Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 25

G.Bružienė – apie vaistažolę, kurios visada verta turėti po ranka

„Ir ateis ta diena – kai tu nieko nedirbsi. Ir eisi tą dieną skinti augalų. Ir senatvėje džiaugsiesi, kad tą dieną sau, o gal net kitam padėjai“, – šiam pasakymui jau keli tūkstantmečiai ir jis mums, šiandienos vargdieniams, ypač aktualus. Ko mes, žmoguliai, taip lekiam, krutam, ką nors kas minutę judinam? Ar yra dienelė, kai mes nieko ničnieko nedirbam, nors turėtume ir galėtume?
Kraujažolė
Kraujažolė / L.Bružo nuotr.

Yra netgi mokslininkų įrodyta, kad žmogus ne šiai Žemei yra sutvertas. Plikas benagis. Ir ko toj Žemėj anam nein ilgiau pabūti? Ko saulė, oras ir maistas šitaip sparčiai sendina? Mat kažkada Žemę esą juosė vandens garai, o gal ir kitokios medžiagos, aukso dulkių juostos. Garas saugojo žmogų, tas savo ruožtu milžinu trimetriniu augo, tūkstantmečius gyveno, sunkiai nedirbo, vargo nematė.

Buvo tas ar nebuvo, užtat viena airių senutė prieš tris šimtus metų papasakojo, kaip vienas klebonėlis, smarkiai vidine liga susirgęs, atrėplino pas ją per laukus pagalbos prašydams. „Oho, Tamsta, ar nematai? – senulė šveplai sušuko. – Tarp vaistų stovi!“ Vargėlis sutanotas mat kraujažolėse stovėjo, neapsižiūrėjo, žolės nieks tais laikais kaip šiaisiais iki pat žemės kruvinai nerakdavo.

Kraują sustabdys, moteriškus negalavimus įveiks. Pilvo vėjai nurims. Dantenos nekraujuos, kosuliai, hemorojai nekamuos.

Paprastoji kraujažolė (lot. Achillea Millefolium) – apsižiūrėkit: laukus, atkalnes dabar nubaltinusi ten, kur paprastai traktoraičių nėr. Kai kas užjūry ja smirdančiąja žole vadina, bet iš tikrųjų labai savotiškai, saldžiai karčiai juk kvepia ir net puikus hidroluotas – kamparo, azuleno pilnas – vanduo iš jos gali būti išgaunamas. Tasai bus net negražiai rožei, ant odos atsiradusiai, grybeliams naikint, skaudančias dantenas vilgyt, žandus paraudusius purškint.

O gražus tas augalas kaip nuotakos puokštė. Tūkstantis lapelių, tūkstantis žiedelių, burtais galima užsiimt. Kraują sustabdys, moteriškus negalavimus įveiks. Pilvo vėjai nurims. Dantenos nekraujuos, kosuliai, hemorojai, net astmos nekamuos.

Yra dar tokia čiaudulinė kraujažolė (lot. Achillea ptarmica). Ar girdėjot, kaip gražiai ją dievulis iščiaudėjo? Retai ją gamtoj užmatysi, bet jei užmatysi – niekad nebeužmirši. Mūs Vėžaitynėj dievulis tikrai čiaudėjo.

Šviežutėliai kraujažolių lapeliai – smagus prieskonis ant sumuštinių ir visų mišrainių, pirmi pavasario žalumėliai. O ir dabar galim šviežiai sudygėlių pasiieškot, vasaros šašlus, kepsnius skanint – pritūpei netoli kepsninės, nuskynei lapeliuką, nubraukei nuo stiebelio, subarstei čia pat ir giliai galvoje galvoji – kam laukt iš tolių Gruzijos atvykstančio geltono prieskonio išsikvėpusio?

L.Bružo nuotr./Kraujažolė
L.Bružo nuotr./Kraujažolė

Žaizdos žole kraujažolė iš labai seno ne be reikalo vadinama – tad pasidarykim paprastai kraujažolių aliejaus: užpilkim šviežius žiedus (stiklainį neškimės į pat pievą, kad nė gars neišrūktų) bet kokiu aliejum, popindami ir mylėdami kelias savaites laikykim tamsoj vis paveizėdami, akį, dantį atkišdami, paskui atkaitinkim, kokį 40 laipsnių pasiekę išjunkim ir turėsim puikų mirkalą žaizdom – baisioms popoms, tropoms, visiems kitiems karbunkuliams ir net laiko neturėjimams tepti.

Daugiau informacijos apie vertingas įvairių žolelių savybes rasite „Facebook“ paskyroje Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius