Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 19

6 klaidos, kurias darome aptardami darbo užmokestį

Su vadovu kalbėti apie atlyginimą dažniausiai yra nejauku, kadangi dažnas nežino, kaip save įvertinti. Situacijų gali būti visokių – vieni bijo prašyti tiek, kiek nori uždirbti, todėl tenkinasi mažesniu atlyginimu, kiti pervertina savo galimybes ir užsiprašo tiek, kad vadovas, įvertindamas darbuotojo kompetenciją, gali tik pakraipyti galvą.
Mergina biure
Mergina biure / „Fotolia“ nuotr.

Taigi, kaip reikėtų kalbėti pingine tema su savo vadovu? Visų pirma neužmiršti, kad jūs tam tikra prasme parduodate save – idėjas, protą, kūrybą, tad turite save vertinti adekvačiai ir be jokios baimės. Kokios klaidos dažniausios?

Iš karto užduodate klausimą – kiek?

Neturėtumėte darbo pokalbio pradėti nuo klausimo – „kiek“? Taip jūs atskleidžiate, kad svarbiausias dalykas, kuris jus domina – tai tik finansinė darbo pusė. Nesiginčijame, kad ji svarbi, tačiau ne ką mažiau turėtų rūpėti ir tai, kokią profesionalią naudą gausite. Ko verti net ir didžiuliai pinigai, jeigu darbe patirsite nusivylimą, jums bus neįdomu, nejausite jokio augimo iš profesinės ir asmeninės pusės.

Galiausiai čia svarbus ir lojalumo klausimas – jeigu jūs aiškiai demonstruojate, kokia svarbi piniginė išraiška, vadinasi, sulaukę didesnio atlyginimo bėgsite į kitą įmonę. Kuris vadovas norės priimti tokį darbuotoją? Pradėti reikia nuo to, ko tikitės šiame darbe, sužinoti ir  tai, ko tikisi jūsų vadovas, ir tik tada aptarti finansinius aspektus.

Nedrįstate kalbėti apie pinigus

Kitas šios situacijos kraštutiniams – išvis nekalbėti apie pinigus. Kad ir kaip jaustumėtės nejaukiai, apie pinigus turite kalbėti aiškiai ir tvirtai. Jeigu jūs tylite, darbdavys greitai susidaro nuomonę, jog dirbsite už bet kokią sumą, kad tik jus priimtų. O tai kalba ir apie tam tikras jūsų asmenines savybes – drovumą, išsiblaškymą, savivertės ir savimi pasitikėjimo stoką, nenorą augti profesine prasme.

Išsisukinėjate nuo klausimų apie atlyginimą

Jūsų klausia, kiek norėtumėte gauti, o jūs atsakote klausimu į klausimą, pavyzdžiui, „o kiek jūs siūlote“? Taip permetate atsakomybę ant darbdavio pečių, todėl jam kyla minčių, jog galbūt esate nepasiruošę darbo pokalbiui, patys nežinote, ko norite, nepasidomėjote, kiek verta jūsų pozicija.

Taip pat skaitykite: 10 keisčiausių profesijų pasaulyje

Papildomos pajamos

Darbo pokalbio metu reikėtų aptarti ir visas kitas papildomas pajamas. Dažnai susitarę dėl atlyginimo, darbuotojai pamiršta pasidomėti įvairiomis premijomis, kaip bus apmokestinamas darbas po bandomojo laikotarpio, viršvalandžiai, ar galima tikėtis papildomo užmokesčio sudarius gerą sutartį ir pan. Taigi, kalbėdami apie finansus nebūkite naivūs – išsiaiškinkite viską nuo A iki Ž.

Darbas už mažiausią atlyginimą

Sakydami, kad dirbsite už mažiausią atlyginimą, tikrai sukelsite įtarimų, taip pat kaip ir savo finansinius lūkesčius nurėžę perpus, tikėdamiesi darbdavio palankumo. Galbūt jūs niekaip nepritampate kolektyve? Neturite reikiamo išsilavinimo? Ar tiesiog jums nesiseka? Žodžiai: „Priimkite mane, dirbsiu už bet kiek“ kažin ar sukelia darbdavio susidomėjimą ir susižavėjimą (nebent jam reikalinga pigi darbo jėga ir jam visiškai nesvarbi profesinė darbuotojo asmenybė).

Gal kitu kampu galima pažvelgti į šią situaciją tada, kai jums labai imponuoja kompanija, jos veikla, kuriami produktai, vertybės ir pan., o jūs neturite jokios patirties, tačiau trokštate jos įgyti. Tokiu atveju reikia ieškoti diplomatiško atsakymo, kodėl esate tokie sukalbami finansiniais klausimais.

Taip pat skaitykite: Gražesnė ir jaunesnė oda: 5 paprasti pažadai

Per dideli lūkesčiai

Darbdaviai puikiai žino, kokie skaičiai plaukioja atlyginimų jūroje, todėl eidami į pokalbį turėtumėte gerai išanalizuoti kompanijos situaciją, savo kompetenciją, lūkesčius ir kitus niuansus, nuo kurių priklauso finansinė jūsų darbo išraiška. Dideli pinigai uždirbami dirbant nuoširdžiai, daug ir mylint savo darbą, todėl įvertindami save, nepamirškite adekvatumo – kvaila tikėtis didžiausio atlyginimo, jeigu niekada nedirbote ir neturite patirties, neturite ką pasiūlyti darbdaviui, tik didelius savo paties reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius