-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 13

Kaip introvertui išgyventi ekstravertų pasaulyje

Pasaulį vieni stebi atvira širdimi, o kiti – pro rakto skylutę, tačiau abejos sielos jaučiasi laimingos. Tiesa, iki tol, kol pajuntamas spaudimas būti tokiems, kokius juos nori matyti kiti.
Mergina su knygomis
Mergina su knygomis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

„Man daug labiau patinka vakarai tyliose, gerai pažįstamose kompanijose nei audringi vakarėliai su krūva nepažįstamų žmonių. Aš nemėgstu kalbėti apie „orą“ ir kitas aukštuomenės kvailystes.

Man sunku dirbti apsuptai begalės kolegų biure, todėl renkuosi vienumą. Laisvas dienas praleidžiu gamtoje arba namuose, o kiekvienas išlindimas į pasaulį reikalauja rimto pasiruošimo.

Myliu savo giminaičius ir artimus draugus, tačiau galiu nerašyti ir neskambinti savaitėmis. Dažnai išeinu didelėse kompanijose „pakvėpuoti grynu oru“, „paskambinti“ tik tam, kad ištrūkčiau į vienatvę ir tylą. Tai man reikalinga, kad susigrąžinčiau prarastą energiją.

Mėgstu vaikščioti viena, tačiau nesu antisocialinė būtybė – galiu kreiptis pagalbos, tarkime, į pardavėją parduotuvėje, tačiau mieliau renkuosi savitarną. Galiu paskambinti žmogui, tačiau kur kas mieliau bendrauju virtualiai. Su artimais žmonėmis esu draugiška ir atvira, tačiau nepažįstamoje aplinkoje neturiu noro kalbėti, ypač, jeigu tokios būtinybės nėra. 

Aš esu introvertiškas žmogus. Tą supratau, kai nustojau kompleksuoti, kad esu „ne tokia“, kai supratau, kad uždarumas – tai ne drovumo ir ne žemos savivertės išraiška“, – sako introvertiškos sielos asmenybės. 

Ką dar reikia žinoti introvertams? 

  • Buvimas introvertu – tai ne trūkumas. Tai jūsų būdo bruožas, ypatybė, išskirtinumas – kaip akių spalva, kūno sudėjimas ir pan. Galite koreguoti introvertiškus bruožus, tačiau iš esmės tikrai nepasikeisite. 
  • Turėkite savo gyvenimo taisykles: nekvaršinkite savo galvos tuščiomis kalbomis, kurios jums neįdomios, vakarėliais ar susitikimais, kuriuose jums nuobodu tik tam, kad būtumėte „kaip visi“. Bandydami eiti prieš savo prigimtį tik išseksite ir jausite nepasitenkinimą savimi. Ką galite padaryti? Įvertinkite tai, ko norite ir kaip jaučiatės. Jeigu reikia tylos – būkite tyliai, nenorite kalbėtis – taip ir pasakykite. Supraskite, kad turite teisę nebendrauti, jeigu to nenorite. 

Taip pat skaitykite: 5 sveikatos problemos, kurias išduoda jūsų pėdos

  • Pasirinkite tinkamą profesiją. Darbe praleidžiame itin daug laiko, todėl jis neturėtų būti kančia. Introvertams tikrai netiks tokios profesijos, kurioms reikia energingo bendravimo ir nuolatinio buvimo minioje. Įvertinkite savo profesinius ir socialinius įgūdžius, kad pasirinktumėte tinkamai. 
  • Koreguokite bendravimo įpročius su nepažįstamais žmonėmis. Jūs neturite keisti savęs iš pagrindų, tačiau reikia suvokti, kad nuo išorinio pasaulio niekaip nepasislėpsite. Parduotuvėje, viešosiose ir medicinos įstaigose, darbe – visur bus žmonių, kurie reikalaus kontakto. Tiesiog pasistenkite atrasti kertinius tokio bendravimo bruožus, kad neapsunkintumėte nei savęs, nei pašnekovo. 
  • Introvertams kartais nesinori atsakinėti net į paviršutiniškus nepažįstamųjų arba menkai pažįstamų klausimus, tarkime, „kaip sekasi“, „kas naujo“ ir pan. Tačiau nesislėpkite – šabloninės frazės tikrai neišmuš jūsų iš vėžių. Pavyzdžiui, „ačiū, gerai“ nepareikalaus pernelyg daug pastangų ir gali tapti puikiu introvertišku atsakymu.
  • Paaiškinkite žmonėms savo žaidimo taisykles. Jeigu nenorite atsakyti į klausimą, jums reikia laiko pagalvoti, pabūti atskirai nuo kitų, susikaupti ir sudėlioti mintis, tiesiog pasakykite. Ekstravertai gali ir nesuprasti jūsų netikėto pasitraukimo iš pokalbio ar ilgos tylos pauzės. 
  • Turėkite savo viduje vietą, į kurią bet kada galėtumėte pasitraukti nuo jums nemalonios ar nepriimtinos situacijos. Tegu tai būna fantazijų pasaulis ar tai, ką jums malonu įsivaizduoti, kad jaustumėtės patogiai.

Taip pat skaitykite: Inkstus valančio kokteilio receptas

  • Svarbiausia suvokti savo introvertiškas stiprybes ir nesistengti tapti tuo, kuo nesate. Introvertai kaip tik dažniausiai susitelkia į savo vidinį pasaulį, mėgsta viską analizuoti, jie linkę slėpti savo jausmus, gali atrodyti tylūs ir neprieinami, su melancholijos ir depresijos atspalviu, tačiau neretai būtent šio tipo žmonės turi didžiausią polinkį į originalumą ir kūrybiškumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius