Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17

Ką karantino dienomis kiekvienam veikti namuose ir kuo sudominti vaikus?

Pasaulis jau nebus toks, koks buvo. Tai – frazė, kurią pastaruoju metu viešoje erdvėje kartoja ne vienas. Šiandien pasaulis jau yra kitoks, kitokie esame ir mes. Visų pirma – mažiau skubantys, nes skubėti nebeliko kur. Dvi, o galimai ir daugiau savaičių gyvensime karantine. Vieni – su šeimomis, o kiti – vieni. Studentai, mokiniai, dirbantieji, jaunos mamos, senjorai. Ką veikti namuose, kad laikas įgautų daugiau spalvų ir formų?
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Kai savaitgalį prieš prasidedant karantinui namuose atlikau generalinę tvarką, pati sau ėmiau galvoti – o ką veiksiu dvi savaites? Žinoma, esu iš tos grupės žmonių, kurie gali dirbti namuose. Tiesą sakant, daug metų tą iš dalies ir darau, tačiau vis tik išvažiuoti iš namų tekdavo.

Kartais – į sutartus interviu, į renginius, iš kurių reikia parengti reportažus. Pagaliau – kai nusibosta dirbti namuose, persikeliu į biurą ar į kurią nors iš Kauno kavinių.

Tačiau, nepaisant to, kad daug laiko būnu namuose, tinkamai nesutvarkyti namai vis badė akis, ir tą žadėdavau daryti kitą ar dar kitą savaitgalį. Iš tokių mano pažadų, kartais atrodydavo, juokėsi drabužių spinta ir virtuvės spintelės.

Galiausiai, atėjus savaitgaliui, mieliau išsmukdavau į renginį, filmą, pas draugus, į žygį, į trumpą kelionę kad ir po Lietuvą.

Bet gyvenimas pasikeitė. Ir laiko atsirado.

Ką veikti namuose, kai visos virtuvės spintelės jau išvalytos, grindys spindi nuo švaros, veidrodžiai išblizginti, o katinai ima prieštarauti nuolatiniam šukavimui ir dėmesio rodymui?

Patarimų ir galimybių yra ne viena, pasirinkimų – taip pat. Mokytis kalbų, laiko skirti knygoms ar filmams (juolab, kad keliose platformose, neišeinant iš namų, galima žiūrėti senesnius „Kino pavasario“ filmus; po kelių dienų – bus galima ir naujus), daugiau laiko skirti bendravimui su artimaisiais, sportuoti arba jungiantis prie virtualių treniruočių, arba savarankiškai, išmokti užsirišti kaklaraištį, medituoti, svajoti, išmokti gaminti naują patiekalą, žaist stalo žaidimus?

Tačiau, jei karantinas užsitęs, ir šios veiklos gali tapti rutina.

123RF.com nuotr./Jaukus laikas namuose
123RF.com nuotr./Jaukus laikas namuose

Antra vertus, kur kas sunkiau yra sudominti ir rasti naudingos veiklos vaikams.

Edukologė, elgesio analitikė Eglė Sauliūnienė socialiniame tinkle pasidalino patarimais, ką galima veikti būnant namuose.

Mokymai ir pedagoginiai užsiėmimai vaikams:

  • IKT (informacinės komunikacinės technologijos) programėlių įvairiems dalykams bei veikloms sąrašai. Skelbiamos nuorodos išbandytų ir rekomenduojamų programėlių įvairiems dalykams bei veikloms sąrašus
  • Nemokamos anglų kalbos pamokos
  • Nemokama edukacinė medžiaga vaikams, kur rasite edukacinius plakatus skirtingomis temomis, tinkančius tiek mokytojui, tiek tėvams, kurie nori sudominti vaikus skirtingomis temomis ar užduotimis
  • Nemokami nuotoliniai mokymai pedagogams
  • Įdomioji Lietuvos istorija (vaizdo įrašai)
  • Įvairių dalykų vaizdo pamokos
  • Ugdymo plėtotės centro skaitmeninės mokymo priemonės
  • Edukacinis mokyklinis turinys
  • Aktyvių mokytojų blogai
  • Anglų kalbos pamokos vyresniems
  • EMA pamokos (tai – elektroninė mokymosi aplinka, kuri leidžia diferencijuoti ir individualizuoti mokymo(si) procesą ir suteikia interaktyvią motyvavimo sistemą. Elektroninė mokymosi aplinka skirta mokiniams, besimokantiems matematikos, lietuvių kalbos, anglų kalbos, gamtos ir žmogaus, pasaulio pažinimo, biologijos, istorijos bei geografijos dalykų)
  • Skaitmeninės mokymosi priemonės
  • Elektroninių kūrinių biblioteka 5–8 klasėms
  • Meninis ugdymas
  • Mokymosi priemonės vaikams

Veiklos visai šeimai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius