Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 16

10 įdomių faktų apie šuolį parašiutu

Pramogauti mėgstame visi, bet ar kada nors susimastėte kokie gi yra paplitę faktai apie mylimiausią Jūsų užsiėmimą? Pranešime žiniasklaidai pristatomi 10 įdomiausiųjų ar netgi – keisčiausiųjų faktų apie šuolį parašiutu!
Šuolis parašiutu
Šuolis parašiutu / Laisvalaikiodovanos.lt nuotr.

Seniausiasis šuolininkas su parašiutu. Tokios ekstremalios pramogos, rodos yra skirtos tik jauniems, azarto ištroškusiems žmonėms. Tačiau, pasirodo, kad kai kurie senoliai yra daug kietesni už mus visus! Paskutinis užfiksuotas seniausiojo šuolininko rekordas buvo 2017 metų liepos mėnesį, kai 102 metų Kenny Meyeris iš Naujojo Džersio, prieš šokdamas iš lėktuvo, pasakė „Aš tai darau dėl JAV!“

Didžiausia grupė žmonių, šokusi parašiutu. Pramogauti su draugais, visada yra smagiau nei vieniems, bet siekti kiek neįprastų rekordų išdrįsta ne kiekvienas. Nenuostabu, kad po 2006 m. atlikto rekordinio grupės šuolio, dar niekam nepavyko jo pagerinti. Tuo metu net 400 patyrusių šuolininkų, įvykdė savo sumanymą Tailande. Jie visi, iššokę iš lėktuvo, sugebėjo susikibti rankomis ir taip išbūti net kelias sekundes, o po to žinoma buvo laikomi „šuolių bosais“.

Jauniausiasis šuolininkas. Pats drąsiausias ir jauniausias kada nors šokęs parašiutu vaikas buvo ketverių metų berniukas Toni Stadler. Vokiečių kilmės berniukas, kurio tėvai gyvena Pietų Afrikoje, pasiekė šį rekordą būtent ten, 2000 metais. Tiesa, nėra žinoma, kas ir kodėl pasirašė tokio šuolio sutikimą.

Aukščiausiasis šuolis. Šis rekordas buvo užfiksuotas 2014 metais, Google viceprezidento A.Eustace'o. A.Eustace'as – buvę pilotas ir patyręs parašiutininkas specialiu helio pripildytu balionu pakilo į stratosferą ir iššoko iš 135 tūkst. 890 pėdų aukščio, o iki žemės paviršiaus leidosi 4 minutes bei 27 sekundes. Taip pagerino, vos prieš kelerius metus Felixo Baumgartnerio, iššokusio iš 39 kilometrų aukščio, rekordą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Felixas Baumgartneris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Felixas Baumgartneris

Daugiausiai atliktų šuolių per dieną. Kai kurios pramogos iš tiesų – veža! Todėl jas norisi kartoti dar ir dar. Taip pasaulį išvydo naujasis rekordas – tai daugiausiai atliktų šuolių vos per vieną dieną. 2001 metais gegužės 20 dieną, šį rekordą pasiekė Michael Zang, atlikdamas net 500 šuolių. Laiko intervalas tarp šuolių buvo mažiau nei 3 minutės, o aukštis siekė 2,100 pėdų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Norvegijos psichiatras F.Skarderudas: reikia susitaikyti, kad gyvenimas yra sunkus

Tatuiruotė laisvojo kritimo metu. Švedijoje vienas šuolininkas sugalvojo pasiekti naują rekordą ir pasidarė pirmąją pasaulyje tatuiruotę laisvojo kritimo metu iš 4000 metrų aukščio. Drąsuoliui buvo ištatuiruota „WFFT“, kas paraidžiui reiškia „pasaulio pirmoji tatuiruotė laisvojo kritimo metu“ (World‘s First Freefall Tattoo).

Pirmasis šuolio parašiutu centras. Ši pramoga atrodo tokia sena, kad turbūt niekas niekada nesusimąsto kur ir kaip ji atsirado. Ogi pasirodo, kad pirmasis šuolio parašiutu centras buvo atidarytas Indijoje, taip pat, kaip ir pirmoji šuolininkų mokykla.

Laisvojo kritimo ypatumai. Yra nustatyta, kad laisvojo kritimo metu vėjas švilpia net 100 mylių per valandą greičiu, tai reiškia, jog žmogus negali girdėti nei vieno garso, esančio aplink jį, net jei tai būtų spiegiantis draugas tiesiai jam į ausį.

Nusileidimo greitis nėra vienodas. Vieni žmonės krenta greičiau, o kiti lėčiau. Kai šokate parašiutu, Jūs galite keisti savo kūno pozicijas, taip kontroliuodami kritimo greitį. Patyrę parašiutininkai kartais netgi leidžiasi prisikabinę papildomų svorių, kad padidintų savo greitį laisvojo kritimo metu bei pakeltų adrenalino lygio kartelę.

Dropzone.lt nuotr./Šuolio akimirka
Dropzone.lt nuotr./Šuolio akimirka

Profesionalios nuotraukos šuolio metu. Ar kada susimastėte, kad tikriausiai turėtų būti itin sunku padaryti puikias ir kokybiškas nuotraukas tiesiog ore? Būtent dėl to profesionalūs šuolininkų fotografai atrado kiek keistoką, bet patogų būdą tai įgyvendinti – kamerą ar jos mygtuką jie laiko savo burnoje. Yra net trys galimi fotografavimo būdai: liežuviu, oro pūtimu arba įkandimu. Jeigu fotografuojama „liežuviu“, tai kamera yra laikoma tiesiog įsikandus ir mygtukas nuspaudžiamas liežuvio prisilietimu. Fotografuojant „įkandimu“, yra įdedamas specialus mygtukas tarp dantų, jį sukandant yra padaroma nuotrauką. Na, o „oro pūtimo“ būdu, į burną yra dedama speciali tūbelė, į kurią pūstelėjus, išgaunama profesionali nuotrauka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius