Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 25

Apie tikėjimą repuojantys treninguoti jaunuoliai: „Trys juostelės reiškia Švenčiausią trejybę“

Bosinės gitaros garsai, būgnai, repas, treningai su trimis juostelėmis ir... Dievas. Iš pažiūros tarpusavyje nederančius dalykus sujungė iš mažo miestelio kilę jaunuoliai, geriau žinomi „Chebros“ vardu. „Dieve, leisk išpažinti tai, kas buvo“, – vienoje iš dainų teigia jie. Nors kūryboje netrūksta religinių motyvų, atlikėjai savęs nelaiko krikščioniškos muzikos grupe.
Muzikos grupė „Chebra“
Muzikos grupė „Chebra“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Su „Chebra“ susitikome vienos Kauno gimnazijos klasėje. Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad tai – niekuo neišsiskirianti klasė. Netrukus pastebėjome ir kambarėlį, kuriame grupė kartais repetuoja. Apie tokį galėtų pasvajoti kiekvienas pogrindžio muzikos atlikėjas: atsilupę tapetai, piešiniais nukabintos sienos, senas kilimas ir muzikos instrumentai. Kaip paaiškėjo, gimnazijoje tikybos mokytoju dirba grupės įkūrėjas ir vyriausias narys – 35-erių metų amžiaus Mantvydas.

2012 metais susibūrusioje „Chebroje“ muzikuoja 7 įvairaus amžiaus nariai. Daugelis jų studijuoja, tad pripažino, kad koncertams ir repeticijoms ne visada gali skirti tiek laiko, kiek reikėtų ar norėtųsi. Tikriausiai kiekvienas, kada nors susidūręs su šiais jaunuoliais, galėtų patvirtinti – energijos jiems tikrai netrūksta.

Grupės nariai juokavo, kad būtent Švenčiausią trejybę simbolizuoja ir jų mėgstamus treningus puošiančios trys juostelės.

Kiekvienas grupėje turi savo vaidmenį

„Yra vienas Dievas trijuose asmenyse: Tėvas, Sūnus, Šventoji dvasia“, – bosinės gitaros fone dainuoja jie.

15min pašnekovai atskleidė, kad tai – populiariausias kūrinys, skambantis kiekviename koncerte. „Youtube“ jis perklausytas beveik 50 tūkstančių kartų. Priedainyje skambančius žodžius sukūrė kunigas Emilis Vasiliauskas. Grupės nariai juokavo, kad būtent Švenčiausią trejybę simbolizuoja ir jų mėgstamus treningus puošiančios trys juostelės. 15min kviečia susipažinti su atsakymų į amžinuosius klausimus ieškančios „Chebros“ nariais.

VIDEO: Chebra „Yra vienas Dievas trijuose asmenyse“

Gitaristas Mantvydas 15min atskleidė, kad jau 11 metų dirba tikybos mokytoju ir džiaugiasi, kad į veiklą įsitraukė net 5 buvę mokiniai. Paklaustas, kokios muzikos mėgsta klausytis, jis prisiminė, kad vaikystėje labiausiai patiko skandalingosios grupės ŽAS albumas „Dozė“.

„Tėtis buvo tikybos mokytojas. Iš pradžių jis vesdavosi į bažnyčią, o aš nenorėdavau. Vėliau eidavau pats, nes gražių „panų“ susirinkdavo (juokiasi). O vėliau 5 kartus važiavau į Taize (piligriminis miestelis Prancūzijoje – aut.) atsigerti vyno. Kai 6 kartą vykau su būsima žmona, tai ji pasiūlė išbūti visą programą. Apsilankiau ir tylos grupėje. Manau, kad būtent ten ir suradau Dievą, tikėjimą ir žmoną“, – paklaustas kaip jo gyvenime atsirado tikėjimas, atviravo Mantvydas.

Štai būsimo programuotojo Almanto rankose prabyla ne vienas instrumentas. Vaikinas groja pianinu, trombonu, gitara, be to ir dainuoja. Kaip pats juokaudamas sako: „Užpildau erdves“. Paklaustas, ar būdamas ant scenos nesijaučia taip, lyg melstųsi, jis atsakė trumpai: „Tai priklauso nuo dainos“.

Saulius savo emocijas geriausiai atskleidžia pritardamas vokaline perkusija (angl. beatbox). Labiausiai jį žavintis Biblijos personažas – pranašas Elijas. Bosine gitara grojantis Aidas – naujausias, vos prieš keletą mėnesį prie „Chebros“ prisijungęs narys. Vaikinas atviras – prie scenos dar tik pratinasi.

Kas gyvenime atsirado anksčiau: religija ar muzika? – 15min pasiteiravo grupėje repuojančio Lino. Pasak jo, veikiausiai religija. Vaikinas atskleidė, kad užaugo nepraktikuojančių krikščionių šeimoje ir religijos žavesį atrado pats. Linas prisiminė linksmą istoriją, kai mokytojas Mantvydas jo darbą tikybos pamokose įvertino griežtai – neįskaita.

Jauniausio nario šešiolikmečio Tito rankose – muzikos ritmas. „Chebroje“ jis groja būgnais.

„Tai mano gyvenimo būdas“, – paklausta, ką jai reiškia religija, sakė „Chebroje“ dainuojanti Ieva.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupė „Chebra“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupė „Chebra“

Susikūrė netikėtai

Pasak Lino, grupė susikūrė ruošiantis priimti sutvirtinimo sakramentą, kur tuo metu kursus vedantis tikybos mokytojas Mantvydas pagrodavo.

Sunkiausia koncertuoti mokyklose, kuriose į pasirodymus mokiniai atvedami ne savo noru.

„Pasibaigus sutvirtinimo sakramentui, „chebra“ ateidavo. Tai taip ir pasivadinom. Ir Linas atėjo, anksčiau jis taip blogai repuodavo... Kartą nežinau kas atsitiko, bet mūsų pirmą dainą „Vienas Dievas trijuose asmenyse“ atliko puikiai. Nuvykome į festivalį „Dievas yra meilė“. Pradžioje turėjom šiek tiek pinigų, tai važinėdavom po mokyklas, bet netrukus supratome, kad pinigai baigėsi“, – juokdamasis prisiminė Mantvydas.

VIDEO: Muzikos grupės „Chebra“ repeticija

15min kalbinti pašnekovai pripažino, kad lygiai taip pat smagu groti nekrikščioniškuose renginiuose, tačiau tokiais atvejais tenka atsižvelgti į repertuarą. Pasak Mantvydo, tai būdas suvienyti ir sudominti jaunus žmones. Pasiteiravus, ar nesusiduria su skeptišku požiūriu, jie prisiminė linksmą istoriją, kai koncertuojant bažnyčioje įsibrovė du neblaivūs asmenys, tikriausiai nesupratę, kur pateko, jie džiaugėsi girdėdami jaunatvišką muziką. Vis dėlto, 15min atskleidė grupės nariai, sunkiausia koncertuoti mokyklose, kuriose į pasirodymus mokiniai atvedami ne savo noru.

„Pamenu, anksčiau vyresni žmonės nesidžiaugdavo, jeigu bažnyčioje išsitraukdavom būgnus. Į koncertus jie neateina“, – paaiškino paklausus, kaip grupės atliekamą sunkiąją muziką vertina konservatyvūs bendruomenės nariai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupė „Chebra“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupė „Chebra“

Grupės „Chebra“ narių teigimu, jų kuriamų dainų klausytis gali kiekvienas. Pasak Lino, žodžius galima suprasti dvejopai, taigi prasmę gali atrasti visi, nepriklausomai nuo religijos. Pašnekovų nuomone, apibendrinimas „krikščioniška muzika“ gali gąsdinti klausytojus. 15min Almantas paaiškino, kad kartais žmonės vien išgirdę dainoje Jėzaus vardą nustoja klausytis, galvodami, kad tai mažai bendruomenei skirta muzika.

15min pasiteiravo, ką jaunuoliai siekia perduoti savo klausytojams? Vokalistės Ievos teigimu, kiekviena daina turi skirtingą žinutę. Tai atsispindi ir dainų tekstuose. Vienos jų – motyvuojančios, o kitos skatina ramius apmąstymus.

„Ypač, kai rašome žodžius iš savo gyvenimo, tai vieni turim netekčių, kiti – laimingų patirčių“, – paaiškino vokalistė.

„Muzika yra muzika. Galbūt žmonės, kurie ją atlieka yra tikintys. Žmonių būna įvairių: vieni į bažnyčią eina, o kiti ne. Mūsų tikslas – groti gerą muziką ir sudominti žmones. Jeigu bus susidomėjimas, tai galima pasakyti apie tikėjimą, bet žmonės patys suras. Kai kurios mūsų dainos labiau liečia socialines, o ne tikėjimo temas“, – paaiškino Mantvydas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius