Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 20

5 patarimai, kaip padaryti emocionalią nuotrauką

Nusprendėte, kad laikas išskirtinei fotosesijai: pasipuošėte, plačiai šypsotės, jau žinote, kokiu kampu pasisukti, kad nuotraukose sau patiktumėte. Tačiau kad ir kaip stengiatės – šimtai kadrų nueina veltui, nes geriausias jų – kaip visuomet – tas, kuriame mažiausiai pozuojate, tas, kuriame atsispindi tikroji emocija.
Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka
Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka / „Huawei“ nuotr.

Laimė, džiaugsmas, meilė, liūdesys, baimė, neviltis... užfiksuoti jausmą – vienas didžiausių iššūkių fotografijoje. Tačiau dar didesnis iššūkis emociją perteikti taip, kad ji neatrodytų suvaidinta, kad spinduliuotų natūralumu, kad ja būtų nesunku patikėti.

Emociškai stiprios nuotraukos atspindi ir fotografo profesionalumą. Šiam įgūdžiui išugdyti, žinoma, reikia laiko, tačiau verta žinoti svarbiausius principus, padėsiančius įamžinti išskirtines akimirkas.

Pateikiame keletą patarimų, kaip užfiksuoti akį traukiantį, emocingą kadrą.

„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka
„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka

1. Atsipalaiduoti padės pažįstama aplinka

Kai jaučiamės savimi, jaučiamės atsipalaidavę, o tai padaryti geriausiai pavyksta pažįstamoje aplinkoje. Saugumo jausmas išlaisvina tikrąsias emocijas, todėl planuojant fotosesiją, labai svarbu tinkamai pasirinkti vietą jai. Galbūt tai bus jaukūs namai, mėgstamas restoranas, kasdienių treniruočių sporto erdvė ar ramus žaliuojantis kampelis miesto parke, – svarbiausia, kad žmogui, kurį fotografuojate, tam tikra erdvė turėtų ypatingą reikšmę, keltų stiprias emocijas.

Taip pat svarbu padaryti keletą kadrų „apšilimui“ – tai padės atsipalaiduoti, išsilaisvinti iš susikaustymo. Tokią praktiką naudoja net profesionalūs modeliai – pasakykite savo modeliui, kad testuojate apšvietimą, ekspoziciją ir pan. Kelios minutės tokių „testų“ padės nusiraminti ir pamiršti įtampą.

2. Jausmus išlaisvina natūralumas

Kadangi tikras emocijas atskleidžia natūralus elgesys, neprovokuokite žmogaus elgtis taip, kaip jam nepatinka, leisite jam būti savimi. Tarkime, jei norite užfiksuoti romantišką poros akimirką, paprašykite jų meiliai vienas kitą apkabinti taip, kaip jie tą daro kasdien. Jei jūsų tikslas – įamžinti žmogaus ir gyvūno draugystę, pasiūlykite jiems drauge pažaisti įprastus žaidimus, jei fiksuosite geriausių draugų būrelį – prieš tai pasidomėkite, kaip dažniausiai atrodo jų susitikimai.

Užsiimant tuo, kas įprasta, elgiantis pagal savas nusistovėjusias taisykles, nesukuriama papildoma įtampa. O jos čia visai nereikia, tik atsipalaidavęs žmogus išlaisvins savo jausmus, tai leis įamžinti juos pačios tikriausios būsenos.

Jausmus dar labiau sužadins įvairūs pasakojimai – jei paprašysite pasidalinti istorijomis: kas šiose vietose įdomaus nutiko, su kuo jos asocijuojasi, kokie aplink esantys žmonės, įvykiai, daiktai su tuo susiję. Kalbėjimas apie konkrečiam žmogui reikšmingus dalykus padės jam elgtis natūraliau, labiau atsipalaiduoti.

„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka
„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka

3. Dėmesys akims

Ne veltui sakoma, kad akys – sielos veidrodis, jos neretai išduoda tai, ką paslepia kiti veido bruožai. Ir net jei žmogaus veide matyti plati šypsena, jis nebūtinai jaučiasi laimingas, žvilgsnis kai kuriais atvejais gerokai sumaišo emocijas – akyse matyti ir liūdesys, skausmas, neviltis, pyktis ar baimė. Todėl norint suprasti, ką žmogus iš tikrųjų jaučia, reikėtų atidžiau pažiūrėti jam į akis.

Gali būti, kad tam tikrais atvejai jūsų fotografuojamas asmuo akis užmerks – tai taip pat emocinė išraiška, savyje slepianti stiprius jausmus. Jie gali priversti verkti, jausti gėdą, o gal patirti didžiulę laimę ir pasitenkinimą, priversti iki ašarų kvatotis.

„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka
„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka

4. Visuomet būkite budrūs

Net profesionalams nutinka taip, kad kartais pačių geriausių kadrų užfiksuoti dėl kokių nors priežasčių nepavyksta. Tai laiku sureaguoti nespėjama, tai režimas ne tas nustatytas, tai kas įšoka į kadrą – priežasčių gali būti daug. Todėl jei fiksuojate aplinką, visuomet pravartu atmerkti trečią akį ir kiekvieną akimirką būti budriam – niekada nežinai, kada pasitaikys tinkamiausias momentas.

Tokiu atveju prieš fotografuojant būtų gerai iš anksto susipažinti su kameros nustatymais, pasidomėti, kaip juos tinkamai pasirinkti, o jei nepavyksta – žinoti, kaip nieko nelaukus įjungti automatinę funkciją.

Visuomet pravartu užfiksuoti kiek įmanoma daugiau kadrų – skaitmeninės technologijos netinkamus juos vėliau leidžia lengvai ištrinti, taip atsirenkant pačią geriausią nuotrauką. Jei fiksuojate judesį – pravartu įjungti sportinį režimą, tai suteiks platesnę galimybę išsirinkti labiausiai patinkančią nuotrauką.

5. Nepamirškite detalių

Žaiskite kompozicija – bendras vaizdas puiku, tačiau nebijokite sutelkti fokuso ir į detales. Gal žmogus, kurį fotografuojate, turi labai išraiškingas akis, lūpas, gal nešioja originalius papuošalus, dievina ryškių spalvų aksesuarus, turi išskirtinę tatuiruotę, ryškų vaikystės randą ar auskarą liežuvyje? Gal fiksuojate mylimųjų bučinį, šeimynišką apsikabinimą, sužadėtuvių žiedą ką tik gavusią merginą ar vaiką, pučiantį žvakutes ant gimtadienio torto?

Įamžinkite kūno kalbą! Priartinus tam tikrus stiliaus fragmentus nuotrauka įgaus daugiau intymumo, taps emocionalesnė.

Huawei“ kviečia dalyvauti konkurse

Fiksuoti emocijas verta dėl daugelio priežasčių, tačiau dabar tai – ir galimybė dalyvauti išskirtiniame konkurse. „Huawei“ kviečia iš naujo pajausti nuotraukų galią ir atrasti fotografijos žavesį bei dalyvauti jau tradiciniu tapusiame mobilios fotografijos konkurse „Next Image“.

Norint dalyvauti konkurse nereikia būti fotografijos ekspertu – su „Huawei“ fotografuoti gali kiekvienas, „Next Image“ varžysis tiek profesionalai, tiek mėgėjai, svarbu norėti fotografuoti ir išbandyti save.

O dalyvauti verta – laimėtojams bus išdalintas net 40 tūkst. eurų siekiantis prizinis fondas. Be to, šiemet konkurse laukia naujovė – lietuviai gali varžytis tarpusavyje tik dėl jiems įsteigto apdovanojimo.

„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka
„Huawei“ nuotr./Fotokonkurso „Next Image“ 2020 metų dalyvio nuotrauka

Fotografijos konkurse dalyvauti gali visi „Huawei“ įrenginių savininkai, kurie išmaniaisiais nori parodyti akimirkas iš savo gyvenimo, tinkamas 6 skirtingoms konkurso kategorijoms: Artimi toliai (Near Far); Labos nakties (Good Night); Sveikas, Gyvenime! (Hello, Life!); Veidai (Faces); Istorijos pasakojimas (Storyteller). Paskutinioji kategorija – Gyvos akimirkos (Live Moments) – skirta vaizdo įrašų formatui.

Nes svarbiausia – dalintis emocijomis! Tokiu šūkiu šiemet konkursą pasitinka „Huawei“ ir kviečia iki liepos 31 d. fiksuoti įsimintiniausias akimirkas.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius