Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 23

9 būtini dalykai, kurių labai nenorime daryti

Kartais svarbu prieš akis turėti sunkiai įgyvendinamas užduotis – vien tam, kad tobulėtume ir kad į gera pasikeistų mūsų gyvenimas.
Nepatenkinta moteris
Nepatenkinta moteris / Vida Press nuotr.

1. Dažniau viskuo abejoti

Mes įpratę besąlygiškai tikėti viskuo, ką manome esant tiesa ar tuo, kas ką parašė ar pasakė. Nes ieškoti savų atsakymų į klausimus daug sunkiau. Kartais pravartu pažvelgti į reiškinius ir faktus kitokiu kampu.

2. Būti sąžiningiems

Būti kiek įmanoma sąžiningiems su kitais žmonėmis – tai tuo pačiu metu ir pati sunkiausia, ir pati vertingiausia patirtis kiekvienam. Iš pradžių galite ryžtis tokiam eksperimentui: pagalvoti, kam turėtumėte ką pasakyti – tiek gero, tiek blogo – ir parašyti tiems žmonėms laiškus, kuriuose sąžiningai aprašysite savo jausmus. Jei būsite sąžiningi, kiekvienas toks laiškas sukels jums daugybę emocijų. Galite juos pasilikti prisiminimui, o galite ir įteikti. Svarbiausia – tai jums padės atpažinti tikruosius savo jausmus, o tai labai svarbu. 

3. Labai anksti keltis

Jei pabandysime keltis dar iki patekant saulei, mūsų diena bus kur kas darbingesnė (net jei dabar bandote prieštarauti, kad esate „pelėda“ ir anksti atsikėlęs visiškai prabundate tik prieš pusiaudienį). Penktą ryto, kai visi dar miega, jūs turite galimybę pradėti dieną jei ne meditacija ar mankšta, tai bent ramybe ir susikaupimu, nors tai reikalauja šiek tiek pastangų.

Vida Press nuotr./Moteris ražosi
Vida Press nuotr.

4. Kontroliuoti savo išlaidas

Naudinga fiksuoti visas savo išlaidas, pradedant kasdieniais pirkiniais ir baigiant automobilio remontu ir mokesčiais. Be to, geriau mokėti grynaisiais. Kodėl? Kol trauksite iš piniginės kupiūras parduotuvėje, dažniau pagalvosite, ar tikrai to daikto taip labai reikia. Mokant kortele, su pinigais išsiskiriama kur kas lengviau. Pabandykite turėti galvoje šiuos patarimus ir pamatysite, kad galite sutaupyti.

5. Stebėti, ką valgote

Kontroliuoti kasdien suvalgomo maisto kokybę ir kiekį (kaip ir fizinį aktyvumą) gali pasirodyti sudėtinga, bet pasinaudojus šiuolaikinėmis technologijomis, bus paprasta. Tol, kol nepradėsite stebėti, ko ir kiek suvalgote, negalėsite įvertinti, kiek maistingų medžiagų gaunate ir ar nepiktnaudžiaujate cukrumi ir riebalais.

„Fotolia“ nuotr./Salotos
„Fotolia“ nuotr.

6. Valgyti sveiką maistą

Paprasčiausia sveikai maitintis, jei gaminate namie ir naudojate kuo daugiau natūralių produktų.

Pradėdami kontroliuoti mitybą, stenkitės valgyti tik tai, kas naudinga organizmui. Pamatysite, kaip pasikeis jūsų gyvenimas. Paprasčiausia sveika maitintis, jei gaminate namie ir naudojate kuo daugiau natūralių produktų. Taip, kartais tai brangiau, bet pigiau nei gydytis… Valgykite daugiau daržovių ir liesos mėsos, venkite miltų gaminių. Gal iš pradžių bus sunku – jūs įpratę prie tam tikrų skonių, bet neverta galvoti, kad sveika mityba – tai prėski patiekalai ir salotų lapai. Palaipsniui imsite keistis ir suvalgę nesveiko maisto, iškart pajusite skirtumą. Verta savo pasigaminto maisto atsinešti į darbą, net jei ir išsiskirsite iš minios, per pertraukėlę traukiančios sumuštinių į artimiausią užkandinę. 

7. Išmokti nugalėti viešo kalbėjimo baimę

Kai kuriems baisu apie tai net pagalvoti. Bet nė vienas nežinome, kada šių įgūdžių prireiks. Jei jums atrodo, kad kalbėti auditorijai bijote tik jūs – klystate: tai viena iš dažnesnių baimių, ypač dabar, kai esame įpratę bendrauti virtualiai ir kai patogiau žmogui tiesiog parašyti socialiniuose tinkluose, nei paskambinti. Jei esate iš tų, kuris susirinkimuose tyli ne todėl, kad neturėtų ką pasakyti, o todėl, kad bijo užsikirsti, nusišnekėti ar pamesti pokalbio giją, pradėkite praktikuotis jau dabar: nuo nedidelio pasisakymo. Nieko nėra maloniau, kaip jausti, kad šįkart nugalėjai savo baimę.

Vida Press nuotr./Moteris susirinkime
Vida Press nuotr.

8. Siekti sunkiai pasiekiamų tikslų

Kurioje nors srityje jūs tikrai turite profesionalių įgūdžių – ties ja ir apsistokite: išsikelkite sudėtingą tikslą, daug sudėtingesnį už tuos, kuriuos pasiekdavote be vargo.

Viena iš ypač sunkių užduočių – išsikelti tikslą, kuris atrodo beveik nepasiekiamas. Tačiau taip atrodo tik dabar. Kurioje nors srityje jūs tikrai turite profesionalių įgūdžių – ties ja ir apsistokite: išsikelkite sudėtingą tikslą, daug sudėtingesnį už tuos, kuriuos pasiekdavote be vargo.

Tarkime, jei kiekvieną rytą nubėgate po 1 kilometrą, iškart nubėgti 10 dabar atrodys neįmanoma. Bet po pusmečio, treniruodamiesi ir palaipsniui ilgindami distancijas, tikrai tą atstumą įveiksite. Kodėl tai reikėtų daryti? Kad pagaliau nubėgę tuo 10 kilometrų pasijustumėte tikrais nugalėtojais! Tas jausmas jus skatins ir toliau nesustoti – o ilgalaikiai tikslai nebeatrodys neįveikiami.

9. Pasirinkti tik vieną taikinį

Daugybės, norinčių pakeisti savo gyvenimą žmonių problema yra ta, kad jie nežino, nei ko jie nori, nei ko jiems reikia, taigi stveria viską iš eilės – nuo naujos profesijos mokymosi, kūno rengybos ir neaiškių gyvenimo mokytojų paskaitų iki meditavimo ašramuose ir kūno marinimo. Jie meta vieną, bėga prie kito, nusivilia ir vėl bando iš naujo, bet nė vienoje srityje nesukaupia patirties. Taigi, verta išsirinkti tik vieną tikslą ir tobulėti.

„Fotolia“ nuotr./Mankšta
„Fotolia“ nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius