-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 24

9 kalbėjimo įpročiai, padėsiantys atrodyti protingesniu

Iškalbingi žmonės atrodo protingi, nepaisant to, kiek protingi jie iš tiesų yra. Tas pats galioja ir priešingai situacijai. Protingi žmonės, kalbantys nenuosekliai, dažnai atrodo lyg riboto intelekto žmonės.
Pokalbis
Pokalbis / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Retorika

Verslo pasaulyje yra 4 kalbėtojų rūšys, rašoma businessinsider.com:

Nenuoseklusis – nuolat klaidžioja, vartoja labai daug žargono, kalba daugiausiai apie tai, kas įdomu jam pačiam.

Nuoseklusis – geba verbaliai pateikti faktus ir nuomones, tačiau retai kada pasako kažką įsimintino.

Artikuliuojantis – kalbantis glaustai ir aiškiai, tačiau jo žodžiai retai skamba įtikinamai.

Iškalbingasis – klausytojų protus ir širdis laimi savo kalba ir kūno kalba.

Gera naujiena ta, kad iškalbingumas yra įgūdis, kurio galima išmokti, jį treniruoti ir įvaldyti. Štai devynios lengvai įvaldomos technikos, padėsiančios pavirsti iškalbingu ir atrodyti protingai.

1. Sėdėkite arba stovėkite tiesiu, tačiau atpalaiduotu stuburu

Iškalbingumas tai daugiau nei tai, kaip naudojate kalbą. Taip pat svarbu, kaip išnaudojate kūno kalbą. Nugaros padėtis yra jūsų kūno kalbos pagrindas, dėl to ir jūsų iškalbingumo šaknys.

Susikūprinusi nugara perteikia pasitikėjimo savimi ir savo žodžiais trūkumą. Kitas kraštutinumas, tiesi kaip styga nugara, sako – „kovok arba bėk“. Tiesus, tačiau atpalaiduotas stuburas leidžia pasiekti tokią protinę ir fizinę būseną, kai žodžiai plaukia lengvai ir sklandžiai.

2. Iškelkite smakrą

Jūsų galvos padėtis lygiai tokia pat svarbi, kaip ir stuburo padėtis – šis faktas išreikštas daugelyje posakių. „Nenukabink nosies“, pavyzdžiui, reiškia parodyti išdidumą ir pasiryžimą. Būti „nuleistam ant žemės“ reiškia, kad jus jau įveikė.

Pakelta galva yra būtina iškalbingumui ir dėl fiziologinių priežasčių. Įsitempęs kaklas – tai neišvengiama, jei galva panarinta žemyn – smaugia žodžius, dėl to kalbate nelabai aiškiai.

3. Dėmesį fokusuokite į klausytojus

Iškalbingumas yra reikšmingas tik tada, kai žmonės jūsų klausosi, o jie neklausys, jei galvojate apie kažką kita arba jūsų akys klaidžioja po visą kambarį. Iškalbingumas be dėmesio tampa tiesiog nuobodus kalbėjimas.

Du ypatingi atvejai: stenkitės nesidairyti į šonus – taip atrodote nenuoširdus. Jei būtina pasitikrinti užrašus, žemyn žvelkite tik akimis, nenuleiskite galvos.

4. Kalbėkite pakankamai garsiai, kad jus išgirtstų

Norėdami būti maksimaliai iškalbingi, privalote kalbėti pakankamai garsiai, kad jus išgirstų toliausiai nuo jūsų esantys žmonės, tačiau ne per garsiai, kad arčiausiai jūsų esantiems nebūtų nejauku.

Jei jums būtina pavartoti terminą, nepažįstamą publikai, paaiškinkite jį paprastais žodžiais.

Jei nesate tikras dėl balso garsumo, paklauskite ko nors iš galo, ar jie jus aiškiai girdi. Jei atsakymas yra „taip“, paklauskite „o kaip dabar?“ šiek tiek tylesniu balsu. Jei atsakymas „ne“, kalbėkite šiek tiek garsiau.

Tačiau niekada nekelkite balso iki šaukimo. Šaukdami galite atrodyti kaip bepročiai, o ne iškalbingi. Jei atsidūrėte tokioje situacijoje, paprašykite arba mikrofono, arba kad žmonės atsisėstų arčiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: Draugės mirtis supurtė, tačiau ir paskatino Airijos lietuvę rūpintis vėžiu sergančiais Lietuvos vaikais

5. Žodžius sutvirtinkite atitinkamais gestais

Esminius punktus pabrėžkite rankų gestais. Paprastas būdas išmokti šio įgūdžio yra stebėti, kaip gestikuliuoja kalbėdamos įžymybės ir populiarūs oratoriai. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jų rankų judesiai „kyla“ iš jų pasakytų žodžių.

Jei aktyviai negestikuliuojate, rankas laikykite ramiai. Akinių sukinėjimas, popierių sklaidymas, kasymasis ir taip toliau atitrauks auditorijos dėmesį nuo jūsų minties ir „sumažins“ jūsų iškalbingumą.

123rf nuotr./Žmogus šneka gestikuliuodamas
123rf nuotr./Žmogus šneka gestikuliuodamas

6. Strategiškai parinkite kūno poziciją

Savo žodžiams pridėkite jėgos atitinkamais kūno judesiais. Pavyzdžiui, jei su grupe kalbate nuo scenos, galite judėti iš vienos vietos į kitą ir taip parodyti, kad pristatote naują mintį.

Panašiai ir sėdint prie konferencijų stalo – norėdami pabrėžti kažkokią mintį, šiek tiek palinkite į priekį. Pakeiskite sėdėjimo pozą, kai pereisite nuo vieno subjekto prie kito.

7. Vartokite gyvus, visiems suprantamus žodžius

Klišės – ypač versliniai plepalai – yra iškalbingumo priešingybė. Naudokite netikėtus, tačiau kasdienius žodžius ar frazes, įsimintinai iliustruojančias jūsų teiginius. Pavyzdys: „daug kaip kambarinių musių“ vietoj „kaip šieno“.

Taip pat venkite žodžių, kurių jūsų auditorija gali nesuprasti. Įmantrių žodžių vartojimas jų akyse paverčia jus ne protingu, o snobu. Jei jums būtina pavartoti terminą, nepažįstamą publikai, paaiškinkite jį paprastais žodžiais.

8. Kalbėkite skirtingais greičiais

Kalbėjimas vienu greičiu viską, ką jūs sakote, paverčia monotonišku ūžesiu. Geriau sulėtinkite ir pagreitinkite kalbėjimo tempą, atsižvelgdami į perteikiamos esmės svarbą.

Jei apibendrinate ar aptariate kažkokią papildomą informaciją, kalbėkite greičiau nei pateikdami naują informaciją. Kai pristatote kažką svarbaus, kalbėkite lėčiau ir leiskite klausytojams įsisavinti informaciją.

9. Norėdami kažką pabrėžti, naudokite pauzes

Tyla ne tik aukso verta, ji taip pat yra iškalbingumo karūna. Pavyzdžiui, trumpa pauzė, prieš pasakant kažką svarbaus, sukuria įtampą. Tai priverčia klausytojus „gaudyti kiekvieną žodį“.

Panašiai ir pauzė, pasakius kažką svarbaus, pabrėžia to svarbą ir leidžia klausytojams akimirką pasvarstyti apie tai, ką išgirdo. Puikus to pavyzdys yra Martino Lutherio Kingo „I Have a Dream“ kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius