Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 08

10 budizmo principų šiuolaikiniam darbuotojui

Meditacija ir sąmoningumo ugdymas padės jums tapti bent 10 procentų laimingesniems. Būdami sąmoningi, savo gyvenimo problemų nepakeisite, tačiau tai padės jas spręsti, užuot vien tik reagavus į jas. Sąmoningumas padeda suvokti, kad siekti sėkmės puiku, kol pripažįstate, kad rezultato kontroliuoti negalite.
Dano Harriso knyga „10% laimingesnis“
Dano Harriso knyga „10% laimingesnis“

„Sąmoningumas leidžia jums problemas spręsti, užuot į jas reagavus“

„Mano išankstinė nuomonė apie meditaciją buvo klaidinga. Maniškė patirtis rodo, kad meditacija daro žmones 10% laimingesnius“, – teigia knygos „10% laimingesnis“ autorius Danas Harrisas.

Kai kurie bruožai, kurie, mūsų nuomone, yra nekintantys, pavyzdžiui, ūmumas, niūrumas ar užuojauta, yra išmokti įgūdžiai, o ne pastovios charakterio savybės.

Dauguma žmonių mano, kad jie turi būti paranojiški ir susirūpinę, jei nori kuo daugiau pasiekti.

Esminis dalykas, kad vykstant didžiausiems poslinkiams gyvenime skirtumas būna itin menkas, ir tai gerai. Mes tiek daug laiko sugaištame ieškodami lengvų, visiškai transformuojančių pokyčių. Tačiau galbūt visi mes galėtume tiesiog pripažinti, kad ieškome lengvo būdo pabėgti?

Vien dėl to, kad negalite iškart visko pakeisti, nereiškia, jog negalite tapti geresni. Daugeliu atvejų, iš tiesų, kone visais atvejais, po kiekvieno veiksmo pamatysite tik menkutį pagerėjimą. Po vienos treniruotės raumenys vos padidėja. To ir reikia tikėtis. Jūsų veiksmai nėra netinkami, jei rezultatai itin kuklūs. Daugumos strategijų rezultatas yra itin kuklus, ir reikia nuoseklumo bei ilgo laiko. D.Harrisas savo knygoje pastebi, kad terapija veikia tik truputį: „Riboja ne jūsų terapeutas. Riboja pati terapija.“ Skirtumas būna menkas, bet tai vis tiek skirtumas. Svarbiausia – pasinaudoti šiais kasdieniais menkučiais laimėjimais, užuot juos ignoravus vien dėl to, kad jie nedideli.

Neturėtumėte bėgti nuo savo problemų ir skausmo. Turėtumėte visa tai pripažinti.

Medituoti – tarsi vis susitelkti į savo mintis. Sutelkite dėmesį į kvėpavimą, tada mintis apie tai išmeskite iš galvos, tada vėl dėmesį sutelkite į kvėpavimą... Ir vėl kartokite. Tai – visas žaidimas. Vis mintimis grįžkite prie kvėpavimo.

Kaip medituoti: kur nors patogiai atsisėskite, nugarą laikykite tiesią, susitelkite į vieną tašką ir, vos dėmesys nukrypsta, sutelkite jį į kvėpavimą.

Meditacija padeda akimirkai nuraminti neramų protą.

Į viską, ką patiriame, mes įpratę reaguoti trimis būdais: 1) mes to norime; 2) mes tai atmetame; 3) mes nuo to atsiribojame. Sąmoningumas – ketvirtasis būdas reaguoti. Stebėti, kas vyksta pasaulyje, emociškai į tai nereaguojant.

Sąmoningumas – alternatyvus būdas gyventi reaguojant.

Įdomi įžvalga sabotuojant prieš save patį: daugelis žmonių jaudinasi, kad medituodami praras savo įgūdžius ir nebesugebės konkuruoti ar praras veržlumą.

Ką nors užgniaužę, suteikiate tam galios. Nežinojimas yra palaima. Neturėtumėte bėgti nuo savo problemų ir skausmo. Turėtumėte visa tai pripažinti.

R.A.I.N. (angl. R.A.I.N. – Recognize (pažinti), Allow (leisti), Investigate (tirti), Non-identification (nesitapatinti)) meditacijos technika: pažinkite, leiskite, tirkite ir nesitapatinkite. 1) Pažinkite: atpažinkite savo jausmus. 2) Leiskite: pripažinę skausmą, nebegalvokite apie jį. 3) Tirkite: stebėkite, kaip situacija paveikia jūsų kūną. Ar mano veidas kaista? Ar mano nugara tiesi? Ir pan. 4) Nesitapatinkite: pripažinkite, jog vien dėl to, kad dabar jaučiate skausmą, nusivylimą, kaltę ar pyktį, nereiškia, kad esate piktas ar žlugęs žmogus. Tai tiesiog dabartinis etapas, o ne jūsų asmenybė.

Sąmoningumas yra sąmoningas savęs pažinimas. Jūs atpažįstate ir pripažįstate aplink vykstančius dalykus ir jaučiamas emocijas. Užuot leidę valdyti emocijoms, į jas pažvelgiate iš šalies.

Būdami sąmoningi, gyvenimo problemų nepakeičiate. Jums tebereikia imtis veiksmų, tačiau svarbiausia tai, kad sąmoningumas leidžia jums problemas spręsti, užuot į jas reagavus.

„Būkite kuo ambicingesni, tačiau išmeskite iš galvos rezultatą“

Hedonistinė adaptacija: pastebėtas žmonių polinkis greitai susigrąžinti palyginti nuolatinį laimės lygį, nepaisant didelių teigiamų ar neigiamų gyvenimo pokyčių.

Jaudindamiesi užduokite sau paprastą klausimą: ar tai naudinga?

Aš medituoju, nes tai suteikia man 10 procentų daugiau laimės.

Išmintingas savanaudis parodo užuojautą ir padeda kitiems, nes tai jam naudinga ir leidžia gerai jaustis. Užuojauta yra mūsų pačių savanaudiškumas.

Viską, ką patiriame šiame pasaulyje, filtruoja vienas filtras – mūsų protas, ir mes skiriame labai mažai laiko tam, kad pasidomėtume ir pamatytume, kaip jis veikia.

Meditacija leis greičiau atgauti jėgas, tačiau ji nėra panacėja, kuri išspręs gyvenimo problemas ar padės susidoroti su visais sunkumais.

Vienas Harvardo tyrimas parodė, kad mediatorių kiekis didėja pilkosios medžiagos ląstelėse. Šis reiškinys vadinamas neuroplastiškumu.

Mokslininkai sukūrė terminą, apibūdinantį mūsų gebėjimo nuolat vienu metu atlikti daug užduočių padarinius: nuolatinis dalinis dėmesys.

Dalai Lamos egoizmo teorija: mes turėtume siekti būti išmintingi, o ne kvaili savanaudžiai. Kvailas savanaudis koncentruojasi į egoistišką ir tuščią veiklą. Išmintingas savanaudis parodo užuojautą ir padeda kitiems, nes tai jam naudinga ir leidžia gerai jaustis. Užuojauta yra mūsų pačių savanaudiškumas.

Su žmonėmis užmegzkite akių kontaktą ir jiems nusišypsokite. Tai paprastas įprotis, kuris leis pajusti stipresnį ryšį ir kasdien jaustis geriau.

Būkite kuo ambicingesni, tačiau išmeskite iš galvos rezultatą. Tai padės jums lengviau atsigauti, jei rezultatas bus prastas.

Kai policijos pareigūnų ar gelbėtojų klausiama, kaip ir kodėl kritiškose situacijose jie veikia konkrečiu būdu, jie dažnai atsako: „Mokymai įsiėdė iki kaulų smegenų.“ Man patinka idėja mokytis patiems būti sąmoningiems, mąstantiems, gailestingiems ir t.t. Tai įpročiai, kuriuos galima išsiugdyti, o kai reikia, jie atsiskleidžia savaime (jei pakankamai praktikuojatės).

Visko nesujaukite tiesiog užsimerkdami ir išskysdami. Vien todėl, kad žinote ir įsisąmoninate, kas vyksta, nereiškia, kad esant galimybei imtis veiksmų ir pagerinti situaciją turite viską pamiršti. Dažnai būdas reaguoti į problemą – ją įveikti, o ne jos vengti prisidengus dze(i)nbudizmu.

Siekti sėkmės puiku, kol pripažįstate, kad rezultato kontroliuoti negalite. Būkite kuo ambicingesni, tačiau išmeskite iš galvos rezultatą. Tai padės jums lengviau atsigauti, jei rezultatas bus prastas.

Budizmas yra „aukštesnio lygio sveikas protas“. Jums reikia analizuoti paprastus pagrindinius klausimus, kol pasieksite gilesnį supratimą.

10 budizmo principų šiuolaikiniam darbuotojui

1) Nebūkite pašlemėkas.

2) Kai reikia, slėpkite DZENiškumą.

3) Medituokite.

4) Saugumo kaina yra nesaugumas, kol tai nebus naudinga.

5) Dvasinė pusiausvyra nėra kūrybiškumo priešas.

6) Neforsuokite.

7) Kuklumas apsaugo nuo pažeminimo.

8) Nepersistenkite naudodami vidinį botagą.

9) Nesitapatinkite su rezultatais.

10) Klauskite, kas svarbiausia.

„Meditacija yra galinga jėga, kuri visus kitus principus padaro įmanomus.“

Parengė leidykla „Forsmart“ pagal Dano Harriso knygą „10% laimingesnis: tikra istorija apie tai, kaip sutramdžiau balsą savo galvoje, ėmiau mažiau nervintis neprarasdamas konkurencingumo ir atradau pagalbos sau būdą, kuris tikrai veikia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius