-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 12

Kaskadininkas Andrejus – apie vaidmenis garsiuose filmuose ir darbą su Holivudo žvaigždėmis

Žiūrėdami filmus ne visi žino, kad kartais dalį pagrindinių aktorių veiksmų atlieka jų dubleriai kaskadininkai, kurie pasitelkiami atlikti sudėtingiems triukams. Būtent tuo užsiima ir Andrejus Riabokonas, kuris gali pasigirti filmavęsis tokiuose serialuose ir filmuose kaip „Sostų karai“, „Džeimsas Bondas“ ar „Betmenas“. „Dažniausiai darbo diena trunka 12 valandų, bet pasitaiko viršvalandžių“, – apie savo kasdienybę ir darbo užkulisius pasakoja Andrejus.
Andrejus Riabokonas
Andrejus Riabokonas / Asmeninio albumo nuotr.

Kovos menais susižavėjo dar vaikystėje

Nuo mažens įvairiomis sporto šakomis mėgęs užsiimti Andrejus jautė, kad tai jam gyvenime teikia daug džiaugsmo. Vyras išbandė boksą, futbolą, krepšinį, o galiausiai save atrado kovos menuose.

„Viskas prasidėjo nuo tradicinių Vietnamo kovos menų, vadinamų Nhat Nam. Būdamas paauglys, to ėmiau treniruotis pas Petrą Golovačą, kuris tuo metu taip pat dirbo kaskadininku – buvo vienas pirmųjų Lietuvoje. Be fizinių treniruočių, jis mane supažindino su kaskadininko profesija ir kino industrija.

Galima sakyti, užaugome ne tik žiūrėdami Jackie Chano ir Bruce'o Lee filmus, bet ir analizuodami kovos menų pritaikymą juose. Trenerio dėka gavau galimybę pasirodyti pirmame filme – tai buvo labai gera patirtis, o įspūdžiai išlikę iki šiol“, – pasakoja A.Riabokonas.

Asmeninio albumo nuotr./Andrejus Riabokonas
Asmeninio albumo nuotr./Andrejus Riabokonas

Vienas filmas Andrejaus nepadarė žinomu kaskadininku, tačiau ten jis susipažino su šios srities profesionalais. Tarp jų buvo Tomas Ereminas, su kuriuo jie iki šiol yra itin geri draugai.

„Nežinau, ką Tomas manyje pamatė, bet pradėjome bendrauti, buvau kviečiamas į kitus projektus. Žinoma, įsitvirtinti kino industrijoje reikėjo laiko, tad toliau treniravausi, galiausiai įgijau Nhat Nam instruktoriaus išsilavinimą, turėjau grupę, kurią treniravau, ir, pasitaikius galimybei, dirbau kine“, – prisimena A.Riabokonas.

Užaugome ne tik žiūrėdami Jackie Chano ir Bruce'o Lee filmus, bet ir analizuodami kovos menų pritaikymą juose.

Per treniruotes atlikti triukai Andrejui visai neatrodė sudėtingi – priešingai, labiausiai jį domino įgytų žinių ir įgūdžių pritaikymas.

„Skirtingos scenos, triukai, kovos, vaidyba – viskas reikalauja didelės koncentracijos, technikos ir įgūdžių, taip pat sugebėjimo visa tai pritaikyti nieko nesužeidžiant ir nesusižeidžiant pačiam. Tai ir yra kaskadininko darbo žavesys“, – tikina A.Riabokonas.

Filmuojasi žinomiausiuose filmuose ir serialuose

2007 m. Andrejus gavo pasiūlymą laikinai atvykti į Angliją, kur ir liko gyventi. Vis dėlto ten jis susidūrė su kiek kitomis taisyklėmis, nei buvo įpratęs, – pasirodo, reikia būti oficialiame Jungtinės Karalystės kaskadininkų registre, kuriame, anot vyro, dabar yra apie 500 narių.

„Tam reikia turėti bent šešias instruktoriaus kvalifikacijas, tokias kaip alpinizmas, kovos menai, gimnastika – tai užtruko kelerius metus. Be abejo, įstojimas į registrą darbo negarantuoja – turi būti profesionalas. Galiu tik pasidžiaugti, kad Lietuvos kaskadininkų komanda čia labai žinoma ir vertinama“, – aiškina A.Riabokonas.

Asmeninio albumo nuotr./Andrejus Riabokonas
Asmeninio albumo nuotr./Andrejus Riabokonas

Pirmą kartą Andrejus filmavosi seriale „Nauji Robino Hudo nuotykiai“, kuris jam paliko itin didelį įspūdį. Kaip sako kaskadininkas, užkulisiai, aktoriai ir visas kolektyvas sukūrė gyvą ir įdomią atmosferą, kuri jį sužavėjo.

„Vis dėlto tik, kai filmavome filmą „Archangelskas“ ir „Pasipriešinimas“ su pagrindiniu aktoriumi Danieliu Craigu, supratau, kad tai yra mano profesija ir darbas, kuris teikia malonumą. Galbūt įtakos turėjo tai, kad šie filmai buvo didelio biudžeto, su garsiais aktoriais, skirtingų šalių kaskadininkais. Bendravimas su žmonėmis parodė, kokio plataus masto yra kino pasaulis ir kaip aš noriu būti jo dalimi“, – pasakoja A.Riabokonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius