotolia nuotr.

„Man labai imponuoja mūsų prosenelių patirtis. Plaukams puoselėti jos nenaudojo jokių brangių šampūnų, modernių balzamų ar serumų, o kokias vešlias ir gražias kasas daugelis jų turėjo. Pati jau seniai plaukus prižiūriu tik natūraliomis priemonėmis. Pokyčiai akivaizdūs – plaukai tapo stiprūs ir vešlūs“, – sako žolininkė.

Jūsų dėmesiui – keli jos rekomenduojami grožio receptai iš liaudies lobyno. Daugiau jų rasite autorės knygoje „Skauda galvą? kakta braukite per lango stiklą“.

Knygos „Skauda galvą? Kakta brauk per lango stiklą“ viršelis.
Knygos „Skauda galvą? Kakta braukite per lango stiklą“ viršelis.
  • Kas vakarą prieš miegą galvą nuleiskite žemiau juosmens ir 10 min. švelniai šukuokite plaukus skirtingomis kryptimis. Geriausia naudoti šepetį mediniais (pvz., bambuko) dantukais.
  • Į šiltą pieną įmeskite keletą gabalėlių juodos ruginės duonos. Palikite 30–35 min. Į mirkalą įmaišykite kiaušinio trynį, pusę šaukštelio citrinų sulčių ir 5 lašus bet kokio eterinio aliejaus. Viską suplakite iki vientisumo. Šia mase iš karto ištepkite drėgnus plaukus. Palaukite bent 5 min. ir nuplaukite šiltu vandeniu. Kad poveikis būtų geresnis, plaukus išskalaukite žaliosios arbatos arba, jei esate šviesiaplaukė, vaistinių ramunėlių nuoviru.
  • Gretos Skaraitienės nuotr./Žolininkė Dominika Balčiūnė.
    Gretos Skaraitienės nuotr./Žolininkė Dominika Balčiūnė.
    Jei silpnus plaukus norite atgaivinti itin greitai, išbandykite naminę kaukę su chna. Stikliniame inde sumaišykite po 2 šaukštelius alyvuogių aliejaus, skysto glicerolinio muilo, pakelį bespalvės chna, pusę stiklinės dilgėlių nuoviro ir šaukštelį grietinės. Masės užtepkite ant plaukų, įtrinkite į galvos odą ir laikykite 20–30 min. Išskalaukite šiltu vandeniu su šlakeliu obuolių acto.

Taip pat skaitykite: Žolininkė Dominika Balčiūnė: „Pats laikas išvalyti organizmą nuo kirmėlių“. Specialistės receptai 

  • Sumaišykite po šaukštą kefyro, ricinos ir alyvuogių aliejaus. Laikykite apie 40 min. Ši kaukė gerai atgaivina plaukus ir drėkina galvos odą – šildymo sezonu tai ypač aktualu.
  • Į nedidelį kiekį pašildyto kokosų aliejaus įlašinkite po 3–4 lašus rozmarinų ir levandų eterinio aliejaus. Mišinį įtrinkite į plaukus. Laikykite ne mažiau kaip pusvalandį. Paskui išskalaukite. Rozmarinų eterinis aliejus naudingas folikulams, todėl plaukai auga sveikesni, stabdo slinkimą, žilimą, gydo sudirgusią ar pleiskanojančią galvos odą. Levandų eterinis aliejus gerai drėkina galvos odą.
  • Brunetėms ir tamsioms šatenėms labai naudinga kavos kaukė – ji ne tik atkuria plaukų struktūrą, suteikia jiems gyvybingumo, bet ir pagyvina plaukų spalvą. Reikėtų rinktis natūralią smulkiai maltą kavą (ne pačią pigiausią). Kavos užplikykite tiek, kad būtų gana daug tirščių. Jais ištepkite plaukus ir palaikykite 30 min. Galvą ištrinkite įprastai.
  • Nulupkite gerai prinokusį vidutinio dydžio bananą. Minkštimą sutrinkite su keliais lašais migdolų aliejaus. Kauke ištepkite plaukus. Po 15 min. nuskalaukite vandeniu (šampūno nenaudokite). Kaukė itin tinka šviesiaplaukėms: po jos plaukai natūraliai žvilga, įgauna gelsvą atspalvį. Net šviesinti stipriais dažais ima atrodyti daug gyvybingesni.
  • Išplautus plaukus labai naudinga perskalauti augalų nuovirais ar kitokiomis natūraliomis priemonėmis. Šviesiems plaukams ypač tinka ramunėlių arbata, citrinų sultys, tamsiems – džiovintos dilgėlės. Ramunėlių žiedus arba dilgėlių lapus užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palaikykite 30 min. Perkoškite ir užpilkite 0,5 l šilto vandens. Gautu skysčiu skalaukite plaukus. Plaukai puikiai atsigauna perskalaujami svogūnų lukštų arba beržų lapų nuoviru.

Daugiau liaudiškų patarimų, kaip puoselėti grožį bei gerą savijautą rasite Dominikos Balčiūnės knygoje „Skauda galvą? Kakta braukite per lango stiklą“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius