-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 30

9 mokslo patvirtinti požymiai, kad esate protingesni nei daugelis kitų

Kas žmogų padaro protingą? Mokslininkai dešimtmečius ieškojo atsakymo į šį klausimą, o tyrimai teigia, kad viskas, nuo jūsų motinos pieno iki jūsų juosmens apimties, gali turėti poveikį jūsų intelektui, rašoma businessinsider.com.
Išsilavinimas
Išsilavinimas / Vida Press nuotr.

Jūs nerūkote

2010 m. Izraelio mokslininkai ištyrė 20 tūkst. jaunų vyrų IQ ir gautus rezultatus suskirstė į dvi grupes – rūkančių vyrų ir nerūkančių vyrų IQ.

Pasak laikraščio „The Daily Mail“, rezultatai buvo akivaizdūs:

  • Vidutinis 18-21 metų rūkaliaus IQ buvo 94, o nerūkiusio tokio paties amžiaus jaunuolio – 101.
  • Jaunuolių, per dieną surūkančių daugiau nei pakelį, vidutinis IQ buvo 90.
  • Brolių poroje, nerūkantieji buvo protingesni už rūkalius.

Lankėte muzikos užsiėmimus

Tyrimai rodo, kad muzika labai padeda lavinti mąstymą ir intelektą.

  • 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, verbalinis 4-6 metų vaikų intelektas pakilo jau po mėnesio, kai jie pradėjo lankyti muzikos pamokas.
  • 2004 m. tyrimo duomenimis, šešiamečių vaikų, 9 mėnesius lankiusių pianino pamokas, IQ itin padidėjo, lyginant su tais, kurie lankė dramos užsiėmimus arba visai nelankė jokių užsiėmimų.

Tačiau galbūt mokslininkai viską supranta atvirkščiai: 2013 m. tyrimas iškėlė hipotezę, kad labiausiai tikėtina, jog būtent gabiausi vaikai lanko muzikos pamokas.

Vida Press nuotr./Vertybės
Vida Press nuotr./Vertybės

Esate vyriausias vaikas šeimoje

Vyriausi vaikai šeimoje paprastai yra protingesni, tačiau taip yra ne dėl genų.

Laikraštis „The New York Times“ paskelbė, kad „svarbaus tyrimo rezultatai, publikuoti 2007 m. birželį, parodė, kad vyriausi vaikai pasižymėjo nedideliu, tačiau svarbiu IQ lygio atotrūkiu – jų IQ buvo vidutiniškai trimis punktais aukštesnis nei artimiausio brolio ar sesers. Tyrimas taip pat parodė, kad tokį skirtumą lėmė ne biologiniai veiksniai, o psichologinis tėvų ir vaikų bendravimas“.

Dėl šios bei kitų priežasčių, pirmagimiai linkę būti sėkmingesni nei jų jaunesni broliai ar seserys.

Esate lieknas

Prancūzų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu 2 200 suaugusiųjų su penkerių metų pertrauka paprašė atlikti intelekto testus.

Tyrimas parodė, kad kuo didesnė juosmens apimtis, tuo mažesni kognityviniai gebėjimai.

Mokslininkai atrado, kad žmonės, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra 20 ir mažiau, žodyno teste galėjo prisiminti 56 proc. žodžių, o nutukę asmenys, kurių KMI buvo 30 ir daugiau, prisiminė vos 44 proc.

Kai testas buvo kartojamas po penkerių metų, stambesni žmonės pasirodė dar blogiau: jie prisiminė vos 37,5 proc. žodžių. Tuo tarpu normalaus svorio asmenys išlaikė ankstesnį atminties lygį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kačių paroda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kačių paroda

Turite katę

Nors žmonės, turintys šunys, dažniau išeina iš namų ir bendrauja su draugais, 2014 m. atliktas tyrimas parodė, kad intelekto testus sekasi geriau atlikti kačių šeimininkams.

„Logiška, kad šunų mylėtojas bus aktyvesnis, nes šunys nori judėti, daugiau būti lauke, o jų šeimininkai nori bendrauti su žmonėmis, – apie skirtumo priežastį diskutavo vyriausioji tyrimo mokslininkė Denise Guastello. – Tačiau jei esate intravertas ir jautrus asmuo, tikriausiai dažniau būnate namuose ir skaitote knygas, ir jums nereikia vedžioti savo augintinio (katino).“

Jus maitino krūtimi

„Du tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 3000 Didžiosios Britanijos ir Naujosios Zelandijos vaikų, parodė, kad maitinimas krūtimi padidina vaikų, turinčių specifinę FADS2 geno variaciją, IQ vidutiniškai 7 punktais“, – spaudos pranešime teigia Duke Universitetas.

Ši geno versija susijusi su riebiųjų rūgščių kontrole organizme“, – sakė psichologė, Ilinojaus-Čikagos Universiteto mokslininkė Julia Kim-Cohen. Ši versija „gali padėti vaikams geriau panaudoti motinos pieną ir pagerinti smegenų vystymąsi, siejamą su aukštesniu IQ.“

Grėsmė: galite įjunkti į narkotikus

2012 m. tyrimas, kurio metu mokslininkai stebėjo daugiau kaip 6000 britų, gimusių 1958 m., atrado ryšį tarp aukšto IQ vaikystėje ir nelegalių narkotikų vartojimo suaugus.

„Mūsų dideliame kohortiniame populiacijos tyrime, 11-mečių IQ buvo siejamas su didesne tikimybe po 31 metų vartoti nelegalius narkotikus“, – rašė mokslininkai Jamesas W. White‘as, Catherine R. Gale ir Davidas Batty.

Jie padarė išvadą, kad „priešingai daugumai kitų tyrimų apie vaikystės IQ ir tolimesnės sveikatos ryšį“, jų išvados byloja, jog „aukštas vaikystės IQ vėliau gali paskatinti žalingus įpročius ir elgesį (pvz., per didelis alkoholio vartojimas ir narkotikai).“

123RF.com nuotr./Atmintis
123RF.com nuotr./Atmintis

Esate kairiarankis

Nors kažkada kairiarankystė buvo siejama su nusikalstamumu, naujesni tyrimai kairiarankystę susiejo su „kitokiu mąstymu“, išradingumu, novatoriškomis idėjomis.

„New Yorker“ reporterė Maria Konnikova savo 1995 m. apžvalgoje rašo:

„Vyrų grupėje kuo daugiau asmenų pažymėjo esant kairiarankiais, tuo daugiau taškų jie surinko kitokio mąstymo testuose.

Kairiarankiai, sugalvodavo kūrybingesnių būdų sujungti du objektus, kad gautų trečią – pavyzdžiui, panaudodavo stulpą, skardinę, kad padarytų inkilą. Kairiarankiai taip pat gerokai pranoko dešiniarankius grupuodami žodžius į kaip įmanoma daugiau skirtingų kategorijų.“

Galbūt todėl kairiarankių taip gausu architektūros ir muzikos srityse.

Esate aukštas

Dėl ūgio, kaip ir dėl kairiarankiškumo, vis dar smarkiai ginčijamasi – ar tai tikrai protingesnio individo požymis? Tačiau šios srities tyrimų yra.

Kaip buvo pažymėta Prinstono tyrime, jau trejų metukų amžiaus vaikai, kuriems mokykla dar negalėjo padaryti poveikio, jeigu jie yra aukštesni, kognityviniuose testuose pasirodo žymiai geriau už savo bendraamžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius