2015 09 16

10 būdo bruožų, kuriuos paveldime genetiškai

Taip, dabar jūs galėsite sakyti, kad tarkime, tingite dėl to, kadangi tai paveldėjote genetiškai! Juk tokiais, kokie esame, tampame ir dėl aplinkos, kuri mus supa, ir dėl genetinių ypatybių. Štai kokius būdo bruožus mokslininkai sieja su genetika.
Linksmos merginos
Linksmos merginos / Fotolia nuotr.

Tinginystė

Daugelis žmonių sau užduoda klausimą, kodėl juose, atrodo, tiesiog įgimtas tinginystės jausmas. O štai mokslininkai aptiko tinginystės geną tirdami ir augindami dvi grupes žiurkių, iš kurių vienos buvo labiau aktyvios, o kitos mažiau. Kai žiurkių kartos išaugo, aktyvių gimdytojų palikuonys kartu su jais bėgiodavo vis greičiau, o neaktyvių – kur kas lėčiau. Tyrėjai įvertino ne vieną faktorių – fizinius duomenis, raumenų ląsteles, mitochondrijų lygį. Jie išsiaiškino, kad pagrindine aktyvumo arba neaktyvumo priežastimi buvo 36 genų rinkinys, kuris buvo atsakingas už motyvaciją užsiimti fizine veikla.

Taip pat skaitykite: Kodėl skauda galvą: dėl to gali būti kaltas ir seksas, ir aspartamas

Kaip susitvarkote su stresu

Stresas mus veikia, kad ir kaip nenorėtume to sau pripažinti. Kai mes išgyvename skyrybas, nesiseka darbe ir kituose reikaluose, natūralu, jaučiamės ne per geriausiai. O tai, kaip stresas mums paliečia, priklauso ir nuo genetinių ypatybių. Streso efektą galime stebėti smegenų srityje hipokampe – kai išgyvename, ši sritis arba padidėja, arba sumažėja. Visų šių dydžių pokyčiai priklauso nuo rizikos genų.

Kuo jų daugiau, tuo labiau hipokampas sumažėja, ir dėl to žmogus į stresą reaguoja neigamai, o štai jeigu tų genų mažai, tuomet stresinis įvykis gali turėti priešingą efektą ir teigamai paveikti žmogų. Kaip visi puikiai žinome, žmogaus gebėjimas reaguoti į stresines situacijas turi didelę įtaką, padedančią susitvarkyti su kritiniais gyvenimo momentais.

Taip pat skaitykite: Kūno taškas, kurį masažuodami akimirksniu sumažinsite stresą

Meilė kelionėms

Sunku patikėti, kad žmonės gali nemėgti keliauti, tačiau tie, kurie mėgsta, turi geną, pavadintą DRD4-7R.

Sunku patikėti, kad žmonės gali nemėgti keliauti, tačiau tie, kurie mėgsta, turi geną, pavadintą DRD4-7R.

Jie taip pat išsiskiria tuo, kad negali nusėdėti vietoje ir yra smalsūs, taip pat mėgsta tyrinėti naujas vietas ir jiems nepatinka pastovumas.

Šie žmonės rizikuoja, ieško naujų santykių, dievina skanauti naują maistą, trokšta permainų ir nuotykių. Tikinama, kad šį geną turi maždaug 20 proc. žmonijos.

Vairavimo įgūdžiai

Na, negalime nesutikti, kad vairuoti skirta tikrai ne kiekvienam, o dar tam pritarė ir mokslininkai, atradę atitinkamą geno variantą, dėl kurio žmonės prasčiau vairuoja. Pasirodo, dėl šio geno net 30 proc. žmonių prasčiau išlaiko vairavimo egzaminą. Trumpiau tariant, 3 iš 10 žmonių keliuose tikrai gali būti pavadinti prastais vairuotojais, kadangi jų smegenyse atrandamas baltymo BDNF trūkumas, o pastarasis padeda išsaugoti prisiminimus. Dėl to kai kuriems žmonėms sunku prisiminti tam tikras taisykles, padedančias vairuoti.

Priklausomybė

Genai yra atsakingi maždaug už 50 proc. imlumo narkotikams priklausomybių. Be to, genetika veikia ir tai, dėl ko žmogus apskritai pradeda vartoti narkotikus. Tarkime, dėl genetinių priežasčių gali pradėti rūkyti 75 proc. žmonių, priprasti vartoti narkotikus 60 proc., o mesti blogus įpročius 54 proc. Taigi, mokslininkai sako, kad kartais genetika gali vaidinti dar didesnį vaidmenį nei aplinkos veiksniai.

Žiaurumas

Tikinama, kad kiek esame negailestinti, dirglūs ir žiaurūs, taip pat lemia genetika. Tyrėjai iš Suomijos atliko genetinę 900 nusikaltėlių analizę ir aptiko du genus, kurie buvo susiję su žiaurumu. Tie žmonės net 13 kartų dažniau buvo linkę žiauriai pasielgti. Visgi pabrėžiama, kad tai nereiškia, jog turintys šiuos genus bus žudikai ar atliks kitus nusikaltimus.

Taip pat skaitykite: Vidinio laikrodžio paslaptys: kada geriausias laikas mylėtis, o kada – apsilankyti pas odontologą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius