Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 20

Kaip gerai išmiegoti tvankią naktį? Paprasti būdai atvėsinti save ir namus

Pastarosiomis dienomis ne vienas mūsų naktį nubudo išpiltas prakaito – net jeigu pavyksta užmigti, kūnui vis tiek yra per karšta. Tai nėra malonu. Kas gali padėti sukurti tinkamą saldžiam miegui aplinką?
Pora lovoje
Pora lovoje / Vida Press nuotr.

Jeigu labai karšta

Mūsų kūnas taip sutvertas, kad kai „atsijungiame“ ir ruošiamės eiti miegoti, kūno temperatūra natūraliai nukrenta vienu laipsniu. Užmigimui tinkamiausia yra vėsesnė patalpa, o kuo aukštesnė temperatūra patalpose, kur miegate, tuo ilgiau tenka laukti miego.

Per dieną jūsų namai smarkiai įkaista ir vakare jus pasitinka su karščiu ir tvankuma. Nenuostabu, kad tokiose patalpose sunku užmigti, o paskui dieną tenka kovoti su noru nusnūsti.

Įsileiskite vėsumos

Bent jau pradžiai atvėsinti kambarį padeda grindų išplovimas šlapiu skuduru. Kai grindys atvės, tai ir kambaryje bus šiek tiek vėsiau.

Taip pat labai padeda geras kambario išvėdinimas prieš miegą ir miegojimas šalia atviro lango. Jei lauke nepučia smarkus vėjas ir nemiegate prie pat lango, drąsiai ir plačiai jį atverkite.

Atsivėsinti galite ir iš vidaus – išgerkite vėsaus vandens stiklinę prieš miegą.

Pakeiskite patalynę

Juokas juokais, bet tikrai dar yra nemažai tokių, kurie nuo pavasario neiškeitė postorės antklodės į lengvą ir ploną. Jeigu esate vieni iš tų, gali būti, kad vien šis žingsnis smarkiai pagerins miego kokybę ir padės išvengti prakaitavimo naktį.

Jei tikrai karšta, apsikloti pakaks vien antklodės užvalkalo. Svarbiausia, kad oda galėtų kvėpuoti.

Beje, paklodė irgi yra atsakinga už tai, kad pakyla mūsų kūno temperatūra. Paklodė, pagaminta iš sintetinių medžiagų (tarkime, poliesterio), sulaiko karštį, todėl mums karščiau ir sunkiau miegoti.

123RF.com nuotr./Nemiga
123RF.com nuotr./Nemiga

Atšaldykite pagalvės užvalkalą

Skamba egzotiškai, bet ko tik nesugalvosi vardan saldaus miego. Likus 15 minučių iki ėjimo gulti, įdėkite savo pagalvės užvalkalą į švarų plastikinį maišą. Jei turite sandarų – juo geriau. Ir įdėkite jį į šaldiklį. Prieš miegą užvalkalu apvilkite pagalvę. Vėsumo pakaks kelioms valandoms, taigi tikrai spėsite užmigti, bus vėsu galvai.

Apsipurkškite veidą ir kūną

Po vėsiu dušu prieš eidami miegoti tikriausiai palendate, bet dar vienas malonus dalykas, kurį galite padaryti jau gulėdami lovoje, tai apsipurkšti terminio šaltinio vandeniu veidą ir visą kūną. Tai momentinė atgaiva, bet kas sakė, kad negalite to pakartoti?

Nukreipkite orą į kojas

Jei nesate iš tų, kurių galūnės šaltos net vasarą, ir jei turite „vėjelį“, eidami miegoti nukreipkite jį į kojas. Paprastai daroma atvirkščiai – vėjas nukreipiamas į galvą arba kūną, tačiau jei nukreipsite jį į galūnes, tai paskatins vėsų orą cirkuliuoti po visą kūną ir jį bent šiek tiek atvėsins.

Juk žinote seną gerą tiesą – kai šalta kojoms, šaltoka ir visam kūnui. Ir dar: priešais ventiliatorių pastatykite indą su ledukais – taip atšaldysite kambario orą.

123RF.com nuotr./Lovoje
123RF.com nuotr./Lovoje

Tinkami apatiniai drabužiai

Nors atrodo, kad miegoti nuogiems karštą naktį yra geriau nei su drabužiais, ar tikrai geriau, turite įsitikinti patys. Vieniems tai labai padeda, o kiti skundžiasi, kad išprakaitavus prakaitas taip ir lieka ant kūno, užuot būtų sugertas drabužių.

Jei esate iš pastarųjų, rinkitės lengvus minkštus medvilninius naktinukus ar laisvus šortukus ir palaidinę. Svarbu, kad oda kvėpuotų.

Palikite sau erdvės

Kalbame apie miegojimą su partneriu – nors tai ir malonu, tačiau jeigu jūsų kūnai susiglaudę arba vienas šalia kito, kūno temperatūra dar pakils, ir abiem bus sunkiau miegoti. Jei lova ar sofa nėra siaura, palikite vienas kitam erdvės miegoti tokia poza, kokia patinka; geriausia, kad kojos ir rankos nesiliestų – tada oras laisvai cirkuliuos, o ne užsilaikys.

Miegui reikia tamsos

Bet kokia šviesa lėtina melatonino išsiskyrimą mūsų smegenyse. Ir tai tampa tokiu savotišku signalu, kad dar ne laikas miegoti.

Žodžiu, užtamsinkite savo miegamąjį, kiek tik galite. Užtraukite užuolaidas, nežiūrėkite televizoriaus ir naudokite silpno apšvietimo lemputes.

Kaip susigrąžinti sveiką miegą? Tinklalapio aif.ru ekspertai siūlo keletą sprendimų:

  • Neleiskite įkaisti jūsų miegamajam. Pasikabinkite tamsias užuolaidas ar žaliuzes, kurios nepraleidžia saulės šviesos, ir užtraukite jas prieš išeidami iš namų.
  • Dar vienas būdas – padengti langą šviesą atspindinčia plėvele. Tai atspindės šviesą ir neleis kauptis kambaryje šilumos energijai.
  • Naktį patalpą atvėsinti padeda plačiai atverti langai arba ventiliatoriai. Kai jungiate ventiliatorių, būtinai atidarykite langą, nes kitaip jis tik gainios karštą orą po kambarį. Be to, ventiliatoriaus motoriukas irgi šiek tiek kaista, tad nepamirškite atverti lango.
  • Vasaros metu rinkitės medvilninę, lininę ar šilkinę patalynę.
123RF.com nuotr./Naktipiečiai
123RF.com nuotr./Naktipiečiai

Valgyti ar nevalgyti?

Intensyvi skrandžio veikla, kai virškinamas maistas, mūsų kūno temperatūrą taip pat šiek tiek padidina, todėl vakare geriau nevalgyti maisto, kurį reikia ilgai virškinti – tai mėsa, kietos daržovės, riebus, keptas maistas.

Valgykite aštrų maistą, tačiau mažiausiai tris valandas prieš miegą – aštrus maistas privers jus prakaituoti, o tai atvėsins kūną.

Nuo alkoholio taip pat reikėtų susilaikyti; klaidingai manoma, kad alkoholis raminamai veikia nervų sistemą, priešingai, jis lemia nuolatinius ar ankstyvus prabudimus. Tad kitą rytą kamuos ir neišsimiegojimas, ir pagirios, jeigu alkoholio buvo padauginta.

Štai keletas patarimų tiems, kuriuos kamuoja nemiga, nubudimai naktį ar per ankstyvas prabudimas:

  • Jeigu jūsų darbas sėdimas, vakare prieš miegą jums reikėtų pasivaikščioti;
  • Prieš miegą paskaitykite lengvą knygą, tik jokiu būdu ne savo profesinę literatūrą;
  • Išmeskite sintetinę pižamą, geriau miegokite nuogi – kūnas labiau pailsės;
  • Jei pabudote vidury nakties, kaktą patepkite mentolio tepalu;
  • Joga padeda atsipalaiduoti, o prieš miegą daromos jogos asanos leis greičiau pasinerti į sapnų karalystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius