Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 24

Daugkartinės apsauginės kaukės: iš ko gaminamos, ar gali apsaugoti nuo koronaviruso ir kaip pasigaminti pačiam

Lietuvoje pritrūkus medicininių kaukių, kurių įprastai būdavo galima įsigyti tiesiog vaistinėse, daugelis – tarp jų – ir įmonės, ir pavieniai asmenys – pradėjo gaminti daugkartines apsaugines kaukes, kurių galima įsigyti internetu. Iš ko jos gaminamos? Kaip tokias kaukes prižiūrėti ir kiek kartų jas galima panaudoti? Nuo ko jos apsaugo ir kiek laiko galima dėvėti? Kaip tokią kaukę pasigaminti pačiam?
Pačių pasigamintos apsauginės veido kaukės
Pačių pasigamintos apsauginės veido kaukės / Valdo Kopūsto ir Vida Press nuotr.

Internete, socialiniuose tinkluose netrūksta reklamų ir siūlymų įsigyti medžiaginę apsauginę kaukę, kiti dalijasi patirtimi ir patarimais, kaip tokią kaukę pasisiūti patiems ar pasigaminti iš namuose rastų priemonių. Pakalbinome keletą gamintojų ir sveikatos specialistų, kad išsiaiškintume, iš ko gaminamos kaukės, kaip galima jas pasidaryti patiems ir koks yra jų veiksmingumas.

Kaukės su sidabro jonų apsauga

Medžiagines apsaugines kaukes pradėjusio gaminti „Utenos trikotažo“ generalinis direktorius Petras Jašinskas portalui 15min sakė, kad tokių kaukių gamybą pradėjo sulaukę gausybės medikų, vaistininkų ir įvairių Lietuvos įmonių užklausų.

„Gydymo įstaigose, ypač regioninėse, senkant būtiniausių apsaugos priemonių atsargoms, nutarėme gaminti geriausia, ką šiuo metu galime su turimais resursais. Mūsų siuvamos kaukės nėra sertifikuotos, nuo koronaviruso sveikų žmonių neapsaugo, tačiau sveikatos specialistų teigimu, jos veikia kaip fizinis barjeras, mažinantis užkrato plitimą lašeliniu būdu.

„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažo“ siuvamos medžiaginės veido kaukės
„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažo“ siuvamos medžiaginės veido kaukės

Su sveikatos priežiūros specialistais aptarėme mūsų siuvamų kaukių sudėtį. Visos kaukės yra padengtos specialiu polipropileno sluoksniu, kuris padeda išgarinti drėgmę, o vidinės pusės sluoksnį praturtinome sidabro jonais, suteikiančiais antibakterinių savybių, – pasakojo P.Jašinskas ir pridūrė:

– Tačiau medikai pabrėžia, kad vien kaukė, nesvarbu ar medicininė, ar daugkartinė, nuo užkrato nepasaugos, jeigu ji bus naudojama netinkamai ir nebus imamasi kitų priemonių: dažnai plauti rankas, nešvariomis rankomis neliesti burnos, nosies, akių, taip pat pačios kaukės.“

Kaukių gamybai įmonė pasirinko naudoti medžiagą iš modalo ir jo mišinių. Tokia medžiaga, pasak direktoriaus, yra tvirtesnė už įprastą medvilnę, todėl ji patvaresnė – gaminiai ilgiau išlaiko formą, neblunka.

„Modalas pasižymi geresnėmis drėgmės garinimo savybėmis, jis dažnai naudojamas pirmo sluoksnio drabužių gamyboje. Dėl savo tankio ši medžiaga pasižymi mažesniu pralaidumu nei įprasta medvilnė“, – paaiškino pašnekovas.

Paklaustas, kokių saugumo priemonių buvo imtasi įmonėje įvedus karantiną, P.Jašinskas teigė, kad laikomasi visų higienos reikalavimų, nuolat stebima darbuotojų savijauta. Visi darbuotojai yra aprūpinami apsauginėmis kaukėmis, dezinfekciniu skysčiu. Kasdien dezinfekuojamos įmonės patalpos ir įvairūs paviršiai. Tiesa, dėl papildomo saugumo, įsigytą apsauginę kaukę jis rekomendavo išskalbti prieš dėvint.

Medikai pabrėžia, kad vien kaukė, nesvarbu ar medicininė, ar daugkartinė, nuo užkrato nepasaugos, jeigu ji bus naudojama netinkamai ir nebus imamasi kitų priemonių.

Pateikiamos rekomendacijos šią kaukę kruopščiai skalbti rankomis su ūkiniu muilu po kiekvieno naudojimo ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje, kad nesuirtų drėgmę išgarinti padedantis polipropileno sluoksnis ir sidabro jonai, suteikiantys medžiagai antibakterinių savybių. Sidabro jonai, pasak kaukių gamintojo, išlieka iki 30 skalbimų. Kaukę taip pat galima apipurkšti dezinfekciniu skysčiu. Lyginti – tik vidinį kaukės sluoksnį. Tris tokias kaukes įmonė siūlo įsigyti už 9,90 euro.

Apsaugines kaukes su sidabro jonų apdaila siūlo įsigyti ir „Omniteksas“. Trys tokios apsauginės kaukės čia kainuoja 7,99 euro. Įmonės interneto puslapyje nurodyta, kad apsauginė veido kaukė pagaminta iš dviejų sluoksnių: išorinis – 100 proc. medvilnė, o vidinis – 95 proc. poliesteris ir 5 proc. elastanas, ir kad šios kaukės gaminamos su „SilverPlus®“ apdaila.

„Tai unikali technologija, kuri stabdo kvapą sukeliančių bakterijų dauginimąsi, palaiko higieną ir švarą ilgesnį laiką dėl joje naudojamų sidabro jonų. Sidabro jonų apdaila bus veiksminga tiek, kiek bus dėvimas ir pats gaminys. Galima plauti rankomis šiltame vandenyje arba skalbimo mašinoje ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje. Galima lyginti. Skalbiant nenaudoti minkštiklių“, – nurodoma įmonės tinklalapyje.

Apsauginės kaukės iš lino

Jonavos tekstilės fabrikas „A grupė“ taip pat ėmėsi gaminti apsaugines kaukes iš jų pačių audžiamo kilpinio lininio audinio. Šios kaukės susideda iš penkių sluoksnių: 2 sluoksniai tankaus, drobinio suaudimo, lino; 2 sluoksniai kilpinio lininio audinio ir sluoksnis drobinio suaudimo medvilnės.

Įmonės direktorius Virginijus Vizbaras portalui 15min sakė, kad iš pradžių tokių kaukių pasiuvo darbuotojams, o paskui, pamačius poreikį, buvo pradėta siūti ir prekybai. Kaukių kaina svyruoja nuo 3,5 euro iki 5 eurų.

Pasak lininių kaukių gamintojų, linas turi antiseptinių savybių, nedirgina odos, sukelia jai geriausią mikroklimatą, nesukelia alergijos, yra ekologiškas, atsparus daugkartiniams terminiams apdorojimams, kaukės viduje įsiūtas lininis kilpinis audinys 2,4 karto geriau sulaiko drėgmę nei medvilninis kilpinis audinys.

Paklaustas, ar prieš imdamiesi gaminti šias kaukes su kuo nors konsultavosi, V.Vizbaras sakė: „Lietuvos sporto medicinos centrui buvome davę testuoti savo frotinius rankšluosčius, tada jie mums surašė visas lino savybes, kurias mes ir deklaruojame.

Ar kaukę skalbti – spręsti pačiam žmogui, nes praktiškai užtenka lygintuvo. Aukšta temperatūra užmuša bet kokius virusus.

Konkrečiai šios apsauginės kaukės mes netyrėme, tik pasinaudojome jau turimu savo produktu – kilpiniu lininiu audiniu. Būtent šis audinys turi tokią savybę, kad sulaiko savyje daug oro ir sugeria 2,4 karto daugiau drėgmės nei medvilninis kilpinis audinys – tai esame ištyrę. Gamindami kaukes į du tankaus lino sluoksnius ir dedame savo kilpinį lininį audinį.“

Pašnekovo teigimu, įmonė savo produkcijai naudoja jau apdirbtą, ne žaliavinį, liną, todėl šis audinys atsparus karščiui – galima ir skalbti aukštoje temperatūroje, ir lyginti.

„Linas atsparus trinčiai. Ar kaukę skalbti – spręsti pačiam žmogui, nes praktiškai užtenka lygintuvo. Aukšta temperatūra užmuša bet kokius virusus. Ši kaukė skirta vienam išėjimui – pusdieniui. Taigi, jeigu kaukę keistumėte, kas pusdienį ją reikėtų plauti ir lyginti arba tik lyginti. Linas atlaiko aukštą temperatūrą ir daug kartų. Tik lyginant audinį reikėtų įkaitinti tiek, kad ant jo jau nelaikytų ranka.

Asmeninio archyvo nuotr./Lininė kaukė
Asmeninio archyvo nuotr./Lininė kaukė

Mes naudojame jau „susodintą“ liną, ne žaliavinį, kuris galėtų stipriai susitraukti. Todėl mūsų liną, šiuo atveju – ir kaukes, galima skalbti ir aukštoje – 60 laipsnių – temperatūroje.“

V.Vizbaras neįvardijo, kiek tiksliai kartų būtų galima panaudoti vieną kaukę, bet, kaip sakė, tiek, kol būtų matyti audinio susidėvėjimas.

Kaukės gamybai – nuo marlės iki termomarškinėlių

Jei nenorite kaukės pirkti, galite būti išradingi arba tiesiog kruopštūs ir apsauginę kaukę pasigaminti ar pasisiūti patys. Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas savo feisbuko paskyroje dalijasi atsargos majoro Alberto Daugirdo patarimais, kaip patiems namuose iš turimų priemonių pasigaminti apsaugines veido kaukes.

Vaizdo įraše jis apžvelgia galimus variantus nuo įprastos medicininės kaukės, respiratoriaus, dujokaukės iki tų variantų, kuriuos kiekvienas gali pasigaminti namuose.

Pasak jo, apsauginę kaukę gali atstoti plonos medvilnės šalis – jį keletą kartų perlenkus, galima užsirišti taip, kad būtų uždengta nosis, burna ir smakras. Kaukę, pasak jo, galima pasigaminti ir iš fliso kepurių, į vidų įdėjus medicininių tvarsčių, taip pat – iš termomarškinėlių, kaklaskarės ar net maišelio, kuriame laikoma šviesą atspindinti liemenė, į jį taip pat įdėjus keletą kartų sulankstytą tvarstį.

Išgyvenimo ekspertu vadinamas ats. mjr. A.Daugirdas siūlo nepamiršti ir vaistinėlių, kuriose esančios priemonės taip pat tiks apsauginės kaukės gamybai: sterilūs arba nesterilūs bintai, nesterilios marlės tvarsčiai, neaustinės medžiagos sterilūs įdėklai, kurie dedami ant žaizdų, ir t. t.

Vyro teigimu, iš plataus marlinio tvarsčio ir 2 cm storio vatos galima pasigaminti tokią apsauginę kaukę, kurią būtų galima panaudoti ir Astravo atominės elektrinės nelaimės atveju. O jei naudojate tik marlinį tvarstį, jį reikėtų sulankstyti taip, kad kaukė būtų bent aštuonių sluoksnių.

Kitokios dizaino studijos „Absurdo idėjos“ įkūrėja Jurgita Jakubauskaitė savo paskyroje feisbuke pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame dalijasi patarimais, kaip patiems pasisiūti medžiaginę apsauginę kaukę.

Kiek ir kaip dėvėti medžiaginę kaukę?

Infekcijų kontrolės gydytoja, vidaus ir medicinos auditorė, turinti 20 metų darbo patirties Santaros klinikose, Aušra Macijauskienė savo feisbuko paskyroje pasidalijo susisteminta informacija apie daugkartinio naudojimo medžiagines kaukes.

Ji nurodė, kad tokią kaukę galima dėvėti vos 1–2 valandas, ir keisti pajutus drėgmę kaukėje. Jeigu kaukę nusiėmėte, antrą kartą neišskalbus jos dėtis jau nebegalima. Taigi kol dėvite kaukę, susilaikykite nevalgę ir negėrę, jos nečiupinėkite.

Kaukę reikėtų užsidėti saugioje aplinkoje, nesidėti jos jau būnant viešoje erdvėje – parduotuvėje, bendrame koridoriuje ir pan. Medikė įspėja nepamiršti rankų antiseptiko ir prieš užsidedant kaukę, ir ją nusiėmus.

Jei kaukes skalbiate rankomis, tai reikėtų daryti muilo tirpale. Jei skalbyklėje – nustatyti ne žemesnę nei 70 laipsnių temperatūrą ir skalbti ne trumpiau nei 25 minutes. Jei kaukė iš medvilnės, marlės, ją galima 1–2 minutes pavirinti.

Tokią kaukę galima dėvėti vos 1–2 valandas.

A.Macijauskienės teigimu, geriau siūtis kaukes patiems iš to, ką kiekvienas turi namuose, nei, esant saviizoliacijoje eiti ieškoti tinkamiausios medžiagos į viešumą. Tik pabrėžia, kad tam, jog kaukė apsaugotų, medžiaga turi sudaryti labai daug sluoksnių – iki 14.

Medikės siūlymu, kaukės gamybai galite panaudoti medvilninę paklodę, lininį rankšluostį ir pan. Visada turėkite pasiruošę švarias kaukes, blogiausiu skubos atveju, pavyzdžiui, patekus į kosinčio, čiaudinčio žmogaus draugiją, transportavimui į ligoninę, naudokite šaliką, skarą ar bet kokį kitą audinį.

Daugiau informacijos rasite žemiau esančiose A.Macijauskienės sudarytose lentelėse.

Aušros Macijauskienės nuotr./Informacija apie daugkartines kaukes
Aušros Macijauskienės nuotr./Informacija apie daugkartines kaukes
Aušros Macijauskienės nuotr./Informacija apie daugkartines kaukes (2)
Aušros Macijauskienės nuotr./Informacija apie daugkartines kaukes (2)

Savadarbių kaukių efektyvumas – 50 proc.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikų, nėra atlikta pakankamai mokslinių tyrimų, siekiant išsiaiškinti namuose pasiūtų veido kaukių efektyvumą. Vienas tokių tyrimų buvo atliktas Kembridžo universiteto tyrėjų.

Duomenys atskleidė, kad namuose pasiūtos medvilninės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o chirurginės (medicininės) kaukės – 80 proc. Minėtame tyrime taip pat buvo vertinamas pasiūtos kaukės efektyvumas po 3 valandų nešiojimo. Rezultatai parodė, kad drėgmė ir laikas turėjo labai mažai įtakos veido kaukės efektyvumui.

Nustatyta, kad veido kaukės mažiau veiksmingos vaikams nei suaugusiesiems. Tyrėjai padarė išvadą, kad namuose pasiūtos veido kaukės galėtų būti naudojamos tik kaip paskutinio pasirinkimo priemonė, siekiant išvengti oru plintančių infekcijų perdavimo nuo užsikrėtusių asmenų. Teigiama, kad namų sąlygomis pasiūtų kaukių dėvėjimas yra geriau negu nieko.

Namuose pasiūtos medvilninės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o medicininės kaukės – 80 proc.

Svarbu, kad kaukė tinkamai priglustų prie veido

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė teigė, kad kaukių efektyvumas priklauso nuo to, kiek ir kokio dydžio dalelių jos sulaiko ir nuo to, kaip priglunda prie veido.

„Kalbant apie medicinines ir medžiagines kaukes, skiriasi jų prigludimo prie veido, išformavimo pagal veido linkius aspektas. Medicininė kaukė viduje turi vielutę, ją galima formuoti pagal nosies linkį, dydį, pagal skruostus, ją galima priglausti labai arti veido, todėl jos efektyvumas padidėja.

Namuose pasiūta kaukė iš medvilnės prie veido bus maloni, bet, kadangi neturi tų įsiūvų – juos padaryti tikriausiai pakankamai sudėtinga, taigi ta kaukė nebus taip prigludusi prie veido, ir rizika ta, kad kvėpuojant per medvilninę kaukę, per tuos plyšius, kurie susidaro ją užsidėjus, yra įkvepiamas tas užterštas oras“, – sakė pašnekovė.

Komentuoti, ar kaukių gamybai tinkama tik medvilnė, ar tinka ir kitos medžiagos – tokios kaip poliesteris, pašnekovė sakė negalinti. O paklausta, ar žmogus, įsigijęs medžiaginę kaukę dėl saugumo prieš naudodamas turėtų ją išskalbti, kaip skelbia ir kai kurie tokių kaukių gamintojai, o gal net dezinfekuoti, G.Zagrebnevienė sakė, kad sunku atsakyti, nes tokios patirties anksčiau neturėta.

„Mes tikriausiai niekas neturime patirties ir anksčiau niekas nerekomendavo ir net niekam į galvą nešaudavo vienkartinę priemonę naudoti pakartotinai, todėl tikrai negaliu komentuoti, kuo ir kaip jas reikia apdoroti.

Aišku, geriau naudoti pasiūtą namudinę ar mūsų lengvosios pramonės gamintojų siuvėjų kaukę, negu visai jos nedėvėti, jeigu iš tikrųjų yra didelė rizika užsikrėsti, šalia kosti ar čiaudi kitas žmogus.

Aišku, geriau naudoti pasiūtą namudinę ar mūsų lengvosios pramonės gamintojų siuvėjų kaukę, negu visai jos nedėvėti.

O kaukės nukenksminimas ir jos panaudojimas pakartotinai, teoriškai žinant, kad ant tos kaukės gali būti mikroorganizmų – tai yra baltymas, gyvas padaras, kuris bijo karščio, ir, logiškai mąstant, nors to niekur nėra rekomenduota, tą kaukę paveikus karščiu, ji bus nukenksminta ir ją bus galima naudoti antrą kartą. Tik jau niekas negarantuoja, koks bus tos kaukės efektyvumas, ją apdorojus, nes vis dėlto šis gaminys yra skirtas vienkartiniam naudojimui kaip ir pirštinės ar švirkštai“, – kalbėjo gydytoja epidemiologė.

Vida Press nuotr./Namuose pasisiūta medžiaginė kaukė
Vida Press nuotr./Namuose pasisiūta medžiaginė kaukė

Ar kaukė apsaugo nuo viruso?

Informacija apie tai, ar medicininė kaukė gali apsaugoti sveiką žmogų, pasaulyje plintant koronavirusui po truputį keičiasi. Pasaulio sveikatos organizacija teigė, kad kaukė sveiko žmogaus nuo viruso neapsaugo, kad ją patariama dėvėti tik sergančiajam, siekiant apsaugoti aplinką.

Dabar atsiranda tyrimų, kurie teigia, kad kaukės vis dėlto gali apsaugoti ir nuo viruso. Štai naujo Edinburgo universiteto mokslininkų atlikto tyrimo, kurį aprašė smartairfilters.com, rezultatai rodo, kad medicininės kaukės ir N95 kaukės (repiratoriai) gali sulaikyti 10 kartų mažesnes daleles nei koronavirusas.

Be to, mes visi potencialiai galime būti užkrato nešiotojai, tad dėvėdami kaukes apsaugome kitus. Tik, kaip sakė ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja G.Zagrebnevienė, labai svarbu, kad dėvėdami kaukes neužsimirštume, kad būtina kruopščiai plauti rankas ir laikytis kitų higienos rekomendacijų.

„Kadangi Azijoje kaukių nešiojimas yra dalis kultūros, dalis aprangos, azijiečius, nešiojančius kaukes, matėme ir iki protrūkio (koronaviruso – aut.), nes jų paskirtis buvo kitokia – apsaugoti kvėpavimo takus nuo dulkių. Jiems niekas nepasikeitė – jie kaip nešiojo kaukes, taip ir nešioja. Ir būtent iš Azijos, kai transliavo informaciją apie protrūkį, visada būdavo pabrėžiama, kad kaukės būtinos, jas reikia dėvėti, nes jos gelbsti gyvybes.

Žmogus, dėvėdamas kaukę, gali pamiršti, kokia svarbi yra rankų higiena.

Tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek Europos kompetetingos institucijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras sveikiems asmenims nerekomenduoja tų kaukių dėvėti, nes jos kaip ir neapsaugo šimtu procentu nuo užsikrėtimo, tačiau gali sukurti tokį netikrą apsaugos jausmą. Ir žmogus, dėvėdamas kaukę, gali pamiršti, kokia svarbi yra rankų higiena – rankų plovimas, kosėjimo ir čiaudėjimo higiena.

Griežtos rekomendacijos, kad reikia nešioti kaukę, nėra. Tačiau niekas nedraudžia nešioti. Tik svarbu, kad, dėvėdami kaukę, žmonės nepamirštų, jog reikia plauti rankas, neliesti akių, burnos, nosies gleivinės, kad per jas nepatektų virusas“, – pabrėžė pašnekovė.

123RF.com nuotr./Plaunasi rankas
123RF.com nuotr./Plaunasi rankas

A.Verygos rekomendacija: jei ne kaukė, bent šalikas

Vis dėlto antradienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Lietuvos gyventojams patarė viešose vietose dėvėti medicinines arba medžiagines kaukes. Kalbėdamas apie šią rekomendaciją, ministras patikino, kad tam tinka ne tik medicininės kaukės, respiratoriai, bet ir medžiaginės kaukės, šalikas ar skarelė.

„Žinoma, jų efektyvumas ne toks pat kaip chirurginės kaukės, bet tai tikrai geriau, negu vaikščioti atviru veidu“, – per spaudos konferenciją teigė ministras.

Jų efektyvumas ne toks pat kaip chirurginės kaukės, bet tai tikrai geriau, negu vaikščioti atviru veidu.

Jis pabrėžė, kad kaukė neapsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu, jei bus tiesiogiai bendraujama su sergančiu asmeniu.

„Bet dabar yra laikas, kai plinta peršalimo ligos, kitos ligos, kurios reiškiasi panašiais simptomais, prasideda alerginės slogos sezonas, kur tam tikri simptomai gali klaidinti žmones. Tai tiesiog būkime atsakingi, kad neužkrėstume kitų žmonių, kai patys dar nežinome, kad galime platinti ligą“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius